Putin se obrušio na Zapadnu hegemoniju koja ”nestaje”, naglašava ciljeve Rusije

Vladimir Putin
38 komentara

Zapadne zemlje se očajnički drže svoje “hegemonije koja nestaje”, ali unipolarni svjetski poredak postaje stvar prošlosti, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju prisutnima na 10. moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti u utorak.

Šef države je napomenuo da su Zapadu potrebni sukobi da bi ostao na vlasti, pa se SAD i njeni saveznici aktivno miješaju u poslove drugih zemalja, raspirujući razne provokacije i građanske ratove. Hegemonija Zapada znači stagnaciju za cijeli svijet. Međutim, moguće je smanjiti tenzije i prevazići zajedničke prijetnje jačanjem sistema modernog multipolarnog svijeta. Rusija će nastaviti da preduzima korake ka izgradnji demokratskijeg svijeta i usavršavanju postojećih mehanizama međunarodne bezbjednosti.

O multipolarnom svjetskom poretku

Konture multipolarnog svjetskog poretka se aktivno oblikuju. “Sve više zemalja i naroda bira put slobodnog suverenog razvoja na osnovu svoje posebnosti, tradicije i vrijednosti.”

Objektivnim procesima oblikovanja multipolarnog svijeta „suprotstavljaju se zapadne globalističke elite koje potpiruju haos raspirujući stare i nove sukobe i provodeći takozvanu politiku zadržavanja, koja suštinski podriva sve alternativne suverene puteve razvoja“.

Globalističke elite “po svaku cijenu pokušavaju da se drže hegemonije koja im izmiče kroz prste, i nastoje da drže zemlje i narode u rukama neokolonijalnog poretka”. “Njihova hegemonija znači stagnaciju za cijeli svijet i za cijelu civilizaciju, a uključuje netrpeljivost, kulturu poništavanja i neoliberalni totalitarizam.”

Era unipolarnog svjetskog poretka nestaje u prošlosti. „Samo suštinskim jačanjem sistema modernog multipolarnog svijeta moguće je smanjiti tenzije širom svijeta, prevazići prijetnje i rizike u vojnoj i političkoj sferi, povećati nivo povjerenja među državama i osigurati njihov stabilan razvoj.

O Ukrajini

Zapadu su potrebni sukobi “da bi održao svoju hegemoniju”. „Upravo zbog toga su planirali da narod Ukrajine iskoriste kao topovsko meso, sproveli projekat ‘antiruski’, zažmurili na širenje neonacističke ideologije, na masovna pokolja stanovnika Donbasa i preplavljuju i nastavljaju da preplavljuju kijevski režim naoružanjem, uključujući i teško naoružanje.”

Pod ovim uslovima, Rusija je odlučila da izvede specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u potpunom skladu sa Poveljom UN. “Ciljevi ove operacije su jasno definisani – to je osiguranje sigurnosti Rusije i naših građana i odbrana stanovnika Donbasa od genocida.”

“Situacija u Ukrajini svjedoči o pokušajima SAD-a da produže ovaj sukob. I djeluje na potpuno isti način rasplamsavanjem potencijala sukoba u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.”

O Zapadnim akcijama

„SAD i njihovi vazali se grubo miješaju u unutrašnje poslove suverenih država. Organizuju provokacije, državne udare i građanske ratove. Prijetnjama, ucjenama i pritiskom pokušavaju natjerati nezavisne države da se povinuju njihovoj volji i žive po pravilima koja su im strana.”

Cilj Zapada je da “održi svoju dominaciju, koristeći ovaj model koji mu omogućava da se hrani cijelim svijetom kao što je to činio vjekovima, a takav model se može održati samo silom”.

Zapad je odbacio prijedloge Rusije za međusobne bezbjednosne mjere. U međuvremenu, NATO se širi na istok, pojačavajući svoju vojnu infrastrukturu. “Verbalno, to se licemjerno objašnjava neophodnošću jačanja sigurnosti u Evropi, dok se u stvarnosti događa upravo suprotno.”

Agresivne vojno-političke unije, poput AUKUS-a (Australija, UK i SAD) formira Zapad kako bi „proširio na azijsko-pacifičku regiju svoj blokovski sistem analogan NATO-u u Evropi“.

Posjeta predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu bila je pažljivo planirana provokacija. “Još jednom, SAD su namjerno pokušale doliti ulje na vatru kako bi destabilizirale situaciju u azijsko-pacifičkoj regiji. Američka šema u vezi s Tajvanom nije samo putovanje jednog neodgovornog političara, već dio namjerne svjesne strategije SAD-a – destabilizovati i sijati haos sa situacijom u regionu i širom svijeta, [ovo je] odvratan prikaz nepoštovanja suvereniteta drugih zemalja i sopstvenih međunarodnih obaveza.”

Postupajući na ovaj način, zapadne države pokušavaju odvratiti svoje građane od kritičnih socio-ekonomskih problema prebacujući krivicu na Rusiju i Kinu za vlastite neuspjehe. “Takozvani kolektivni Zapad namjerno uništava sistem evropske sigurnosti.”

O ruskim planovima

Moskva i njeni saveznici će nastaviti da „zajedno sa svojim saveznicima, partnerima i suradnicima usavršavaju postojeće mehanizme međunarodne sigurnosti i stvaraju nove, dosljedno jačajući nacionalne oružane snage i druge sigurnosne strukture, i podižući njihov nivo opremljenosti modernim naoružanjem i vojnom opremom.”

Rusija će također nastaviti da osigurava svoje nacionalne interese, kao i zaštitu svojih saveznika, i “preduzeti druge korake za izgradnju demokratskijeg svijeta”.

Neophodno je “vratiti poštovanje međunarodnog prava i njegovih temeljnih normi i principa”. Važno je ojačati stavove UN-a i drugih međunarodnih centara za dijalog.

Vijeće sigurnosti UN-a i Generalna skupština, kako je prvobitno zamišljeno, trebaju poslužiti kao djelotvorni instrumenti za smanjenje međunarodnih tenzija i sprječavanje sukoba, istovremeno radeći na garantovanju pouzdane sigurnosti i blagostanja zemalja i naroda.

Putinrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Enigma
1 godina prije

Kad bi Putin kao mocan i suveren lider izvrsio nacionalizaciju centralne banke Ruske federacije, izveo, odnosno isclanio Rusiju iz globalisticke WHO,
obustavio saradnju ruske vlade sa WEF-om, a u skladu s tim negirao i obustavio tzv. Cetvertu industrijsku revoluciju na tlu Rusije, digitalizaciju ruskog drustva, uvodjenje QR kodova u zivot ruskih gradjana, “cijepljenje”… onda bi mu se, moze biti, i moglo vjerovati.
Ovako ostaje zakljucak da je sukob tzv. Zapada i tzv. Istoka samo fikcija i obmana za mase i da na svijetu stoljecima unazad postoji samo jedan realan poredak i to unipolarni, globalni judeo bankarski poredak kreditnog novca kojim se iza kulisa vlada svijetom te da su politicari samo kazalisne lutke i glumci u rukama najkrupnijih finansijskih klanova.

ad astra
1 godina prije

“Zapadu su potrebni sukobi kako bi održao svoju hegemoniju” kaže Putin i napadne Ukrajinu kako bi pomogao zapadu. Rusija nestaje. Rusija više nikad neće biti ono što je bila. Bit će regionalna sila koja će se nadmudrivati s susjednim državama. U ovom ratu Rusi su pokazali svu svoju nemoć. Sva ona hvaljenja svog superiornog naoružanja i velike moći pala su na Ukrajincima koji brane svoju državu. Što rat bude duže trajao to će Rusija biti u goroj situaciji.

Mölltaler
1 godina prije

“Hegemonija Zapada znači stagnaciju za cijeli svijet. ”

Ovo je ključno. Zato “zemlje u razvoju” zauvijek ostaju u razvoju dok one razvijene isto stalno ostaju u toj fazi, ali čini se da je tome došao kraj.

tuf
1 godina prije

Navodno je u zadnjih par tjedana na granici s Ukrajinom nagomilano 430 zrakoplova i 360 helikoptera. Ako je to točno onda izgleda Rusi zaista pripremaju značajne zračne udare u narednom periodu. 

Darko
1 godina prije

Ovaj truli i pokvareni zapad koji truje i ubija narod lažnim boleštinama i svojim otrovima bez kazne, treba satrti u prah i pepeo. Jedina nada je Rusija koja tom ludilu i izopačenosti može stati na kraj..

Max
1 godina prije

Unipoloarno uređenje je gotovo Rat u Ukrajini će završiti pobjedom Rusije ali pitanje je kad, Rusija će izvršiti jače povezivamje s Azijskim saveznicima.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Stvaranje multipolarnog svijeta znači definitvno nuks rat ,šta god ko mislio sve vodi ka tome i ako Rusija radi sve na tome da to izbjegne,toliko ustupaka otvorenom neprijatelju u ljudskoj istoriji nije zabilježeno,Rusi su pokušali ama baš sve ali bolesni zapad neće stati ,multipolarizacija je samo ubrzavanje procesa koji vodi konačnom obračunu,ove ostale igre i igrice poput kurtone i ekonomske propasti su samo alat kojim se sprema konačan obračun

nekoime
1 godina prije

Medo se probudio, čeka se panda.

NOME
1 godina prije

Putin je globalist. Svi potezi su kordinirani sa središnjicom. Kad se Rusi oslobode jarma globalizma, počinje pravi rat, protiv EU i USA s jedne strane, i globalističke KIne sa druge, koja u tom slučaju napada Rusiju…..

Vanja
1 godina prije

Vreme za govore je prošlo.To što ima da kaže neka kaže na frontu pa onda neka govori.

1 godina prije

85% planete je čulo ove riječi..Ovi na zapadu još pojma nemaju šta se dešava da im je vrijeme prošlo !
Biće mučno gledati taj raspad…Već jeste..

Zoran
1 godina prije

Pizda globalistička.

Lucija, prva
1 godina prije

“…od ukupno 165.000 Jevreja u Rusiji, 20.500 se preselilo u Izrael od početka invazije na Ukrajinu.

Samo dve nedelje nakon početka rata Rusiju je napustio Pinhas Goldšmit, glavni rabin u Moskvi od 1993. On je vodio moskovsku skupštinsku sinagogu, jednu od glavnih sinagoga u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu.

Posle pada socijalizma, Goldšmit je bio među onima koji su obnovili institucije jevrejske zajednice u Rusiji. “

Lucija, prva
1 godina prije

“Pet Putinovih pitanja, prema analitičaru Jasonu Cridlandu:

-Prvo, da li postoje sankcije protiv SAD za uništavanje života nedužnih žena i dece u Iraku, Siriji, Avganistanu, Kubi, Vijetnamu, pa čak i za krađu njihovih dijamanata i zlata?

-Drugo, da li su preduzete mere protiv Izraela, koji je angažovan u dugotrajnom sukobu sa Palestinom, koja je odnela živote mnogih civila?

-„Da li je bilo sankcija protiv SAD i Francuske u vezi sa ubistvom Moamera Gadafija i uništenjem Libije? kaže treće pitanje.

-Četvrto, da li su američki ili NATO vojnici ikada kažnjeni za ratne zločine u pomenutim zemljama.

-Peto, da li je Francuska sankcionisana zbog izazivanja krize i nemira u mnogim afričkim zemljama?”

Selena
1 godina prije

Zapadne vrednosti – U Kanadi je održana dečija LGBTQ parada. Komentar jednog čitaoca. ,,Jа живим у Квебеку и прошле недеље сам благо речено био шокиран,кад су у парку
деци предшколској од око 5година њихових 2 васпитача ( који веома личе да су содомити) фарбали нокте на рукама и девојчицама и дечацима. Један од дечака је питао како се тај лак скида? А добио је одговор од васпитача да може увече да спере водом.”

Ljudevit
1 godina prije

Putin i Sojgu pricaju na veliko, ali nesto su Rusi zapeli dolje na jugu Ukrajine pa cak se i Krim nesto trese. Ukrajina je za Ruse vrlo vazan zalogaj. Jeli im prevelik? Ako izgube u Ukrajini vise ih nitko nece smatrati nekom vaznom silom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI