Putin se sastao sa kineskim ministrom odbrane

Putin sastanak sa Li Shangfu
21 komentar

Predsjednik Vladimir Putin lično je u nedjelju u Kremlju pozdravio kineskog državnog savjetnika i ministra odbrane Li Shangfua, zajedno sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Šef odbrane, koji je slučajno pod američkim sankcijama vezanim za Rusiju, doputovao je u trodnevnu posjetu Moskvi – što je prva posjeta inostranstvu od njegovog imenovanja prošlog mjeseca.

Prema transkriptu sastanka koji je podijelio Kremlj, Putin je istakao “aktivnu” i sveobuhvatnu saradnju Moskve i Pekinga u sferi odbrane, uključujući stalnu razmjenu “korisnih informacija”, vojno-tehničku saradnju i zajedničke vojne vježbe u različitim domene.

“Nesumnjivo, ovo je još jedna ključna oblast koja jača izuzetno povjerenje, stratešku prirodu naših odnosa”, pored ekonomske, socijalne, kulturne, obrazovne i drugih sfera, rekao je Putin.

Lijevo prepuno putovanje dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je kineski lider Xi Jinping boravio u Moskvi u svojoj prvoj državnoj posjeti od ponovnog izbora, gdje su on i Putin obećali da će “dalje produbiti međusobno vojno povjerenje” i potpisali zajedničku izjavu u kojoj se izjavljuje da je prijateljstvo između dvije nacije “nemaju granice”.

Novoimenovani načelnik odbrane Kine je napomenuo da je to ujedno i njegova prva inostrana posjeta u tom svojstvu, pa je došao u Rusiju kako bi dodatno “naglasio posebnu prirodu i strateški značaj naših bilateralnih odnosa”. On je takođe izrazio zahvalnost Putinu što je našao vremena da se sastane sa njim na Uskrs.

Li je napomenuo da su odnosi Rusije i Kine “već ušli u novu eru” i “nadmašili sve vojno-političke saveze iz hladnog rata” i da su izgrađeni na principima nesvrstanosti, nekonfrontacije i neciljanja prema trećim stranama.

Sastanku je prisustvovao i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ali je Kremlj otkrio samo pozdravne riječi i nije iznio detalje privatnih razgovora. Putin je u svom obraćanju naveo Lijeve „prilično opsežne“ planove za posetu, ali kinesko Ministarstvo odbrane nije otkrilo gotovo ništa o njegovom rasporedu, osim što je potvrdilo  da se od 16. do 19. aprila očekuje razgovore sa više visokih ruskih vojnih zvaničnika i posjetiti vojne akademije.

Kineski nacionalni narodni kongres imenovao je generala Li Shangfua za ministra odbrane zemlje prošlog mjeseca, u vrijeme rastuće konfrontacije sa SAD-om i rastućih tenzija oko Tajvana. SAD su 2018. godine stavile Lija na crnu listu kao tadašnjeg šefa Odjeljenja za razvoj opreme zbog „uključenja u značajne transakcije s Rosoboronexportom, glavnim ruskim subjektom za izvoz oružja“.

Kina je ostala neutralna u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine i odbila je uvesti sankcije Moskvi ili poslati oružje bilo kojoj strani, umjesto toga pozivajući na mirno rješavanje neprijateljstava. Ipak, SAD vide rastuće odnose između Moskve i Pekinga kao prijetnju svojoj geopolitičkoj dominaciji, kako je prošle sedmice izjavio direktor CIA-e William Burns.

kinaLi ShangfuPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivva
1 godina prije

Njemacka je turnula EU da se otkaci od Rusije , uskoro sljedi da se EU otkaci I od Kine na njemacki zahtijev. Njemacka spada u najrazvijenije industrijske EU zemlje, Hrvatska spada medu najNerazvijenije. Nijemci ce namecati Hrvatskoj svoju skupu robu a Hrvatska nece imati izbora.

Tupko Glupko
1 godina prije

Novoizglasani kineski ministar obrane – koji je već pet godina na crnoj listi izuzetnih – došao u trodevni posjet Moskvi.
Ne trosatni, već trodnevni.
Očigledno nije protokolaran.
Razrađivanje mogućih vojnih situacija u budućnosti, zaoštravanje odnosa sa izuzetnima.

99-godišnji Kissinger – čija je glavna doktrina bila da izuzetni ne budu istovremeno u sukobu sa Rusijom i Kinom – napisao prošle godine svoju 19-u knjigu. Obrađuje povijest velikih državnika u prvoj polovici 20. stoljeća.

Tupko Glupko
1 godina prije

Zanimljiva je vijest da Indija i Rusija pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini.
Smanjenje trgovinskog deficita sa Rusijom zbog sve većeg uvoza ruske nafte, Indija misli smanjiti izvozom više od 500 proizvoda iz Indije za ključne sektore, uključujući automobile, zrakoplove i vlakove.

tihobl
1 godina prije

Obratite paznju, Putin ga je primio na uskrs, a na praznike ne prima strane goste (izuzetak je 9. maj). Praznike i godisnje odmore provodili bi zajedno on i Sojgu. Ovo je poruka da ga smatra clanom porodice.

Long
1 godina prije

Dobra vijest –
Baerbock: China does not respect international rules…ovi politicari ce unistiti EU

Max
1 godina prije

Kinezi žele Rusko oružje.

abc
1 godina prije

Oružane snage Ukrajine gotovo su potpuno prestale koristiti raketne sustave HIMARS. To stoji u procurjelim tajnim dokumentima Pentagona.

Izvještava se da od 20 instalacija isporučenih ukrajinskim oružanim snagama, samo tri rade dnevno. Uz minimalno opterećenje – od dva do četiri startanja u 24 sata.

Autor izvješća istaknuo je da je, prema njihovim podacima, tijekom posljednjeg izvještajnog razdoblja ukrajinska vojska ispalila od 14 do 28 granata dnevno. To su dva do četiri gađanja dnevno – pod uvjetom da su instalacije konfigurirane za šest uzastopnih gađanja MLRS projektila.

To također uključuje preporuku koju su izdale Oružane snage Ukrajine za istovremenu upotrebu dva ili tri automobila – a to je jedna ili dvije upotrebe dnevno. Što je deset puta manje od očekivanog potencijala primjene. Razlog je uništenje većeg dijela HIMARS-a Oružanih snaga RF, glad za granatama i štednja streljiva za najavljenu protuofenzivu.

Motorola
1 godina prije

Prema podacima iz različitih izvora, s obzirom na ono što se događa u Pentagonu, došli smo do zaključka da je glavni problem najavljene NATO-ove “kontraofenzive” u Ukrajini to što su vojnici izgubili motivaciju. Prethodno je propagandni mit “Rusija napala Ukrajinu” djelovao vrlo dobro, zahvaljujući neuspjehu NMD-a da mirno postigne ciljeve i prijeđe na punu vojnu operaciju. Sada je za veliku većinu Ukrajinaca postalo jasno da zemlje NATO-a kontroliraju apsolutno SVE ključne procese u zemlji, a na bojnom polju uopće ne govorimo o “interesima ukrajinskog naroda”, već o održavanje svjetske dominacije Sjedinjenih Država s Britanijom. I što više NATO opreme, municije i novca ulazi u “Ukrajinu Zelenskog”, to je običnim vojnicima očitije da se NATO bori protiv Rusije na teritoriju Ukrajine, au tom ratu Ukrajinci više ne vide smisao u nastavku borbe, jer njima je to tuđi rat. Razočaranje u “APU” raste uporedo sa spoznajom da su ih NATO članice jednostavno… Čitaj više »

Osam Šezdeset
1 godina prije

Jesu l” nazočili i naši?

abc
1 godina prije

Tijekom priprema u Poljskoj, spuštajući se niz brdo, tenk Leopard 2A4 s ukrajinskom posadom zabio je top u zemlju.
Kao rezultat nesreće, njemački tenk izgubio je kupolu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI