Putinov stav prema zapadnim sankcijama šokirao je Šolca

Olaf Scholz - Ukidanje sankcija Rusiji
97 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz bio je iznenađen potpunim nedostatkom zabrinutosti ruskog predsjednika Vladimira Putina za sankcije Zapada ubrzo nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, piše Bild.

Njemački tabloid je u članku od ponedjeljka citirao sadržaj razgovora između Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je otkrio novinar Stephan Lamby u svojoj novoj knjizi “Hitno stanje: upravljanje u vrijeme rata”.

Razmjena, u kojoj su dvojica lidera razgovarali o svojim telefonskim razgovorima s Putinom, navodno je održana 4. marta 2022. – nešto više od nedelju dana nakon što je Moskva poslala svoje snage u Ukrajinu.

” Ne postaje ništa bolje”, navodno je Šolc rekao Makronu tokom tog razgovora. „Nešto me muči više od razgovora: Putin se uopšte ne žali na sankcije. Ne znam da li je to uradio u razgovoru s vama, ali nije ni pomenuo sankcije”, napomenuo je on.

Francuski lider je odgovorio da se Putin ni tokom telefonskih razgovora sa njim nije pozabavio pitanjem zapadnih ograničenja.

SAD i EU uvele su oštre sankcije Moskvi nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, očekujući da će one osakatiti rusku ekonomiju i spriječiti zemlju da podrži njene vojne napore. Međutim, mjere nisu dale željeni rezultat.

Ranije ovog mjeseca, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija u potpunosti prevazišla ekonomski pad uzrokovan zapadnim ograničenjima i da ima “dobre” izglede za brzi razvoj. Tokom njihove razmjene, Scholz je Macronu rekao da je ruski lider iznio „svoje ideje o tome kako pronaći kompromis. Govorio je o demilitarizaciji, denacizaciji.”

Njemački kancelar je također rekla da je Putin od mene “tražio da Krim bude priznat kao dio Rusije”, a da Narodna Republika Donjeck i Lugansk budu priznate kao nezavisne države. „Ništa novo, da budem otvoreno rečeno“, dodao je.

Dve republike su prošle jeseni zvanično postale deo ruske države zajedno sa Zaporoškom i Hersonskom oblasti kao rezultat referenduma održanih u tim oblastima. Kijev i njegovi zapadni pristalice označili su referendume kao “lažiranje”.

Prema riječima njemačkog kancelara, on je također predložio održavanje samita u pokušaju da se pronađe rješenje za krizu.

„Kada sam ga pitao da li će možda doći do sastanka o Ukrajini, pre ili kasnije, sa vama, sa mnom, ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i sa njim – Putinom – nije u potpunosti odbio.

Međutim, dodao je da je ruski predsjednik postavio dva uslova da se takav samit dogodi. U njima je precizirano da razgovori ne bi trebalo da postanu osnova za prekid vatre i da treba da se odvijaju bez učešća Zelenskog, tvrdi on.

Takav samit od tada nije organizovan, a telefonski razgovori Putina sa liderima Nemačke i Francuske takođe su zaustavljeni poslednjih meseci.

Nakon što je saslušao Šolca, Makron je odgovorio: „Hvala, to je bilo veoma slično razgovoru koji sam imao juče sa Putinom. Mislim da je sada prilično odlučan da ide do kraja.”

macronPutinrusijaŠolc
Pretplatiti se
Obavijesti o
97 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Putin je spreman,

GMBH
8 mjeseci prije

Ne bi se čudio da Macron i Scholz okrive Putina zbog financijskih dubioza koje potresaju Eu uzrokovanih sankcijama koje su sami uveli. Jedanaest krugova sankcija, nad svakim novim euforično slaveći, što režu grane na kojoj sami sjede.. 🙂

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Scholz je kompletan idiot i sramota Njemačke 🤮

hiber
8 mjeseci prije

Lanjski snijeg. Sada su poceli problemi pa Putin daje da proda, pa tako za nekonvertibilne rupije ode 30 milijardi, do kraja godine i 50 milijardi dolara nafte. Naravno da nije krivica Modija da uzme besplatnu naftu od kretena. Uostalom, sada je djeliti ili zatvarati bušotine. Ako ih zatvori vjerojatno ih nikada i neće vise otvarati. Tako je “zaokret na Istok” kretenizam jednak onome SVO. Sa lovom koju su sasuli u agresiju mogli su kupiti dvije Ukraine i jos bi dobili Moldaviju pride. Ovako, sto su Petar Veliki i ostali carevi stvarali stoljećima potomak kmetova je unistio za 18 mjeseci. Slava Šeprtljovu.

hiber
8 mjeseci prije

Gle, kada se napiše da kreten besplatno dijeli naftu to ide na validaciju, idiot očito može proći.🤣🤣🤣

8 mjeseci prije

Jašta da je spreman .. A vidimo sad ko nije spreman 😁..

Red Dog
8 mjeseci prije

Mozda floskula, ali Vova je dzudista.
Moguce da je usvojio nesto od filozofije da se iskoristi snaga protivnika protiv njega.
Jer to radi. Kaze „njet“ zapadnim sizicima“, onda oni histerisu i povreduju se. Sami se povreduju, ne radi im on nista narocito.
Sankcijama gubi zapad pozicije eksponencijalno, a Rusija ocekuje prirastaj od 5 %. To je naucna fantastika za zapad.
Pa inspiracija drugima. „Ako moze on, mozemo i mi. Zapad nije nenadjebiv“. Globalno. Dedolarizacija i promena svetskog poretka.
A zapadnjaci odraduju to uglavnom sami svojim histericnim ponasanjem.
Vova koristi snagu protivnika protiv njega.

nepoželjni
8 mjeseci prije

Iskreno, mislim da je Putinu puno lakše biti predsjednikom u Rusiji pod sankcijama, nego u Rusiji prema kojoj bi vanjski svijet bio naklonjen.

Sankcije i opće neprijateljstvo zapadnog svijeta prema Rusiji djeluje kao “ljepilo” koje Ruse drži kompaktne i čvrsto domoljubne… (uostalom, što bi ovakav zapad uopće mogao ponuditi Rusiji?)

Schroder
8 mjeseci prije

Ovaj covjek je unistio Njemacku.Covjek radi za Davos za AGENDU a ne svoje gradane

kakoto
8 mjeseci prije

bas bi Merkel odstupila pravovremeno da nije znala sto ce se sve dogadati, ali je i znala kome smjestiti

Jednostavno receno
8 mjeseci prije

Ono kad ti neovisan čovije, ekonomija država, kažu kao bare na drogama, šta ma šta šta šta piričaaššš šta šta kome kome šta pričaššš, šta ćeš ti…….
Naučili oni balkanske vođe zastrašivati svojim štamparijama, al i na balkanu se dodo otima i on ih više nedoživljava…..

abc
8 mjeseci prije

Ruska vojska je podijeljena u dva tabora. Jedni podržavaju specijalnu operaciju zaštite Donbasa, denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, ali drugi su još gori, žele odmah udariti na Washington…

Noname
8 mjeseci prije

U Ukrajini su slučajno procurili podaci o vojnim gubicima. Na temelju novih podataka, situacija je gora nego što je rekla Ursula von der Leyen. I puno gore.
Ukrajinska tvrtka Kyivstar, koja pruža usluge interneta, mobilnih komunikacija i televizije, slučajno je otkrila podatke o gubicima ukrajinske vojske.
Tvrtka je pokrenula dobrotvornu kampanju, tijekom koje svaki klijent može poslati poruku s riječju “hvala” na broj preminulog ukrajinskog vojnika. U videu posvećenom akciji navedeno je: “400 tisuća heroja nikada se neće odazvati pozivu”.
Tako je objavljen broj gubitaka ukrajinske strane. Ubrzo je Kyivstar izbrisao video, ali je već uspio kružiti internetom.
Podsjetimo, u studenom prošle godine šefica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je ukrajinska vojska izgubila 100 tisuća ljudi. Njezina press služba također je morala brzo izbrisati poruku kako ne bi diskreditirala Kijev. Kad bi ti podaci bili točni, onda ispada da su se u manje od godinu dana gubici ukrajinske vojske učetverostručili.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Grobar Njemačke i dalje jaše na poziciji moći.

MrKamenjarac
8 mjeseci prije

….POPUSIO I ON I ONAJ BABOJEBAC MAKRON;STA ONI MISLE ?DA JE GOSPODIN PUTIN PICKA KO I ONI, AMERICKI DUPELIZCI…….

toncibalonci
8 mjeseci prije

Putin i njegova ekipa dosli su na vlast u Maju 2000.Sada se s ovim budalama igraju macke i misa.Sve su pomno isplanirali sa +- 5% odstupanja.Ljudstvo,oruzje,hrana,energenti,sirovine,vojna tehnologija ekonomski rizici itd.150 000 000 Rusa ,jedan jezik,jedna vjera,jedna boja koze pa ti kreni na njih.Rusi su iscrpili Napoleona i Hitlera ,Tako ce i “zapad” i glupaste yukije kad se “zapadu” i yukijima pocnu tresti koljena Rusi ce grunuti sa 1 000 000 vojnika i u mjesec dana doci na granicu s Poljskom.Historija se ponavlja a budale nikako da to shvate.

GasPutin
8 mjeseci prije

jao kakve vijesti, stvarno ste bolji nego peskov vi bi trebali radit za ruske medije jer vam samo to ide…

toncibalonci
8 mjeseci prije

Polupismeni prof.dr.sc. slavistike Miso T. ponovo validuje i validise moje osvrte na clanak.Koje li uvrede za pisanu rijec,abecedu i azbuku.

nastran
8 mjeseci prije

čudilo se magare što je trava zelena

Ziv je Geza
8 mjeseci prije

Citam na imbexu komentare ispod teksta o tome kako Medvedev upozorava na sve izvjesniju apokalipsu, osvrcuci se na sada vec otvorenu proxy agresiju nato-a preko ukrajine na Ruski teritorij, odnosno napade dronovima na Rusiju i Krim. U komentarima ispod,imbex trolcine ispisale jedno stotinjak nazovi komentara , u stilu, alkoholicar, opet je pijan, u deliriju, ajde vise stisni dugme itd itd…. Dakle vratimo se desetak godina unatrag, sve sto su tada Medvedev i Putin rekli,danas je relanost, naime, rekli su da ukrajina u ovim granicama nece u neto,rekli su da nece tolerirati nato pred svojim pragom, rekli su da su Krim i Sevastopolj od sudbonosnog znacenja za Rusku crnomorsku flotu, odnosno izlazak u topla mora itd itd …. Trolovi su se i tada krevelji u stilu, pijanac samo prijeti, samo neka probajunapast ukrajinu pa ce vidjet sto je nato,nato ce ih zgaziti ako pipnu ukrajinu itd itd itd. Sto se dogodilo?… Čitaj više »

Njokar
8 mjeseci prije

Teško pomanjkanje osjećaja za vrijeme i realnost “kolektivnog zapada” koji misli kako je jedini na zemaljskoj kugli!
Zapeli u prostoru i vremenu, umjesto analiziranja tko je za njihovu politiku, a tko (tri cetvrtine država) je protiv.
Oni bi (gospodarski?) sankcionirali državu koja zauzima šestinu globusa?!
Zaista ovaj put treba ići do kraja i izolirati tu zlatnu milijardu, koja treba proći katarzu i uljuditi se.

C.F.
8 mjeseci prije

Putin je spreman,
Ne bi se čudio
Scholz je
Lanjski snijeg.
Gle,
Jašta da je
Mozda floskula,
Iskreno, mislim
Ovaj
bas bi Merkel
Ono
Ruska
U Ukrajini
Grobar Njemačke
….POPUSIO I ON I
Putin
jao
Polupismeni
čudilo se magare
Citam na imbexu

Room
8 mjeseci prije

Kad Rusiju ne bi zapad sprecavao u razvoju Rusija bi bila bogata i utjecajna, posljedica bi bila da bi Slaveni gravitirali prema Rusiji, ona bi privukla i europske nacije I mnoge drzave sirom svijeta.

Grdi
8 mjeseci prije

Svabi pocinju shvatiti koliko se duboko uvalili …. a nema izlaza jer rusija ih drzala na gospodarskom prijestolju preko jeftinih energenata …… izgleda da ce se ostvariti prijedlog Senatora Utah drzave Elbert D. Thomas poslijeratne americke administracije, ….. da njemacku teba pretvoriti u agrarnu zemlju …..

Darko
8 mjeseci prije

Ako tko treba biti zabrinut to je ovaj priglupi majmun Scholz 🙂 Neka si pogleda na što je doveo Njemačku skupa s onom krmačom Ursulom..

Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Normalno kad je Putinov zadatak da depopulise svoj narod i ostatak porobi! Njemu osobno sankcije nemogu nista. Taj posalje helikopter po pizzu…

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Jel možda rekao, serem se na vaše sankcije? 🤣

Dokurčilomi
8 mjeseci prije

Vi ste svi cijepljeni protiv pameti. Udariti sankcije koja ne zna što će s naftom i plinom, koja je prva po proizvodnji žita, koja ima najveći teritorij na svijetu i koja je navikla živiti siromašno.

Istina
8 mjeseci prije

I Edipu i Kupusaru fale sirovine i ovo im je bio super plan da naprave novu Libiju. Samo jedno je Libija, a drugo je Rusija i to je razlika.
Sada je njima veći problem jer je i Afrika otišla u svoju priču, a Ameri ih naguzili i sjeb… im ekonomiju i standard lagano.
Evropa se teško može odreći standarda, a Rusi su naučeni da imaju koliko imaju i da im je na prvom mjestu država za koju stalno ginu i odriču se.

nastran
8 mjeseci prije

kretenčuge..koji qurec su se umiješali..i sad zapravo sami sebi nabijaju sankcije..zemljo otvori se!

Ludi Zoka
8 mjeseci prije

Ja čuo da nemaju više ni zahrđalih pušaka što su ih na početku rata sve TV pokazivale, navodno one su se pretvorile oblikom u žićane skulpture (nalik Trokutovim😂) tako da sada Rusi imaju više skulpture nego oružije oće Ukrajni pokoriti kulturom zato se izbacuju njihove, knjige i jezik

abc
8 mjeseci prije

Ovaj zaronio duboko u američki čmar i neče da izlazi.

BlueZg
8 mjeseci prije

Nemaš ni ti. Kako ti inflacija? Gdje ti je kuća?

gogo
8 mjeseci prije

ovja konj od šolca ne shavća da sankcije uništavaju njamčku ! Koji kukac bi Putin morao biti zabrunut ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI