Raskol među zaljevskim režimima – Saudijci, UAE i Bahrein prekidaju sve veze s Katarom

Kraljevi Bliskog istoka
57 komentara

Iako se činilo da zaljevske petromonarhije u regiji i svijetu djeluju jedinstveno, najnovija vijest potvrđuje velike nesuglasice unutar Zaljevskog vijeća za suradnju i monarhija Arapskog poluotoka.

Zapravo je sve počelo 2014. godine, kada su prvo u ožujku Saudijska Arabija i Bahrein Muslimansko bratstvo proglasili terorističkom organizacijom, a u studenom iste godine su to učinili Ujedinjeni Arapski Emirati. Ranije, tijekom 2013. su to učinili Egipat i Sirija, a davne 2003. Rusija. Poznato je da je Katar, uz Tursku, naravno, jedan od glavnih sponzora ove terorističke hobotnice, osmišljene da u islamskom svijetu uspostavlja sustav samo naizgled političkog islama.

Sada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, ali i Egipat, odlučili prekinuti diplomatske odnose i sve kopnene i zrakoplovne veze s Katarom, optužujući zemlju Perzijskog zaljeva da podupire terorizam i da se upliće u njihove unutarnje poslove.

Naravno, Egipat ima svoje razloge, dok Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein žele očuvati srednjovjekovni tiranski sustav vladanja i boje se da bi Muslimansko bratstvo moglo potaknuti nemire među populacijom, sve više nezadovoljnom politikom vladajućih režima.

Rijad je u ponedjeljak preuzeo vodstvo i potaknuo inicijativu prekida diplomatskih odnosa s Dohom, a druge su zemlje su saudijski režim, koji je “pozvao sve bratske zemlje i tvrtke da učine isto”.

Katar je reagirao rekavši kako žali zbog “neopravdane” odluke, izvijestila je Al-Jazeera.

Saudijski dužnosnik je izjavio za državnu agenciju izjavio kako je zemlja odlučila “prekinuti diplomatske i konzularne veze s Katarom i zatvoriti sve kopnene, pomorske i zrakoplovne luke kako bi zaštitila svoju nacionalnu sigurnost od opasnosti od terorizma i ekstremizma”.

“Odlučna” mjera, priopćio je saudijski režim, uslijedila je zbog “grubih povreda od strane vlasti u Kataru posljednjih nekoliko godina”.

Ujedinjeni Arapski Emirati su diplomatima iz Katara dali 48 sati da napuste zemlju, navodeći njihovu “potporu, financiranje i prihvaćanje terorističkih, ekstremističkih i sektaških organizacija”, izvijestila je državna novinska agencija WAM, što se u najvećoj mjeri može odnositi samo na Muslimansko bratstvo.

Tiskovna agencija Bahreina je priopćila kako prekida veze s Dohom zbog “ustrajnosti Katara u udaru na sigurnost i stabilnost Bahreina i miješanja u njegove poslove”.

Egipat je optužio je Katar da podupire “terorističke” organizacije, posebno navodeći Muslimansko bratstvo, zabranjeno u zemlji nakon svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.

U međuvremenu je saudijska “koalicija”, koja vodi rat protiv siromašnog Jemena, izjavila je kako članstvo Katara u vojnoj koaliciji “prestaje”.

Mjera je donesena zbog prakse Dohe “koja jača terorizam i daje podršku teroristima organizacijama u Jemenu, uključujući Al-Qaedu i ISIL, te potporu drugim pobunjeničkim milicijama”.

Međutim, Pakistan, još jedan član saudijske “koalicije”, koji se nedavno pokušao udaljiti od antiiranske agende skupine, jasno je jasno da zemlja nema plan za smanjenje ili prekid diplomatskih odnosa s Katarom.

Kriza je uslijedila tijekom i nakon posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa regiji prošlog mjeseca, koju je obilježilo potpisivanjem rekordnog sporazuma sa Saudijskom Arabijom o kupnji oružja vrijednog 110 milijardi dolara.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je izjavio kako je posjet bio usmjeren na pokušaj da se Saudijska Arabija i druge arapske države u regiji “ujedine” s Izraelom i suoče se s Iranom.

Nakon Trumpovog posjeta su eskalirale napetosti između Rijada i Dohe zbog članka u katarskoj državnoj tiskovnoj agenciji u kojoj je emir Al-Thani citiran kako kritizira SAD, Saudijsku Arabiju i njihove klijentelističke države zbog pokušaja da izazovu napetosti s “islamskom silom” Iranom.

Katarska vlada je brzo izbrisala članak, rekavši “kako je državna agencija bila hakirana”, ali službeni demanti nije uspio zaustaviti razdor između zaljevskih monarhija.

Saudijski mediji tada su tada napali Katar, optužujući ga za “izdaju” ostalih arapskih zemalja, osobito u vrijeme kada su pokušali uspostaviti “jedinstvo protiv Irana” u Rijadu.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su blokirali katarske medije, a Egipat je to učinio i prije službenog prekida odnosa.

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani je kasnije rekao kako se zemlja našla na udaru “neprijateljske medijske kampanje s kojom će se suočiti”.

Katar je i mjesto koje je dom stožera Središnjeg zapovjedništva američke vojske s oko 10 000 američkih vojnika, a dugo se suočava s kritikama svojih arapskih susjeda zbog podrške Muslimanskom bratstvu, koje još jedino potporu ima iz Turske.

Neki zapadni dužnosnici su također optužili Katara da dopušta ili čak potiče financiranje ekstremista poput podružnice Al-Qaede u Siriji, poznatoj kao poznatoj kao Al-Nusra Front. Saudijska Arabija i UAE su iznijeli slične optužbe i rekli kako Doha podupire islamističke terorističke skupine i potiče suparništvo među susjedima za utjecaj u regiji.

Naravno, optužbe ostalih zaljevskih monarhija da Katar podupire teroriste u Siriji i šire su utemeljene i ima brojnih dokaza o aktivnostima Dohe u to smislu, ali čuti saudijski režim kako nekog optužuje za poticanje i financiranje terorizma da nije tragično, bilo bi smiješno.

Nedavna izvješća sugeriraju da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati podijeljeni oko njihove uloge u Jemenu u kojem se već više od dvije godine vodili rat protiv jemenskog naroda.

U nedavnom intervjuu za Middle East Eye je saudijska marioneta i odbjegli predsjednik Jemena, Abd Rabbu Mansour Al-Hadi optužio UAE da u Jemenu djeluje “okupacijska sila, a ne osloboditelj”.

Vojska UAE se tiho se širi s bliskog istoka na Afriku, gdje pomaže Egiptu u borbi proziv islamističkih skupina u Libiji. No, jemenski izvori su otkrili da su Ujedinjeni Arapski Emirati pokušali uspostaviti kontrolu nad strateškim otokom Socotra u arapskom moru, koje je Hadi dao u koncesiji, odnosno, “iznajmio za najmanje jedno stoljeće”.

Napetosti koje su sada eskalirale, osim uplitanja Muslimanskog bratstva u režime Arapskog poluotoka, sve uz podršku Dohe, posljedica su i sve lošijeg stanja na terenu u borbama u Jemenu i drugim bojištima, gdje se nekada savezničke terorističke skupine koje podupiru Saudijska Arabija i Katar sve više bore jedne protiv drugih, a saudijska koalicija ne uspijeva slomiti otpor siromašnog Jemena.

U svakom slučaju, na ovaj raskol treba gledati kao pozitivan rasplet događaja, jer se nedavno u Rijadu planirala uspostaviti vojna koalicija od preko 30 000 vojnika Zaljevskog vijeća za suradnju i muslimanskih zemlja koje bi htjele pristupiti savezu, a cilj je bio pod američkim zapovjedništvo ući u južnu Siriju. Egipat je još tijekom sjednice izjavio kako je spreman na sve koalicije u borbi protiv terorizma, ali ne i na onu koja će napasti sirijsku vladinu vojsku.

Sada su prekinuti diplomatski odnosi Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Egipta s jednom od ključnih zemalja u “Arapskom proljeću” i koja od 2011. financira broje terorističke skupine ranije u Libiji i Siriji, ali i Egiptu i Tunisu.

Saudijski režim se panično boji da bi Muslimansko bratstvo moglo potaknuti narod na prosvjede, a ako bi u Bahreinu, koji je najslabija karika, pao režim obitelji Al-Khalifa, nitko ne bi mogao spriječiti domino efekt i pobunu u istočnom dijelu Saudijske Arabije, koja bi zemlju mogla dovesti do raspada.

Dakle, kao što smo rekli, prekid diplomatskih odnosa među susjednim zemljama obično ne pridonosi miru i stabilnosti regije, ali u ovom slučaju treba sagledati pozitivne posljedice ove svađe, koja je odraz nervoze i međusobnih optuživanja u Zaljevskom vijeću za suradnju zbog propasti planova koji su se počeli provoditi 2011. godine, kada su zaljevski šeici vjerovali da će zagospodariti prostorima od Tunisa i Libije, preko Egipta i Sirije sve do granica s Iranom. Sada, kada plan nije uspio, kreće se s međusobnim optužbama i traži se najveći krivac, koji u ovom trenutku prepoznat u Kataru.

Krizaraskol
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
6 godine prije

Samo naprijed ološu.Puno sreće i jednima i drugima.Najbolje da se međusobno potamane kao štakori.Isto smeće.

jerlo
6 godine prije

US-rani imaju 10 000 vojnika u Kataru.
Sve se podudara Qatar je sponzor terorizma i ima americku vonu bazu.

žrec
6 godine prije

Ovo će biti interesantno. Volio bih baš dobru analizu što se točno dogodilo, ovo je još sve u sferi nagađanja. Je li stvar oko bratstva ili se Katar odupire demonizaciji Irana, što je isto jedna od teorija.

Alen
6 godine prije

Sta god da je u mjesecu ramazanu se ne rade ovakve stvari.. Znaci samo jedno. Da je nesto dosta vece u pitanju kad se nije moglo sacekati iza ramazana….

Al thani cini mi se porijeklo vodi iz nejda u ksa i u nekim su rodbinskim vezama s al saud..
A kako se politika vehabizma kreira u nejdu mogao bi biti udarac na njih.. A onda bi ovi mogli vatre dobre potpaliti..

U kataru panika vlada.. Redovi po prodavnicama i slicno..

gostgost
6 godine prije

ketrin aston postaje vuciceva savjetnica protektor prestrasno

Sarka
6 godine prije

Katar postaje čir i mora se lijeciti.
Ali sta cemo sa kancerom u njegovom okruzenju? Kemoterapija ili zracenje?

Weteran
6 godine prije

Skeptici često postavljaju pitanje: Kako to da Arapi kamenjem ne zatrpaju Izrael???

Karlo Stajner
6 godine prije

Eci peci pec,Katar je vodeci finansijer terorista. Igrokaz za isprane mozgove

gostgost
6 godine prije

kome je katarski seik odbio poslusnost da li netko zna tko je broj jedan ovim bobrokovima

Grdi
6 godine prije

Nis zato jos uvijek su bivsi sef SDP-a & Co. best buddies sa njima, …… prodali im 3000 tona hrvatskog oruzja za ISIL, to valjda nesto vrijedi !? ……… sad, pitanje vrijedno 64 tisuca dolara, dali ce taj sef SDP zavrsiti na sudu kao suucesnik u zlocinu protiv covjecnosti zbog suradnje sa ISIL-om u prodaji oruzja …..

jale
6 godine prije

Ovo što poručuju iz SA i UAE je pilanje naopako. PR marketing. Ste zaboravili najžešći razlog prekida odnosa? Katar je prije, nema puno, možda godinu dana, manje, kupio oko 25% dionica Rosnefta, a to Rusija sigurno ne bi dopustila da nije prethodno postigla čvrst dogovor sa Katarom da ovi potonji prekinu financirati i podržavati terorističke organizacije u Siriji. Vjerovatno su im za tih 25% dionica dali i neke obavještajne podatke sa terena, jer ako ćemo pravo i pošteno, faktički pad i raspad ISIL-a počeo se odvijati netom nakon toga, a ovih dana svjedočimo finalnim fazama njihovog totalnog poraza. Da sporazum Katara sa Rusijom o kupovini četvrtine jedne od najvećih svjetskih naftnih kompanija nije nimalo dobroćudan korak za odnose zaljevskih monarhija, mogao je zaključiti svatko i odmah. Katar je s tim kupio udjel i u budućem plinovodu koji će iz Irana preko Sirije voditi na mediteran. Da sam ja saudijski kralj,… Čitaj više »

StarDam
6 godine prije

Ma zaboravi hakiranje, špijune, zabranjene kontakte. Ovo je najbolji dokaz da je Trump Putinov čovjek. Dođe Arapima, oni se posvađaju. Dođe u Evropu, ona otkanta SAD i okreće se Rusiji i Kini. Još samo čekam što će izvesti u Južnoj Americi i na Pacifiku,

apolo
6 godine prije

Cudno je da je kriza izbila odmah nakon Trumpovog posjeta SA. Posto svi znamo za moguci sukob EU i SAD-a, ovo bi mogla biti kockica koja ce sloziti cijelu sliku. Katar samo u Italiji ima investicija za 150 mld dolara. Onda su vlasnici fudbalskog kluba Paris Saint Germain, vecinski vlasnici Porschea i Volkswagena. Katarski investitori su prosle godine kupili i obnovili Porta Nuova u Milanu( jedan dio centra Milana). Onda su vlasnici dijela obale na Sardenji. Katar je prosirio investicije na London, Berlin, Pariz. Mozda mafija mudruje da je lakse satrati tu drzavicu nego vracati novce. Sudbina slicna Libiji i sirotom Gadafiju. To da Katar financira terorizam znaju i ptice na grani, ali po meni prije ce biti neka Trumpova taktika da se razracuna sa EU. Kad se prica o financijerima terorizma ne treba zaboraviti SAD, Izrael, Saudijsku Arabiju, EU kompletnu.

deplorable
6 godine prije

@ jale ()
U pravu si
ta optuzba da Katar podrzava terorizam, znaci da Katar podrzava ove”teroriste” sto se boru na strani sirijske vlade, to su shiti.

Katar ima vise shita nego suna.
Gangsterima iz Saudi Arabije smeta Iran.

Osoba C
6 godine prije

Južni Fars, u vlasništvu Irana i Katara, najveće je nalazište plina na svijetu. Zbog toga Katar prema Teheranu vodi neutralnu politiku, što se ne sviđa ostalim članicama GCC. U prošlosti je Katar imao dosta nesuglasica sa Saudima, pa čak i manjih vojnih sukoba. Zbog vijesti o velikoj prodaji američkog oružja Saudima, dosta je neprimjećeno prošlo odobrenje State Departmenta da je Kataru odobrena prodaja 36 aviona F-15QA za više od 10 milijardi dolara. Spominjala se nabava čak 72 komada, ali je dogovoreno 36. Zanimljivo je da je proizvodna linija za F-15 trebala biti zatvorena 2019. g. a ovom narudžbom Katar je produžio proizvodnju ovog aviona. Ilustracije radi, Katar trenutno posjeduje 12 Miragea 2000-5. Prije godinu i po dana Katar je sa Francuskom potpisao ugovor za nabavu 24 aviona Rafale za 7,5 milijardi dolara, uz opciju za nabavu još 12 komada. Trebali bi početi pristizati od 2018. g. Prošle godine potpisali su… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Bolje da propadne selo nego običaji. Stara sefardska
Katar je među terorističkim financijerima najlakše žrtvovati čime će se fokus prebaciti sa stvarnih organizatora terorizma. Arapi nikako da prihvate da im slijepo savezništvo sa Amerikom i Britanijom donosi samo ratove zlo i dugoročnu nestabilnost. Sudbina Katara očekuje i Saudijsku Arabiju nekada u budućnosti nema nikakve sumnje nastave li u ovom smjeru.

davor
6 godine prije

Katar bi mogao postati kao ciparski napušteni gradovi duž crte razgraničenja.

tuf
6 godine prije

Ovo je samo opomena lomljivom Kataru, da ako se ne drzi saudijske linije – zivot im se vrlo brzo moze zagorcati.
A daleko od toga da se Katar moze sazalijevati, njihovo licemjerje i razvratno ponasanje, podrzavanje ekstremizma i internacionalizirana medijska propaganda – cine stvarnost zbog koje su dio problema. Umjetna tvorevina koja se osilila i umislila da je netko i nesto – a u praksi vidimo da u roku 48h ljudi stoje u redovima za hranu.
Saudijci ih samo lupaju po prstima jer mogu – kao sto vidimo zapad im i dalje drzi stranu uslijed stotina milijardi dolara vrijedne trgovinske razmjene – a svi ostali su pijuni – narodi od Pakistana, Sirije pa sve do Britanije, koji ce ginuti kao kolateralne zrtve sotonskih ugovora. Problem terorizma nece se poceti rijesavati dok se narodi ne dignu protiv jahaca apokalipse.

subaru
6 godine prije

Da li su stvorili Katar da bi ga sad kanibalski uništili, opljačkali i optužili kao jedinog krivca za sve što rade budemo vidjeli.

Grdi
6 godine prije

Muljaza, muljaza, ….. tko je najveci izvoznik plina na srednjem istoku? – pa katar, tko hoce se probiti sa prodajom svog plina na europsko trziste? – pa SAD, … tko je najveca konkurencija SAD-u u prodaji jeftinijeg plina Europi ? ………. pa katar ! ……….. katar mora nestati !! ……………… (zato su SAD demonizirali Rusiju – radi prodaje plina) ………. u igri je i raskol Njemacke i SAD-a zbog sjeverni tok 2 ………….. kocke, kocke , kockice ………. slozite se kockice …………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI