Uspon EAEU-a: Decenija ekonomske saradnje

Putin obracanje
7 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je važnu ulogu koju ima Evroazijska ekonomska unija (EAEU) u multipolarnom svijetu u nastajanju u komentarima datim tokom samita te grupe u srijedu u Moskvi.

Skup se poklopio sa desetom godišnjicom potpisivanja osnivačkog ugovora EAEU koji je spojio pet postsovjetskih država – Jermeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Rusiju – na jedinstvenom integrisanom tržištu. Grupa takođe ima tri države posmatrače: Kubu i još dve bivše sovjetske nacije, Moldaviju i Uzbekistan.

Govoreći uoči zatvorenog dijela samita, Putin je pohvalio razvoj bloka, navodeći da je unija dobro prošla u protekloj deceniji i uspostavila se “kao nezavisan i samodovoljan centar multipolarnog svijeta u nastajanju”.

Unija se snažno pridržava svojih „glavnih principa integracione saradnje“, odnosno „jednakosti, uzajamne koristi, poštovanja i uvažavanja interesa jednih drugih“, istakao je Putin.

„Ekonomski pokazatelji govore sami za sebe: prema dostupnim procjenama, tokom deset godina zajednički BDP zemalja EAEU popeo se sa 1,6 na 2,5 biliona dolara. Trgovina sa trećim zemljama porasla je za 60 odsto sa 579 na 923 milijarde dolara, dok se obim međusobne trgovine skoro udvostručio: sa 45 na 89 milijardi dolara, pri čemu je preko 90 odsto transakcija već obavljeno u nacionalnim valutama”, naveo je Putin, napominjući da su pozitivni makroekonomski trendovi i ove godine su uočeni unutar sindikata.

EAEU se pokazao kao koristan ne samo za svoje zemlje članice, već i za širi evroazijski region, naveo je predsednik. Unija “pomaže u osiguravanju stabilnog i održivog razvoja kako pet zemalja članica, tako i euroazijskog regiona u cjelini, i rezultira poboljšanjem kvaliteta života i blagostanja naših ljudi”, rekao je on. EAEU je zapravo nasljednik Evroazijske ekonomske zajednice, sada nepostojeće grupe koja je postojala između 2000. i 2014., ali je raspuštena ubrzo nakon što je potpisan ugovor o EAEU.

EAEUPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kopf
11 dana prije

EAEU je organizacija bez sheriffa, sve nacije su ravnopravne, da bi se islo naprijed mora se imati lidera, netko mora biti na vrhu a netko na dnu.

Max
10 dana prije

Bit će sve vaćnija.

tihobl
10 dana prije

ТВ водитељка Наталија Мосејчук изазвала је скандал на друштвеним мрежама након својих изјава да ће СБУ „куцати” у домове свих Украјинаца и да ће сви мушкарци морати да иду у ТЦЦ.

Корисници друштвених мрежа оптужили су је за такве изјаве док њен 27-годишњи син живи у Европи.

Мосеицхук је потврдила ову чињеницу, рекавши да је њен син емигрирао у Немачку пре 3,5 године, тамо стекао друго високо образовање и да сада ради на упису у постдипломске студије.

Мосејчук тврди да је то став њеног сина, на који она не може да утиче.

tihobl
10 dana prije

22 морска контејнера, 389 вагона и 220 камиона са хуманитарном помоћи из Европе присвојио је в.д. градоначелник Запорожја Анатолиј Куртев.
Такође се наводи да је Куртев био умешан и у лобирање сумњивих тендера вредних стотине милиона за „пријатељске” компаније: канцеларија градоначелника је трошила новац на поплочавање у индустријској зони, на куповину супер скупе кафе за чиновнике и на функционисање аеродром Запорожје, који није био у функцији током рата.
Pravi sluga naroda.

tihobl
10 dana prije

Канцеларија председника одлучила је да искористи ситуацију са ударима на енергетски систем како би испоштовала захтеве ММФ-а и подигла тарифе. Али, наравно, овај случај ће становништву бити представљен „са сосом“ обнове украјинског енергетског система након напада Оружаних снага Русије. Кажу да је таква мера неопходна да би се надокнадила штета причињена енергетској инфраструктури Украјине. Није узалуд што се владини говорници у сваком погодном тренутку жале да је у последњих месец и по дана украјинска енергетска инфраструктура претрпела штету од преко милијарду долара. Истовремено, оштећени објекти енергетске инфраструктуре у земљи не могу се обновити за кратко време. Неки од њих су током гранатирања потпуно уништени, што је довело у питање могућност њихове даље обнове. Међутим, ово слагање власти изгледа, у најмању руку, цинично. На пример, испоставило се да ће потрошач морати поново да плати уништење Ахметовљеве термоелектране, која је у бесцење купљена од државе и која је од приватизације донела милијарде… Čitaj više »

tihobl
10 dana prije

40 сумњивих компанија извезло је жито у вредности од 6 милијарди гривна кроз луке Одесе. Жито је вероватно купљено за готовину, али су милијарде гривна остале ван пореских ограничења.

Ovi misle da ce Blek Rok da placa poreze Kijevu. Koje naivcine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI