Reakcije Kine, Irana Hezbollaha i Iraka na agresiju protiv Sirije

86 komentara

Komentirajući agresiju Sjedinjenih Država i njenih saveznika na Siriju, službeni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Hua Chunying, izjavio je kako se vodstvo Narodne Republike Kine uvijek protivilo uporabi sile u međunarodnim odnosima.

“Kina se dosljedno suprotstavlja uporabi sile u međunarodnim odnosima, što znači da se mora poštovati suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet drugih zemalja”, rekao je Hua Chunying.

Također je naglasio kako su sve jednostrane vojne akcije, poduzete izvan okvira Vijeća sigurnosti UN-a, suprotne osnovnim načelima propisanim u Povelji UN- a i krše temeljna načela međunarodnog prava. U tom smislu je pozvao sve zainteresirane strane da se vrate dijalogu.

Ranije je objavljeno da je službena predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova, obećala Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti dokaze o nezakonitosti američkih akcija.

Iran: “Kriminalni napad su naredili kriminalci koji vode tri zemlje”

Hassan Rohani - iranski predsjednik
FOTO: Hassan Rohani – iranski predsjednik

Iran, koji je neizravno i sam meta američkih napada, poručio je kako je napad na Siriju “kriminalni čin”. Uz osudu koja je stigla iz ureda predsjednika Rohanija, posebno je važna izjava vođe Islamske revolucije, ajatolaha Sayyeda Alija Hamneija, koji je napade SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju nazvao “zločinom”, a čelnike tri zapadne države nazvao “običnim kriminalcima”.

“Jasno sam rekao da su američki i francuski predsjednik, te premijerka Velike Britanije kriminalci i počinili su zločin”, rekao je ajatolah Ali Hamnei.

“Ove tri zemlje neće postići ništa i neće imati nikakve koristi, kao što je bilo u Iraku, Siriji i Afganistanu u posljednjih nekoliko godina, gdje su počinili takve zločine, a da od njih nisu imali koristi”, dodao je vođa Islamske revolucije.

“Oni koji su otvoreno i tajno podržavali ISIL danas tvrde da se suočavaju s terorizmom. To je laž, ali to nije slučajno. Oni nisu imali nikakve uloge u porazu takozvane “Islamske države”. Amerikanci su ulazili u bitku uvijek kada je ISIL bio pod opsadom i trpio poraz. SAD su stvorile zlo zvano ISIL, koristeći se novcem saudijskog režima. Međutim, otpor protiv Sjedinjenih Država i njihovih agenata je spasio iračke i sirijske narode”, rekao je vrhovni vođa Islamske Republike.

Ajatolah Hamnei se također osvrnuo na komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je prošlog mjeseca rekao kako je njegova zemlja potrošila tisuće milijardi dolara na Bliskom istoku i još uvijek “nije dobila ništa”.

“Trump je u pravu. Nisu postigli ništa, a SAD neće postići ništa ni u budućnosti, bez obzira koliko novca potrošili”, dodao je ajatolah Hamnei.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je izjavio kako američka agresija u regiji “neće imati nikakvih rezultata, osim uništenja”, dodajući “kako agresori kroz ove napade nastoje opravdati svoju prisutnost u regiji”.

“Agresori su ljuti zbog poraza terorista koje su podupirali u Siriji i Istočnoj Gouti, istaknuo je Rohani, naglašavajući da će sirijski narod nastaviti pružati otpor.

Agresiju je osudilo i iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Iran - Rusija - Vladimir Putin - Hassan Rohani
FOTO: Ilustracija, Vladimir Putin – Hassan Rohani

“Na temelju vjerskih, zakonskih i etičkih propisa, Iran se protivi bilo kakvoj uporabi kemijskog oružja, ali istovremeno snažno odbacuje i osuđuje izmišljotine i izgovore za napad na neovisnu državu”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Iran smatra kako će Amerika sa saveznicima biti najveći krivac za posljedice u regiji i izvan, nakon napada kojeg su protiv Sirije pokrenuli bez ikakvih dokaza kojim bi potkrijepili njihove tvrdnje o kemijskom napadu u blizini Damaska.

“Iran odlučno osuđuje takva agresivna djela, koja potkopavaju globalni mir i ojačavaju terorizam i ekstremizam u regiji”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Irana.

Analitičar Hossein Sheikholeslam, bivši iranski veleposlanik u Damasku, izjavio je za državnu televiziju kako će napadi pomoći ujedinjenju Sirije i da narod u još većem broju stane iza vlade.

Ovi će napadi stabilizirati sirijsku vladu i ujediniti različita plemena u Siriji, jer ljudi u Siriji sve više postaju svjesni da moraju obraniti svoju časti, neovisnost, teritorijalnu cjelovitost i vladu svoje zemlje”, rekao je Sheikholeslam.

IRGC upozorava SAD

Iranska vojska

Iranska revolucionarna garda (IRGC) je poručila kako napad na Siriju neće oslabiti otpor, već će ga samo ojačati i bolje će se suprotstaviti zapadnom intervencionizmu.

“Amerikanci mogu očekivati posljedice za svoje poteze”, izjavio je zamjenik zapovjednika IRGC za politička pitanja, general Yadollah Javani.

“Oni misle da s takvim mjerama mogu promijeniti situaciju na terenu u Siriji, ali se to definitivno neće dogoditi. Takvi napadi će štetiti Sjedinjenim Državama i samo će zakomplicirati situaciju”, dodao je general Javani, ističući da će Washington “snositi posljedice za svoje akcije”.

“Ako Amerikanci misle da sa saudijskim novcem mogu umanjiti štetu koju su pretrpjeli i nastaviti s intervencionističkim potezima, samo će biti krivi za štete u budućnosti”, zaključio je iranski general.

Hezbollah

Hezbollah - vojna moć
FOTO: Ilustracija, vojnici Hezbollaha

Hezbollah pohvalio sirijski odgovor i oštro osudio agresiju američkih, francuskih i britanskih snaga na Siriju. Čelnik Hezbollaha je pohvalio protuzračnu obranu arapskog susjeda i dodao kako Trump neće zastrašiti ni Siriji, ni Rusiju, ni bilo koga u regiji.

U televizijskom govoru u petak je Hassan Nasrallah izjavio kako se Trumpovih prijetnji “nisu i neće bojati ni Sirija, ni Irana, ni Rusija, ni pokreta otpora, niti bilo koji narod u regiji”.

“Američki rat protiv Sirije, protiv naroda regije i pokreta otpora, neće postići svoje ciljeve”, priopćio je ured Hezbollaha nakon provedenih napada i dodao kako pokret otpora pomaže i pomagat će sirijskoj vojsci u borbi protiv terorista.

Irak: Agresija na Siriju može oživjeti ISIL

Haider al-Abadi
FOTO:Ilustracija, irački premijer Haider al-Abadi

Izjavu je dalo i iračko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je poručilo kako Bagdad poziva arapske čelnike da “zauzmu jasan stav o Siriji na nadolazećem summitu u Saudijskoj Arabiji”.

Irak je upozorio na vrlo opasan razvoj situacije koji bi mogao potaknuti ponovno oživljavanje “Islamske države” u regiji.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ahmad Mahjoub izjavio je kako “posljedice udara ugrožavaju sigurnost i stabilnost regije”.

“Takva akcija bi mogla imati opasne posljedice, prijeti sigurnosti i stabilnosti regije i daje terorizmu još jednu priliku da se proširi, nakon što je izbačen iz Iraka i bio prisiljeni da se u Siriju povuče u velikoj mjeri”, kazao je Mahjoub.

Izjavio kako je iračko ministarstvo “zabrinuto” i poziva na političko rješenje koje bi zadovoljilo težnje sirijskog naroda.

Irački ministar vanjskih poslova također je pozvao da na predstojećem summitu Arapske lige, koji će se održati u nedjelju u Saudijskoj Arabiji, arapske zemlje “usvoje jasan stav glede ovog opasnog razvoja situacije”.

Iračka vlada proglasila je pobjedu nad takozvanom “Islamskom državom” u prosincu, nakon što je porazila teroriste u posljednjim uporištima duž granice sa Sirijom.

ISIL još uvijek ima sposobnost za provođenje napada, usprkos gubitku kontrole nad golemim dijelovima iračkog teritorija kojeg je okupirao 2014. godine i još nadzire džepove u pustinji Sirije.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova snažno je osudilo napade u subotu, nazvavši ih “brutalnom i barbarskom agresijom, koja će samo zapaliti napetosti u svijetu i predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti u cjelini”.

HezbollahISILNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ellessar
6 godine prije

Ali je zato Plenky podrzao napade i americki veleposlanik ga je pogladio ko peseka hehe. Stvarno ulazimo u kategoriju “korisnih budala”. Pitam se samo kakve bi reakcije bile ako se dokaze da nije bilo kemijskog napada. Tesko moguce, ali se svejedno pitam.???

Sinisa
6 godine prije

O bambyja…

josip b t
6 godine prije

sada smo svi konacno shvatili da rusi i iran samo pricaju u prazno nikakav odgovor i zao mi je zbog toga.prijatelj i saveznik se tako ne ponasa.jos je ostao samo hezbolah kao pravi saveznik steta sto on nema cim odgovorit

Petar Veliki
6 godine prije

Jel nije Putin pre nekoliko meseci izjavio da psi lajaju a karavana ide dalje. Samo mi sad nije jasno čija to ide a čija stoji izbombardirana do amena.

Zagor
6 godine prije

Propala Ruska rezolucija u UNSC, ali se barem Kina otvoreno svrstala uz Rusiju.
I nesmijem zaboraviti Bolivija. La nacion con dos cojones grandes como balon de futbol.

Zorule
6 godine prije

Prilicno mlak pre-diplomatski odgovor Kine

shumadinac
6 godine prije

“… nije postignuto ništa…”
Čak i da su sve rakete pogodile opet ne bi postigli ništa jer je jedini cilj ove PROVOKACIJE bio odgovor Rusije.

Weteran
6 godine prije

Poslušali su me ? 🙂
Ima deset dana kako sam rekao:
“…….. da se izbombarduje neka napuštena kasarna sa par zarđali haubica, …..”
Silne rakete su pale “na ništa” pogodile su “nešto” i ubile nikog! Hvala Bogu.
Sjajan dogovor !?
Ako mogu da iznesem svoj zaključak: Zapad, kakav je nama poznat, definitivno je poražen !

Zadranin
6 godine prije

Ma zanima me jedna stvar: ako su zapadni heroji, borci za ljudska prava, željeli kaznit Siriju zbog navodnog kemijskog napada, koji je ubio nekih 40-tak civila.. zašto su išli napadati navodnu tvornicu i skladište kemijskog oružja? Da je bilo ikakvog kemijskog oružja unutra, bi li napadom pustili te kemijske agense u okolinu, i time potencijalno ubili još više civila? Da li tako djeluje kemijsko oružje dok je uskladišteno?

Zare
6 godine prije

Pa Kina je kao Amerikanci u 2ww, promatraju do kraja pa se onda ukljuce kad se vec zna ko ce bit pobednik. Hebo ja Kineze i njima mirise bogatstva Sibira..

Majk Majers
6 godine prije

Ala Isuse, nakotilo se trolova ova zadnja dva dana, više se ne može pročitat normalan komentar, tj isti se mora tražit u moru debilizma. Uzest pauzu od Logičnog dok se predstava amerikenjaca ne umiri.

17 novembar
6 godine prije

smiri se petre veliki bice sve kako treba kad nas budu cipovali odvodili u logore . a mi cemo se i dalje nadati u putina i rusiju . ja sam veliki staljinista i ovakvi postupci rusije su svakako pokazatelj da jedino komunisti mogu da se bore protiv zla sa zapada . ali putin jednostavno unistava komuniste a zna se po cijem nalogu .zali boze komandira i boraca iz novorusije za sta ljudi izginuse

Jure
6 godine prije

Rusi su tu rekli svoje boije ne bit nijhov saveznik po vojnom pitanju manipulatori nemaju svoje ja

Petar Veliki
6 godine prije

Najnovije: Napad na Iransku bazu u Siriji kod Alepa…

Vovadin
6 godine prije

Po svoj prilici stigla reakcija Izraela : #BREAKING
Massive explosions heard near an #Iranian weapon store in #Azan mount southern #Aleppo

Mucke
6 godine prije

Razocaran sam drzanjem Rusije u ovom slucaju,ovdje nije rijec o nekakvoj vojnoj pobjedi ili porazu nego
gubitku kredibiliteta.
Nogometnim rijecnikom receno,trener domacih se hvali savrsenom taktikom nakon sto je primio 5 komada.

Ivan
6 godine prije

Shvatam drzanje rusije do sad. Ali su mogli barem Izraelcima srusiti koji avion.

bbbb
6 godine prije

Koji talmuđik igrokaz sa glumcima za bobrok oskara. Ovi koji se kao protive ciokaubojgusarima su njihov proizvod, večina nije ni svjesna toga kao i oni što ginu za djevice a u stvari su prinesene žrtve đahveu.

NekiGost
6 godine prije

Evo još jedne teorije kauč generala:
A što ako je toliko “mlaka” reakcija Kine, Irana i Hezbollaha zbog skorih izbora u Iraku? Doslovno: “Vidite koliko možete vjerovati Amerikancima i svima koji su povezani s njima? Zar doista želite nekoga povezanog s njima na vlasti ili blizu vlasti? Ne bi li bilo puno bolje izbaciti ih potpuno iz Iraka?”

tuf
6 godine prije

Lako za rekacije Irana, Kine i Iraka. Mene brine što nam se još nije oglasio naš vidoviti MilanCZ, koji je tvrdio da neće doći do nikakvih udara ? Gdje si Milane, utapaš tugu negdje u birtiji na Vaclavaku zbog loše procjene ? Javi se, brinemo što te nema. Nemoj samo onako dugo nestati kao nakon loše prognoze francuskih predsjedničkih izbora.

Милојка
6 godine prije

Кажу Сиријци су оборили 72 од 103 испаљене ракете. Пентагон са друге стране каже да нема податак да је било која ракета оборена. Испаде да нису биле неке нове и модерне, већ старе крстареће, ваљда им дошао крај употребе па је ово јефтиније него да их сами уништавају. У суштини колико их је испаљено, колико срушено итд, није ни битно. Оно што је битно је да су руси опет појели говно, јер су се раскокодакали како ће да их руше, да ће гађати места одакле су лансиране, извели су флоту на отворено море, припреме за поморски сукоб, и све остало. На крају испаде да су им Американци унапред јавили кад ће и шта да гађају, па су повукли све своје оданде да случајно неко не настрада, и пустили Сиријце да се сами бране. Изгледа да она стара пословица „тешко оном кога Грци хране и Руси бране” и даље важи. Где… Čitaj više »

luni lunovic
6 godine prije

generalno primjecujem da je vecina komentatora frustrirana i razocarana ponasanjem rusije ipak nesto ne stima oxaj traljavi i na brzinu izveden napad i ponasanje rusije ubuduce definitivno nije dobro za zdravlje nek se j… bez mene

Antonio
6 godine prije

Mislim da je to tek početak. Sljedi drugi val…

Stjepan
6 godine prije

Sve je super odrađeno, dokazano je;
Međuna zajednica, UN je nula ! Sve strane su to dokazale !
Birtijski način riješavanja problema je neupotrebljiv ….!!
Sirijska vojska, a vremenom i Iračka će iskustveno postati najmoćnije u regiji !!
Zapadnjaci strateški gube sve konce na svijetskom nivou! Saveznici istih će uskoro biti zabrinutiji od onih koje USA i vredniji vazali napadaju, … itd.
Vrlo zanimljiv će biti rasplet. Po zapadnjačkim planovima Rusija se trebala urušiti iznutra … Izgleda da ćemo mi biti ti samodopadni seronje koji glođu sami seba, a Istočnjaci budu ušetali k nama kao nove gazde …
Vrlo, vrlo zanimljiva i uspješna praktična primjena narodne …;”Tiha voda brege dere” !!

Đuro
6 godine prije

Samo da povučemo jednu paralelu.
1999.godine je NATO pogodio svojim superpreciznim oružjem kinesku ambasadu u Beogradu.Rusku nisu imali potrebe da gađaju jer je tada na vlasti u Rusiji bio Jeljcin.
Ove subote su birali ciljeve gdje nema nijednog ruskog vojnika,a kamoli da su bahato pogodili rusku ili kinesku ambasadu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI