fbpx

Ekskluzivni intervju: Robert Valdec, zabranjeni hrvatski novinar

Robert Valdec

Robert Valdec, osebujan novinar, zagrebački dečko iz Mesničke, buntovnik i čarobnjak istovremeno. Intrigantna osoba u svakom pogledu. Njegova biografija, ukratko, pravi je triler. Od njegovih jutra  poezije u Tingl-Tanglu,  trešanja iz vrta ispod kuće Krleže koje je uzimao iz ruku gospođe Bele, susreta i druženja s velikim Fabijanom Šovagovićem te nošenja cekera Ranku Marinkoviću do Visoke.

Nezavršenog studija strojarstva, neuspješnih prijamnih na glumačkoj akademiji, do novinarstva, gdje se polovicom devedesetih „ukotvio“, pronašao! Tamo je pohađao i poznatu Večernjakovu novinarsku školu, protutnjao kroz sve rubrike, od Gradske, Crne kronike, Unutrašnjo-političke i Vanjsko-političke rubrike, revijalnih izdanja, a 2000.-e prešao u Jutarnji list u kojem je, isprva, kao urednik Gradske rubrike, a nakon toga specijalni reporter, radio sve do 2003. kada je dao sporazumni otkaz, zbog neslaganja s uređivačkom politikom lista. Već do tada obišao je cijeli svijet, od Europe, SAD-a, Južne Amerike, Afrike…, a posebna mu je strast bio Bliski istok. Te, 2003. po povratku iz rata u Iraku, kad je dao otkaz, postao je novinar – slobodnjak, freelancer.  Od tada radi gdje želi, s kim želi, diljem svijeta, a prihvaća vođenje  emisije Istraga na NovaTV koja je nakon 150 epizoda, naprasno ukinuta iz političkih razloga.

Od te veljače 2009.  postaje ‘persona non grata’ u hrvatskom medijskom prostoru, ponekad se ipak probijajući s nekom ekskluzivom, da bi i to ubrzo prestalo. Do 2018. radio je za strane medije, a tada osniva svoju tvrtku ‘Deadline Productions’ koja se bavi medijima, odnosima s javnošću, organizacijom skupova…, a u sklopu tvrtke nastao je i tu je i portal normabel.com.

Dobio je u to vrijeme i nagradu kao najpopularnije TV lice u Hrvatskoj.

Autor je i dokumentarnog filma “Bagdhad za 21 dan” u znak sjećanja na kolege, ratne novinare ubijene i ranjene u ratu. Radio je i za CNN u Hrvatskoj na nekoliko izdanja i za TV OTV kao voditelj emisije uživo.  Radio je u Washingtonu, DC s State Departmentom, u New Yorku s Daily Newsom, u San Franciscu s časopisom Mother Jones i St. Louisom. Izvještavao  o svjetskim poslovima, putujući po Bliskom Istoku, Africi i Južnoj Americi. Bio je i gostujući predavač na Zagrebačkoj školi novinarstva i sudionik  više radionica novinara i urednika pod pokroviteljstvom USAID-a.

A.Š.: Poštovani gospodine Valdec, desetljećima pratim vaš rad no nisam nikad očekivala da ću imati čast i razgovarati s vama. Na tome vam se zahvaljujem. Kao i na vašoj susretljivosti, kako se to kaže, onako, „na prvu“.  Niste se ni dvoumili a niti bilo što uvjetovali, vaša veličina i ljudskost se i tu vidi. Vaš tekst koji ste objavili prije par dana zapeo mi je za oko, te bio poticaj potražiti vas. Što se to događa u nama nepoznatim planovima vlasti s Banovinom, područjem koje je od 27. prosinca velika tragedija za sve nas?

Robert Valdec: Prije svega, hvala vama na ponudi za ovaj razgovor kojem je povod tekst koji sam objavio na mom portalu normabel.com. Vi ste ujedno i prva i jedina osoba iz medija koja me je kontaktirala iako je tekst na portalu već četiri dana. Nisam niti očekivao burne reakcije u medijima na njega, znao sam unaprijed da će me mainstream u potpunosti ignorirati. I to iz više razloga. Prvi i najvažniji mi je ujedno i potvrda da sam ‘taknuo u osinje gnijezdo’. No i inače to radim, ne bojim se osica. U ovom slučaju to, doduše, nisu osice, niti ose, već opaki debeli stršljeni. Riječ je o komplotu ove vlasti i multinacionalne kompanije teške milijarde dolara kojoj je za beznačajne iznose servirana ova zemlja. I to je samo jedan od mnogih takvih komplota, a ovo je tek jedna od sličnih multinacionalnih kompanija koje, za razliku od nas koji to mislimo, doista – „imaju“  Hrvatsku!.  Ako ste, a znam da jeste, pažljivo iščitavali tekst, niste u njemu mogli pronaći nigdje riječ, rečenicu, kojom eksplicitno dovodim u vezu serije potresa koji razaraju Banovinu s činjenicom da je taj sektor u jeku korona krize, dok nitko nije obraćao pažnju na to što se zbiva, za smiješne iznose Agencija za ugljikovodike i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, dakle ova Vlada, servirala multinacionalnoj kompaniji  ‘Vermilion Enregy‘. Zapravo, njihovoj hrvatskoj ‘podružnici’. Fantomskoj  tvrtki  ‘Vermilion Zagreb Exploration‘ d.o.o.

Opet ponavljam, ne zato jer mislim da vi niste shvatili nego da svima bude jasno: ja nigdje i nikada nisam tvrdio da je uzrok serije jakih potresa na Banovini uzrokovalo ‘istraživanje nafte i plina’. Možda je riječ o koincidenciji? Osobno, ne vjerujem previše u koincidencije, no ne mogu ih, naravno, isključiti. Ono što sam ja zaključio temeljem brojnih indicija nisam napisao, niti ću javno izreći, no mislim da su čitatelji i mog portala pametni ljudi, ljudi koji misle svojom glavom, pa neka sami na temelju informacija koje im podastirem izvlače svoje zaključke. Portal Normabel je ionako nastao na poticaj mojih bliskih prijatelja koji su me nagovorili da krenem u to. On me ne hrani, naprotiv – trošim i svoj novac i vrijeme  i vrijeme i novac  mog poslovnog partnera u tom projektu, Nevena Pausića, vlasnika IT tvrtke ‘Spine ITC’. Račune mi plaćaju i hrane me neki drugi poslovi, no ovo je moja strast. Iskreno, nije me bilo jednostavno nagovoriti da krenem u tu priču. No uspjeli su. I sada, zanemarujem neke druge stvari koje bi me mogle hraniti, trošeći svoje vrijeme, energiju, emocije, a rušim i neke poslovne mostove na ovo, ali gotovo je – kao razjareni sam pit bull terijer i ne mogu me zaustaviti osim ako me ne ubiju. Kao što su, na primjer, ubili danas moj Facebook profil. Iako, sve što imam uvijek je ‘negdje’ i ukoliko se meni nešto nepredviđeno dogodi, aktiviraju se mehanizmi koji će po cijelom svijetu razasuti sve što mi je na ‘lageru’. A vjerujete, toga ima puno. I da do kraja odgovorim na važe pitanje – ‘što se događa s Banovinom?’. Ne znam sa sigurnošću, stoga o tome direktno ni ne pišem, ali da je ovdje riječ o previše ‘slučajnosti’ koje se u mainstream – u nastoje zagušiti – stoji.

A.Š.: Razgovarali smo neposredno nakon novog  potresa,  u srijedu 6. 01. 2020. u 18,01 h  opet jačine 5,3 po Rihteru te ne mogu a odmah vas ne upitati što je na prostoru Petrinje i okolice moguće povezati s pokretanjem  tektonskih ploča o kojima nam na dnevnoj bazi govore seizmolozi? Točnije, kakva je to koincidencija koja bi mogla upućivati i na neke druge događaje, radnje, a o čemu narod pojma nema?

Robert Valdec: Da, seizmolozi se ponašaju onako kako bi upućeniji i očekivali – svi su oni zaposleni u državnoj službi – stoga od njih niti ne očekujem ništa osim službenih stavova. Poštujem struku, znanost i znanstvenike. I nemam pretenzija biti veći seizmolog od diplomiranog seizmologa, epidemiolog od epidemiologa i sl. Međutim, kao novinar iza kojeg su nekakvo profesionalno iskustvo, koji nije egzistencionalno niti ideološki ucijenjen i koji ima nekakva znanja, vještine, alate i izvore informacija, došao sam do nekih indicija koje meni osobno, ne izgledaju uopće kao koincidencije. Iako ih ne isključujem. Naime, mainstream izvlači sada seizmologe kao jockere iz rukava koji pričaju o ‘tektonskim pločama’ u nedogled. Meni osobno i to je jedna od indicija. Čim toliko inzistiraju na tome, meni odmah počne smrdjeti na prevaru. Pa tako, npr., naiđem na neke neovisne, strane izvore i karte na kojima je jasno vidljivo da bi ta famozna ‘Afrička tektonska ploča’ porušila prvo Italiju, od Sicilije do sjevera, Albaniju, Grčku, BiH… Prije nego što bi srušila jadnu Petrinju. No oni to papagajski ponavljaju… Uvijek se trudim razmišljati na način kao što se zove vaš portal – dakle, logično. Zašto baš Banovina? Ukoliko je Banovina seizmološki osjetljivo područje to su morali znati naši seizmolozi, zar ne? Je li ih itko iz Agencije za ugljkovodike ili Ministarstva zaštite okoliša i energetike konzultirao prije dodjela koncesija? Sumnjam. No ne znam. Ono što znam sa sigurnošču jest sljedeće: potresi razaraju Banovinu. Banovina, točno isto područje dano je u koncesiju kompaniji ‘Vermilion Energy’ koja iza sebe ima već mračnu prošlost potresa koje su izazvali ‘istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina’ u Nizozemskoj. Što je dokumentirano, a i provjerio sam iz više, međusobno nepovezanih izvora s terena.

Dalje – ista kompanija potom je svoje europsko sjedište preselila u Mađarsku. Tamo im je partner MOL, stvarni vlasnik nekada naše INA-e. I javno, na svojim mrežnim stranicama, kažu kako se u Mađarskoj bave ‘fracking’-om. Nastavno…, ako to rade u Mađarskoj, što ih priječi da to rade i u Hrvatskoj? Dakle, zakačio sam se na te inicijalne informacije, krenuo ‘rudariti’ i što sam dublje kopao, nailazio sam i nailazim na sve veće i smrdljivije septičke jame. Ponavljam, sve što imam u realnom vremenu disperziram na sigurne lokacije i u slučaju da se portalu ili meni nešto nepredviđeno dogodi, sve će to sa raznih strana svijeta izaći online. Moram se zahvaliti svojim prijateljima, većini njih rasutih po svijetu, koji su to u startu shvatili i prihvatili. Razumijem i neke koji su se uplašili, čak sugerirali da prvo pošaljem upit izravno  kompaniji ‘Vermilion’ koja bi se, po njima, uplašila i ponudila određene iznose novca samo da prestanem ‘kopati po tome’. Te sam ljude odmah isključio. I iz ove operacije, a od tog trenutka prema njima zauzimam i distancu. Ne osuđujem ih, no prezirem ih. Svjestan sam toga da na taj način funkcioniraju, zarađuju velik novac, određeni mainstream mediji i u Hrvatskoj i izvan nje, no…, ne bih želio da ovo zvuči patetično, pretenciozno…, ali naprosto, neke stvari za mene su neprocijenjive.  Pet gospođa, Petrinjki, koje sjede u dvorištu i griju se oko improvizirane logorske vatre, spavaju u vlastitim automobilima…. Dragi ‘Vermilion’, dragi premijeru Plenković, ministre Čorić…nemate vi tih novaca kojima možete kupiti moju šutnju. A nemam niti poslodavca koji me može ucjenjivati egzistencijom.  Znam, većina će reći da sam budala, da sam poput vlasnika popularnih ‘hrvatskih’ medija mogao napraviti ‘deal’…. Jer što? Potres ko potres…. No nisu računali s tim da su naletjeli na ‘budalu’ kojoj je suza žene na pragu njene srušene kuće vrijednija od svih njihovih novaca… O životu djeteta, starca…, da i ne govorim.

No da se vratim na vaše pitanje: ponavljam po ne znam koji put – ne tvrdim niti u jednom trenutku kako potresi na Banovini imaju veze s ‘istraživanjem nafte i plina’. Kao što, još manje, ne tvrdim da nemaju. Kao što ne tvrdim da bi bušenja u svrhu ‘istraživanja nafte i plina’ na seizmološki osjetljivim područjima sjeverne Hrvatske koja leže na geotermalnim vodama, u budućnosti mogla izazvati nove potrese. No niti tvrdim da ne bi mogla. O eventualnoj konvencionalnoj eksploataciji ili, ne daj Bože ‘frakiranju’, da i ne govorim. Ja sam tek, istražujući sve moguće varijante, naletio na informacije o koncesijama danim tim multinacionalnim kompanijama. Pa počeo i ja istraživati, ali ne naftu i plin, nego njih i one koji su im koncesije dali.

A.Š.: Osnovni podaci oko date koncesije zapanjuju na prvu. Zar je moguće da Petrinja i okolica na Banovini vrije godišnje manje od 1 kune? Tko je ta tvrtka koja u Hrvatskoj dobi tu koncesiju i kojoj je koncesija – zanimljivo – produžena  od 26. 03. 2020. na 5 godina opet za 4 kune? Po meni za ovo treba netko odgovarati, u uređenoj državi ovo bi bila veleizdaja, zar ne?

Robert Valdec: U uređenoj državi koju vodi državotvorna vlast koja nije u vazalskom odnosu ni prema kome, zacijelo se tako nešto ne bi moglo niti dogoditi. A da se i dogodi, jer pojedinac uvijek može ‘zakazati’, u uređenim državama postoje mehanizmi zaštite od šteta koje takvi kriminalci mogu napraviti – od internih kontrola, policije, tajnih službi, pa sve do medija kojima je stalo do cjelovitog informiranja javnosti, do ove zemlje i njenog naroda. Kod nas su u ogromnoj većini mainstream mediji, koji imaju logistiku i ljude za istraživanje takvih afera, u vlasništvu stranih multinacionalnih kompanija. Kao i banke, teleoperateri, osiguravajuće kuće… Stoga me ne čudi njihova ‘nezainteresiranost’ da ulaze dublje u priču. Oni su svi ovdje samo da bi zaradili novac. Da ulože u Hrvatsku što manje, a iznesu što više. Bajanja o stranim investicijama koje će nas spasiti su priče za maloumne. Pa može li itko pametan iskreno vjerovati kako je strana kompanija ušla u Hrvatsku iz nekih plemenitih, altruističkih pobuda? Jesu li strane banke tu zato da bi pomogle ljudima ili zato da ih, gore od najbrutalnijih kamatara s ulice, opljačkaju, a opljačkani novac iznesu van ove zemlje? Jesu li strani trgovački lanci tu da bi nam što povoljnije ponudili kvalietne artikle, hranu…, ili zato da se riješe onog što u svojim matičnim državama ili državama u kojima vlast poštuje svoj narod, ne mogu besplatno niti baciti na deponije smeća? Jesu li stranci kupili i osnovali osiguravajuće kuće zato jer jako brinu za sigurnost građana Hrvatske? Jesi li strani teleoperateri potpuno preuzeli hrvatsku mobilnu telefoniju jer im je cilj da građanima ove zemlje što kvalitetnije i povoljnije olakšaju međusobnu komunikaciju? I jesu li strane medijske kompanije pokupovale hrvatske medije jer im je stalo da građani budu što cjelovitije, istinitije i objektivno informirani?. Isto tako, jesu li ‘Vermilion’ i ostale naftne kompanije tu zato da nam ponude jeftinije, naše energente? Nemojmo se šaliti. Svi oni do jednoga su ovdje da bi, uz najveći mogući nesrazmjer uloženog i dobivenog isisali u što kraćem roku što je više moguće. Kad isišu sve, naprosto će otići i iza sebe ostaviti spaljenu zemlju, zagađene vode, opljačkane građane, zatupljene i zaglupljene generacije mainstream terorizmom, formatirane sukladno ideologijama vlasnika.

No to čak i mogu shvatiti i djelomično prihvatiti. Zašto bi nekog Kanađanina, Amerikanca, Rusa, Kineza ili Mađara trebalo biti briga za ovu zemlju i njene ljude. On samo želi zaraditi što više. Problem je, po meni, u onima koji im to omogućavaju, a to su naše tzv. političke elite, vlast. Osim pretpostavke da ju čine potpuno glupi, nekompetentni ljudi, nedorasli svojim funkcijama, ne mogu isključiti niti mogućnost da to što rade, rade zato jer su korumpirani od stranaca. Da negdje imaju offshore račune na koje im sjedaju, značajni iznosi u zamjenu na potpise ispod ugovora poput ovih koje sam objavio. Osima ta dva, trećeg objašnjenja nemam. Iako, jasno, ostavljam mogućnost da postoji. Pa da stavim i uskličnik na posljednji upitnik iz ovog pitanja – da – to je veleizdaja!

I to ne veleizdaja iz ideoloških motiva već, ili kokošarska veleizdaja radi osobne financijske koristi ili pak veleizdaja radi potpune gluposti. Ideološki motivi za veleizdaju, koja je po meni najgori zločin, čine mi se barem plemenitijima od ovih drugih. Na meni neprihvatljiv način, no nekako mi je lakše prihvatiti da netko zbog svojih osobnih uvjerenja počini veleizdaju, nego da izda narod koji ga je izabrao na vlast zbog osobnih financijskih interesa.

Svi ovi dokumenti i informacije koje sam objavio su javno dostupni, nije riječ ni o kakvim tajnim spisima. Premda su dobro sakriveni, pa se valja itekako potruditi iskopati ih. Svatko je od ‘kolega’ mogao do njih doći da je htio. Možda su neki i došli, no nisu ih objavili. Zašto? Ne znam pouzdano, no naslućujem. Da. Područje Petrinje je dano u koncesiju tom ‘Vermilion Zagreb Exploration’ na razdoblje od 5 godina tijekom kojih oni mogu ‘istraživati naftu i plin’ za iznos od 4 kune! Što je 80 lipa godišnje. I taj dokument je online. Neka druga područja koja su dana pod koncesiju u iste svrhe bila su skuplja. Iako su i ti iznosi, blago rečeno, smiješni. Riječ je o iznosima od 50-ak tisuća kuna, odnosno desetak godišnje. Istovremeno uz mainstream medijsku potporu mažu javnosti oči o punjenju proračuna stranim investicijama!

 A.Š.:  Odlično ste locirali stanje vlasti svojom rečenicom: „Vizure razorene Petrinje, porušene Gline, teško ranjenog Siska, porušene kuće u ionako već siromašnim selima, nove su, atraktivne kulise između kojih se pompozno šeću političke elite praćene medijskom svitom, tjelohraniteljima, tajnicama…“ Što je najgore, ta ista tzv. elita, sad već svjesna da joj je kraj, ubrzava svoje poteze. Nešto se veliko sprema za Banovinu. Što znate o svemu?

 Nešto se veliko sprema ne samo za Banovinu, već za cijelu Hrvatsku, ali i za veliki broj sličnih banana-država. Puno toga velikog je već i odrađeno. Demokratski sustav, ovaj koji poznajemo, zapravo je vrlo perfidno posložen: Kao prvo, birači/glasači zaokružuju samo ono što im je ponuđeno na glasačkom listiću. Kao da birate u kafiću između Coca Cole, Pepsi Cole, Fante i Spritea. Nema prirodnog soka od naranče, soka od bazge, nema ničega drugog, čak niti Cockte. Bilo kakva alternativa ovim dobro ukotvljenim političkim ‘elitama’ ne može kroz pretorijansku gardu mainstream medija doprijeti do vas. Ja sam uvjeren da postoje kompetentni, pošteni i državotvorni ljudi, ali takvi se ne uklapaju u ‘elite’ i kontrolirani ih mediji naprosto ignoriraju. Ili, ukoliko uspiju nekako uz tešku muku izaći u javnost, čim ‘elite’ i njihovi psi čuvari osjete ugrozu – kompromitiraju ih, napadaju, izmišljaju i produciraju im skandale, afere… Bezbroj je primjera. U snažnim predizbornim kampanjama na velika zvona, jedni te isti, obećavaju brda i doline, tvrde za sebe da su pošteni, odlučni, vjerodostojni, pametni…, te kako će stati na kraj korupciji, lopovluku i nekompetenciji. No kad (i ako) osvoje vlast, svoje prethodnike ne diraju. Jer su svjesni toga da će, nakon što se oni dovoljno namire, opet doći ovi bivši koji će onda i njih pustiti na miru. Ministar koji ima pretpostavljeni mandat od četiri godine obično vrlo dobro zna da je to rok u kojem se valja osigurati doživotno. I sebe i svoje potomke. I da će, vrlo vjerojatno, nakon tog mandata biti zaboravljen, sakriven od javnosti, smješten na neku debelu sinekuru – bilo u državnom aparatu, bilo u kakvoj multinacionalnoj kompaniji kojoj je tijekom mandata ‘išao na ruku’. Ništa ne tvrdim, ali imate, na primjer, ministra pomorstva, prometa i veza za čijeg mandata strani teleoperater za smiješne novce dobiva koncesiju za mobilnu telefoniju, te preuzima državnu kompaniju od strateškog značaja. Nakon mandata, isti taj ministar postaje direktor uprave iste te strane kompanije. Imamo ministre financija koji su nakon ‘dobro odrađenih’ mandata postali visoko rangirani menanđeri u upravama od stranaca privatiziranim bankama.  Ministar industrije, brodogradnje i energetike, te ministar gospodarstva, nakon mandata postaje vlasnik jedne od većih energetskih kompanija… Mogao bih tako dugo nabrajati, no spomenuti ću i bivšeg premijera koji, nakon mandata postaje savjetnikom premijera jedne druge države, da bi se potom vratio i bio izabran za predsjednika RH.

Uvijek se jedni te isti ljudi vrte na vlasti, oko nje… A građani, koje mainstream mediji uporno i efikasno indoktriniraju propagandom, opet i opet staju ‘na iste grablje’ koje ih odmah opale posred lica. Pa se malo naljute, okrenu i stanu na druge. I tako u nedogled…

Ali, malo sam odlutao od vašeg konkretnog pitanja, pa da se vratim na suštinu – da, priprema se nešto veliko za Banovinu. Isto kao i za istok Hrvatske, Slavoniju i Baranju koji se, umjesto da postane najbogatiji dio zemlje s obzirom na svoje potencijale, državni teritorij za koji je proliveno toliko krvi. Autobusi puni mladih ljudi odlaze u jednom smjeru za Njemačku, Austriju, Švedsku…, uvedene su i zrakoplovne linije za Irsku iz Osijeka. Ostaju stari i nemoćni. Istovremeno nam iz EU fondova nude novac za sređivanje zemljišnih knjiga, raščićavanje katastra, okrupnjavanje zemljišta, objedinjavanje parcela… Zato jer nas tako jako vole? Ili možda zato da, kada se radno sposobno stanovništvo osiromaši i iseli, zemljišne knjige urede, a cijene se srozaju, za mali novac multinacionalne kompanije pokupuju sve. Ostavljam vašim čitateljima na razmatranje obje mogućnosti, neka sami zaključe koja je prava. Je li nekakvu stranu multinacionalnu kompaniju koja se bavi proizvodnjom hrane i koja za sitan novac kupi pola Baranje ili veliki dio plodne Slavonije i koja će svoju investiciju vratiti i još zaraditi već s prvom žetvom briga hoće li za desetak godina iza sebe ostaviti kemijom sprženu i zauvijek uništenu nekad plodnu, zdravu zemlju, otrovati izvore pitke vode… Osobno pretpostavljam da nimalo ne mare za to. I ponavljam, njihov je interes zarada – za minimum uloženog izvući maksimalnu dobit.  Ali koji je motiv vlasti koja im to omogućuje?

A.Š.: Danas sam od nesposobnih i evidentno potpuno pogubljenih tzv. dužnosnika iz vlasti čula bezbroj rečenica i riječi koje ni logikom ni kompetencijama ne odaju povjerenje. Čak što više izazivaju smijeh. Tako govori novi šef nekakvog stožera, na sramotu, Tomo Medved, najčešće dvije riječi „analiziramo sve“. Te kaže na okolnost štete na nasipima kako će ići „zamjenski nasipi“. Nečuvena nebuloza i neznanje. Ministar Božinović je izgleda onu komornu, kao iz Hada, dvoranu stožeraša doživio kao dvoranu (njemu blisku) iz bivšeg sustava te reče kako je Beroš upravo održao „ekspoze“ , a isti taj Beroš je samo ponavljao već uhodane floskule. Nepodnošljiv je zaista neuki  ministar Horvat koji za svaki pojam ili okolnost kaže „ to je arhitektura, biti će to arhitektura …“. Plenković sinoć u naručenom intervjuu sav uznemiren i bome vidno nesiguran, komunikacijski potpunoma zakazao, ali nije propustio reći i laži: „…ovo je ubojiti virus, a više ljudi čeka na cjepivo nego li što imamo doza.“ Ipak, šlag na torti, kako se to kaže,  danas na TV Studio 4 bio je neki uposlenik neke osiguravajuće kuće, prezimenom Vinković koji je svojim riječima pokazao kako ne barata problematikom te upotrebljava totalno nepotrebne i neprimjerene riječi: „…penetracija u osiguranje…“! Zašto sam sve ovo nabrojila? Zato što ste profesionalni, vrhunski novinar koji nema mjesta u medijskom prostoru desetak godina, bolje rečeno, zabranjeni ste novinar, a koji ovakvo što nikada, ali nikada ne bi izrekao. Kako ovakvu komunikaciju, gledano s vaše profesionalne strane, tumačite?

Robert Valdec: U svojoj, sada već gotovo 30-godišnjoj profesionalnoj karijeri, imao sam prilike osobno susretati visoke državne dužnosnike, ministre, generale, šefove tajnih službi. Mnogi od njih bili su doista ljudi koji su svojom kompeticijom, profesionalnošću, autoritetom, domoljubljem… izazivali poštovanje. No isto sam tako imao prilike upoznati dosta njih koji su bili naprosto nesposobne, ali podobne budale, neki od njih lopine od kalibra, neki perfidni karijeristi koji su se tiho uspinjali na stranačkim i državnim hijerarhijskim ljestvicama i došli gotovo do samog vrha. Stoga me ne iznenađuju posebno tupave izjave vrha vlasti, laganje, mazanje očiju javnosti. I tu je toliko razvidna simbioza tih ‘političkih elita’ i mainstream medija. Ako pažljivo pratite zbivanja na političkoj pozornici i njihovu prezentaciju u tim medijima vidjeti ćete da postoji modus operandi, uzorak po kojem se postupa. Uspije li na vlast – na neku od visokih pozicija u vlasti – unatoč svim preprekama doći netko s čistim namjerama, netko tko nije spreman na kompromise ispod stolova, netko koji pokaže odlučnost da stane na kraj pljačkanju naroda i države, po nalogu onih koje takav ugrožava, medijski ga bijesni psi odmah krenu napadati, režati, lajati, gristi… Da bi ga se na koncu, zbog navodnog pritiska javnosti, smijenilo i eliminiralo iz političkog života. I za to ima dosta primjera. Poput bivšeg ministra poljoprivrede koji je taknuo u uvoznički lobi koji uvozom jeftine nekvalitetne i nerijetko za ljudsku upotrebu štetne hrane, osim što basnoslovno zarađuje, uništava domaće proizvođače hrane. Nakon što je isplivalo na njegovu inicijativu nekoliko skandaloznih događaja poput uvoznih prehrambenih namirnica koje su opasne po zdravlje građana a koje su distribuirali strani trgovački lanci, ekspresno mu je namještena isfabricirana afera. Potom ga je premijer smjenio, opet zbog ‘pritiska javnosti’. I nitko se nije zapitao je li hrvatskoj javnosti, građanima ove zemlje, važnije hoće li im se djeca hraniti s GMO proizvodima, trovati salmonelom ili nekim drugim bakterijama, od toga da je netko tko sliči tom ministru navodno snimljen u navodnoj javnoj kući u inozemstvu. Pri tom se čak niti ne tvrdi da je doista riječ o njemu, pa niti da nije riječ o fotomontaži. Važno je načeti ga, pa će šef odraditi ostalo. Kasnije će se utvrditi da je sve bilo isfabricirano, ali ‘pojeo vuk magare’. Momci se mogu nesmetano nastaviti baviti svojim poslom.

Spomenuli ste, a tako ste i naslovili ovaj intervju, da sam ja ‘zabranjeni hrvatski novinar’. To je vaša interpretacija, osobno bih to detaljnije objasnio – mene su naprosto eliminirali iz hrvatskog medijskog prostora. Zapravo pokušavali su i još uvijek pokušavaju. I dobro im ide, no niti ja ne ‘bacam koplje u trnje’. Zalupe mi vrata, ulazim kroz prozor, dimnjak ili im glasno pjevam ispred kuće. Radio sam na ozbiljnim pozicijama u najznačajnijim hrvatskim medijima – i tiskanim i elektronskim. Radio sam profesionalno, časno i nisam pristajao ni na kakve skrivene kompromise, o čemu svjedoče i brojne nagrade i priznanja koje sam tijekom karijere dobio. Iako su mi neizmjerno značajnije priznanje i nagrada reakcije običnih ljudi koje svakodnevno susrećem. Nisam želio sudjelovati u nekim medijskim zločinačkim poduhvatima i zato sam jednostavno maknut. Vjerovali su da su me eliminirali, eutanazirali, egzistencijalno upropastili… No prevarili su se. Neko vrijeme me nije bilo u hrvatskim medijima jer sam morao iznaći načina da pokrenem poslove koji će me hraniti, plaćati račune. Između ostalog, surađivao sam sa inozemnim novinskim i TV kućama iz raznih zemalja, Francuske, Velike Briatnije, Rusije, Kine, Turske…, kako bih preživjeo, no paralelno sam, za vlastiti gušt i njima u inat, podigao portal na kojem se, koliko mi to vrijeme i financije dozvoljavaju, bavim novinarstvom kakvim, smatram, novinarstvo treba biti. Ignoriraju me i dalje, naravno. Ne mogu se sam nositi s velikim medijskim sustavima koji iza sebe imaju moćnu logistiku, ali se ne predajem. Portal mi ne donosi nikakvu dobit. Naprotiv. I ja i moj prijatelj Neven Pausić,  kojeg u šali zovem ‘hrvatski Snowden’, IT mađioničar, vlasnik partnerske tvrtke ‘Spine ITC, na normabel.com još uvijek trošimo novac koji zaradimo na drugim stranama i poslovima, a zarađivali bi zacijelo i više kada ne bi toliko vremena i energije trošili na portal. Ali to je stvar strasti. I časti. Ne želim samo nemoćno gledati kako mainstream laže, vara, indoktrinira. Ili okrenuti glavu od svega. Umjesto da mirno spavam noću kao sav normalan svijet, bdijem ispred računala. Umjesto da u slobodno vrijeme odem  nekud u planine, na more u podvodni ribolov ili naprosto odmaram uz knjigu, ja još uvijek tumaram svijetom, po mjestima na koja turisti nikada ne zalaze, čak niti slučajno. Je li mi to potrebno? Izgleda da jest. Zacijelo je riječ o nekom čipu u glavi, ne onakvom kakve nam pripremaju. Dakle, ne mogu me zabraniti. Mogu me ignorirati. Pretinac elektronske pošte portala i moj osobni prepuni su raznih ‘navlakuša’ za koje vjeruju da ću ih progutati, objaviti bez da provjerim s više strana, pa da me onda krenu ismijavati… Potom, zacijelo, slijedi faza borbe. Kao po obrascu koji je davno artikulirao Ghandi:  „Prvo te ignoriraju. Nakon toga te ismijavaju. Potom se protiv tebe bore. Na kraju pobjeđuješ.“

Ja sam još uvijek u prvoj fazi. No stvari se mijenjaju velikom brzinom…

A.Š.:  Vratimo se na 2015. kad je kako pišete, „Vermilion Zagreb Exploration’ d.o.o. poduzeće s trenutno dva zaposlenika u Hrvatskoj, osnovano prije 5 godina. Sjedište im je u Zagrebu, Ulica Petra Hektorovića 2, u poslovnoj zgradi gdje svoja stvarna ili tek formalna sjedišta ima još na desetke ili stotine kompanija, s tko zna koliko tzv. ‘virtualnih ureda’. Te, 2015. godine kada su stigli imali su samo jednog zaposlenog. Godinu kasnije, kada im je 2016. godine Vlada RH s tadašnjim kratkotrajnim premijerom Oreškovićem dodijelila prve koncesije, tada za istok Hrvatske, nisu imali niti jednog zaposlenika!  Naredne dvije godine, 2017. i 2018. ipak je tu bio opet jedan zaposleni, da bi 2019., kada su raspisani tenderi za davanje ostatka državnog teritorija u koncesije, značajno pojačali. Ekipa se udvostručila! Tako da su sada u toj tvrtki čak dvojica zaposlenih!“  Ironični ste, no ovo su strašne činjenice, blamaža. Što još na sve imate dodati?

Robert Valdec: Pa ne baš previše. Da je to jedina strašna činjenica i blamaža, bilo bi nam fantastično. No takvih je sličnih stvari puno previše u ovoj zemlji. Imate onaj ‘zagrebački City’, smješten, koje li ironije, na ulici koja se zove Radnička! Tu je u jednoj od poslovnih zgrada smješten i taj Vermilion, skupa sa stotinama sličnih firmi. Možda je najbolje to objasnio svojoj djeci moj bratić, poduzetnik koji se desetljećima bori da opstane, troši više vremena, energije i živaca na brobu sa sustavom, s birokracijom, nego na svoju osnovnu djelatnost. Naime, vozeći se autom kroz taj dio grada, djeca su se zanimala što je u tim velikim, sjajnim, staklenim neboderima, poslovnim zgradama…

‘Tu su stotine kancelarija u kojima sjede tisuće ljudi. I svi do jednoga po cijele dane rade samo jednu stvar: smišljaju kako da nas opljačkaju”.

 A.Š.: Agencija za ugljikovodike na svojim nas mrežnim stranicama obavještava kako Republiku Hrvatsku istraživanja nafte i plina, bušenja, 3D snimanja i ostale aktivnosti koncesionara na terenu ne koštaju ništa. O čemu se radi? Što onda država od svega ovoga ima? I ima li uopće?

Robert Valdec: Ima, kako da ne. Pa zar niste vidjeli da su za petogodišnju koncesiju koju su dali za područje grada Petrinje uprihodili u proračun pune 4 kune? Ironičan sam, naravno. Državni nam je aparat ogroman, od najmanjih jedinica lokalne samouprave, sve do ministarstava. Tu je uhljebljeno na desetke, stotine tisuća podobnih. Dio njih zacijelo i radi nešto korisno. No uvjerio sam se osobno da veliki broj njih samo prima plaće, regrese, božićnice, imaju privilegiju da ne strepe hoće li im firma otići u stečaj, da li će plaća stići na vrijeme…, a sve što ‘rade’ je čačkanje po facebook-u, igranje pasijansa, tračanje, ispijanje kava,  odrađivanje poslova ‘sa strane’… Valja to sve namirivati. To su najvjerniji i pouzdani glasači, poslušna vojska koja stupa ka biralištima na dan izbora jamčeći onima koji su im omogućili takvo uhljebljenje, da će ostati na vlasti ili blizu njoj. Male poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, već su gotovo potpuno uništili bezbrojnim nametima, doprinosima, porezima, kaznama, fiskalizacijama, inspekcijama, članarinama… Industrija je razorena. Dakle, od kuda se namiriti? Iz EU fondova – postala je čarobna sintagma. Ali sir je besplatan samo u mišolovci. Za par godina čudom ćemo se čuditi kada shvatimo da smo ostali bez svega – i zemlje i onog ispod nje. I vode i zraka i mora i vjetra i sunca. Da smo samo podstanari u državi koja se zove Hrvatska. I da nam stanodavci dižu stanarine. A onda će, bojim se, biti kasno za bilo kakvo razumno, mirno, nenasilno rješenje.

A.Š.: Dobila sam bezbroj poziva i poruka da pomognem pisanjem o prisili i ucjeni oko cijepljenja po domovima i drugim  mjestima  gdje zajednički okupljaju nezbrinute ljude. Idu informacije kako su oni koji se nisu htjeli cijepiti morali napustiti dom ili dvoranu ili drugo mjesto. Najnovije vijesti kažu da se svi koji žele volontirati u Crvenom križu moraju cijepiti, evo to su jučer odradili u Petrinji. Imate li saznanja i dokaza oko toga?

Robert Valdec: Nemam. I do mene su dopirale slične informacije, ali nemam konkretne dokaze za to, nisam se uspio osobno uvjeriti, pa je nezahvalno da špekuliram o tome. Ali da nas žele sve cijepiti, stoji. Za sada još uvijek ne prisilno, no sve ide u tom smjeru. Postoje i odluke EU komisije, pripremaju se zakoni o tzv. zdravstvenim putovnicama bez kojih nećemo moći putovati, zapošljavati se i tko zna što još, koliko će sve to skupa daleko ići. Isto tako, umjesto nas samih, oni odlučuju kojim ćemo se cjepivom cijepiti. Ne kažem da je pandemija koronavirusa umjetno stvorena samo da bi određene farmaceutske kuće stvarale astronomske profite, vlade kontrolirale svoje građane i disciplinirale ih… Ali da se sve to skupa poklopilo – je. Slučajno. Možda. Meni su najbolji indikator određeni mainstream mediji – novine, televizije, portali…, te pojedini autori koji tamo rade. A koje poznajem i osobno, kao što poznajem te sustave i iznutra kao i izvana. Dakle, kada vidim da neki od takvih upinju uvjeravati javnost da je nešto dobro, ne moram previše razmišljati – siguran sam da je loše za nas. Kada nekoga stanu hvaliti, reklamirati, dizati u nebesa, jasno mi je da je riječ o negativcu. I obrnuto.

Dakle, ipak neke koristi od njih. Tako da mi smrdi i ova velebna medijska kampanja s cijepljenjem – naslikavaju ministre, članove stožera, istaknute pojedince kako se cijepe sugerirajući nam da bi to morali i mi jer je to dobro. Cijela ta medijska histerija oko pandemije izludjela je narod. Gledam ljude koji šeću šumom s maskom na licu, sami su za volanima svojih automobila zakrabuljeni tim maskama, ljudi su istraumatizirani ograničenjima, zatvaranjima okupljališta, zabranama, preplašeni vijestima… Ovi Gebelsovi učenici očito dobro znaju svoj posao.  Pandemijom koronavirusa, cijepivima i svime oko toga nisam se bavio na portalu. Naprosto sam oprezan. Nisam dovoljno kompetentan, a nemam nikakvih čvrstih dokaza na temelju kojih bi pisao o tome. Iako postoje na stotine indicija. No ne želim upasti u zamku da me proglašavaju nekakvim ‘teoretičarem zavjere’. Ono što znam sa sigurnoću, a neće štetiti mom izvoru informacija, bez dvojbi ću objaviti. Tako sam i objavio nedavno kako se tek 3% djelatnika jedne državne insitucije dragovoljno pristalo cijepiti. Nakon toga, javljali su mi se i pojedini poznanici i prijatelji iz zdravstvenog sustava s istim informacijama. Bliski prijatelj, liječnik, specijalist, nedavno mi je ogorčeno pričao o tome kako je svjestan da će neki njegovi pacijenti koji zbog mjera za suzbijanje koronavirusa ne mogu liječiti bolest od koje boluju, od te bolesti zbog nedjelovanja vjerojatno umrijeti. A da su na vrijeme liječeni, živjeli bi, ozdravili. Koliko je zubiju istrunulo u čeljustima ljudima koji zbog mjera nisu smjeli svom stomatologu? Koliko je operabilnih karcinoma metastaziralo jer nisu operirani na vrijeme, zbog mjera? Koliko je ljudi umrlo od srčanih bolesti jer nisu mogli biti kirurški obrađeni? Ne znam brojke, nemam niti resurse da to istražim, no bojim se da su brojke stravične. Prijeđimo na obrazovanje. Online nastava je, da se ne zavaravamo, bijedni, čak i štetni surogat normalnoj školskoj učionici. Generacije učenika zakinute su za kvalitetno obrazovanje, ali i za druženje s vršnjacima, prijateljima… Mnogi su istraumatizirani i zaglupljeni. Nemaju svi roditelja koji ima mogućnosti bdjeti nad time prati li njegovo dijete tu online nastavu. Pa kada je bila prava škola, znali smo markirati, bježati s nastave. Sada je klincu dovoljno klikom miša otvoriti drugi prozor i igrati igricu ili gledati i slušati video klipove na Youtube-u, surfati po facebook-u…

Posljedice ovog svega biti će dugoročne i strašne. A stravična mi je i pomisao, koja mi nije ‘pala s neba’, da se sve to zbiva sa skrivenom namjerom. Dovoljno je dublje zaroniti u otovorene izvore poput weba Svjetskog gospodarskog foruma koji se bavi tzv. Velikim resetiranjem (https://www.weforum.org/videos/the-great-reset-726dedeacb). Tu se može iščitati kakvu nam budućnost spremaju, a pandemija im je, slučajno ili ne, prilika da to realiziraju vrlo brzo.

A.Š.:  Napisali ste: „ ‘Vermilion Zagreb Exploration’ d.o.o. tek je, naravno, samo nužni pravni okvir (tvrtka kći) stvoren da bi u Hrvatsku ušla velika kompanija ‘Vermilion Energy‘, međunarodni proizvođač nafte i plina sa sjedištem u Calgaryu u Kanadi koja svoje poslove obavlja u Kanadi, Sjevernoj Americi, Europi i Australiji. Glavne europske podružnice su im u Nizozemskoj i u Mađarskoj, eksploatirali su naftu i plin u Francuskoj, no Francuzi su raskinuli ugovore, a problemi su počeli i u Nizozemskoj. Naime, u ožujku 2018. Nizozemske su vlasti objavile da se proizvodnja na najvećem plinskom polju Groningen potpuno obustavlja do 2030. godine. Naime, u 2018. proizvodnja plina smanjena je za 80 posto vršne proizvodnje u 2013. zbog zabrinutosti da su istraživanje i razvoj rezultirali potresima!Kakva je danas situacija na području grada Groningena i okolice?

https://northerntimes.nl/northern-residents-local-government-team-up-against-gas-extraction/

Robert Valdec: Kao i uvijek, u svojim istraživanjima, koristim što je više moguće izvora informacija budući da sam, neki bi to možda rekli – paranoičan, no ja mislim da sam samo oprezan. Tako i ovu. Prvo sam na nju naletio na nekom web portalu koji mi nije ulijevao povjerenje ali me je, ne skiravm, to “popalilo”, pa sam krenuo dalje. Kada sam napokon pronašao otvorene izvore koji su, zaključio sam, vjerodostojni, premda ih na engleskom nije bilo previše,  da bih bio potpuno siguran nazvao sam svog starog dobrog prijatrlja, jednog od poznatijih nizozemskih novinara Haralda Doornbosa koji živi u Dubaiju i radi kao freelance za više medija u svojoj Nizozemskoj, ali i na engleskom govornom području. On mi je potvrdio priču – njegova majka živi tek 40-ak kilometara od mjesta gdje je Vermilion bušio i gdje su bili epicentri serije potresa koji  su „drmali“  taj dio Nizozemske, blizu Groningena. Odmah mi je poslao i linkove na neke nizozemske medije, te dodao kako su tamo svi sretni jer su ovi prestali bušiti budući da je stanovništvo bilo vrlo uznemireno. Nisu to bili toliko  razorni potresi poput ovih ‘naših’, no stradale su kuće, ljudi se preplašili, neki započeli i selidbe. Ali, tamo se prvo lokalna vlast “digla na zadnje noge”, pritisnula vladu i problem je riješen.

A.Š.: Poštovani gospodine Valdec, zaista Vam velika hvala.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
178 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
autor_itet
Gost
autor_itet
3 mjeseci prije

Najboji novinar i covjek prvenstveno, Robert Valdec, lijepo za logicno sta ga je ugostio👍👍👍😊❤

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  autor_itet

Bilo je i vrijeme, a ne samo da se usudjuje objavljivati ga Tesa Tesanovic.

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Koliko se sjećam Logično je ugostilo Valdeca i promoviralo njegov portal na dan kad je portal normabel.com podignut.
Nadalje Valdec je nekoliko puta u zanjih par godina gostovao u podcastu Velebit i nadugo i na široko pričao.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Zašto širite neistinu?

Mia
Gost
Mia
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

bilo istina ili ne ovo što vi pričate, ja sam sada u pola sata provjerila sve činjenice iz teksta, otišla u registar koncesija – javno dostupan podatak i našla sve činjenice, jedina razlika je što nije 4kn u 5 godina, nego 4 kn godišnje, uuuuu stvarno velika razlika.
Da mogu, stavila bih Vam printscreen ovdje, ali slobodno pogledajte sami na http://servisi.fina.hr/regkonc/trazi.do, upisite podatke iz teksta o koncesiji i voila.
Dajte malo ostavite po strani osobne animozitete, provjerite činjenice pa djelujte… pogledajte oko sebe što se događa, i nemojte samo širiti mržnju na osobnim mišljenjima ili osjećajima. Istina i činjenice <3

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Mia

“pogledajte oko sebe što se događa, i nemojte samo širiti mržnju na osobnim mišljenjima ili osjećajima. Istina i činjenice <3”

Što je drugo krivo naveo, osim kaj se zeznuo za čak 16 kn?

Faust
Gost
Faust
3 mjeseci prije
Reply to  autor_itet

Zluradost i jugonostalgija izbija između tvojih redaka kolikogod se ti trudio odglumiti brigu.

indy
Gost
indy
3 mjeseci prije
Reply to  Faust

eto neznam kakve veze imaju ikakve nostalgije.DICA SE DIGLA NANOGE CILI SVIT.Da možda nostalgije za humanošču što svipokazujemo.Bravo svima,samo humano.Pokazujemo da je na svitu više ljudskosti nego što dozvoljavaju određene strukture.

Mladen
Gost
Mladen
3 mjeseci prije
Reply to  Faust

Ma puši majmune jedan ovdje se radi o svim našim životima kakva juga, konju jedan retardirani, daj zbroj dva i dva ili uključi moždane vijuge ako ih imaš. Jebo te juga

Faust
Gost
Faust
3 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Kakav je to vokabular?Zar ne vidiš da đuro uživa u nevoljama koje nas tlače.Zaj…. iz dana u dan.Naslađuje se.U njegovom kraju ima jugoša na buljuke.

Miki Maus
Gost
Miki Maus
3 mjeseci prije
Reply to  Faust

Nisi! Nisi ništ dokazal,”uvaženi ilija Čvorović”! “…….Vrhunac ideološke paranoje i fiks ideja o narodnim neprijateljima koje treba omogućiti i uništiti, došao je u desetoj. Ilija i njegov brat bliznac Đuro su vezali postanara i počeli saslušanje.U načinu postavljanja pitanja,pretnjama i postupcima,braća se ne razlikuju od nekadašnji istražnih sudija:potpuno se uživljavaju u svoj “posao” primjenjujući metode vrebalne i fizičke truture.Oni(naročito brat Đura) ne prezaju ni od otvorenih pretnji likvidacije……”

“Ilija Čvorović-Vikipedija, slobodna enciklopedija” Google

BanOvan
Gost
BanOvan
3 mjeseci prije
Reply to  Miki Maus

youtube.com/watch?v=XG95_uQqfXo

Faust
Gost
Faust
3 mjeseci prije
Reply to  Faust

Vidim,pogodila te istina.Zlurad si i zloban u tolikoj mjeri da se to ne može prikriti lažnom brigom.Idi bre pa se cepi.

IVANKA MARKOVIĆ
Gost
IVANKA MARKOVIĆ
3 mjeseci prije
Reply to  Faust

Valdec nije niti će biti jugonostalgičar, da jest sad bi bio prva violina u novinarstvu gdje rade poslušnici ili jugonostalgičari.

indy
Gost
indy
3 mjeseci prije
Reply to  autor_itet

velika sramota,al oni neznaju što sram.

... ....
Gost
... ....
3 mjeseci prije
Reply to  autor_itet

Evo odgovora na pitanje koje sam tu postavio nekidan. Zaslužujemo li svoju državu? Stvari nisu tako lose kako se čine, one su još i gore. Čini se, ipak ju ne zaslužujemo. Mislio sam da jesmo, bar zbog onih nekih dobrih ljudi ali i njima bi bilo bolje drugdje ili ovdje ali pod drugom vlasti.

Jako
Gost
Jako
3 mjeseci prije
Reply to  autor_itet

DEMO’N’KRACIJA

Ici
Gost
Ici
3 mjeseci prije

Istražno bušenje i hidrauličko frakturiranje ne mogu izazvati nikakve potrese

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Tako je. Ne postoji ni jedno naucno istrazivanje koje dovodi u vezu fraking i potrese. Isto tako ne postoji ni jedno nenaucno istrazivanje da fraking zagadjuje podzemne vode. Moramo vjerovati naucnicima.

Slonica
Gost
Slonica
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Sarķazam,naravno

indy
Gost
indy
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

eto dao ti plus jer izjavu sam protumačio sarkastičnom.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  indy

Jeste sarkazam, ali takav je zvanicni stav. Kako ono kazu – fajzerova vakcina ne izaziva smrt, jer ne postoji ni jedna studija koja to dokazuje.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Svakog onog tko tvrdi da je ta Pfizer vakcina bezopasna treba postaviti da ga magarca cjepi

nonwo
Gost
nonwo
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Najnovija vijest.Umro doktor Georgy Michael ,ginekolog,56 godina, iz bolnice Mount Sinai na Floridi,14 dana nakon cijepljenja.
Treći dan nakon cijepljenja dobio je podljeve na rukama i nogama,u krvnoj slici nađeno mu je da uopće NEMA TROMBOCITA(radi toga je i krvario).Dva su mu tjedna pokušali pomoći na sve moguće načine bez uspjeha a onda je umro od krvarenja u mozak-uzrok smrti hemoragični moždani udar.Pfizer smatra da nije od cjepiva,provest će se istraga.
Za ne povjerovati.
Na službenim stranicama FDA -očekivane nuspojave STOJI
TROMBOCITOPENIJA,MOŽDANI UDAR.

Florida doctor’s death after receiving COVID-19 vaccine sparks investigationyoutube

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Hvala za ovu informaciju, šaljem ju dalje…svaka takva je dobrodošla za nas koji ne stignemo sve sami istražiti 👍

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Budaletino nenačitana pogledaj moj komentar poslan na Ici.

BanOvan
Gost
BanOvan
3 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujica

Muj’ce danas si se nešto raspištoljio.
Samo onaj ko je slučajni prolaznik na portalu ne zna ko je sarkastičan a ko misli zaozbiljno na portalu.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Navratite u nedjelju na portal, budete vidjeli. I pogledajte zadnji link ovog intervjua. Istina je nažalost protiv nas. Hrvatska Banovina prodana za 4 kune na 5 godina!

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Hrvatska Banovina – tramp u zamjenu za nešto drugo šta još nisu dobili jer Banovina još nije potpuno raseljena. Evo, rade na tome. Službeno je prodana, znamo da to tako ide prema kupoprodajnoj proceduri. Ali prodati komad države i to naseljene! I dalje će prodavati druge djelove države jer nemaju više šta prodati, samo ako ih se ne spriječi.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  Sony

Onda ih zaustavimo, zadnji je trenutak. I kupimo svi Ustav, sve u njemu piše. Lopovi će nas ostaviti i bez teritorija, be države već jesmo.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Tako treba. Kupiti Ustav dok ga nisu povukli iz prodaje. I kako dalje? Svaki pojedinac sam protiv sustava? To su već postigli razjedinjavanjem mase i idu sve žešće. Jednostavno, ne znam šta mogu učiniti za zajedništvo osim da se sama nosim sa tim? Sve je više mračnih informacija, sve više frustracija. Želim ono šta ne mogu sama, niti itko to može sam ostvariti. A vrijeme curi…

SILVIO
Gost
SILVIO
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

TOCNO

Mladen
Gost
Mladen
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Ti si očiti dokaz ove suveren hrvatske države kao pojedinac koji vjeruje u ovu današnju nauku isto tako kao i u ovu smrdljivu vlast.

BanOvan
Gost
BanOvan
3 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Danas smo svi baš nabrijani i kratkog fitilja pa ne prepoznajemo one koji su tradicionalno sarkasticni prema nabijeđenim likovima koji su gospodari naših života ako ljigavi trolovi.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Po vama sve je puka slučajnost? Ha, ha! 5 godina koncesije za 54 kune!
Pa to ni u Nikaragvi nema.
Koliko su pospremili na kajmanske otoke?
https://northerntimes.nl/northern-residents-local-government-team-up-against-gas-extraction/

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Krivo, za 4 KUNE!!!

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Ne shvaćaju svi ljudi sarkazam 🙂

blago leko
Gost
blago leko
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

tihobi,
daj predstavi se i reci nam koji fakultet si ti završio i na kojem sveučilištu?

Mia
Gost
Mia
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

ne postoji naučno istraživanje nije isto kao i dokazano je znanstveno. Ako ne postoji naučno istraživanje, bolje se pitaj zašto ne postoji ako ima potencijalno tako velik utjecaj na zemlju..

tedi
Gost
tedi
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

BRAVO!

nonwo
Gost
nonwo
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Human-triggered earthquakes and their impacts on human securityColumbia University, New York NY, USA Christian Klose Socioeconomic risks associated with human-triggered earthquakes are often misconstrued and receive little scientific, legal, and public attention. However, more than 200 damaging earthquakes, associated with industrialization and urbanization, were documented since the 20th century.  It describes how geomechanical pollution due to large-scale geoengineering activities can advance the clock of earthquakes or trigger new seismic events. Christian D. Klose’s book Frack this! unveils the shocking facts that humans can cause earthquakes. With illustrations, charts, and tables, Dr. Klose, as a distinguished researcher, brings together leading-edge discoveries from top scientists around the world. With worrisome… Pročitaj više »

Moja žena sve vidi
Gost
Moja žena sve vidi
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Znači i oni nedavni zemljotresi u Turskoj, Rusiji i gdjegod još su zbog bušenja i istraživanja. Zašto to nitko ne kaže Putinu i Erdoganu? Ah da, oni nemaju ovakve samouke-superznanstvenike mudronjačke novinare. A novinar kao jugostručnjak za sve nam preporučuje da ne smijemo ni bušiti bušilicom rupu u zidu jer je on kratkim razmišljanjem shvatio da će se po njemu urušiti cijela kuća. Toliko o razumjevanju i shvaćanju fizike, geografije i posljedica tektonskih pomjeranja. Predpostavljam da su svi zemljotresi u prošlosti od Skoplja, Banjaluke, Dubrovnika, Pelješca/Stona itd.. nastali zbog kriminalnog ponašanja sadašnje vlade (naravno osobno Plenkija) i prodaje koncesije za… Pročitaj više »

Helvetia
Gost
Helvetia
3 mjeseci prije

Ti pripadas partiji

TIKTAKTIKATAKATAK
Gost
TIKTAKTIKATAKATAK
3 mjeseci prije
Reply to  Helvetia

trol-papučar,novi soj, to je taj

Mladen
Gost
Mladen
3 mjeseci prije

Onda ti odi u Petrinju pa im objasni svoje mišljenje, sa takvima kao kaj si ti ni na 300 km ne bi razgovarao.

BanOvan
Gost
BanOvan
3 mjeseci prije

Lisatajuć okolo naišao sam na podatak vezan za one rupe koje se pojavljuju da su posledica rudnika koji su bili na tom području. Ako je to tačno onda mi nije jasan mentalni sklop osobe koja može dozvoliti bilo kakkvo bušenje na takvom području ni za mnogo više kuna od 4. A da se na ovim prostorima prodavalo mnogo toga za 1 ojero – prodavalo se,Toliko košta nečija muka godinama stvarana a još više nečiji obraz.
Ovo pitam iz interesovanja i boljeg shvaćanja a ne iz zluradosti.

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije

Loše ti je to, trebaš više vježbat.

Mia
Gost
Mia
3 mjeseci prije

evo još jednog koji lupeta na političkoj bazi. Dragi moj “moja zena vidi sve”, ako si inženjer, s obzirom da pričaš o razumijevanju fizike, jesi li pogledao poziciju Petrinje na potresnoj karti Hrvatske????? Jesi li? Jer ja sam diplomirani inženjer građevine, diplomirala na poluistraživačkom diplomskom vezanom za potrese, pogledaj potresnu kartu Hrvatske, pa se javi. Pogledaj i pozicije konstruktivnih i destruktivnih rasjeda, ako znaš što je to, pa onda mi objasni svojom fizikom kako je došlo do epicentra nekoliko km od Petrinje. Što se tiče superznanstvenika, veći je od tebe zasigurno, čovjek je iznio javno dostupne podatke, ti lupetaš na… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Kupi ubij pa se pistolj.

Helvetia
Gost
Helvetia
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Nisi u pravu prije 10 godina busili su u baselu i imali smo vise manjih potresa tako da su morali obustavit sve

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Budaletino, pitaj se zašto su Britanci prekinuli i zabranili fracking. A Britanija je seizmički mirna i stabilna. Ali kada su počeli sa tim bušenjima počele su se javljati sizmičke reakcije.
Dakle budaletina si koliko premijer i cijela Hr. vlada.

Mladen
Gost
Mladen
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Pa ljepo ti je napisalkaj se desilo u nizozemskoj, si čora v

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Znaš li značenje riječi FRAKTURA? I posljedice FRAKTURIRANJA? Naravno da znaš. Desi li ti se fraktura kostiju – ruke, noge, prsti, čeljust, zubi, kičma, vrat, zglobovi,lubanja… kompletan lom konstrukcije tvog tijela, hoćeš li se moći kretati? Sav zagipsan ili ne, u oba slučaja ostaješ potpuno nemoćan, pa još zamisli posljedice toga u svom svakodnevnom životu…eto, to rade Baniji, lome joj prirodnu konstrukciju tla koje postepeno izmiče pod nogama, sve do urušavanja. Samo prati snimke sa terena i pitaj se di su te rupetine, ogromne jame bile mnogo prije na tom području i zašto ih do sada nije bilo. Zemlja se… Pročitaj više »

Ante
Gost
Ante
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Poceli se javljati uhljebi i njihova dica.

Mkii
Gost
Mkii
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

Mogu kao i svako vadjnje nafte jer se ti veliki bazeni i pukotine ne popune i normalno da se tlo urusava a efekti mogu biti raznoliki ukljucivsi i potrese

ThinkingWide
Gost
ThinkingWide
3 mjeseci prije
Reply to  Ici

“Any successful hydraulic fracturing operation induces microseismicity because the rock is fractured. The number of hydraulically fractured boreholes has increased in recent years, so there is obviously going to be a trend between the number of successfully hydraulically fractured boreholes and the amount of associated microseismicity,” Wilson said. “The more important trend is that between hydraulically fractured boreholes and unusually large earthquakes, most likely related to the reactivation of pre-existing geological faults.”

https://eurekalert.org/pub_releases/2017-09/ssoa-doe092617.php

u konačnici fracking odnosi najviši postotak 33% – sve ostale tehnike i crpljenja su ispod toga.

Daniel Plainview
Gost
Daniel Plainview
3 mjeseci prije

Zapamtio sam ga kao redikula dok je svojedobno bio žrtva trolanja “krvožednih krajišnika” sa nekadašnjeg Stickypond Krajina foruma. Bilo je zgodno dok je ozbiljnim tonom čitao komentare i “prijetnje” hrvatskih parodičara u emisiji Istraga.

SILVIO
Gost
SILVIO
3 mjeseci prije

TI SE SVAKAKO CIJEPI,ZBOG NAS…

anam
Gost
anam
3 mjeseci prije

Pravi Majstor svoga Zanata – BRAVO. E da nam je takvih novinara….

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije

Ovo s Petrinjom i Banovinom nije ništa posebno, ovakve i još gore stvari se događaju već 20,-ak godina. Bile su informacije u ponekim medijima kad su Kanađani dobili koncesiju za istraživanja koja podrazumijevaju bušenje , istina nije se pričalo o naknadama tih koncesija. Sve se to događalo kad su se trebale od9bravati koncesije za bušenje u Jadranu. To je bila kampanja skorp kao ova o cijepljenju. Nekoliko mjrseci za redom bila bi po jedna emisija HRT Otvereno posvećena uglhljikovodicima kada su dovpdili onu iritantnu žensku koja bi se navila i nesivislo trabunjala stvari kao naprimjer da to bušenje Jadrana nije… Pročitaj više »

indy
Gost
indy
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

zato je bilo svačega.I ljepo reko Bruno Bušić najgore če bit kad nas naši budu lešinarili,moj slobodni prjevod par dugih citata pokojnog DOMOLJUBA.

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Letilo se ko grlom u jagode u zapadne “integracije” i sad i imaš velikog aždaju i njegove stjuarde u kući…
a tamo samo jači i pokvareniji obere uvjek vrhnje…

Picajzl
Gost
Picajzl
3 mjeseci prije

Možda nisam pažljivo čitao, ali imaju li postavljene bušotine u Hrvatskoj i gdje? Te ako ima postoji li procjena ili dokaz što i koliko?

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije
Reply to  Picajzl

Da, to je logično pitanje, međutim to je nevažno jer logičnim razmišljanjem završava se u slijepoj ulici. Sve što se trebalo dogoditi već se dogodilo. Nemoguće je bilo što mjenjati dok postoje važeći ugovori osim ako država koja je ugovorna strana ne pristane na nadoknadu troškova svih ulaganja koncesionaru do dana promjene ugovora. Neznam točno ali eventualni spor bi vjerojatno završio na nekom arbitražnom sudu gdje bi arbitrirali suci koji su bili ili će biti odvjetnici involviranih korporacija. Između korporacija i nadležnih arbitražnih sudova nalaze se revolving door tako kad odvjetnik kroz revolving door prođe postaje sudac i vice versa.… Pročitaj više »

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Naknada za raskid koncesionar ugovora može biti najviše u visini cijene koncesije

Moja žena sve vidi
Gost
Moja žena sve vidi
3 mjeseci prije
Reply to  Picajzl

Dali se bušilo nije važno, jer bušotina od 30cm promjera ne može prouzrokovati ništa kao ni kondenzirana voda koja nastaje pri letu mlaznjaka. Važno je da se sklempa neka teorija, nadam se pod alkoholom ili pod drogama jer ovake gluposti valjda normalna trijezna osoba nemože izmisliti.

pero
Gost
pero
3 mjeseci prije

Je i Amerikanci su bili na mjesecu prije 50 godina, htjeli bi ponovo,a ne znaju kako.Ne sprdaj se s nečim o čemu vjerojatno nemaš pojma.

dezurni kritičar
Gost
dezurni kritičar
3 mjeseci prije

prvo prouči što uopće znači fracking i kako se radi hirauličko frakturiranje pa onda trkeljaj

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije

Poruka tvojem poslodavcu: Pošalji nekog pametnijeg.

BanOvan
Gost
BanOvan
3 mjeseci prije
Reply to  Picajzl

Ne zna se koji su gori. Vaši što su vas uveli u te integracije ili naši koji nas tjeraju da redom skidamo gaće i gOOzu stavljamo u stanovitu “NaIzvolte” pozu da bi uopšte ušli u te vaše integracije.

A neg.
Gost
A neg.
3 mjeseci prije

U svjetlu potresa na Baniji priča o Vermilion-u je svakako zanimljiva ali priča o odlagalištu otpada iz NE Krško na Trgovskoj gori je nadrealna. U ratu taj kraj je uništen, nakon rata minimalno obnovljen, sad nakon potresa vampiri imaju šansu upotpunosti isprazniti to područje od ljudi i provesti planove stare kao i nuklearka.

Čini mi se da neće biti ništa od obnove tog kraja.

tedi
Gost
tedi
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Rekao je Plenkovic da ce raseliti Petrinju, a ne obnoviti.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
3 mjeseci prije
Reply to  tedi

Bolje da hrvatski narod po hitno preseli NAJVEČEG ANEMIČNOG SERONJU U PAKAO i da se tamo polako okreće na ražnju.

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Da, i to je važna i interesantna tema. Što se Krškog tiče Hrvatska ima obaveze zbrinjavanja svog dijela nuklearnog otpada i to je jedna stvar o kojoj se može razgovarati. Međutim ja neznam da li postoji opasnost da Hrvatska postane uvoznik nuklearnog otpada sa globalnog tržišta jer bi to bilo nešto potpuno drugo.

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Bolje da ne postoji. Onda ostaje rješavanje postojećeg problema.

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Kad ti to taj nick kaže, onda vrlo vjerojatno postoji.

indy
Gost
indy
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Da postoji ta opasnost i vrlo je izvjesna.Daleko od toga da sam protiv odlagališta ali samo što koristimo Krško i ne na trusnim područjima,i ne od drugih.Al kako ovi na vlasti,sumnjam da se neče i od drugdje,al onda opasnost za cjelu regiju.Eto ovo što se dešava,ma svaka čast svima,al Slovenska vlada bolje reagirala u 5 sati na ovo nego naša u 10 dana.Mislim da razumiju svi što sam htio reči.Iopet poruka Hrvatskoj vlasti,e biseru,vrečicu bonbona donesi il bocu vode i nesmetajte sa naslikavanjem spasilačkim,dragovoljačkim ekipama i civilnim i profesionalnim iz cjelog svjeta,ako neš lopatu makni se pusti navijače,pusti ove iz… Pročitaj više »

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
3 mjeseci prije
Reply to  indy

Odlagalište u urednoj državi je nešto drugo od odlagališta u KRIMOKROVACIJI.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Pozlatile ti se riječi, samo još da povjerujem u to. Ne tebi koji ovo tvrdiš, nego ne znam gdje su im granice destrukcije. Psihopate – sotonisti nemaju granice u tome sve dok opstaju, do vlastitog uništenja.

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Da, pitanje je samo koliko betona i čelika je potrebno.
Ako bi to radili oni koji su poslije rata na Banovini obnavljali kuće slažući cigle bez vertikalnih cerklaža onda bi se to skladište radioaktivnog otpada urušilo kad bi blizu njega prošla i zalutala krava.

A neg.
Gost
A neg.
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Ovaj vikend sam u Gorskom kotaru. Dobra mi teče uz kuću. Prvo šta sam našao u poštanskom sandučiću je račun od vode koja je gle čuda skuplja
nego u Zagrebu.
Koju korist imam ja u toj priči? Koju korist ima općina i ekipa koju je Valdec dobro opisao?

Isto će biti sa Dvorom na Uni!

I slažem se sa vama da nitko neće znati da je otpad tamo jer nikog neće ni biti.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Djuro ta pojava ce se smo siriti Hrvatskom. Ako bi se neki politicar usudio da krene sa obnvom sela i povratkom na selo nebi dugo ostao na vlasti – napakovali bi mu korupciju i kriminal i strpali ga u zatvor.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Biti će katastrofalno opasno, a ne potpuno bezopasno.

BanOvan
Gost
BanOvan
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Gjuro, fizičaru a da taj otpad iz nuklearke odložite na granici bratskih država CRO-SLO koje i koristite NE Krško a ne da ga trpate drugima u dvorište.

Taugo
Gost
Taugo
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Napisao sam da se necu javljat, ali mi neda vrag mira , ovaj put Đuro imas pravo i slazem se sa tvojim misljenjem da sve vodi tome da ih se raseli, e sad kakve su im namjere vidjet cemo u bliskoj buducnosti ..
Da su dobre .. sigurno nisu

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Taugo

Žele ljude u gradovima pod potpunom kontrolom i ovisnima o državi.
Ne žele da se ljudi mogu sami prehranjivat i vodit brigu o sebi i obitelji.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  A neg.

Znate što me muči, prvo, ne smijemo dozvoliti iseljenje Banovine, a drugo, ta sela sa par stanovnika s imanjima u zabiti po Banovini su sve pravoslavna, što je radio etno menađer Pupi? Zašto se nije pobrinuo za njih? Sad sve to treba zadržati, nikoga ne iseliti. Sram ih može biti, u Sisku su djedu Anića, koji se nije dao cijepiti prebacili u Gospić, bez ičega, o piđami. Odmah sam prekjučer to riješila s ljudima iz Gospića. Moram se zahvaliti ljudima, gospođi Manueli Lukić Galović, električaru Jovanoviću, kolegi Ivanu Lustigu, inače rodom iz Gospića. Djed ima sve al hoće u Sisak… Pročitaj više »

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Izgaram od želje, ali ne znam šta konkretno može svatko od nas pojedinaca učiniti, nešto praktično? Osim nepokolebljivog stava šta da uradim? Stvarno brinem u vezi toga.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

U 90% stvari podrzavam Valdeca, cak sam to cinio i materijalno nekoc ali kad citam kako se zali da se nema koga zaokruzit na izborima a pljuvao je IP kao da je u najmanju ruku on kriv za stanje u drzavi zadnjih 30g.prestao sam… Ne tvrdim da je IP savrsen ali je 100% protiv svega sto se trenutno dogada u RH od lockdowna, prisilnog cjepljenja, pljacke, protiv LNG terminala, i iskoristavanja hrvatakih suma, voda, zemlje, gmo uzgoja i sl. na koncu jedini je dao glas protiv kriznog stozera a par Mostovaca bilo suzdrzano ostali svi bili za, a ovaj Valdec… Pročitaj više »

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije

Dobro, ali zašto je sada sam Valdec važan, a ne ono što je on izložio u ovon razgovoru. Zašto se svrstavati za ili protiv Valdeca pa još to izražavati i u postocima. Nisi ti jedini, pola komentara do ovog trenutka se svode na navijanje za i protiv Valdeca. Što se Pernara tiče on je bio antisistemac i tako se deklarirao te se kao takav borio protiv sistema i završio je kako je završio, dobrim dijelom i svojom krivicom. Valdec je čovjek sistema koji bi se protiv sistema borio i bori po pravilima koje je sistem nametnuo. Ne kažem kako je… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Zbog toga sto su takvi najopasniji. Poput onog komentatora iiiistine. Uvjeri ljude da je na njihovoj strani a u stvari kad se trebas oslonit na njega shvatis da je protiv.
Po meni Marko Franciskovic takodjer govori isto kao Valdec (eto barem po pitanju migranata, potresa i jos par stvari) ali bi s Markom u boj ali s ovim nikad jer nebi bio siguran cuva li mi leda!

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije

Recimo kako su opasni po sistem, ali takvih ima dosta pa i među komentatorima na ovom portalu. Pa nisu to samo njih nekoliiko koji se vrte po blogovima, vlogovima, podcastima i portalima. Mislim kako treba pronalaziti one kojih ima. Nebi bilo koristi ni kad bi se predstavio netko potpuno nepoznat za kojega bi se za i protiv kao u ovom slučaju. Društvenim inženjeringom se postiglo to da svatko tko se usudi dignuti glas dobije svoju porciju drvlja i kamenja te navijanje masa kao u slučaju gladijatora u areni. Samo sam ti htio ukazati kako si nesvijesno upao u društvenim inženjeringom… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Meni si cini da si ti upao u zamku kao i vecina onih koji su neizravno dali glas HDZu tako sto su ostali doma spavat na dan izbora. Odgovorno tvrdim, da je postojala osoba koja bi bila dovoljno spremna poginut doslovce za hrvatski narod ali je niste prepoznali zahvaljujuci blacenju medija kao i ovakvih prikrivenih sluga zla kao sto je Valdec(koji istini za volju mozda toga nije ni svijestan)… On me podsjeca na Domagoja iz News Bara (Prime time) koji pljuje po svemu lijevima, desnima, Hdzu, Thompsonu, Kolindi, Milanovicu, Pernaru, Crkvi ali nesmije ni pomislit narugat se bankarima Sorosevim migrantima… Pročitaj više »

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije

“On me podsjeca na Domagoja iz News Bara (Prime time) koji pljuje po svemu lijevima, desnima, Hdzu, Thompsonu, Kolindi, Milanovicu, Pernaru, Crkvi ali nesmije ni pomislit narugat se bankarima Sorosevim migrantima ili Korona Orkestru”?

Taj gnoj radi za stvora i perfidno truje narod (hamburger i cjepiva).
Valdec je na našoj strani.

efvnerwfvnewrfvnwerf
Gost
efvnerwfvnewrfvnwerf
3 mjeseci prije

Marko je iskren i plemenit, bio i ostao. Mislim da Valdec doživljava Pernara kao redikula jer eto prića o “spontanom razvoju događaja”.

efvnerwfvnewrfvnwerf
Gost
efvnerwfvnewrfvnwerf
3 mjeseci prije

Ne možeš porediti Franciskovića u izričaju sa Valdecom. Ima Valdec damu ko i Marko, mogao bi i sa njim u boj.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Mislim da je vrijeme i Pernara intervjuirati!

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

👍 Hoćemo Pernara!

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

I to čekamo, cijenjena gospođo.

Robert Valdec
Gost
Robert Valdec
3 mjeseci prije

“U 90% stvari podrzavam Valdeca, cak sam to cinio i materijalno nekoc ” – kada, kako koliko i za što točno? budite izravni konkretni. I podastrite dokaze. Nikakad mi nitko nije dao, uplatio 1 lipu niti sam ja ikada molio za pomoć. Prema tome, ili podastrite dokaze, dajte konkretne okolnost, datume… Ili me nemojte ovako pokušavati amaterski kompromitirati.


negativeions
Gost
negativeions
3 mjeseci prije
Reply to  Robert Valdec

Poštovani gosp. Valdec, hvala na objavljivanju svih informacija navedenih u članku i na Vašem radu. Čisto iz znatiželje, zašto ste bili toliko tvrdi po pitanju Pernarovog nastupa i djela u Saboru? U odnosu na ostatak zastupnika, on je uvijek govorio i glasao kontra globalizma i korporatizma.

cherminator
Gost
cherminator
3 mjeseci prije
Reply to  Robert Valdec

Dežurni ovisnički psihopatski kompleksaški serator koji se već opraštao od komentiranja ovdje. Ali ovisnost o psihopatskom preseravanju i pljuvanju je jača. Ima posebnu fiksaciju na vjernike kao i dosta sektaških ateista ovdje, ali ovaj jedini ima fiksaciju na one koji sprdaju Pernara.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  Robert Valdec

Bravo, tak se radi, javi se prava osoba ne tu neki nadimci. Poz. g. valdec!

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije

IP? Mislite na Izborno povjerenstvo? pa to je ekipa beskorisnih uhljeba koja ssamo potvrdi naloge dobivene iz vana. Zar mislite da se izbori obave u RH?
Dajte! Ha ha!

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Eto to ja godinama trubim svima – izbori se ne obavljaju u RH

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Sony

To je čak i pijani Šeki rekao u eter na rtl-u, u izbornoj noći 2016.
Samo mrvicu suptilnije.

Ive
Gost
Ive
3 mjeseci prije

Dakle ako je ovo samo 20% istina e onda JE*EM SVE ZIVO I MRTVO ONO UMRLO I ONO NERODJENO SVIMA ONIM KOJI SU TO OMOGUCILI A PRIJE SVEGA NAJVECEM ANEMICNOM SERONJI U HRVATA.
Tu stoku krupnog zuba treba doslovno tuci po zubima dok im se sve zube ne izbije, a zatim preci na bubrege dok im se bubrege ne izbije, pa tako redom, a onda na kraju lomiti kost po kost dok im sve kosti u prah ne pretvorimo.

indy
Gost
indy
3 mjeseci prije
Reply to  Ive

e i ono što i bili samostalni a i to isto ne u cjelosti to bilo cc od proglašenja državnosti pa recimo do 1999.Ito nismo bili puno samostalni isto traženje dozvola itd.al nakon toga smo dokraja izgubili samostalnost nažalost,Eto žalosno al istinito.I san je i dalje san,žalosna činjenica.Ida smo nečje vlasništvo je zavedeno ako se nevaram u britanskom lojdu,zato su dodjeljeni oni čudnovati brojevi umjesto JMBG,jer ovi predstavljo osobu a dodjeljeni broj predstavlja žig vlasništva.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 mjeseci prije
Reply to  indy

Hrvatska kao država je postojala od 15.1.1992. do 1.7.2013. kada smo ušli u EU.
Sada smo kolonija koja u Saboru izglasava EU direktive.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije
Reply to  Ive

Da, mala EU, a u posljednjih 30 godina nismo pokazali a ni dokazali da smo sposobni biti samostalni, čemu onda sve to?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Tko to mi? Političari nisu sposobni.

Dolaze iz jedne Partije koja se 1990. razdijelila na dva ogranka – HDZ i SDP.
Sa odmakom od 30 godina lako se dođe do takvog zaključka.

Mi kao narod smo sposobni, ali nismo sposobni na izborima maknuti da nam ove dvije stranke više ne vladaju.

Mat
Gost
Mat
3 mjeseci prije
Reply to  Ive

Samo hrabri gledaju……istini u oci.

Tko tu koga...
Gost
Tko tu koga...
3 mjeseci prije
Reply to  Ive

Simon
Gost
Simon
3 mjeseci prije

Sve u svemu itntervju ima deprimirajući efekt, a komentari još i više.

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

Je, trebali bi svi bespogovorno na klanje.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Simon

LAŽ! OD PRVOG DO ZADNJEG SLOVA LAŽEŠ!

bumbar
Gost
bumbar
3 mjeseci prije

Svaka čast na izvanrednom gostu! Bojim se da nema novinara u režimskim medijima koji bi Plenkovića upitali o logici godišnje koncesije za 80 lipa. Sam Vermilion se na svojim stranicama hvali da su najveći koncesionari u RH tj. da imaju 2,35 milijuna hektara, a u Mađarskoj 650.000 hektara. U obje zemlje ne dijele dobit ni sa kim, dok u Slovačkoj i Ukrajini su u partnerstvu 50/50 s njihovim domicilnim tvrtkama. Naša Vlada je pak zadovoljna s 80 lipa godišnje. Baš me zanima bi li Plenki toliku “dobit” tražio za zemljište obitelji Plenković na Hvaru. Da imamo institucije, već sutra bi… Pročitaj više »

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Veleizdaja, a za to su nadležni prijeki sud, vojni sudovi, to treba vratiti u hrvatske propise.

niki
Gost
niki
3 mjeseci prije

Gotovo svi Hrvati prodali su dušu, i čast i poštenje za 1 groš i žive od milostinje a ostali crkavaju.Dakle ništa novoga.Nema kritične mase za promjene.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
3 mjeseci prije

Ima li itko od kolega u Austriji nastanjen, informacija za provjeriti:
Navodno je ustavni sud Austrije sve vrste Lockdowns proglasio nezakonitim.
Niti jedne od MSM medija nisu objavili ovu vijest, odnosno pravorjek.

Tko tu koga...
Gost
Tko tu koga...
3 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Takve info se prvo pojave na wwww.sott.net
Ak je iistina, oni budu to popratili.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Bit će da im struka određuje u Austriji tko će im biti ustavni suci, a ne parlament kao kod nas.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije

Zanimljivi stavovi, razumna opreznost jedino mi iz svega iskače onaj bivši ministar poloprivrede, da li ga “brani” jer su braća po frizuri, da li su frendovi pa se eto sjetio njega kao žrtve neke teorije urote a kao slobodan novinar bi trebao biti oprezan u takvim izjavama osmim ako zaista zna sve “poslovne” poteze tog ministra a to ne vjerujem. Osobno, kao usputni promatrač, imao sam dojam da je dotični nagazio uvoznike iz samo jednog razloga a to nije naše zdravlje i briga za kvalitetu naše hrane. Možda sam u krivu ali “kampanja” da ga se makne, tajnim snimanjem, fotomontažom,… Pročitaj više »

DŠ...
Gost
DŠ...
3 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Slobodni novinar, slobodni udarac, a ne “slobodan novinar, slobodan udarac”.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije
Reply to  DŠ...

Da, to je bitno !

Zvrk
Gost
Zvrk
3 mjeseci prije

je li ga još uvijek zafrkavaju virtualni patrioti u vezi njegovih komentara ratnih rekonstrukcija? svojedobno je bio toliki predmet zafrkancije ne toliko radi zafrkancija već zato jer je doslovno pomislio da mu prijete pa prijavio ih policiji i napravio prilog.

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Pa kad čačkaš tamo gdje ne bi smio, nije teško “popušit” prijetnje smrću.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  rimtu

A nadležni niš ne rade kad to prijavite, i još im sve podatke podastrete. To će biti zanimljivi tekstovi, treba i o tome, s dokazima, pisati.

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Tko to još nije u stanju vidjet, opako je lobotomiziran.

Zorule
Member
Zorule
3 mjeseci prije

Ja na kraju nisam shvatio, jel su kod nas instalirana postrojenja za fracking ili se jos samo rade geoloska istrazivanja za fracking? Sama istrazivanja sumnjam da mogu izazvati potrese o kojima se tu prica, postrojenja za fracking je nesto drugo, ali da li postoje postrojenja za fracking kod nas?

Mat
Gost
Mat
3 mjeseci prije

Draga redakcijo,nismo mi Hrvati raspolozeni za ovako teske I nadasve istinite teme,radi zdravlja nacije,bilo bi zgodnije da se svakodneno bavimo laksim i veselijim temama poput……Karoline Vidovic.

Crni Golf 4 vrata
Gost
Crni Golf 4 vrata
3 mjeseci prije

.. dakle, “uzmeš” HAARP, “nanišaniš” ga prema području koje je ionako trusno, a gle “slučajnosti”, još u njemu žive ‘manjine’ i onda ga “namjestiš” na – potres! Danas vidim Pupovca kako poziva naseljenike iz “vascelog sveta” da dođu na to područje i da zatraže nove kuće od hrvatskih vlasti? 🤔.. hhm? hm? hmmmm?………………

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
3 mjeseci prije

Volio bih vjerovati da za ovu tragediju na Banovini postoji ljudski uzrok, jer onda barem u teoriji postoji i lijek za to. Veza između frackinga i potresa postoji, to nije nikakva tajna i lako se može naći na stranicama raznih instituta. Najveća magnituda pouzdano uzrokovana frackingom je 4 i nije nemoguće da bude i više. Dakle, otvoren sam za ovu teoriju, ali imam pitanja. Gdje su te instalacije? Njih nije lako sakriti, a prilično je lako otići na Banovinu pa ih fotografirati, tako da bar to bude objelodanjeno. Je li sondiranje, koje se navodno provodi, baš istog intenziteta kao i… Pročitaj više »

miki iz usa
Gost
miki iz usa
3 mjeseci prije

Izvrstan i logican kmentar.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije
Reply to  miki iz usa

Budimo sad malo ozbiljni, plakat će svi za Trumpom ove godine.
Nije mi ga žao jer nije napravio ništa da počisti tu močvaru od USA politike.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije

Interesantno da niko nije pomenuo još jači zemljotres koji se dogodio na Aljasci par dana kasnije.
Ne da nije retkost već je gotovo pravilo da zemljina kora vrši rasterećenje na više mesta u kratkom roku. Bilo kakav uzrok koji podrazumeva ljudsku aktivnost kada se radi o takvim razdaljinama je krajnje neverovatna.

putnik
Gost
putnik
3 mjeseci prije

“Međutim, ako je igdje u ovoj priči uzrok djelovanje čovjeka onda nije vrijeme da itko glumi sfingu, a naročito ne uvaženi novinar, i čeka da svi pročitamo “između redaka”, jer takvih priča je i previše.”

Sve stoji sto si napisao, no meni se cini kako je i sama cinjenica da je dodijeljena koncesija na 4 godine za 5 kuna, vrijedna toga da netko barem ode u zatvor, a bogme je i sramota za sve ostale “novinare” koji primaju place za svoj posao, da Valdec bolji posao odradjuje u svoje slobodno vrijeme razotkrivajuci ovakve malverzacije.

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
3 mjeseci prije
Reply to  putnik

Jest, apsolutno se slažem. Netko bi trebao završiti u zatvoru već i zbog toga, i svaka čast Valdecu na odrađenom poslu.

Ali ako je netko doista napravio sranje u zemlji koje je odnijelo toliko života i napravilo toliko štete, i ako se to dokaže – to mora biti kap koja je prelila čašu da se svi dignemo na noge, i to zaozbiljno ovaj puta. Međutim, trebamo dokaze.

KISIK
Gost
KISIK
3 mjeseci prije

Izgubit će skalp?

Zoki
Gost
Zoki
3 mjeseci prije

Zanimljiv je podatak da u Hrvatskoj osim prozivane kanadske tvrtke Vermilion Zagreb koncesiju za istraživanje i eksploataciju plina i nafte imaju još tri kompanije, od kojih dvije imaju koncesiju i na području Sisačko Moslavačke županije, isto u blizini epicentara nedavnih potresa, međutim gospodin Valdec ih uopće ne spominje. Možda lobira za neku od njih?

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Zoki

Valdec najbolje zna gdje i kada nešto krupno objaviti i ostati živ ( do kad?) Ima već dovoljno lošeg iskustva u svom poslu, informacije koje posjeduje biti će nam dostupne, pretpostavljam da i nećemo znati da su plod njegovog rada. Navikli smo na istu šablonu u novinarstvu. Valdec je više od novinara, premašuje svoju struku, posjeduje mudrost, hrabrost i posebno važne informacije koje sigurno neće objaviti kao neki bezopasni članak, ali budi siguran da nas neće ostaviti neinformirane. Saznati ćemo krupne stvari na neočekivan način. Ne bude li tako, slobodno me popljuj na ovom portalu. Sve u svoje vrijeme, strpljenja… Pročitaj više »

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Sony

Zoki, Valdec objavio novi članak na njegovom portalu, nastavak na ovu temu, plus grupno pismo vladi.

Rudolf
Gost
Rudolf
3 mjeseci prije

Postoji razlika,u Zagrebu je bio potres koji sam i sam doživio,(podrhtavanje tla određeno vrjeme), a po pričanju očevidaca s kojima sam pričao, u području Petrinje čule se kao podzemne eksplozije,tupi udarc i zatim muk. Što bi se moglo protumačiti s tezom opisanom u članku.Nažalost, ne znam zbog čega, no struka šuti (dali se boji?). Posebno me to čudi iz razloga što kažu da su Inini inžinjeri bili vrhunski stručnjaci, mežu najboljim u svijetu u istraživanju nafte.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Rudolf

Ovaj slučaj je dovoljno krupan za pokretanje istrage. Svjedoci toga mogu se povezati i tražiti istragu, ali ne na krivom mjestu. Tu može pomoći Valdec koji se upravo i bavi ovom temom aktivno. Objavio je članak o uzročnicima potresa i obratio se vladi sa još nekima zahtijevajući odgovore na pitanja, traže dokaze za sve, preporučujem potražiti taj novi članak na njegovom portalu normabel.com…tamo je objavljeno pismo vladi u cijelosti.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije

Ljudski faktor (rudnici, nafta, zemni plin) pokrenuo je prirodni faktor koji aktivira potrese.

lavanda
Gost
lavanda
3 mjeseci prije

Odličan komentar, hvala na tome!

Ankica
Gost
Ankica
3 mjeseci prije

Politicari, mediji, razni stozerasi, strani financijski lobiji koruptivno povezani pustose i pljackaju nas narod i zemlju. Iza svake nase teagedije je veleizdaja. Ako budemo samo sutjeli , cekali , trpjeli i cekali ima li nade za nas?

Svi smo mi ljudi
Gost
Svi smo mi ljudi
3 mjeseci prije

Jel moze intervju s Domagojem Margeticem dok je jos ziv?

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije

Njega potresi, prirodni, ne zanimaju pa nije u trendu.

Pajo
Gost
Pajo
3 mjeseci prije

Taj je lud ko siba,di njega nade? Nena on vremena bavi se rijesavanjem jos jednig u nizu pokusaja ubojstva na njegovu personu, ovoga puta petardama za novu godinu

efvnerwfvnewrfvnwerf
Gost
efvnerwfvnewrfvnwerf
3 mjeseci prije

Taj ti je drukao Franciškovića da je htio onu piramidu, kod Svelučišne, dići u zrak a u stvarnosti mu rekao da naprave perfomans da on dođe sa maljem a snima ga pet šet kamera i onda ju izbombardira maljem i čeka policiju na uviđaj. To mu je rekao dok je ovaj ležao u bolnici štrajkujući glađu. Margijeva uloga je da bijes mase usmjerava na lokalne izvršitelje tame u Hrvatskoj a istu tamu zapostavi kao de ne postoji, dakle da generira tenzije i kaos da se mi glođemo a oni koji zapovjedaju sve ovo ostanu u sjeni.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije

Može, mislim da može.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije

Veliko hvala Valdecu, odgovorio mi je na sva moja preostala pitanja na ovu temu. Sad imam jasnu viziju nadolazećih događaja u Banovini i šire. Ovo je za sada uvod – stvaranje okolnosti za glavni scenario, prema istom modelu postavljanja kulisa pred glavnu predstavu pod nazivom “Pandemija”, od maski do cjepiva – i za “Posljedice razornih potresa kao prirodne katastrofe”, od potresa do…. u međuvremenu će plenković (malim slovom, namjerno, veliko nije zaslužio) raseliti Petrinju, kako je Tedi napisao. Uskraćivanje pomoći od strane vlade, crvenog križa i drugih organizacija i timova priljepaka, sve objašnjava. Izazvati će takve uvjete da će ljudi… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
3 mjeseci prije

I kaj sad ljudi moji i opet mi samo komentiramo i pišemo i pišemo, do besvjesti. Kakvi smo mi to ljudi. Zar nam je zaista dobro u ovoj državi. Za koji kurac sam išal u rat da me jebu u mozak, nek mi neko veli kaj bumo poduzeli glede svega ovog, jer jednom mora doći kraj svemu ovom. Zar da mi od djece naprave degenerike, e sve može Al porodicu nedam. Zato ajmo ako znamo kuda.

efvnerwfvnewrfvnwerf
Gost
efvnerwfvnewrfvnwerf
3 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Bježi na selo.

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Kaj nisi ti Dalmatinac, mornarica, graditelj brodova, Dingač i hoba ispod peke?
Kak sad kajkaš više od Purgera?
Samo pitam, ne znam može li se potpuno isti nick koristit od strane dvije osobe.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Može ako su skupa i služe se istim aparatom 🙂 ili se radi o jednoj osobi :2= kombinacija Dalmoša i Purgera, ima nas puno takvih koji smo doma i u Zg i u Srednjoj Dalmaciji pa nam je i spika urođena iz oba potpuno različitih područja. E.

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Sony

Znam, ali mi je čudno kako “purger” ima retoriku bližu većini komentatora, nego “dalmatinac”. Nebitno, dok god ne trola.

Ima puno trolova ovdje, pa sam malo nervozan (iako nisam Laki). 🙂

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Možda se vratiš tu da vidiš ima li novih komentara, možda ne…svi idu za novim vijestima, opet ćemo se mi sresti na virtualnom bojnom polju. Tako sam i ja, kao i ti, analizirala komentare i komentatore, i umorila se jer tome nema kraja. Živciramo se na svoju štetu, ne isplati se gubiti energiju na neke komentare, bolje ih je preskakati
😉

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Sony

Vratim se. 🙂
Slažem se da uzimaju energiju i često ih preskačem, ali nekad si ne mogu pomoći kad vidim koliko gade.

Ugodan dan želim.

BH gradjanin
Gost
BH gradjanin
3 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Kako god si ti pucao u proslom ratu, tako se danas puca preko tastature, samo sto je efikasnost ovog drugog do 20%
Dok se raja “zabavlja” sa koronom, cijene proizvoda nemilice raste, pa tako cijena nafte skoci 9-10%, cijena zeljeza 20%, namirnice da ne spominjem itd.

Ante
Gost
Ante
3 mjeseci prije

Hvala novinaru na ovom clanku

HEj !
Gost
HEj !
3 mjeseci prije

Dolaze izvana otimati komad po komad Hrvatske zemlje, u to budite sigurni !

Smokva
Gost
Smokva
3 mjeseci prije

Čovjek sa Dušom, poštovani Valdec ! 💪

Perun
Gost
Perun
3 mjeseci prije

Lijep pozdrav za A.Sebalj i za text razgovora sa Valdecom…Taj Novinar ima za pravo kad govori o ,,personalnoj kulturi i educiranosti ” ( citaj primitivizma i gluposti) osoba u politickom zivotu Republike Hrvatske…Institucije promoviraju neofeudalizam pod izgovorom da je to što rade kao demokratično i neophodno u funkcioniranju politickog i ekonomskog sistema… P.S.. citat …Prenos nadležnosti sa država članica na EU ubrzan je Lisabonskim sporazumom. U njemu su ostale brojne „rupe” za „tihu federalizaciju”, odnosno izvlačenje suvereniteta iz ruku država članica ka supranacionalnom nivou, nejasnih odgovornosti. Mogućnost da se fundamentalne odluke donose bez demokratskog legitimiteta kao da je opila evropsku… Pročitaj više »

Tih ,miir
Gost
Tih ,miir
3 mjeseci prije

Svaka čast konačno objektivno razmišljanje,🕵️👆👌

Miša
Gost
Miša
3 mjeseci prije

Guši se svaki pokušaj demokracije u demokratskoj državi!zar se mora desiti katastrofa da se ujedinimo a poslje kada se smiri opet po starom! Možda nam treba neko strano vodstvo jer ova prepucavanja velikih ne vode nigdje zajedno s mafijom!

Zoki
Gost
Zoki
3 mjeseci prije

Zanimljivo ja sam na stranicama fine pronašao podatak u tražilici za koncesije
http://servisi.fina.hr/regkonc
da je tvrtka VERMILION ZAGREB EXPLORATION D.O.O. prošle godine uplatila u proračun RH 4.566.038,40 kn za JEDNOKRATNA NAKNADA ZA SKLAPANJE UGOVORA ZA ISTRAŽNI PROSTOR SA-07 za razdoblje od 26.03.2020. do 06.04.2020.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Zoki

E, ovo ti je ekskluziva! Hvala za informaciju 👍

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Sony

Banija je prodana za 4 kune godišnje, ali novci sjedaju u proračun šta je dužnost vlade da transparentno o tome obavještavaju sve saborske zastupnike i stanovništvo, međutim, to ne rade. Bespredmetno je uopće više spominjati te 4 kune jer, evo, vidimo da je to mnogo više – ovolika svota samo za sklapanje ugovora tj za administrativnu uslugu.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
3 mjeseci prije
Reply to  Sony

Ne, 4 kune za 5 godina ugovora o koncesiji, znači, 80 lipa godišnje. Tko je pitao građane? A ovo je krenulo još 2015., od onog nesretnika “građevine”, Oreškovića.

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Da, vidila sam grešku i napisala ispravak

Sony
Gost
Sony
3 mjeseci prije
Reply to  Sony

Ispravak: 4 kune za dugih 5 godina

ThinkingWide
Gost
ThinkingWide
3 mjeseci prije
Reply to  Zoki

Temeljni kapital 50.000,00 kn

osnovana 30. prosinca 2014. 

https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=150:308:0::NO:RP,308:P308_SBT_MBS,P308_PAGE_ID,P308_ACTIVE:80951644,28,0&cs=37508B79AC4E969AFB10731ABA41F6797

Ostvareni gubitak poslovne godine 2019. je 14.412.709 HRK. Gubitak će se prenositi u sljedeće razdoblje.

Ukupni gubitak u iznosu od 34.955.678 HRK čini preneseni gubitak iz prethodnih godina u iznosu od 20.542.969 JRK uvećan za iznos gubitka 2019. godine.

https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=150:28:0::NO:28:P28_SBT_MBS:080951644 

i na kraju zbirka isprava da se vidi kako su se dopisivale djelatnosti:

https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=150:30:0::NO:30:P30_SBT_MBS:80951644&cs=332F8D6D34B291EDE526F7BC4A0CB99BB

Kenneth Bryan Sralla –> http://www.orsr.sk/hladaj_osoba.asp?lan=en&PR=Sralla

Károly Zsolt Varga — > http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=370554&SID=2&P=0

i dalje neću …

prepri43
Gost
prepri43
3 mjeseci prije

Zanimljivo je to o stranim bankama najvažnije je da je sberbanka hrvatska banka!

Gost
Gost
Gost
3 mjeseci prije

Oće biti da je to blento, koji čak ni jezik nije prepoznao, a izjebala ga je ekipa iz IV gardijske s grupom (Vlada republike srpske kraine).
Policiju je zvao, prijavljivao, rekla žena adminu da će ga ostaviti………:-) ako ga dalje bude surovo zajebvao…….ganjali su ga četnici, Srbija, Srbija, Srbija, hoće međunarodne sudove, JA, JA, JA; JA, JA, JA…. dečki se navukli i popišali od smijeha.

Nema šanse da ću pročitati, lik je bolestan u glavu, nezavršeni student?
Nezavršen čovjek. Jako loš čovjek – pratili smo ga.

Prestiž, lova, budalaštine……

Sorry, odjebaću ti tekst bez čitanja. Smeta mi slika.

Vesna Šipuš
Gost
Vesna Šipuš
2 mjeseci prije

Bravo Kristina! Ti si najbolja, najbolje se nosiš s ovom nevoljom. Ja sigurno nisam ljevičarka, ja sigurno pripadam strogom centru (Radićev HSS), ali podržavam sve što si napravila za naš razoreni grad Sisak. Imaš moju podršku i podršku moje obitelji. To što radiš dobro je i plemenito. Nikad nemoj odustati od stvarnih akcija. Kad me pozoveš da čistim ciglu za obnovu, ja ću doći, premda se teško krećem uz pomoć štaka. Ovi na portalima brišu moje poruke, a i sami znaju da samo onaj tko voli svoj grad može učiniti dobro tom istom gradu. Pozdrav terminatorima svih portala..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik