Rusi spriječili pokušaj špijunaže od strane holandske podmornice

Nizozemksa podmornica udaljena od strane ruskog razarača
0
0

Ruski ministar odbrane je izjavio da su dva mornarička razarača prisilila holandsku podmornicu da se udalji, jer je pokušala špijunirati njihov nosač aviona u Mediteranu.

Podmornica je bila na oko 20 km od brodaAdmiral Kuznjecov” u vrijeme incidenta, a koji je tada bio na oko 100 km sjeveroistočno od sirijske luke Latakia.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konashenkov je rekao da su dva protivpodmornička broda “lako identifikovali podmornicu na 20 km udaljenosti koristeći se standardnim hidroakustičnim metodama i podacima dobijenim iz protivpodmorničkih helikoptera”.

Iako je podmornica pokušala izbjeći nadgledanje, brodovi su ju pratili više od jednog sata i “primorali da napusti područje pod kontrolom grupe koju predvodi nosač aviona”, kazao je on, kritikujući manevere holandske podmornice kao “nespretne i opasne“.

Zvaničnog saopštenja iz holandske vojske još uvijek nema. Ministrica odbrane Holandije Jeanine Hennis-Passchaert je kazala da misli da je mudro “ne odgovarati na rusku retoriku”.

Rusija je uputila svoju flotu u istočni Mediteran uoči očekivanih vazdušnih udara u Siriji, a njeno upadljivo putovanje od Severomorska na sjeveru Rusije, preko Sjevernog mora i Engleskog kanala do Sredozemnog mora, uzbunilo je NATO saveznike. NATO je saopštio da nadziru brodove na “umjeren i razuman način”.

NATOŠpijunažaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI