Rusi su se prilagodili HIMARS sistemima američke proizvodnje, tvrdi glavni ukrajinski general

VBR M142 HIMARS
40 komentara

Rusija je prilagodila svoju taktiku u Ukrajini i prilagodila se naoružanju koje Kijev isporučuje sa Zapada, uključujući višecevne raketne bacače HIMARS američke proizvodnje, rekao je za The Economist glavni ukrajinski vojni komandant general Valery Zaluzhny u intervjuu objavljenom u četvrtak.

“Ruska mobilizacija je uspjela. Nije istina da su njihovi problemi toliko strašni da se ti ljudi neće boriti. Hoće. Car im kaže da idu u rat i oni idu u rat”, naveo je Zalužni, tvrdeći da dok ruski vojnici “možda nisu tako dobro opremljeni” , i dalje nam “predstavljaju problem.” Dodao je da “nema sumnje” da će Moskva pokušati novi prodor prema glavnom gradu Kijevu.

General je također tvrdio da je Moskva promijenila svoju taktiku u tekućem sukobu, prilagođavajući se oružju koje se koristi protiv nje. “Otišli su na daljinu koju HIMARS ne može doseći. A mi nemamo ništa većeg dometa”, objasnio je Zalužni, ponavljajući ponovljene zahtjeve Kijeva prema njegovim zapadnim pristalicama da ga snabdjeju municijom većeg dometa. Vojni načelnik nije precizirao gdje su tačno ruske trupe navodno “otišle” kako bi bile van dosega HIMARS sistema.

Komandant je takođe žalio zbog pojačanih raketnih napada koje je Moskva pokrenula na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu. Istovremeno, međutim, on je tvrdio da ukrajinska protivvazdušna odbrana pokazuje veoma visoke omjere presretanja.

“Sada imamo omjer od 0,76 [obaranja projektila]. Rusi koriste ovaj koeficijent efikasnosti od 0,76 kada planiraju svoje napade. To znači da umjesto 76 projektila lansiraju 100. A 24 prođu i stignu do cilja. I šta dva projektila rade elektrani? Neće raditi dvije godine. Dakle, mora se izgraditi”, objasnio je Zalužni.

Kampanja infrastrukturnog bombardovanja uslijedila je nakon napada na Krimski most, uz navijanje najviših ukrajinskih zvaničnika, a Moskva okrivljuje kijevske obavještajne službe. Napadi su sada ostavili energetski sistem zemlje “na ivici”, a njegov kolaps će uzeti težak danak i za trupe, tvrdi Zalužni.

“Po mom ličnom mišljenju, ja nisam stručnjak za energetiku, ali čini mi se da smo na ivici. Balansiramo na finoj liniji. A ako [električna mreža] bude uništena… tada počinje smrzavanje žena, djeca i vojnika . I takav scenario je moguć. U kakvom će raspoloženju borci biti, možete li zamisliti? Bez vode, svjetla i topline, možemo li govoriti o pripremi rezervi za nastavak borbe?” pitao se on.

Ipak, Ukrajinci su spremni da nastave borbu, insistira Zalužni, dodajući da je čvrst u svom “religioznom” uverenju da “Rusi i svi drugi neprijatelji moraju biti ubijani, samo ubijani, i što je najvažnije, ne treba da se plašimo da to uradimo”. ”

HIMARSrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Pa, bez GPSa… Himars je skup cijevi.

Ako nema stanice (ele.energije!) preko koje ide signal, pa-pa.

Drugo, dopremili su sustave “Penicilin”.
Koji otkrivaju takve stvari,točnije lociraju i prste toplinsku energiju, 5 sekundi potrebno.
Stavila sam opis sustava negdje danas.

Amar
1 godina prije

Ne znam cemu se ukrajinci jos nadaju,zemlja koja je prije ovog rata bila najsiromasnija u evropi tek sada nema nikakvu buducnost.EU i amerika im sigurno nece dati novac za obnovu zemlje jer su i sami u problemima.

Гавран
1 godina prije

Ovo je praktična primena prve Luciferove zapovesti: “Smanjiti čovečanstvo na milijardu odabranih”
Zalužni je čvrst u svom “religioznom” uverenju da “Rusi i svi drugi neprijatelji moraju biti ubijani, samo ubijani, i što je najvažnije, ne treba da se plašimo da to uradimo”. ”

hiber
1 godina prije

Kad-tad ce Ukrainci dobiti dalekometne rakete. U najgorem slučaju će ih sami proizvesti. Tako da se sada u Ukraini događa ono sto ce se u Rusiji događati dogodine. Uz to Rusija je prevelika zemlja, a infrastruktura im je kritična točka. Kako ce zaštititi tisuće kilometara plinovoda?

tihobl
1 godina prije

Zaluzni se ne bavi vojskom vec svojim haremom. Ima oko 100 ljubavnica, a svakoj treba stan, auto, nakit …

Prije tri dana tvrdio je da su rusi istrosili rakete i da ove godine nece biti raketiranja dok rusi ne proizvedu nove.
Dan kasnije uslijedilo je raketiranje, a taj interviju je povucen sa YT.
Danas tvrdi drugacije – da je jako malo ruskih raketa presretnuto jer su istrosili svoje PVO rakete i kuka da mu zapad posalje nove.

Toliko o izjavama likova iz Kijeva.

Max
1 godina prije

Bilo je za očekivati da će se Rusija prilagoditi mislim da će iznenađenja biti još a Ukrajinski general to koristi kako bi tražio oružje.

ANTINAZY
1 godina prije

Sve Naciste i Fashiste diljem planeta treba pobiti i spaliti a pepeo rasuti u oceane. Jer ako ostane 1% oni će se za 50 godina opet razmnožiti kao štakori pantagane da će opet izazvati neki rat negdje na planetu.

avnoj
1 godina prije

Svake gluposti izjavljuju s strane ukrajinske vlade i zapadna medija. Tako sam nasao u zapadnim medijima da zima radi za Zelenskog, za njegovu vojsku, za Ukrajinu a nemaju struje, nemaju ni nafte ni plina.

ugao
1 godina prije

ANTINAZY nemoguce je unistiti nacizam, on mijenja ime, boje i simbole, prije su imali kukasti kriz a sad imaju nato kriz.

tata mata
1 godina prije

a ti nato cmarnom otvoru

Know
1 godina prije

Amerikanci Ili zapad aka Novi nacisti su elminirali komuniste Tako da danas nemamo nikakav otpor ratu u Ukrajini koji se vodi protiv Rusije s ciljom da Rusima rasturaju drzavu. Ljevica u Europu, to jest komunisti su unisteni a u UN pod americkim pritiskom se rehlabitira nacizam.

Гавран
1 godina prije

Rusi hvale nove USA dronove PUMA

“Кинески новинари су приметили да је руска војска недавно успела да пресретне америчку извиђачку беспилотну летелицу РК-20 Пума, која је у служби Оружаних снага Украјине. Реч је о модерном дрону са јединственим карактеристикама. Овај узорак је од великог интереса за руске стручњаке, пошто ће темељно истраживање открити слабости оваквих беспилотних летелица.

„Овај дрон је заиста благо за Сједињене Државе и може се посматрати као велики напредак у модерној технологији беспилотних летелица у САД. Украјина га је, с друге стране, поклонила практично бесплатно“, објашњавају аутори материјала.”

Buničar
1 godina prije

ma zamisli cuda, protivnik se prilagodava uvjetima na ratistu. Pa tko bi to ocekivao. Umjesto da idu kao “ovce na klanicu” oni mjenjaju taktiku. Izgleda da i Ukrajina ima (dio) generala kakove smo imali i mi (dio naravno).

Rimtutituki
1 godina prije

0,76? Ne obore oni nista,al eto .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI