Rusija: Ahrar Al-Sham i Jaish Al-Islam su teroristi i ne štiti ih rezolucija UN-a

Sirija - budućnost
32 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas održao sastanak s članovima ruskog Vijeća sigurnosti. Tema je bila napetoj situaciji u Istočnoj Gouti i provokacijama terorista koji djeluju u ovoj terorističkoj enklavi u blizini Damaska.

“U tom kontekstu, naglašena važnost je provedbe rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o uspostavi primirja u trajanju od 30 dana”, izjavio je Dmitrij Peskov, tajnik za tisak ureda ruskog predsjednika.

Posjetimo, prema rezoluciji usvojenoj 24. veljače sve strane u sukobu u Siriji “odmah moraju zaustaviti borbe” i osigurati humanitarno primirje od najmanje 30 dana, koje je nužno za hitnu i sigurnu evakuaciju bolesnih i ranjenih civila, te nesmetanu isporuku humanitarne pomoći.

Prekid vatre se neće odnositi na vojne operacije protiv terorističkih skupina “Islamske države”, Al-Nusra Fronta i Al Qaede, kao ni skupina koje su povezane s njima.

Na sastanku s Vladimirom Putinom su nazočili predsjednici oba doma ruskog parlamenta, Valentina Matvienko i Vječeslav Volodin, načelnik uprave Kremlja Anton Väinö, tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Petrušev, ministar obrane Sergej Šojgu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokolcev i ravnatelj Vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin.

Ruski ministar obrane je nakon sastanka novinarima izjavio kako će se prema uputama predsjednika uskoro uspostaviti humanitarni koridor za izlazaka civila iz Istočne Goute.

“Prema uputama predsjednika Rusije, kako bi se izbjegle žrtve među civilnim stanovništvom Istočne Goute, od 27. veljače, od sutra, od 9:00 do 14:00 sati se uvodi svakodnevni humanitarni prekid vatre. Bit će otvoren i humanitarni koridor za puštanje civila. Koordinate su pripremljene i uskoro će biti objavljene”, rekao je Šojgu, što znači da se nastavlja provoditi operacija sirijskih snaga kodnog imena “Čelik Damaska”.

SU-34
FOTO: Ilustracija, SU-34

Nakon sastanka se novinarima obratio i Sergej Lavrov, koji je prije sastanka Vijeća sigurnosti ruske Federacije rekao kako se rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ne može proizvoljno tumačiti, što je tijekom izglasavanja rekao i Vasilij Nebenzija, stalni predstavnik Rusije u UN-u.

Ruski ministar je ukazao da su skupine Ahrar Al-Sham i Jaish Al-Islam legitimne mete akcija sirijske vojske u borbi protiv terorizma.

“U Istočnoj Gouti i pokrajini Idlib djeluju brojne skupine koje njihovi zapadni partneri i pokrovitelji nazivaju “umjerenima”, kao što su Ahrar Al-Sham i Jaish Al-Islam. One surađuju s terorističkom skupinom s popisa Vijeća sigurnosti, Al-Nusra Frontom”, izjavio je Lavrov.

Ova okolnost “partnere” Al-Nusra Fronta izuzima iz režima primirja i one su legitimna meta sirijskih oružanih snaga i svih onih koji podupiru sirijsku vojsku.

Govoreći o Siriji, Lavrov je naglasio kako rezolucija propisuje da će primirje službeno stupiti na snagu kada se sve sukobljene strane slože oko modela kako će se ono provoditi.

“Ovo je gotovo nemoguće tumačiti, baš kao što su nemoguća tumačenja tko će se morati pridržavati primirja”, rekao je Lavrov, dodavši kako operacije sirijske vlade protiv terorista i njihovih saveznika nisu u suprotnosti s usvojenom rezolucijom.

Istočna Gouta je nadzorom skupina Jaish Al-Islam, Ahrar Al-Sham, Faylaq Al-Rahman, kao i terorista Al-Nusra Fronta.

Pri usvajanju rezolucije su se zapadne članice Vijeća sigurnosti ujedinjenih naroda fokusirale na sirijsku vojsku i da se prekine antiteroristička kampanja u Istočnoj Gouti, ali je Rusija glasala za rezoluciju tek kada je modificirana klauzulom da se primirje ne odnosi na ISIL, Al-Qaedu, Al-Nusra Front i njihove saveznike na terenu.

Ovim je potezom praktično legalizirana operacija “Čelik Damaska” i spriječen je povratak sirijske vojske na početne položaje.

U međuvremenu je Lavrov izjavio kako SAD namjeravaju potkopati sirijski mirovni proces optužujući Damask za ratne zločine.

“Pokušaji da se uz veliku podršku medija sirijske vladine snage optuže za sve smrtne grijehe i ratne zločine nastavit će se samo kako bi se ostvarile američke namjere koje smo već vidjeli na istočnim područjima Sirije, gdje Sjedinjene Države provode scenarij stvaranja kvazi-države, a cilj je raspad Sirije”, kazao je Lavrov.

Iako će vladine snage vjerojatno poštovati odluku da se svaki dan uspostavi humanitarno primirje od 9 sati ujutro do 14:00 poslijepodne i koridor za izlazak civila, evakuacija će se teško provesti, jer teroristima civili trebaju kao živi štit.

S druge strane, vijest da su militanti Jaish Al-Islama i Ahrar Al-Shama u Istočnoj Gouti proglašeni povezanima sa sirijskom Al-Qaedom znači da su legitimna meta antiterorističke kampanje za koju je Damask priopćio da se neće zaustaviti.

sirija istocna gouta 26.02
FOTO – Istočna Gouta i oslobođeno područje i istočnom dijelu terorističke enklave
ISILIslamska državaIstična GoutaKalifatNATOVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konstantin
6 godine prije

Samo napred SIRIJA & saveznici! Ocistite bandoglave! ;o)

QUANTICO
6 godine prije

Silno će me obradovati onaj trenutak, kada doznam da je istočna Ghouta u potpunosti oslobođena.
To je upravo zbog toga što je daleko najžilavije ratište, tako da će najveći gušt upravo biti vijest o njenom oslobođenju.

Ive
6 godine prije

??Upravo sam gledao vjesti na BBC i reportazu kako London i okolica ima oko 50 ilegalnih skola islamskih extremista i vlada se ne usudi dirat ih i zatvarati ih da ne izazovu probleme sa islamsim extremistima. Umijesto da i sinhronizirano sve pohapse i izsele u zemle porijeka, vlada dozvoljaa a minorne skupine islamista teroriziraju vecinu stanovnstva. Koji nakaradni stav vlde, i pokazivanje trulosti sistema.

burt
6 godine prije

kako će se znat u kojoj ulici je jedna skupina a u kojoj druga? Assad i Iranci tumače kako im odgovara a Putin nudi svoj kompromis u nekakavom humanitarnom koridoru, to je samo njihovo tumačenje rezolucije UN, pokušavaju ispraznit teritoriju a u isto vrijeme nastavit vojne akcije, čini mi se da su nešto slično Srbi pokušavali u BIH i Kosovu tokom ratova devedesetih, Assad i Iranci igraju opasnu igru jer hoće oko Damaska kompenzirat gubitak Afrina i Idliba i zato krše rezoluciju UN-a a neki upravo to i čekaju, iz Assadovog kuta gledišta on nema izbora nego krenut svom snagom na Gutu ali kad bi bilo moguće zauzeti istočnu Gutu onda bi i za Gaddafija, Miloševića i Karadžića bilo moguće da ostvare svoje ciljeve ali ih nisu ostvarili

igi
6 godine prije

…porešno ovo rade rusi….uz ove letke trebali su im ponuditi besplatno putovanje preko tartusa do londona.

Ivo
6 godine prije

U međuvremenu, MSM objavljuje sage o nedavnom herojskom zračnom ratu između Sirije, Irana i izrahella, koji su židovi dobili u potpunosti i kompletno potaracali Sirijsku PVO. Do te mjere da im se od tada više ni ne leti po Siriji, pa su se počeli trenirati nad civilima u Gazi.

Paralelno s time ide beskrajna priča o efikasnom i nemilosrdnom udaru amera po Rusima oko DeirEzzora sa stotinama i stotinama poginulih Rusa(cifra se približava na sedam stotina i raste). Toliko su ih uništili, ponizili i prestrašili, da ih sada kompletno ignoriraju, jer ne predstavljaju nikakvu ozbiljnu silu.

Što se tiče eliminacije američko-židovske pješadije u Istočnoj Ghouti, tu su anglozionistima nažalost vezane ruke i ne bombardiraju ni SAA ni Ruse, jer tako nalaže međunarodno pravo i relevantne rezolucije VS.

Ukratko, zapadnoizrahelska alijansa pobjeđuje, a teritorij pod kontrolom SAA se širi. Sve jasno i logično.

Bilo kuda, kiki svuda
6 godine prije
computer game
6 godine prije

ahahaaa, a pazi ovo i pijanih rusa……

Russian TV uses footage of a VIDEO GAME to illustrate its forces’ efforts in Syria as part of show honouring Putin’s armed forces
The computer game footage appears in a tribute to Russia’s armed forces.
It was broadcast on a flagship weekly current affairs programme.
Some of the footage is from the Arma-3 tactical computer game.

Eagle-eyed viewers of a flagship Russian current affairs programme have noticed that computer game footage has been used to illustrate official military action in Syria.
Part of the game video was used in a tribute to Russia’s armed forces on the country’s flagship news programme.
It was broadcast on the weekly Voskresnoye Vremya programme on state-run Channel One TV. Some observant viewers noticed that gun-sight footage of a truck being attacked actually originated from the Arma-3 tactical computer game.

Brainstorm
6 godine prije

uoci naziv operacije – damaski celik.
damaski majstori su 1500 godina pravili najbolji celik na svijetu. google: damascus steel.

palermo
6 godine prije

Ispada da nitko neće niti biti izuzet iz ovog primirja, što je dobro. Ima i nekih vijesti da će one mamlaze iz Al Tanfa Ameri prebaciti u Qalamun, da kao tobože idu ratovati protiv SAA u Ghoutu. Da se stalo na vrijeme sa ratnim profiterstvom odavno bi se sve očistilo. Ali čak se i u Damasku trpjelo gotovo svakodnevno granatiranje iz Ghoute kako bi elite punile džepove. Ako država nije u stanju stati tomu na kraj, pitanje je samo vremena kada će opet doći do pobune koje će Sotone izvana koristiti za agresiju na Siriju. Treba očisitit i južna predgrađa Damaska – Yarmouk i ostalo. Valjda i tamo cvjeta šverc, pa se ništa ne dira. Kako onda očistiti Qalamoun i istočnu obalu Eufrata, a ne zaratiti direktno sa JewSA-om. Jer bez brana (vode i poljoprivrede), te naftno-plinskih polja, od čega će Sirija živjeti? U Da’ari će glavosječe imati 110% podršku… Čitaj više »

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno Sirijci i saveznici! Do slobode!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI