Rusija će pomoći Bjelorusiji u izgradnji projektila

lanser 9P78-1 sistem 9K720 Iskander VPPR 9T250
12 komentara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da će njegova zemlja izgraditi novi raketni sistem uz pomoć Moskve.

Govoreći na sastanku sa vojnim zvaničnicima, Lukašenko je rekao da mu je obećana “puna podrška” Moskve u razvoju rakete slične onima koje se koriste u ruskim balističkim raketnim sistemima kratkog dometa Iskander.

On je dodao da je o tome razgovarano prošlog mjeseca tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Rogozinom, šefom ruske svemirske agencije Roskosmos.

„U mom prisustvu, predsednik Putin je rekao Rogozinu da pruži hitnu podršku, kako ga ne bismo gradili od nule, već bismo mogli da iskoristimo iskustvo ruskih stručnjaka za rakete koji su napravili Iskander.

Lukašenko je rekao da je postigao dogovor s Moskvom o kupovini projektila Iskander, napominjući da će Bjelorusija “zadržati” ruski raketni sistem protivvazdušne odbrane S-400 koji je trenutno stacioniran u zemlji.

Rakete Iskander se lansiraju iz mobilnih lansera i mogu pogoditi ciljeve u dometu do 500 km (310 milja). Rusija je koristila rakete u Siriji i, nedavno, tokom svoje vojne kampanje u Ukrajini.

S-400 je jedan od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa na svetu, a proizvodi ga ruska kompanija Almaz-Antej. Prema specifikacijama, može pogoditi ciljeve na dometu do 400 km, u zavisnosti od vrste projektila.

BjelorusijaIskanderraketerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ovo če morat biti jedna strašno velika tvornica…
Kad zagusti, treba stotine takvih projektila dnevno! Jer Bjelorusija ima jako lude susjede…
A i to nije sve… Jeste li ova dva mjeseca čitali, da je jedan Iskander oboren? Niste…
Zato, davati naprednu tehnologiju nekome, ko je možda nije u stanju zaštititi, jako je riskantno.

DRD
1 godina prije

Kao što je jasno objavljeno u nekoliko nedavnih novinskih izvješća, SAD je također podijelio obavještajne podatke s Kijevom koji su ukrajinskoj vojsci omogućili da potopi barem jedan ruski ratni brod i ubije nekoliko ruskih generala.

Tako bi hvalisanje novinarima američkom ulogom u pomaganju Ukrajini da nanese maksimalnu štetu ruskim snagama moglo pokrenuti spiralu eskalacije koja kulminira izravnim vojnim sukobom između SAD-a i Rusije. To je nešto za čim Amerika i njezini sateliti dugo vremena radu.

engleski pirat
1 godina prije

Veca suradnja izmedju Bjelorusije i Rusije jako kasni.
Sada obo dvoje provaju popraviti to, kad im je voda dosla do grla.

A Kina se ponasa kao kurva.

Ako Rusija bude porazena EU ce pasti potpuno pod americke institucije.

EU ce sve raditi po americkim pravilima a Svicarska je odavno rekla dovidjenje svojoj neutralnost ali jos uvijek glumi kaofol da je neutralna.

Po Meksiku, po meksickom zakonu FBI ima pravo da operira po toj drzavi.

Takve i jos mnoge druge stvari pomalo ulazu u EU a ako Rusija pane – Europi nema progresa.

Tko moze nek se iseli u Ameriku

Max
1 godina prije

Iskander je dobar a S400 nema premca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI