Rusija će u potpunosti ispuniti svoje obveze o tranzitu plina kroz Ukrajinu

Gas
6 komentara

Moskva će u potpunosti ispuniti svoje obveze o tranzitu prirodnog plina kroz Ukrajinu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, signalizirajući da bi se tranzit mogao nastaviti nakon roka 2024., kada istekne trajni ugovor.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u petak u Kremlju, ruski predsjednik potvrdio je predanost zemlje postojećem sporazumu o tranzitu plina s Ukrajinom.

“Pitanje je pokrenuto tijekom pregovora, uvjeravao sam [Merkel] da ćemo u potpunosti ispuniti sve svoje obveze, to radimo sada i nastavit ćemo s tim”, rekao je Putin.

Merkel, koja bi ove godine trebala napustiti dužnost, rekla je da je pozvala predsjednika da produži ukrajinski tranzitni ugovor nakon roka 2024., kada bi trebao isteći.

Putin je rekao da je pitanje tranzita “čisto komercijalno”, a novi plinovod Sjeverni tok 2 nadmašuje stari ukrajinski tranzitni sustav, budući da je 2000 kilometara kraći i usklađen sa suvremenim ekološkim standardima. Također, očekuje se da će rad novog plinovoda biti “znatno jeftiniji” od tranzita plina kroz Ukrajinu.

“Ipak, spremni smo za tranzit plina preko ukrajinskog teritorija nakon 2024. godine”, rekao je Putin dodajući da će ruta zadržati određenu vrijednost, osobito za opskrbu južne Europe.

Plinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sven
2 godine prije

Kak bi rekla severina…gas gas

Siniša
2 godine prije

A uslovi za to su!?

tuborg
2 godine prije

Pita njemacki novinar Putina
Buduci da ste otrovali Navalnija s Novichokom, ima te li namjeru prestati trovati opozicione vodje?

Ne znam sto mu je Putin odgovorio, zato jer je prica malo iskrivljena s moje strane…

Ali Putin je dokazao po stoti puta bez obzira kako pitanje bilo provokativno da je majstor situacije, znade sacuvati mirnocu, znade zaobici provokaciju i dati onako odgovor s kojim ce novinar ispasti jadni atlantisticki provokator.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI