Rusija dijeli informacije o Sjevernom toku s UN-om

Sjeverni tok
8 komentara

Rusija je članicama Vijeća sigurnosti UN-a objavila svoju komunikaciju s Danskom, Švedskom i Njemačkom u vezi sabotaže Sjevernog toka, rekao je jedan visoki diplomat.

“Ti dokumenti omogućuju našim kolegama u UN-u da potvrde da tvrdnje tih država da su nas obavještavale o svojim istragama nisu istinite”, objasnio je u utorak Dmitry Polyansky, zamjenik šefa ruske misije pri UN-u.

Najavio je namjeru Rusije da podijeli poruke s Vijećem sigurnosti prošlog tjedna, dok se Moskva zalaže za nepristranu istragu incidenta uz podršku UN-a.

Cjevovodi Sjeverni tok, koji su izgrađeni za opskrbu ruskog prirodnog plina izravno u Njemačku ispod Baltičkog mora, dignuti su u zrak krajem rujna. Njemačka, kao i Danska i Švedska, u čijim se teritorijalnim vodama dogodila sabotaža, provode odvojene istrage incidenta. Zahtjevi Rusije da sudjeluje u istragama su odbijeni.

Dok su zapadni mediji u početku brzo optuživali Rusiju za uništavanje vlastite infrastrukture, europski istražitelji navodno nisu pronašli dokaze koji bi poduprli ovu teoriju. Moskva je tvrdila da je SAD strana koja je imala najviše koristi od “terorističkog napada”.

Iskusni istraživački novinar Seymour Hersh izvijestio je prošlog mjeseca da je operaciju uništavanja rusko-njemačke plinske veze naredio američki predsjednik Joe Biden, a proveo ju je zajednički američko-norveški tim. Obje su nacije odbacile optužbe.

Niz izvještaja u zapadnim medijima prošlog tjedna predložio je alternativno objašnjenje, uključujući privatnu “proukrajinsku skupinu”, koju je vjerojatno financirao bogati ukrajinski pojedinac, postavljajući eksploziv na naftovod s unajmljene jahte. Skupina nije bila povezana ni s jednom vladom, prema izvješćima.

Nikolay Patrushev, tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, ustvrdio je da ova teorija može uvjeriti samo ljude koji “ne znaju logično razmišljati”, s obzirom na specijaliziranu opremu i stručnost koje je zahtijevala sabotaža Sjevernog toka.

Polyansky je upozorio da bi, ako međunarodna zajednica ne dođe do dna incidenta i ne pozove krivce na odgovornost, moglo svanuti novo opasno doba u kojem će države smatrati dopuštenim tajne napade na kritičnu infrastrukturu svojih suparnika.

rusijasabotažaSjeverni tokUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Jos samo da podijeli informacije o tajnim labosima..
Gmo golubi su bili jedan od razloga za operaciju

ForSale
1 godina prije

Pa to oduvijek rade. Izabrani. Uvaljuju nam “napredak” i materialni i psihosocialni. A oni psihopate!!!

Max
1 godina prije

Rusija pokušava raditi poštenim metodama. To neprijatelju ništa ne znači.

Tupko Glupko
1 godina prije

Čak i da UN javno objavi da su Sjeverne Tokove sabotirali izuzetni i da dokaze za to, eutanazirani Nijemci neće niti podići glas, Scholz će se praviti da nije čuo, a Baerbockova će vikati da je dobro što su to izuzetni napravili.

Noname
1 godina prije

PUTIN JE NAJAVIO VIŠESTRUKO POVEĆANJE EKONOMSKOG SUVERENITETA RUSIJEPredsjednik Vladimir Putin najavio je povećanje gospodarskog suvereniteta Rusije 2022. Ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom posjeta Burjatiji istaknuo je da je zemlja 2022. godine “višestruko povećala svoj ekonomski suverenitet”. Protivnici Rusije vjerovali su da naš financijski sustav jednostavno neće preživjeti godinu – urušit će se. Ali ništa od toga se nije dogodilo, prisjetio se Vladimir Putin: Što su očekivali? Da ćemo se srušiti za dva-tri tjedna. Ili za mjesec dana. A nakon kolapsa ljudi bi ostali bez posla, izašli na ulice, organizirali nerede. Ruski financijski sustav ne samo da je preživio, on je i ojačao, smatra predsjednik Rusije. I postali smo neovisniji, uključujući i napore Središnje banke, istaknuo je Putin.  Pokazalo se da su temelji ruske stabilnosti jači “nego što je itko o tome mislio”, dodao je Vladimir Putin, čije riječi prenosi 360 TV kanal . Međutim, predsjednik je priznao da se bilježi blagi pad realnih plaća u Rusiji. Međutim, sada se trend… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI