Rusija dovodi uništeni tenk Abrams na izložbu trofeja

M1 Abrams
39 komentara

Ruske trupe odvukle su prvi onesposobljeni tenk M1 Abrams američke proizvodnje daleko od linije fronta ukrajinskog sukoba koji će biti prikazan na izložbi trofeja u Moskvi, rekli su zvaničnici.

U intervjuu za RIA Novosti u ponedeljak, Aleksandar Savčuk, koji vodi pres-kancelariju ruske grupe “Centar”, rekao je da je tenk evakuisan iz fronta Avdejevke. Strateški grad Donbas zauzele su ruske trupe u februaru kada je ukrajinsko povlačenje iz tog područja postalo neorganizovana ruta, navodi Moskva.

Savčuk je dodao da je tenk odvučen pozadi i da će uskoro biti prikazan na velikoj izložbi trofeja u Moskvi, na kojoj će se naći i desetine drugih teških vozila zapadne proizvodnje zarobljenih tokom sukoba.  RIA Novosti, zajedno sa nekoliko ruskih Telegram kanala koji pokrivaju neprijateljstva, podijelili su snimke na kojima se vidi kako tenk vuče niz cestu na nepoznatoj lokaciji. Čini se da je Abrams u lošem stanju, nedostaju mu mnoge gusjenice i kotači, njegov trup je ugljenisan, a odjeljak za posadu izgorio. Nejasno je kako je uništen.

Ruski Telegram kanali su zabilježili da su Abrams uklonjeni iz grada Berdychi na liniji fronta nakon što su ruske trupe napredovale u tom području. Ruski vojni stručnjak Boris Rožin izvijestio je da se u blizini Berdychija nalaze još najmanje četiri invalida Abrams i sedam ili osam invalidnih borbenih vozila pješadije američke proizvodnje Bradley.

SAD su Ukrajini isporučile ukupno 31 tenk M1 Abrams, koji su svi stigli u zemlju prošlog oktobra. Rusija je prijavila uništenje prvog tenka koji su isporučili SAD krajem februara u blizini Avdeevke, navodno od strane dronova kamikaze.

Ranije ovog mjeseca New York Times je izvijestio da je Moskva izvadila najmanje pet Abramova, a da su još tri “umjereno oštećena”. List je naveo da su u većini slučajeva tenkovi, koji koštaju procijenjenih 10 miliona dolara svaki, izvađeni dronovima koji koštaju 500 dolara.

Zbog stalne prijetnje ruskih udara bespilotnih letjelica, Ukrajina je povukla preostale Abrams sa linije fronta, javio je u petak AP, pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.

AbramsrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
17 dana prije

Столтенберг: Та изложба је увредљива за НАТО, ми нисмо страна у сукобу.

Stvarno nije u redu sto rusu vec danima dovlace reciklazno zeljezo u Park pobjede u Moskvi.

tihobl
17 dana prije

Од почетка специјалне војне операције, Оружане снаге Русије су скоро 180 пута погодиле украјинске термоелектране.

A sta je sa onim da su sve rakete presretnute, pa cak i vise nego sto rusi ispale?

tihobl
17 dana prije

Начелник украјинског Генералштаба (ГШ), генерал-пуковник Александар Сирски, потврдио да су се јединице украјинске војске повукле на погодније положаје западно од Бердичија, Семјеновке и Новомихајловке.

Povoljnije?
Pa tamo je sama livada.

tihobl
17 dana prije

Руски холдинг “Роселектроника” избацио нови преносиви земаљски радар који је намењен детекцији и праћењу беспилотних летелица на ултрамалим висинама лета у радијусу и до 10км.

tihobl
17 dana prije

Највеће европске банке које су остале у Русији уплатиле су више од 800 милиона евра (преко 78 милијарди рубаља) пореза у руски буџет 2023. године. Овај износ је 4 пута већи него пре почетка СВО, пише Фајненшел Тајмс.

tihobl
17 dana prije

Војни посматрач публикације ,,Билд” Јулиан Репке извештава о напредовању руске војске у селу Нетајлово, западно од Первомајског. Он је напоменуо да је око трећине насеља Нетајлово под контролом Оружаних снага РФ.

tihobl
17 dana prije

Vec sam posao da ce rusi zauzeti selo Arhangelskoje sjeverno od Ovcertnog i sa Keramikom izgraditi odskocnu bazu za opkoljavanje Torecka. Sirski je u Arhangelsk natrpao puno tupa kako bi sprijecio ovaj scenario.
Ali, rusi su ga ponovo izradili – krenuli su na sjeverozapad prema selu Novoaleksandrovka i pravice veci kotlic od onog kojeg sam ja najavljivao. Sirski baca sve sto ima da povrati Keramik, a ne vidi da ce mu se i te snage naci u kotlicu. Jos od 2014. ukropska strategija se svodi u uljetanje u kotlic.

tihobl
17 dana prije

Украјински официри швајцарском листу Blick: „Донбас ће пасти у октобру“

Командант украјинске инжењеријске чете на Авдејевском фронту страхује да ће украјински војници тада морати да „нападају Европу у саставу руске војске“.

Пензионисани пуковник украјинске Службе безбедности Олег СТАРИКОВ: Руска војска све успешније проналази слабе тачке у одбрани Оружаних снага Украјине дуж целог фронта. Пробоји су већ почели. Сконцентрисали су велике снаге, па се у блиској будућности могу очекивати сламајући удари на неколико праваца. Убрзо ће све планути

Бивши амерички обавештајац Скот РИТЕР: „Руси су већ свуда. Нападају, заузимају градове и села. Практично нема места на фронту где руске трупе не напредују. Недавно су уништили још једну бригаду Оружаних снага Украјине. Пре своје нове контраофанзиве Украјина би могла потпуно престати да постоји“

tihobl
17 dana prije

Vic dana:

Имамо план који ће омогућити Украјини да временом постане успешна, јака земља, војно, економски и демократски, рекао је Блинкен.

tihobl
17 dana prije

Gledam kako rusi pecaju baba jage.
Ukropi su dobili sa zapada nove besumne baba jage, a rusi su razvili dron koji ih lovi. Dodje iznad njega, ispali mrezu u koju se baba jaga upetlja i odnese ga na odabranu poziciju. Cim promjene elektroniku i ruske jedinice ce poceti koristiti besumne baba jage.

Darko
16 dana prije

Vidite li kako zapadne svinje cenzuriraju portale sa sadržajem koji im ne ide na ruku 🙂

Ante
16 dana prije

Rusi su maknuli gusjenice nekim tenkovima da ih lakše mogu vući. Da gusjenice nisu uklonjene više bi trebalo vučnih vozila da onesposobljeni tenk odvuče sa bojišta jer pogon tenka ne da da se gusjenice okreću što se i vidi iz videa. Pošto je bojište blizu nemaju vremena otkačiti na nekim tenkovima gusjenice jer se boje Ukrajinskih dronova to će kasnije napraviti kada se dovoljno udalje sa bojišta. Niz se nastavlja Abramsi su gorjeli kada su ih gađali Jemenci Iračani Sirijci sada su gorjeli u Ukrajini zato su ih brže bolje povukli sa bojišta. Šteta baš sam se nadao da će svih 30 Abramsa biti izloženo u Moskvi šmrc.

Max
16 dana prije

Očekivano. Bit će ih još.

Max
16 dana prije

Prošla noć mi je bila teška. Što me čeka ove noći ne znam.

Petar
16 dana prije

Rusko oruzje je najbolje na svijetu

nekoime
16 dana prije

Abrams, upute za upotrebu: čuvati na suhom i toplom, što dalje od Rusa.

nekoime
16 dana prije

Abrams, upute za upotrebu: čuvati na suhom i toplom, što dalje od Rusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI