Rusija i Kina službeno potvrdili da integriraju obrambene kapacitete

Rusija - Kina - SAD
11 komentara

Rusija i Kina će idućih dana održati zajedničke vojne manevre kako bi povećale borbenu spremnost zbog prijetnje od mogućih raketnih napada.

Ministarstvo obrane Kine je u petak priopćilo je kako vojska zemlje, zajedno s Rusijom, planira održati vojne vježbe s ciljem poboljšanja proturaketne obrane obiju zemalja i povećanja obrambenih sposobnosti Rusije i Kine.

Ovo je jedno od rijetkih eksplicitnih izjava u kojima Peking potvrđuje predanost integraciji obrambenih kapaciteta ruske i kineske vojske.

Prema kineskom Ministarstvu obrane, manevri će se održati od 11. do 16. prosinca i bit će simulirani, tako da neće biti raspoređivanja proturaketnih baterija ili lansiranja bilo koje vrste raketa i projektila.

Glavni cilj vojnih vježbi je procijeniti obrambeni kapacitet obiju država u slučaju iznenadnih i provokativnih napada na Rusiju i Kinu s balističkim i krstarećim projektilima.

Kina je također priopćila kako zajednički manevri s Rusijom nisu usmjereni protiv bilo koje druge zemlje, a posebno nisu odgovor ili protumjera raspoređivanju američkih sustava THAAD u blizini Kine.

THAAD - Južna Koreja - ISKANDER - Rusija
FOTO: Komparacija dometa sistema Iskander u Rusiji i sistema THAAD u Južnoj Koreji

Kina i Rusija nisu jedini protivnici raspoređivanja sustava THAAD u Južnoj Koreji. Američki protuzračni sustavi imaju mnogo kritičara čak i na području Južne Koreje, a lokalno stanovništvo je  održalo niz prosvjeda kojima su pokušavali spriječiti američka vojna vozila da THAAD postave u središtu Južne Koreje.

Južnokorejski prosvjednici tvrde kako će raspoređivanje ovih sustava zemlju pretvoriti u primarni cilj Pyongyanga, te da će uzrokovati zdravstvene i ekološke problema.

Sjedinjene Američke Države su se, zbog rastućih napetosti sa Sjevernom Korejom, odlučile rasporediti sustave THAAD u Južnoj Koreji, što je dovelo do kritika iz različitih zemalja i dodatno povećalo napetosti s Pyongyangom, koji je upozorio da bi razmještanje tih sustava u Južnoj Koreji moglo dovesti do nuklearnog rata.

SAD o “vojnoj superiornosti” u odnosu na Rusiju i Kinu

Pentagon je svjestan da sve veća suradnja ruske i kineske vojske može dovesti do zajedničkog sustava obrane, kao što je navelo kinesko Ministarstvo obrane.

“Američka superiornost u konvencionalnom oružju u odnosu na Rusiju i Kinu više nije uvjerljiva kao i prije”, rekao je načelnik američkog Združenog stožera, general Joseph Dunford.

Na na Sveučilištu Tufts u Massachusettsu je general Dunford izjavio “kako je američka superiornost erodirala tijekom posljednjih 10 do 15 godina”.

“Moskva i Peking usmjeravaju sredstva u razvoj elektronskog ratovanja, kibernetičkih sposobnosti, borbenih satelita, protubrodskih krstarećih i balističkih projektila”, rekao je američki general.

Kina ne žele THAAD u Južnoj Koreji
FOTO: Ilustracija, dejstvo sistema THAAD

Ti sustavi su, prema mišljenju načelnika američkog Združenog stožera, osmišljeni kako bi spriječili Washington da “projicira svoju moć u pacifičkoj regiji i Europi i da ne uspije ispuniti svoje obveze prema saveznicima”.

Dunford je rekao da su Moskva i Peking procijenili američke vojne operacije od rata 1990. godine u Perzijskom zaljevu i ulagali su u razvoj sposobnosti koje mogu izdržati američku “superiornost” u konvencionalnom oružju.

Međutim, general Joseph Dunford je uvjerena da se Rusija ne želi boriti ni protiv Sjedinjenih Američkih Država, niti protiv NATO pakta.

“Moskva brani svoje interese kroz ekonomske i političke metode, ali i pomoću kibernetičkih operacija i vojnim sposobnostima”, rekao je Dunford.

“Mi smo u obavljanju određenih operacija zabranili korištenje nekih kibernetičkih mogućnosti u miru, ali Rusi nemaju takva ograničenja”, rekao je general, što se ne podudara s otkrićima poznatih američkih zviždača poput Snowdena ili WikiLeaksa.

“Oni poduzimaju takve akcije da ih možemo povezati s vojnim akcijama i oni to u kontekstu sukobljavanja i suparništva rade svakodnevno”, dodao je general Joseph Dunford.

Podsjetimo da je John Rood, zamjenik ministra obrane za politička pitanja, rekao da će početkom 2018. biti završena nova američka Nacionalna obrambena strategija, koja će na popis najtežih izazova uvrstiti potencijalne protivnike, poput Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Irana, te borbu protiv terorizma.

Znakovito je da u vrijeme kada Peking i Rusija najavljuju veću vojnu suradnju i integraciju nekih sektora obrambenih snaga general Dunford prepoznaje ovu činjenicu, koja će biti i dio nove Nacionalne obrambene strategije Pentagona, koja će, uz Rusiju i Kinu, kao najveću prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti posebno istaknuti Sjevernu Koreju, Irana i terorizam.

Joseph DunfordNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Logicna odluka,obje zemlje imaju zajednickog neprijatelja.

shumadinac
6 godine prije

Ovo treba gledati iz dva ugla. Ja verujem da je njihova odbrana godinama unazad u velikoj meri integrisana ali da postoje operacije u okviru te integracije koje se ne mogu kriti već moraju javno da se izvode.
Sa druge strane možda ovo prikazuju da bi vršili psihički pritisak na stanovništvo Zapada – ako se njihove vojske pripremaju za napad na Rusiju ili Kinu u startu se mora računati da će obe zemlje da odgovore a jednom Amerikancu nije sve jedno – odgovor ruskog naoružanja i stotina miliona vojnika.

Bilo kako bilo ne bih rekao da bi ovo radili da nisu prinuđeni. Možda je sada malo jasnije o kakvom se ubrzanju radi.

ilir
6 godine prije

svi svjetski mediji ukljucujuci i internet velicaju rusku moc i njihovo oruzje dok s druge strane orvelovska naddrzava vlada svijetom ukljucujuci rusiju i kinu fingirajuci svjetski sukob covjecanstvo i slobodni covjek svakim danom padaju u sve dublje ropstvo

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Kratko i jasno, ameri lažu čim zinu. Nemamo šta pričati i komentirati njihove laži.

Zare
6 godine prije

Zajednicke vezbe da, al ipak ne previse verovat Kinezima..

Ivan1008
6 godine prije

Lijepo admiral Domazet kaže da se počelo stvarati tri (zaraćene) strane po nacrtu iz Orwellove ˝1984˝. A Orwell je znao što se sprema jer je bio dio tajnog društva. Samo vi vjerujte Rusima i Kinezima, a pljujte po Amerima i Britancima – zašto odbijate shvatiti da su SVI navedeni dio ISTE EKIPE?

Blues
6 godine prije

Rusija, Kina, Iran i evo ti protuteže NATO paktu.
Naravno da se ne veselim ovome i ne stajem na stranu niti jednih, no to je, izgleda, jedini način, protuteža za ostanak čovječanstva.
Jebi ga, boranija neka se nađe negdje između.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI