Rusija, Iran i Turska nameravaju da održe samit u formatu Astane

Putin, Raisi i Erdogan
8 komentara

Rusija, Iran i Turska ponovo su potvrdile svoju namjeru da održe samit u formatu Astana čim to uslovi dozvole, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon rezultata 17. međunarodnog sastanka o Siriji u ovom formatu.

“Strane su podsjetile na Zajedničku izjavu od 1. jula 2020. o održavanju sljedećeg trojnog samita u Islamskoj Republici Iran čim to uslovi dozvole”, navodi se u saopštenju.

Nadalje, strane su potvrdile svoje planove da “sazovu 18. međunarodni sastanak o Siriji u formatu Astana u Nur-Sultanu u prvoj polovini 2022. godine, uzimajući u obzir situaciju s pandemijom”, te “organiziraju još jedan ministarski sastanak u formatu Astana”.

Borba protiv terorizma

Rusija, Iran i Turska osudile su rastuću terorističku aktivnost u različitim dijelovima Sirije, koja rezultira žrtvama među civilima i oštećenjem civilne infrastrukture. Strane u formatu Astana potvrdile su potrebu saradnje u cilju iskorijenjivanja svih terorističkih grupa u zemlji.

Zemlje članice su se osvrnule i na razvoj događaja u zoni deeskalacije Idliba i složile se da ulože dalje napore za poboljšanje humanitarne situacije u toj oblasti. Strane su naglasile potrebu održavanja mira usred pune implementacije svih postojećih sporazuma o Idlibu.

“Države su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog povećanog prisustva i terorističkih aktivnosti “Hayat Tahrir al Sham” (zabranjene u Rusiji) i drugih povezanih terorističkih grupa koje je Vijeće sigurnosti UN-a označilo, a koje predstavljaju prijetnju civilima unutar i izvan Idliba zona deeskalacije“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Humanitarna situacija u Siriji

Rusija, Iran i Turska odbacile su jednostrane sankcije Siriji, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog humanitarne situacije u zemlji i uticaja pandemije COVID-19, koja predstavlja dubok izazov za socio-ekonomsku situaciju.

„Kako bi podržale poboljšanje humanitarne situacije u Siriji i napredak u procesu političkog rješenja, strane su pozvale međunarodnu zajednicu, Ujedinjene narode i njihove humanitarne agencije da pojačaju svoju pomoć cijeloj Sirija kroz projekte ranog oporavka i izgradnje otpornosti, uključujući obnavljanje osnovnih infrastrukturnih sredstava – objekata za vodosnabdijevanje i snabdijevanje električnom energijom, škola i bolnica, kao i humanitarno deminiranje u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, navodi se u saopštenju.

Strane su također osudile izraelske vojne napade na Siriju koji su u toku, koji “krše međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo, suverenitet Sirije i susjednih zemalja, ugrožavaju stabilnost i sigurnost u regionu i pozvali na njihov prekid”. Oni su “naglasili da je izraelska zloupotreba civilnih zrakoplova kao pokrića u svojim agresijama na sirijsku teritoriju grubo kršenje međunarodnih propisa, ugrožavajući živote civila.”

Geneva agenda

Zemlje garanti naglasile su značajnu ulogu Ustavnog odbora u Ženevi i izrazile opredijeljenost da ga podrže kroz stalnu interakciju sa sirijskim stranama u Ustavnom komitetu i specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN-a za Siriju Geirom Pedersenom.

“Primijetili smo sazivanje 6. runde Radne komisije Sirijskog ustavnog odbora između 18. i 22. oktobra u Ženevi i pozvali na održavanje njenog 7. kruga što je prije moguće uz konstruktivan pristup sirijskih stranaka”, navodi se u saopštenju.

„[Sstrane] su izrazile uvjerenje da bi rad Odbora trebao poštovati Zadatak i Osnovni poslovnik kako bi se omogućilo Komitetu da provede svoj mandat pripreme i izrade nacrta ustavne reforme za odobravanje, kao i da postigne napredak u njenom radu i vođenju osjećajem kompromisa i konstruktivnog angažmana bez stranog uplitanja i eksterno nametnutih vremenskih rokova u cilju postizanja opšte saglasnosti svojih članica”, navele su zemlje garanti.

Povratak izbjeglica

Rusija, Turska i Iran također su naglasile potrebu da se omogući siguran, dostojanstven i dobrovoljan povratak izbjeglica i interno raseljenih lica u njihova mjesta boravka u Siriji, osiguravajući njihovo pravo na povratak i pravo na podršku.

„U tom smislu, strane su pozvale međunarodnu zajednicu da pruži potrebnu pomoć sirijskim izbjeglicama i interno raseljenim licima i potvrdile svoju spremnost da nastave interakciju sa svim relevantnim stranama, uključujući Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i druge specijalizovane međunarodne agencije“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Zemlje su pozdravile uspješnu operaciju međusobnog oslobađanja pritvorenika 16. decembra 2021. godine i istakle da je ova akcija potvrdila njihovu odlučnost da u okviru Radne grupe povećaju i prošire saradnju. „[Sstrane] su se složile da je potrebno povećati obim budućih operacija na oslobađanju pritvorenika, a aktivnosti Radne grupe proširiti na primopredaju tijela i identifikaciju nestalih osoba“, navodi se u saopštenju.

Astanairanrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
1 godina prije

SATANA ne Astana, krivo ste procitali!
Inace glavni grad zemlje iz kojeg poticu Hazari a koji je grad s najvise iluminatskih i masonskih simbola na svijetu!
Eto gdje ode “tkzv” opozicija novonormalnome zapadu!
Nema ovdje podjele na dobrog Putina i zli Nato vec sam Satana protiv svih gradana svijeta!

Tupko
1 godina prije

Erdo se nešto usuko na slici. Zanima me imaju li turci rezervnoga da ga zamjene po potrebi? Ovaj putin je navodno treći ili četvrti po redu.

Max
1 godina prije

Skup prirodnih saveznika.

Lucija, prva
1 godina prije

Zelenski je niži od Putina!!! 🤗

Imate nedavnu sliku Erde i Elenskog, pa usporedite.

Lucija, prva
1 godina prije

Porijeklo riječi “Astana”

Etymology. From Kazakh Астана (Astana), meaning capital, from Persian آستانه‎ (âstâne).
Dakle, značenje: “glavni grad”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI