Rusija je 2001. upozorila čelnike NATO-a na širenje

Putin i NATO
11 komentara

Međutim, Britanija je nastavila odbacivati zabrinutost Rusije sve dok Moskva nije pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini

Čelnici NATO-a od 2001. godine znaju da će Rusija “poduzeti odgovarajuće korake” protiv daljnjeg širenja saveza, prema dokumentima s kojih je Velika Britanija nedavno skinula oznaku tajnosti, a izvijestio The Times. Godinu dana nakon Putinova predsjedništva, tadašnji ministar obrane Igor Sergejev rekao je svojim kolegama iz NATO-a da bi daljnje širenje saveza na područje bivšeg Varšavskog pakta bila velika politička pogreška, objavile su novine u petak. Sergejev je upozorio da će Moskva “poduzeti odgovarajuće korake” kako bi odgovorila na ovo proširenje, nastavlja se u članku.

Najveće proširenje saveza do sada dogodit će se tri godine kasnije, a vojnom bloku predvođenom SAD-om pridružit će se Bugarska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Estonija, Latvija i Litva.

U svom govoru na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji 2007. Putin je ovo širenje opisao kao “ozbiljnu provokaciju koja smanjuje razinu međusobnog povjerenja”, iako su čelnici NATO-a inzistirali da je njihov savez obrambene prirode. Nakon što je Ukrajina odbila odustati od svojih težnji za pridruživanjem, što je Moskva smatrala neprihvatljivom sigurnosnom prijetnjom. NATO je inzistirao na tome da Kijev jednog dana postane član, da bi Rusija započela napad na Ukrajinu u veljači.

Tijekom gašenja SSSR-a, zapadni čelnici obećali su svojim sovjetskim kolegama da se NATO neće širiti na istočnu i središnju Europu. Još ove godine, SAD je zanijekao da je to obećanje ikada dano i inzistirao je da knjige o članstvu u NATO-u moraju ostati otvorene, čak i za države koje graniče s Rusijom. Velika Britanija je također odbacivala ruska upozorenja sve do početka sukoba u Ukrajini. “Rusija je izrazila zabrinutost zbog moguće agresije NATO-a, ali jasno nam je da su te zabrinutosti u osnovi neutemeljene jer je NATO u svojoj srži obrambeni savez”, izjavio je u siječnju glasnogovornik tadašnjeg premijera Borisa Johnsona.

NATO je od tada prihvatio zahtjeve za članstvo Finske i Švedske, a Ukrajina je službeno predala vlastiti zahtjev u rujnu.

NATOrusijaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Svim ljudima dobre volje..sve najbolje u novoj 2023.i drž’mo gace u ovoj godini!pozdravi iz rijeke!hvala vam i svako dobro.

1 godina prije

Svima bih u novoj godini poželeo malo više pameti jer nam je ona sada od životne važnosti (bukvalno) ali kako svi misle da je imaju dovoljno to se baš i ne bi računalo u “lepe želje”… Moja želja bi bila da već jednom počnemo da gradimo bazu činjenica na osnovu koje bi mogli lakše da shvatamo šta se događa, zašto i šta sledi. Da se ovde podsetimo onoga što odavno znamo: nemaju svi političari na Zapadu niti bilo gde drugo isti položaj i uticaj, isti način razmišljanja i planiranja. Podelio bih ih u tri kategorije a njihov odnos prema konfrontaciji sa Rusijom je dobar primer za definisanje te podele: najniža “klasa” političara je najmnogobrojnija, oni su obični birokrate srećni što su se ugurali na takav položaj jer dobro znaju da su tu dospeli mutnim radnjama a ne sposobnošću (takvi su najpodobniji jer ih je lako uceniti). Oni još uvek nemaju… Čitaj više »

gigi pinna
1 godina prije

… a 13 godina kasnije, u vrijeme orgijanja zio-nazija na Majdanu, ta ista Rusija govorila kako je sve to unutrašnja stvar Ukrajine – valjda su mislili, očito potpuno krivo, da će aneksija Krima sve riješiti, a Donbass prisiliti Kijev na federalizaciju Ukrajine. Nisu u Kremlju shvaćali da Zapad boli briga za ukrajinskim retardima, već im jedino bitno da se izazove dugotrajni rat.
Ruskom medi je trebalo dosta da se probudi iz zimskog sna, i sad će rješavanje ovog problema potrajati.

belo belje
1 godina prije

a zašto je putin htio 2002 ući u nato? to se zaboravlja? kad su ga odbili jer je htio preko reda u nato onda se naljutio i sad mu je nato kriv za sve.

Max
1 godina prije

i jest.

nessy
1 godina prije

Mogu iz USA pricati sto hoce, ali neki britanski list je ove godine objavio sporazume u kojima NATO garantira Gorbacovu da se nece siriti iza jedne poljske rijeke (zaboravio sam ime, Odra, mozda).
Sto se tice Krima, cijeli poluotok je vojna baza, izbusena tunelima za mornaricu i avijaciju. Dozvoliti da ga se dokopa NATO moze samo izdajnik ili idiot. Rusi ce prije na njega baciti stratesku nuklearku, neko ga predati NATO-u.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI