Rusija je „bolje pripremljena“ od NATO za rat velikih razmjera, zaključuje švedski vojni izvještaj

Rusija-Ruski vojnici
93 komentara

Uprkos povećanom vojnoj potrošnji NATO i pozicioniranju trupa dalje na istok i bliže Rusiji, Rusija i dalje ima prednost u slučaju velikog sukoba, zaključila je Švedska agencija za odbrambena istraživanja nakon simulacija.

NATO ima nedostataka u svojoj pripremljenosti: njegove države članice ne vježbaju dovoljno, dok su njegove snage geografski raspoređene i imaju veoma različite vojne sposobnosti. Sve ovo znači da Rusija ima prednost u slučaju rata velikih razmjera u neposrednom geopolitičkom susjedstvu Švedske, ocijenila je u izvještaju Švedska agencija za odbrambena istraživanja (FOI).

Ovaj zaključak je napravljen uprkos vojnom ponovnom uvjeravanju NATO-a drugih članica i istorijskom premještanju snaga na Baltik i u Poljsku, bliže ruskoj granici, između ostalih prednosti. Kretanje trupa prema istoku započeo je američki predsjednik Barak Obama, a nastavio Donald Trump, uprkos njegovim kritičkim izjavama o NATO, kojeg je nazvao zastarjelim.

Uprkos svim ovim mjerama i povećanju budžeta, Rusija ima vojnu prednost, ocjenio je FOI.

„Ako bude malo vremena za zapadne odbrambene pripreme, Rusija će imati očiglednu prednost u našem neposrednom okruženju, posebno na terenu“, rekao je Krister Pallin, rukovodilac projekta za izvještaj, nacionalnom emiteru SVT. „Ta prednost traje dovoljno, bar dok SAD ne uspiju doći sa većim kopnenim snagama, što traje najmanje nekoliko mjeseci“, dodao je on.

FOI je vodio ratne simulacije da bi procijenio vojni odnos snaga NATO i njegovih partnera u odnosu na Rusiju. To je uključivalo simulacije ruskih napada na Baltik kroz Bjelorusiju. U simulacijama nije korišteno nuklearno oružje SAD, Francuske, Velike Britanije i Rusije.

Međutim, uključene su nuklearne prijetnje, uključujući Švedsku i Finsku, kako bi dvije nordijske zemlje ostale van sukoba.

Ipak, zaključak je isti kao i 2017. godine, uprkos uvjeravanjima NATO i vojnoj podršci.

„Ako bi Rusija napala Baltik u kratkom roku, ona ima prilično dobre izglede da uspije u tome“, primjetio je Pallin.

Uprkos povišenoj vojnoj potrošnji NATO i sve naprednijoj poziciji u blizini Rusije, nije došlo do većih promjena u odnosu snaga, navodi FOI.

„Generalno, slika je prilično slična i u pogledu raspoloživosti i kvaliteta snaga. Sada imate napredno prisustvo koje niste imali 2014. godine, koje se postepeno poboljšava. A ima još prilično jednostavnih mjera koje mogu poboljšati šanse za zapadnu stranu“, primijetio je Pallin.

Međutim, snaga NATO ne treba dalje da se povećava. Umjesto toga, snage moraju biti sposobne da brže djeluju protiv niza različitih prijetnji napadom, ocjenio je FOI.

Glavna snaga je superiornost u vazduhu i na moru. Veliki problem je, međutim, što su NATO i njegovi partneri rašireni u velikom broju zemalja. Kao rezultat, oni su „slabo pripremljeni“ i „nisu konfigurisani i obučeni za rat“, utvrdio je FOI u izvještaju.

„Dugoročna ulaganja u zapadnu odbranu su takođe neophodna, ali to ne rješava potrebu da se kratkoročno odgovori na ruske prijetnje. Doduše, izdaci za odbranu povećali su se na Zapadu od 2014. godine, ali dalja velika povećanja su trenutno malo vjerovatna, posebno u pogledu različitih mišljenja o potrebama odbrane. Samo stvaranje reda u dijelovima današnjih vojnih snaga zahtjevat će veliki dio raspoloživih odbrambenih resursa“, zaključio je Krister Pallin.

Iako je formalno zadržala nesvrstani status, Švedska se posljednjih godina udružila sa NATO kako bi stvorila trajno partnerstvo. Godine 2020. ministar odbrane Peter Hultkvist priznao je da su se neka od tekućih pojačanja prvenstveno odnosila na zaštitu vojnog transporta zemalja NATO u Švedskoj, uključujući američki marinski korpus.

Od ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom 2014. godine, koje švedski političari i mediji uglavnom vide kao „aneksiju“, Švedska je kontinuirano predstavljala Rusiju kao prijetnju, navodeći njeno „asertivno ponašanje“ u vježbama kao izgovor za sopstveno nagomilavanje vojske.

NATORatrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
93 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

na stranu sha simulacije globalnog sukoba nato saveza,sa jedne strane,i rusije,sa druge,bez ukljucivanja nuklearnog oruzja,nemaju nikakvog smisla..osim mozda sisanja novca iz proracuna..nato,u toj bajci,nema sanse iz dva razloga.1.masu proracuna za jacanje nato snaga odlazi na administraciju i sveopcu korupciju unutar njega.nikada necu zaboraviti metle umjesto topova na njemackim oklopnjacima.2.rusija je jedna drzava,jedan entitet,jedan smjer,jedna vojska.nato je puno drzava,puno entiteta,puno smjerova..i pukao bi ne na pola nego na vise dijelova da dodje do ozbiljnog rata sa rusijom.da zakljucim..ovo je ionako geopoliticka magla koja je tu da pokrije ozbiljne probleme koji muce narode zapadnog svijeta.hvala.

here again
3 godine prije

Pa Švedska je i postala neutralna posle njenog poslednjeg rata protiv Rusije! Pošto je od tada prošlo mnogo godina, batine su se zaboravile, Šveđane opet svrbi nos. Tada su izgubili celu Finsku. U, ne daj Bože, novom ratu, ostaće bez svega!
Uzgred, posle poslednjeg rata, Rusi su im postavili neprijatne uslove i Šveđani su odbijali da ih potpišu. Rusi su ih zatvorili u jednu sobu, u kojoj su postavili sto sa hranom i vedra umesto toaleta. Nije bilo nikakvog nameštaja. Rekli su im, iz sobe nećete izaći sve dok ne potpišete sve što smo vam postavili kao uslove.
Šveđani su sve potpisali a tada je i nastao termin “Švedski sto”, sto za samoposluživanje!

zxvc
3 godine prije

Švedska je leglo mrznje naspram svih Slavena, nek ih Arapi, crnci, i Muslimani she-bu, bolje nisu ni zasluzili.

jrgbnjerwibgnwitvwer
3 godine prije

Hahaha, zaključuje “švedski vojni izvještaj”, prevedeno valanberzi zaključili da treba ruse ogaditi švedima za predstojeći rat.

3 godine prije

Oni ozbiljno misle da će Rusi da ih napadnu? 🙂

Dakle, ja nisam agencija za odbrambena istraživanja i neću im naplatiti analizu pošto staje u par rečenica. Može NATO da ima kakvo hoće naoružanje, položaj, strategiju… Rusi će se orazvati preko 90% na mobilizaciju za odbranu zemlja dok će NATO aktivna vojska dezertirati i preko tog procenta: čuj – da napadnu Rusiju???

Moraće da ih smeste u vozila i da im ne kažu gde idu :)))))))))

Kalle balle
3 godine prije

Nato uhljebi mole za dobiti rusku nuke raketu u glavinu. Svedska je njima samo naivna plavusa.

Ришона Вилон
3 godine prije

Шта на шведском значи “швед”? Ничево. Зашто имају плаво-жуту заставу? Шта на шведском значи “Стокхолме”? Шта значи Малме??

Plavi
3 godine prije

Pa šta je tu čudno.
Rusija od kad postoji ulaže u vojsku više od svih zemalja na svijetu.
A to što su običini Rusi jad i bijeda, to nije bitno.
P.s. ovo znam iz prve ruke jer sam bio u Rusiji, od Mpskve, preko Samare pa do Yakaterinburga, nekad se zvao Sverdlovsk.

Bruno
3 godine prije

Rusi i da hoće da se šire, nemogu. Malo ih je. Aako ih napadneš, to neće biti rat kao prvi svjetski rat u rovovima. Uništiti će prvo velike gradove i na taj način smanjiti mogućnost obnove trupa na ratištu, proizvodnje za vojsku, jer se većina vojnih tvornica nalazi u velikim gradovima, smanjiti poljoprivrednu proizvodnju. Ono što ostane živo morati će gledati sahraniti mrtve. Povećaj davanja da te mogu opljačkati.

Realno
3 godine prije

Rusima treba ravno 7 dana da dođu do Portugala. Pametnome dovoljno. EU i Nato mogu da sišu palac. Jedna slavenska armija pod istom zastavom razjebe ovu umjetnu tvorevinu od banana državica ko kulu od karata i to bez upotrebe nuklearki.

3 godine prije zadnji put uredio Realno
Max
3 godine prije

Prvo ; RF ne želi rat ali će ga voditi ako bude primorana. A što se tiče ostalog naravno da je Rusija u predNosti jer njezine brojne vojne jedinice su ondoktrinirane vrlo domoljubno Kopnena vojska je brojna i vjerojatno bi nastupili u savezu s Bjelorusijom naorižane najnovijim srojnicama AK 12 i raznim drugim pješačkim naoružanjem modernog tipa koje iotpornije na hladnoću od zapadnoga jer je rađeno za upotrebu u polarnim uvjetima . Tenkovske i oklopne divizije opremljene su tenkovima T 89 T 90 i T 14 Armata glase za najbolje na svijetu. Zrakoplovstvo je između ostaloga opremljeno lovcima SU 30 33 35 i 57 ravnih bilo kojem zapadnon lovcu pa i boljem od mnogih. Ovaj put sam nabrojao samo kovecionalno oružje jer ako se uporabi nuklearno tu je priči kraj.

Oli
3 godine prije

Još jena žvakaća za narod

nekoime
3 godine prije

Treba drastično povećati broj homo i transseksualnih osoba u NATO-u, što će toliko povećati borbenu gotovost da će Rusi jednostavno popadati. Od smijeha.

Moshe Dalytan
3 godine prije

Moja švedska prijateljica Jolanda Alfonson bila je prije par dana na granici s Rusijom i vidjela je da se u špijunske svrhe s ruske strane angažiraju medvjedi. Kako je sve bijelo zbog snijega Rusi koriste bjele medvjede jer ih se u prirodi teže uočava. Ona misli da ti medvjedi nose tv kamere koje djeluju zajedno s bjelim dronovima.

Red Dog
3 godine prije

Jasno po sebi.
Ratove dobija logistika, ne srce junacko.
A ko je to nama regionalna sila u Jevropi? Rusija, tako je.
Dok, i ako, stize americka pomoc od preko Atlantika, ode mast u propast.
Ne razumem zasto su budale uopste usle u NATO, osim da budu topovsko meso.

Ive
3 godine prije

Svaki pripadnik NATO-a izvan domovine je ZLOČINAC.

Ringo10a
3 godine prije

Sve su ovo zapadnjacke kenjaze u cilju opravdavanja pred javnosti povecanja troskova za vojsku.

jewstone
3 godine prije
  • Proširenje NATO-a bespotrebno provocira Rusiju.
  • Širenje promiče podjele u već podijeljenoj regiji.
  • Proširenje zaustavlja demilitarizaciju istočno-središnje Europe i košta članove saveza velikog novca.
Kurjaca
3 godine prije

Nato se navikao da kad odluci nekoga napasti moze lagodno gomilat vojsku mjesecima blizu mete.cisto sumnjam da bi im Kina ili Rusija dopustila da se tako grupisu mjesecima

Weteran
3 godine prije

Keflavik!
Ključna kota sukoba Velikih razmera!?

Krmak
3 godine prije

SOTONE I RATOVI. VRTE SE BUDALE OKO MEDINE SUME DOK NE DOBIJU PO PIXELU. VLADO IZDRZI ! NEDAJ SVOJU SUMU HIJENAMA.
VODIMO LJUBAV NE RAT !

Pero djetlic
3 godine prije

Ako bude nedajboze ikakvih sukoba, pametni ce odabrati rusku stranu, bez dvojbe. Ako zele neku sansu za prezivjeti, naravno. Rusi su nama dobri susjedi ali to Amerima ne pase. Ne budimo glupi i ne stajmo na krivu stranu povijesti uvijek, nego ucimo iz nje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI