Rusija mora “osigurati suverenitet”

Moskva Rusija
3 komentara

Rusija mora da osigura suverenitet svog sportskog sistema dok traži nove pravce za razvoj odnosa suočenih sa „politizovanim“ sankcijama, rekao je ministar sporta Oleg Maticin.

Rusija je pogođena talasom sportskih zabrana nakon vojne operacije u Ukrajini, što je izbacilo njene sportiste s velikih međunarodnih takmičenja.

Govoreći u utorak, ministar sporta Matitsin osudio je sankcije kao sredstvo za vršenje političkog pritiska na Rusiju i rekao da bi ta zemlja mogla tražiti nove mogućnosti u Evroaziji i s partnerima u BRICS-u (Brazil Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) i SCO (Šangajska organizacija za saradnju) grupe nacija.

„U uslovima sankcija, naš prioritet je da osiguramo suverenitet nacionalnog sportskog sistema“, rekao je Maticin u komentarima koje je podijelio TASS.

“Nažalost, sport je postao sredstvo političkog uticaja, koristi se kao mehanizam za pritisak na Rusiju. Ali generalno, ovo je udarac ne samo za nas, nego i za sve u svjetskom sportu, prema olimpijskim vrijednostima.

„Sport treba da stvori moćnu ideološku osnovu za zdrav razvoj društva, redovno vodimo dijalog s predstavnicima industrije kako bismo razumjeli aktuelna pitanja i probleme.

„Formiranje prijedloga antikriznih mjera za podršku sferi fizičke kulture i sporta [u Rusiji] naša je zajednička odgovornost.”

Matitsin je dodao da Rusija ne namjerava da okrene leđa međunarodnoj sportskoj zajednici uprkos naporima Zapada da je izoluje.

Napomenuo je, međutim, da postoji potencijal za razvoj sportskih veza u Evroaziji i između BRICS-a i ŠOS-a.

Dio ruskog odgovora na sportske sankcije protiv svojih sportista bio je da pojača napore da im se osigura alternativna takmičenja, kao što se dogodilo kada je ruskim paraolimpijcima zabranjen pristup Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. ranije ove godine.

Komentari Matitsina u utorak nastavljaju temu koju je promovirao na nedavnom putovanju u Indiju, gdje je ruski ministar govorio o povećanim sportskim vezama između dvije nacije.

Što se tiče ruskog sportskog suvereniteta, zamjenik premijera Dmitrij Černišenko – ključna ličnost u sportu u svojoj domovini – požalio se ranije ovog mjeseca da zemlja uvozi 90 % svoje sportske opreme.

Černišenko je rekao da Rusija mora smanjiti tu zavisnost kako bi postala otpornija na sankcije.

„Zavisnost od 90 % od uvozne opreme je užasna brojka“, rekao je potpredsjednik.

“To sugerira da trebamo razvijati ekonomiju, proizvoditi vlastitu opremu i plasirati našu sportsku robu i tehnologije na tržište.”

Napominjući da bi Rusija u tom pogledu mogla nastaviti da gleda na Indiju i Kinu, Černišenko je dodao: „Ali tehnološki suverenitet nalaže da to radimo i u Rusiji.

“Niko ne kaže da se zatvorimo, jer je ovo put u nigdje. Ako predstavimo proizvod dostojan izvoza, onda će i biti dostojan.”

rusijaSportsuverenitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Nijedno takmičenje, iz kojeg isključuju jedno od tri najuspješnijih nacija na svijetu, NEMA LEGITIMNOST!
Pa nek si oni crtaju medalje…
Desilo se več…
Zbornaja komanda vratila se na led posle “sankcija” i izšamarala kompletan zapad. Sječate se?

tihobl
1 godina prije

Sta se brine. Za dvije godine Rusija ce nacionalizovati ligu sampiona i ostala evropska takmicenja.

1 godina prije

Dašta je nego sramota da se toliko uvozi.. Ne sumnjam da če to da se promjeni..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI