Rusija “obilazi” Saudijsku Arabiju kao glavni opskrbljivač Kine sirovinama

Bin Salman - Kina
2 komentara

Kineski uvoz ruske nafte porastao je u travnju za 18 posto na godišnjoj razini, navodi Reuters, pozivajući se na kineske carinske podatke. Pošiljke su dosegle 7.2 milijuna tona, što odgovara 1.75 milijuna barela dnevno (u nastavku ”bpd” ili ”barrel per day”).

Za usporedbu, 1.49 milijuna bpd isporučila je Rusija u travnju 2019., a 1.66 milijuna ovog ožujka. Statistički podaci pokazali su da je Rusija obišla Saudijsku Arabiju, budući da su zalihe iz kraljevine opale na 1.26 milijuna bpd, što je pad sa 1.53 milijuna bpd u travnju 2019. i 1.7 milijuna bpd u ožujku.

Ukupni uvoz kineske nafte u travnju iznosio je 9.84 milijuna bpd, u odnosu na 9.68 milijuna bpd u ožujku, ali znatno ispod 10.64 milijuna bpd od travnja prošle godine. Ipak, uvoz je u prva četiri mjeseca godine bio viši za 1.7 posto u odnosu na godinu ranije.

Prema procjenama analitičara, prosječne stope iskorištavanja u neovisnim rafinerijama (tzv. ”čajnici”) porasle su na gotovo 70 posto krajem travnja, u odnosu na razinu prije pandemije. Analitičari ističu da će se rafinerije koje podupiru državu vratiti na normalnu razinu sve do svibnja.

Refinitivov naftni istraživački tim projektirao je da će kineski uvoz iz svibnja dosegnuti sveukupnih 53.7 milijuna tona, ili 12.7 milijuna barela, rekordne količine proizvođača OPEC-a. Ovog će mjeseca, prvi put od studenog, kineske rafinerije dobiti i svoj prvi sirovi teret iz SAD-a. Pošiljka je rezervirana u ožujku, kada su cijene nafte počele padati.

BarelNaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
widfviqwfrviqrwfbqrwfqrw
3 godine prije

Kad stisnu jače Kinu neće ni moći dobiti više naftu iz ciosaudije, bit će blokirani morem kao i đaposi u svoje vrijeme.

Max
3 godine prije

Pa normalno Da će Rusija biti dobavljač Kini unjesto ovih izvoznika terorizma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI