Rusija ne treba da se plaši „odbrambenog“ NATO-a

NATO
11 komentara

Rusija ne treba da smatra dodatne trupe NATO-a u istočnoj Evropi kao provokaciju, već kao legitiman odgovor na njenu “agresiju” u Ukrajini od strane čisto odbrambenog saveza, rekao je novinarima portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Bloomberg je zamolio Kirbyja da prokomentariše najavu američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu da će više vojnika biti poslano u Poljsku, Rumuniju i baltičke države, zajedno s dodatnim američkim avionima i brodovima koji su stacionirani na drugim mjestima na kontinentu.

„Nema razloga da [ruski predsednik Vladimir] Putin bilo kakvu promjenu stava snaga na istočnom krilu NATO-a posmatra kao provokaciju. NATO je, biće, uvijek je bio odbrambeni savez”,  rekao je Kirby .

„Razlog zašto to moramo da uradimo je taj što je gospodin Putin imao destabilizujući uticaj na kontinent. Putin je odlučio da izvrši invaziju na suverenu, susjednu državu. Gospodin Putin je taj koji je agresor”, dodao je Kirby.

Penzionisani admiral američke mornarice, koji je prošlog mjeseca napustio posao glasnogovornika Pentagona da bi se preselio u Bijelu kuću, također je tvrdio da, iako NATO želi da se sukob u Ukrajini završi, na ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom je da „odredi kada i gdje, i pod kojim okolnostima pregovori mogu čak i početi.”

U međuvremenu, lideri NATO-a dali su Zelenskom bezuslovnu podršku da se bori, a ne da pregovara. „Jasno stavljamo do znanja da se ovaj rat može dobiti samo na bojnom polju“, rekao je u srijedu belgijski premijer Alexander De Croo.

Moskva je ismijala tvrdnje NATO-a da je to čisto odbrambeni savez, ukazujući na njegove rezultate u protekle dvije decenije, od rata protiv Jugoslavije 1999. do promjene režima u Libiji 2011. i bombardovanja Sirije posljednjih godina.

„U uzaludnim pokušajima da opravda svoju agresiju na suverene države, kolektivni Zapad je morao da smisli egzotične koncepte, kao što su „humanitarna intervencija“, „rat protiv terorizma“, „preventivni udari“,“ rekao je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjene nacije, rekli su Vijeću sigurnosti UN-a ranije ovog mjeseca.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

John KirbyNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tuđo Franjić
1 godina prije

Njemačka i cijela Europa su kolonija Sjedinjenih Država, a Ukrajina je sada najbolja kurva Washingtona.

Ivan
1 godina prije

Vidjeli smo mi, a vidjeli su i Rusi kako je “obrambeni NATO” djelovao u Siriji, Libiji, Iraku…

Nije važno
1 godina prije

Zaista mislim da ćemo patiti zbog izbora da budemo na bilo čijoj strani rata, jednostavno taj rat nas se nije smio ticati na taj način!

Max
1 godina prije

Eh baš mu vjerujem.

1 godina prije

Neka se oni samo drže zajedno, u gomili, da neče trebati puno raketa.

Hash
1 godina prije

Чуј одбрамбени?
Да нису промјенили стратегију неки дан у Мадриду, под притиском Црне Горе, балтичких и осталих патуљака?

tata mata
1 godina prije

ovaj Kirby je pravi zajebant

mrdo
1 godina prije

Istina sa modifikacijom. Rusija ne treba da se plaši „odbrambenog“ NATO-a, ali iz drugih razloga. NATO je gomila lajavih džukela, ali bezopasnih džukela, a Rusi su dokazano dobri šinteri. (dokazano na napoleonovoj francuskoj i hitlerovoj njemačkoj)

NATO je opasan samo za slabe šintere, to jest male, slabe države koje ne mogu da se brane od rabijatnih NATO džukela. Čak je i malena Sjeverna Koreja dovoljno dobar šinter, pa se rabijatne, lajave NATO džukele usuđuju samo da laju na nju, ali ne smiju da ugrizu. Rusiju džukele mogu samo da sanjaju u noćnim morama.

nekoime
1 godina prije

Putin će Sarmat na Washington poslati samo kao dio taktike obrane od tuče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI