Rusija nije prijetnja NATO-u

Peter Szijjarto
16 komentara

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto sugerira da Rusija ne predstavlja neposrednu prijetnju NATO-u, uključujući članice bloka koje se nalaze blizu njenih granica, jer bi svaki napad izazvao preplavljujući odgovor.

Govoreći u intervjuu za francuski emiter LCI, dio kojeg je objavljen na Szijjartovoj Facebook stranici u nedjelju, ministra su pitali da komentira upozorenje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je sugerirala da će nakon završetka sukoba u Ukrajini, Rusija prijetiti zemljama članicama NATO-a.

“Ne mislim da bi Rusija napala bilo koju članicu NATO-a”, odgovorio je, objašnjavajući da su većina članica EU također članice saveza.

Prema Szijjartu, vojni blok predvođen SAD-om je “najsnažniji savez za sigurnost i odbranu na svijetu”. Citirao je član 5 saveznog ugovora, koji propisuje da će se napad na bilo koju zemlju članicu NATO-a smatrati napadom na sve članice.

“Ne mislim da bi itko, ne samo Rusija, riskirao napad na bilo koju članicu NATO-a”, naglasio je.

Kada je upitan zašto se baltičke države i Poljska ne slažu, ministar je objasnio da neke zemlje imaju “različite povijesti i različite geografske položaje”.

“Ne znam kako bih se postavio da sam na geografskom položaju Baltika [ili Poljske]”, rekao je, napominjući da je Mađarska uvijek poštovala njihov položaj i nikada nije pokušavala izazvati izazove.

“Ovakvo poštovanje trebalo bi se pružiti svakom položaju svake članice. Moj problem je što se ovo poštovanje vrlo rijetko pruža mađarskom položaju. To je nepravedno i oslabljuje Europsku uniju”, dodao je Szijjarto.

Ove izjave Szijjarta dolaze nakon komentara ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je rekao da njegova zemlja nema namjeru napadati NATO. Putin je ruskom novinaru Pavlu Zarubinu rekao u intervjuu emitiranom u nedjelju da je blok predvođen SAD-om dobro svjestan da Kremlj nema takve planove.

“Rusija nema interesa… geopolitički, ekonomski ili vojno… voditi rat protiv NATO-a”, rekao je Putin, odbacujući nedavne tvrdnje predsjednika SAD-a Joea Bidena da bi Moskva mogla napasti ako pobijedi u sukobu u Ukrajini kao “besmislice”.

“Mislim da predsjednik Biden shvata da je ovo samo figura govora kako bi opravdao svoju pogrešnu rusku politiku”, sugerirao je ruski predsjednik.

mađarskaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 mjeseci prije

Hahaha! … evo, Putin dobio nepozvanog – pro bono advokata 😉

(da se tom Šijartu ne dogodi ona talijanska – avvocato non chiamato con merda vien´ pagato)

Tuzna vrba
4 mjeseci prije

Naravno, jer bi to bila ludost i zbog cega, poslije svega ? Ipak se olako zaboravlja razbijanje Juge i podmukao nacin izvrsenja, o poslijedicama danas lukava sutnja?
Jedna od PRAVNIH maksima glasi “Sve sto je ucinjeno na ne-PRAVU ne moze se naknadnim PRAVNIM sredstvima prevesti u PRAVNO stanje”!? Kako se onda u miru moglo desiti da jedan narod koji je imao GARANTOVANU USTAVNU zastitu istu izgubi i da li je danasnje stanje PRAVO ili ………..???? Hvala, ostalih nepravdi sirom svijeta ima i ohoho

tihobl
4 mjeseci prije

Ugari od 1848. dobijaju po usima jer su vodili politiku suprotnu rusima. Sad su odlucili da budu na pravoj strani.

Nekoime
4 mjeseci prije

Preplavljujući odgovor? Kaj se danas bežanija tako naziva?
P.s. S čime?

burt
4 mjeseci prije

sve su to pogrešne proruske teorije da je Ukrajina pred porazom da više nema koga mobilizirati i da se mobiliziraju žene i djeca a u stvari dosad je mobilizirana jedna trećina vojnih obveznika od kapaciteta koje se može naoružati, sljedeće godine ide nova ukrajinska protuofenziva a dolaze nove baterije Patriota za protuzračno obranu i raketni sistemi za napadne akcije, F-16, nove verzije Storm Shadow, ATACMS M48 i M57, Taurus, Maverick i novi kontigenti Abramsa, Bradleya, Strykera

Max
4 mjeseci prije

Ali NATO jest Rusiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI