Rusija objašnjava smrtonosni udar na ukrajinski grad

Vazdusni napad u Vinici
26 komentara

Ruska vojska je potvrdila da je lansirala raketni napad na metu u gradu Vinici u Ukrajini. Ministarstvo odbrane negiralo je tvrdnje da se radilo o namjernom udaru na civile, navodeći da je udario ukrajinske vojne komandante dok su pregovarali sa stranim dobavljačima oružja.

Rusija je gađala Dom vojnih oficira u Vinici krstarećim raketama Kalibr iz mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane u petak tokom svog dnevnog brifinga.

Razgovaralo se o “prebacivanju više ratnih aviona i sistema naoružanja, kao i o popravci ukrajinske vojne vazdušne flote”, navelo je ministarstvo. U ruskom udaru ubijeni su svi učesnici skupa, tvrdi se.

Prema ukrajinskim zvaničnicima, u incidentu su poginula 23 civila, a povrijeđeno je mnoštvo drugih, od kojih je 80 moralo biti hospitalizirano radi liječenja. Predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je Moskva namjerno napala centar grada i optužio ga za terorizam.

Šef Viničke oblasti Sergej Borzov izvijestio je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana gađala ruske rakete iznad grada i tvrdi da je presrela četiri od njih.

Kijev je optužio Rusiju za vođenje genocidnog rata, tvrdeći da ruske snage imaju politiku ubijanja Ukrajinaca. Moskva je odbacila takve optužbe, rekavši da njene snage napadaju samo legitimne vojne ciljeve.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

rusijaukrajinaVinica
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Probuđeni
1 godina prije

Rusija je priznala granice Ukrajune 1994. !!!! Rusija je uvjetovala silom minski sporazum nakon otimačine Krima, Rusija je OTVORENO REKLA da napada Ukrajinu ” zbog denacifikacije” , prestanite opravdavati zločince !!!!

nepoželjni
1 godina prije

Nitko od nas ne zna da li su u uništenoj zgradi bili vojni komandanti i trgovci vojnim materijalom ili ne, ali gledajući dugotrajno ponašanje Ruske strane i njihovu retoriku, postoji vrlo izvjesna mogućnost da Rusi govore istinu….. tim više što ruska strana trpi mržnju skoro cijeloga svijeta i nije logično da bi bez dobrog razloga koristila ovakvo sofisticirano i moćno oružje za beznačajne ciljeve (civilni objekti i stanovništvo) i time se još više kompromitirala a bez koristi za nastavak operacija…

…a meta poput ove u Vinici je za ostvarenje Ruskih ciljeva u Ukrajini itekako legitimna i važna.

Ima i druga stvar, Rusi u ovom ratu stječu jako vrijedna ratna iskustva što im u nekom mogućem sukobu protiv NATO-a daje veliku prednost.

izgrael
1 godina prije

Sto vise pogine Rusa I Ukrajinaca, Poljaci to vide kao bolje za njihove nacionalne interese.

Gamma
1 godina prije

Zelenski je prodao svoj narod i treba odgovarati.
Svog naroda se treba bojati jer oni ce kad tad progledati.

nekoime
1 godina prije

Krvoločni Rusi, prvo ubijaju britanske humanitarne djelatnike, a sada i trgovce oružjem, poznate po svojem dobrotvornom radu, filantrope gotovo jednake bankarima.

Jomla
1 godina prije

Rusi su lansirali 3 rakete, 2 su pogodile gdje treba, a treću je “presrela” ukrajinska pvo/pzo upravljana od amera i vb, i dijelovi su popadali po samom gradu. Tko je upravljao pzo/pvo znao je šta će se desiti pa ipak…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI