Rusija objašnjava šta je bitno za NATO

NATO
19 komentara

Imati neprijatelja protiv kojeg se treba boriti ključno je za opstanak NATO-a, tvrdi zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

“NATO je vrsta organizacije koja ne može živjeti bez neprijatelja. Da ih nema, umro bi”, rekao je on u ponedeljak, a prenosi agencija RIA Novosti.

Diplomata je dodao da je širenje bloka u velikoj mjeri motivisano potrebom da se antagoniziraju nacije kako bi mogle da odgovaraju ulozi neprijatelja.

„Proglasili su Aziju zonom interesa alijanse, gurnuli zonu svoje odbrane pravo na granicu Kine“, istakao je on.

Grushko je rekao da sukob u Ukrajini proizlazi iz namjere NATO-a da na kraju prihvati Kijev kao novu članicu, ignorišući zabrinutost za nacionalnu sigurnost Rusije. Alijansa i dalje pokušava da dovede Ukrajinu, rekao je on, dodajući da ne vjeruje da SAD i njeni saveznici djeluju racionalno po tom pitanju.

Rukovodstvo NATO-a tvrdi da ima politiku otvorenih vrata, govoreći da svaka nacija ima suvereno pravo da je izabere kao obezbjeđivača sigurnosti. Njena povelja, međutim, zahtijeva od svih članica da odobre bilo kakvo proširenje, što je činjenica koja je došla do izražaja nakon što je Türkiye odugovlačila sa pristupanjem Finske i Švedske zbog njihovog navodnog skrivanja osumnjičenih za terorizam.

Vojni savez predvođen SAD proglasio je uključivanje Ukrajine jednim od svojih ciljeva 2008. godine, odbacivši upozorenje Moskve da bi takav potez prešao crvenu liniju. Nakon puča 2014. u Kijevu, nova ukrajinska vlada odustala je od politike neutralnosti nacije i rekla da je pridruživanje NATO-u njen primarni cilj.

Kada je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu u februaru, kao jedan od ključnih razloga navela je tajnu ekspanziju NATO-a na Ukrajinu. Članovi organizacije obučavali su i naoružavali ukrajinsku vojsku i uspostavljali vojnu infrastrukturu u zemlji bez formalnog prihvatanja kandidature Kijeva za članstvo, saopštila je Moskva.

Aleksandar GruškoNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Swe
1 godina prije

Biden kaze danas u Bali da on zeli koegiztenciju s Kinom. Nema vise ono Kinezi gradu umjetne otoke i slicne optuzbe. Dakle – Kina nek zivi a Rusija nek nestane.

Max
1 godina prije

A ti neprijatelji su Rusija i Kina.,

Ico
1 godina prije

NATO je Ukrajinu ostavio “ na cjedilu”!

tihobl
1 godina prije

Vec sam pisao da je britancima juce poropao jos jedan desant. Evo detalji: Три групе војника из 73. Центра за спец. операције ОС Укр. покушале су 13. 11. да нападну положаје руске војске на Кинбурнској рогу (80 км од Николајева). У 04:00, ОС РФ откриле су укр. диверзантску групу на три чамца користећи оптичко-електронски надзорни комплекс Ирониа (способан да открије на удаљености од 7 км) и мобилни извиђачки радар Собољатник у приобалном подручју код села Покровски. На месту изласка укр. диверзанти су уништени ватром из БТР-82А и БМП-3М. Приликом прегледа чамаца и тела погинулих војника и официра ОС Укр. пронађена је већа количина експлозива Погинуло најмање 20 војника 3. извиђачког одреда и 2. одреда за подводно деминирање и пробијање водених баријера 73. центра за специјалне операције. Укр. специјалци погинули у близини села Покровски требало је и да очисте мине са прилаза позицијама ОС РФ како би извели амфибијску операцију заузимања Кинбурнског… Čitaj više »

Džudžan
1 godina prije

Zahvaljujući budali Putinu u igri ostaju Kina, Indija i SAD. Nego čujem da je Zelenski danas posjetio Rusiju! Kakve budale – proglasili dio tuđe države svojim, a ne mogu ga vojno osvojiti niti obraniti.

Karma
1 godina prije

Nato? Retardirani uhljebi. Prasad nece sama ratovati nego bi mlade momke slali u smrt.
Uglavnom sve vojske svijeta su zalost za planetu. Nato je odavno zlo. Poslije pada Berlinskog zida trebao je uhljebe na biro za trazit nove poslove.

Amar
1 godina prije

Rusi su ovom svojom operacijom samo pomogli Nato-u,ne samo da opstane nego da ide i dalje u nastojanju da zavlada citavom planetom.Osnazeni zadnjim pobijedama ukrajinaca zele da naoruzaju i Tajvan.Rusi su ispali glupi,naivni i slabici jer da su samo unistili donirano oruzje ukrajincima ne bi bilo vise rata,a ovako je veliko pitanje sta ce biti sa rusijom i njenim granicama prije 2014.Nadam se za kineze da ce biti pametniji u vezi sa Tajvanom.

Keki
1 godina prije

NATO je trebao prestati postojati onog trena kada se raspao SSSR, jer mu je jedina svrha radi koje i jedt osnovan bila zaštita od SSSR-a, međutim ipak su odlučili da ga ne gase, i eto gdje nas je to dovelo.

tihobl
1 godina prije

Pa usli su 2008. i sta im to vrijedi. NATO nije ni nebo zatvorio, a prosjek pomoci koju salje je 60 godina.

tihobl
1 godina prije

Bas su kvarni ovi u Indoneziji – na fotki fino se vidi kako Lavrov silazi iz aviona niz stepenice sa crvenim tepihom. Bajdena docekuju te iste stepenice bez tepiha, samo goli klizavi metal. Hoce da se ponovo oklizne.

Sasa Sasa
1 godina prije

Nato je teroristička organizacija.

Ringo10
1 godina prije

Rusija se svojski sramoti sa ovim ratom

Lucija, prva
1 godina prije

” U septembru ove godine, borci ukrajinskog nacionalističkog puka „Azov“ su bili primljeni u Kongres…

Generalno tužilaštvo Rusije, utvrdilo je da militanti „Azova“ koriste zabranjena sredstva i metode ratovanja, gde su zabeležene dokazi mučenja civila i ubistava dece.”

Podsjećam da samo USA i Ukrajina nisu htjele potpisati ono protiv nacizma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI