Rusija poručuje SAD-u da ”odstupi” od svog ”agresivnog” smjera

Sergej Rjabkov
16 komentara

Politiku Moskve neće diktirati Washington, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova

SAD zauzima sve agresivniji stav prema Moskvi, ali nikakve ekonomske sankcije i politički pritisak ne mogu je pokolebati da brani svoje nacionalne interese, rekao je visoki ruski diplomat. Diplomacija Moskve prema SAD-u je vježba “upravljanja krizama”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za rusku televiziju u ponedjeljak. Opisao je ponašanje SAD-a kao “sve agresivnije i zabrinjavajuće”.

“Možemo vidjeti kako [Amerikanci] pokušavaju mobilizirati svoje satelite, svoje vazale kako bi se suprotstavili Rusiji na agresivniji i tvrđi način”, rekao je diplomat. “Neodgovoran, ekstremno agresivan, krajnje asertivan smjer Washingtona sve nas dovodi do opasne granice. Upozoravamo na održavanje ovog smjera“.

Držanje na rubu nije vidljivo samo kada je riječ o krizi u Ukrajini, već i u daleko važnijem pitanju neširenja i smanjenja nuklearnog naoružanja, rekao je Rjabkov. Washington je prilično demontirao cjelokupnu arhitekturu kontrole strateškog naoružanja i prijeti posljednjem preostalom bilateralnom ugovoru te vrste s Rusijom, Novom START-u, istaknuo je.

Srž problema, rekao je diplomat, jest u tome što SAD-u “ne trebaju sporazumi koji su potpisani na temelju pariteta, koji služe ne samo sigurnosnim interesima skupine [nacija] predvođene SAD-om, nego i ojačanju sigurnosti cijelih regija i svijeta općenito. Oni nisu u skladu s hegemonističkim smjerom, koji SAD slijede u međunarodnoj areni.”

Zamjenik ministra rekao je da ne očekuje da će se američka politika prema Rusiji uskoro promijeniti, jer u SAD-u “postoji antiruski konsenzus elita”. Ali jedino održivo rješenje je da Washington prizna da Rusija neće biti maltretirana i da postupi u skladu s tim, dodao je Rjabkov.

“Neprestano smo našim američkim sugovornicima govorili, da upotrijebim najneutralniji izraz, da se moraju povući te da trebaju prestati eskalirati situaciju”, rekao je.

Zbog toga trpe europski narodi, koji su stali na stranu proturuske akcije Washingtona, istaknuo je ruski diplomat. Zapravo, njihova podložnost Washingtonu čini ih ranjivima na američku eksploataciju, rekao je Rjabkov. „[Amerikanci] potkopavaju konkurentnost Europe, pumpajući svoje proizvode na europska tržišta, bilo da se radi o vojnoj opremi ili ugljikovodicima, koje bi Europljani radije dobili iz alternativnih izvora pod drugačijim okolnostima”, rekao je.

Ali Washingtonu nedostaje globalna potpora, bez obzira na to što američki dužnosnici tvrde da je Ryabkov rekao. Deseci nacija koje predstavljaju polovicu čovječanstva ili su podržali rusko stajalište o Ukrajini ili su barem priznali zasluge ruskog razmišljanja o tome, objasnio je.

Agresivni pristuprusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Takva politika SAD vodi i njih i čitav svijet u uništenje.

držnedaj
1 godina prije

Ovaj svašta rekao, a ništa rekao – da se zna ko je gazda rekao…

hiber
1 godina prije

Upravo odletjele u zrak, pardon u more obje cijevi Sjevernog toka 2. Toliko o porukama.

eks
1 godina prije

Ne vredi kaubojima i gangsterima obraćati se jezikom diplomatije. Oni znaju samo za pljačku i razbojništvo. Zato Rusi treba da rade ono što znaju da treba, a gangsteri će ionako raditi ono što jedino znaju, da čine zločine i da lažu. USA je imperija zla ..

Nekoime
1 godina prije

Ma di bi Poljska uzela tuđe, bilo teritorij, bilo zlatne zube. To samo zlonamjerni mogu imputirati.

tihobl
1 godina prije

A kako objasnjavas demonstacije u Poljskoj: dosta nam je ukrajinizacije Poljske i necemo zaboraviti Volin ?

Josip
1 godina prije

Amerika će najbolje razumjeti poruku kada im Rusija spraši stotinjak termo nuklearnih od 300 kilotona po njihovom leglu opačine i zla, Pentagonu, Washingtonu..Jebate ta američka bagra je postala gora od Hitlera i fašističke Njemačke..

Lucija, prva
1 godina prije

Jest.
Naročito što oni Poljaci što su prešli u Ukrajinu nemaju više uporišta. Na dvije noge.
Jedno dva puta.
I što su nazvani opravdano, “hijenama”.

I što su uzeli dio Češke kada i Hitler.
A kamoli da bi dozvolili Crvenoj armiji da prođe do Češke u pomoć.

I što su gnjavili stanovništvo u Ukrajini, pa im se obilo o glavu u 2.svj. ratu.

I što su ‘ćapili’ dio Rusije u prvom svjetskom ratu.
Poznat po tome što se o njemu priča da su “Rusi dijelili Poljsku s Njemačkom”.

A Rusi ih nagradili dijelom Njemačke.
Zato ih i zovu “država na kotačima”
I sad nešto pričaju o reparacijama Njemačkoj, mada je ta priča davno službeno gotova.
A što možda ima veze s tim što su im i premijer i predsjednik istog porijekla kao vlasti u Ukrajini.
Prekrasno. To su zbilja zaslužili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI