Rusija protjeruje još stranih diplomata

Rusija - Moskva
11 komentara

U najnovijem potezu odmazde, Moskva protjeruje 45 poljskih i dva radnika bugarske ambasade.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova protjeralo je u petak 45 zaposlenih u poljskoj ambasadi, u posljednjem uklanjanju diplomata otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu, prije šest nedjelja.

Zvaničnici su takođe uputili „snažan protest“ poljskom ambasadoru Kšištofu Krajevskom zbog protjerivanja 45 ruskih izaslanika iz Poljske prošlog mjeseca i osudili ono što je opisano kao „svjesna želja Varšave da potpuno uništi bilateralne odnose“.

„Kao odgovor na neprijateljske akcije Poljske da protjera ruske diplomate, po principu reciprociteta, 45 zaposlenih u ambasadi Republike Poljske i generalnim konzulatima Republike Poljske u Irkutsku, Kalinjingradu i Sankt Peterburgu proglašeno je ‘personom non grata’“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

„Odgovornost za ovo je u potpunosti na poljskoj strani“, nastavilo je ministarstvo i dodalo da je protjeranim zaposlenima naređeno da napuste Rusiju prije kraja dana 13. aprila.

Na sličan potez, ruske vlasti su ranije u petak objavile izbacivanje dvojice bugarskih diplomata.

„Ova mjera je odgovor na nemotivisanu martovsku odluku bugarske strane da proglasi „personom non grata“ dvoje diplomata ruske ambasade u Sofiji“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Od 27 država članica EU, Poljska je možda najagresivnije odgovorila na ruski vojni napad na Ukrajinu. Poljska je pokušala da prebaci borbene avione u Kijev, pozvala je više NATO trupa u Istočnu Evropu i izjavila je da je spremna da ugosti američko nuklearno oružje. Na posljednji prijedlog je Moskva izrazila „duboku zabrinutost“, rekao je u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pored toga, poljski predsjednik Andžej Duda proglasio je diplomatiju sa Rusijom gubljenjem vremena, dok je premijer Mateuš Moravjecki uporedio ruskog predsjednika Vladimira Putina sa Adolfom Hitlerom. Obojica su povezani sa ultranacionalističkom strankom “Pravo i pravda”.

Ipak, diplomatska protjerivanja su postala norma u zapadnim državama, čak i u onima čiji lideri nisu davali tako zapaljive izjave kao što su Poljski. Prema listi koju je sastavio RT, 24 države su protjerale ruske diplomate do srijede. To uključuje SAD, Njemačku, Francusku, Holandiju i Italiju. Finska se pridružila njihovim redovima u petak, naredivši protjerivanje dvojice službenika ambasade Moskve u Helsinkiju.

Moskva je odgovorila na ova protjerivanja na isti način. Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije, prokomentarisao je protjerivanje u ponedjeljak, rekavši da ti gestovi ne mogu da promijene rusku spoljnu politiku.

„Ako se stvari nastave ovako“, rekao je, „onda bi bolja opcija bila stavljanje katanaca na zapadne ambasade. To bi svima bilo jeftinije. A onda ćemo se definitivno gledati samo kroz nišane oružja.”

diplomateprotjerivanjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Rusija je nasla jos jedan nacin da maltretira jadne evropljane. Sta smo krivi rusima kad nas ovoliko ne vole?

abc
2 godine prije

Drugo joj i ne preostaje. Klin se klinom izbija.
Danas je Rusija zapad opomenula, das če svak konvoj zapadnog naoružanja, koji bude poslat u Ukrajinu, biti meta ruskih raketa.
Topionice Donbasa če imati očito puno posla.

Tupko Glupko
2 godine prije

Kad će hrvatske diplomate Rusi protjerati iz Rusije?

Obzirom da je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman prije 17 dana javno izjavio u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija da je Putin ratni zločinac, da se nada da “ruski autokratski režim” neće biti duga vijeka i ustvrdio da bi Hrvatska “znala uzvratiti” na ostvarivanje ruskih prijetnji.
Prije dva dana Radman je izjavio da će njegovo ministarstvo pripremiti odluku o tome koliko će i na kojoj diplomatskoj razini biti protjerano osoblja iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.

Podsjetimo i da je hrvatski premijer Andrej Plenković javno izjavio za medije da smo ponosni što smo dali sankcije Rusiji i da to znači da vodimo dobru politiku.

Istina, Hrvatska je među zadnjima od EU članica koja će protjerati ruske diplomate, ali pretpostavljam da je to zbog toga što nisu svi koji odlučuju o tome kao naš vrli diplomat Goran Grlić Radman.

Max
2 godine prije

Uobičajeno diplomatsko prepucavanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI