Rusija upozorava na moguće sukobe s NATO-om na Arktiku

Norveska vojska na Arktiku
7 komentara

Rastuće aktivnosti saveza predvođenog SAD-om donose i sigurnosne i ekološke rizike za regiju, rekao je visoki dužnosnik

Moskva je zabrinuta zbog rastućih aktivnosti NATO-ovog bloka predvođenog SAD-om u arktičkoj regiji,  što može imati ozbiljne sigurnosne i ekološke implikacije, rekao je visoki ruski predstavnik u Arktičkom vijeću Nikolaj Korčunov. Dužnosnik je to izjavio novinskoj agenciji TASS u intervjuu objavljenom u nedjelju.

“Internacionalizacija vojnih aktivnosti saveza na visokim geografskim širinama, uključujući nearktičke NATO države, ne izaziva ništa osim zabrinutosti. To povećava rizik od nenamjernih incidenata, koji osim sigurnosnih rizika mogu uzrokovati i ozbiljnu štetu krhkom arktičkom ekosustavu”, rekao je Korčunov.

Blok predvođen SAD-om pojačao je svoje aktivnosti u regiji, organizirajući sve masovnije vojne vježbe, dodao je dužnosnik. “Nedavno je na sjeveru Norveške održana još jedna velika vojna vježba saveza, koja, po našem mišljenju, ne doprinosi osiguranju sigurnosti u regiji”, rekao je Korčunov, misleći na dvotjedni “Hladni odgovor”, vježbu koja se održala još u ožujku.

U vježbama je sudjelovalo 1.500 američkih vojnika, kao i snage iz osam drugih zemalja NATO-a i “partnerskih zemalja” koje ukupno broje 15.000. Vježbu je pokvario pad zrakoplova američkog marinskog korpusa MV-22B Osprey. Rotor se spustio u udaljeni planinski lanac, usmrtivši četvoricu na brodu.

Osim izravnih vojnih aktivnosti bloka, njegovo potencijalno širenje dalje na sjever stvara dodatne rizike za arktičku regiju, smatra Korčunov. I Švedska i Finska, koje su desetljećima održavale politiku nesvrstanosti, dok su uživale u bliskim vezama sa savezom predvođenim SAD-om, razmatraju da mu se službeno pridruže nakon sukoba između Rusije i Ukrajine.

“Širenje NATO-a na račun tradicionalno neblokovskih zemalja neće doprinijeti sigurnosti i međusobnom povjerenju na Arktiku, za čije jačanje Rusija dosljedno zagovara”, rekao je Korčunov.

Ruska vojna ofenziva velikih razmjera koja je započela u Ukrajini krajem veljače također je iskorištena kao izlika za ometanje rada Arktičkog vijeća. “Početkom ožujka 2022. Sjedinjene Države, Kanada, Danska, Island, Norveška, Švedska i Finska obustavile su svoje sudjelovanje u Vijeću, navodeći rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”, rekao je Korčunov, dodajući da nema načina za razvoj u Arktičkoj regiji bez Rusije.

Očito je da je nemoguće učinkovito osigurati održivi razvoj Arktika bez Rusije, zemlje koja čini oko 60 % arktičke obale i u kojoj živi više od polovice stanovništva regije.

Rusija upozorava na potencijalne sukobe sa NATO blokom na Arktiku

ArktikNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Vladarima Amerike i Evrope, pohlepnim psihopatama i fašistima, mnogo je stalo do rata. Provociraju i izazivaju drsko i opasno . Amerika je imperija zla .

tihobl
1 godina prije

Rusi su svjesni da ce rat sa revizionistickim silama trajati bar 5 godina. Zato polako nastupaju u bivsoj Ukrajini. Ne zure ni sa uvodjenjem kontrasankcija.

Revizionistickim silama se zuri. Vide da je gotovo sa njihovim svjetskim poretkom i pokusavaju da naprave preokret u zadnjim minutama utakmice i zadrze dominaciju jos 100-200 godina. Zato ovolika panika na zapadu.

Jure
1 godina prije

Natovcima odgovara sukob, oni ga trazu, za to se pripremaju 70 godina

Max
1 godina prije

To je slijeđeće žarište zbog zaliha nafte i plina . U igri su SAD Rusija Kanada i Norveška.

Boba Lazarević
1 godina prije

Malo je hladno za ratovanje tako daleko na sjeveru, ali neka, bolje tamo nego ovdje.

Posebno mi je drago da je Finska ponudila dupe NATO-u. Tješi me da su jednako glupi kao i mi, a možda čak i gluplji.

Vedran
1 godina prije

Sto o tome misli nas minister of defense Banozi?? Hahaha
Jesmo jadni u pm.
Kakav klaun . Ma date ljudi molim vas zatvorite me kad sam toliko Los za drzavu ali necu nikad prestat govorit da je lik apsolutni debilcina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI