Rusija zatvara pipu “petokolonašima” – Što čekaju balkanski političari?

NVO petokolonaši

State Department je odlučio izdvojiti dva milijuna dolara za proučavanje zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i zemalja istočne Europe. Da bi to učinila, agencija će pronaći organizacije, mahom nevladine udruge, koje će im pripremati dokumente o pitanjima vezanim za život, političke i druge preferencije u tim državama.

Sveučilišta i nevladine udruge moći će primati nepovratna sredstva u sklopu „Programa za proučavanje zemalja istočne Europe i neovisnih država bivšeg Sovjetskog Saveza“.

U opisu se kaže da će ova inicijativa pomoći američkim stručnjacima da steknu dubinsko znanje o brojnim zemljama i povećaju razinu njihovog poznavanja “najvažnijih jezika istočne Europe i neovisnih država bivšeg Sovjetskog Saveza”.

Provedbu istraživačkih projekata će nadzirati odjel za obavještajno istraživanje američkog State Departmenta.

Program bi trebao odražavati uvjete za postizanje ciljeva vanjske politike Washingtona i uspostavljanje međunarodne suradnje, zbog čega već poprima posve drugi oblik od običnog upoznavanja „jezika, životnih navika i preferencija stanovnika“ ciljanih zemalja. Također se uzimaju u obzir postojeći politički i ekonomski izazove koji imaju “značaj za američku vanjsku politiku”.

Zemlje koje su uključene u program su Rusija, Ukrajina, Armenija, Azerbejdžan, Češka, Gruzija, Slovačka, Poljska, Bjelorusija, Tadžikistan, Uzbekistan i mnoge druge, prenosi RT.

Rusija blokira rad NVO zbog provjere onih koje potkopavaju interese zemlje

Zauzvrat, Ministarstvo pravde u Rusiji predlaže da se za određeno razbolje zabrani rad nevladinih organizacija koje primaju sredstva od Sjedinjenih Država i djeluju na štetu ruskih interesa.

Ova odluka može utjecati na organizacije uključene u političke aktivnosti u zemlji koje su financirane iz inozemstva. Razlog ove odluke mogu biti provjere od strane izvršnih vlasti i tužitelja u slučaju potkopavanja interesa Ruske Federacije, piše list Izvestia.

Državna Duma pooštrava zakone za rad američkih nevladinih organizacija, a vlada je podržala ideju da se Ministarstvu pravosuđa pruži prilika da u roku od tri dana zaustavi rad takvih organizacija i udruga.

Sve parlamentarne stranke Rusije i stručnjaci smatraju da su ove mjere opravdane. Prema njihovom mišljenju, Moskva mora biti sposobna brzo suzbiti ilegalne aktivnosti raznih vanjskih snaga prerušenih u nevladine udruge.

Kako otkriva Izvestia, vlada je dala pozitivan odgovor na prijedlog zastupnika Državne dume Andreja Lugovoja.

“Vlada Ruske Federacije podržava zakon koji će Ministarstvu pravde pružiti dodatne ovlasti za prekid aktivnosti neprofitnih organizacija koje sudjeluju u političkim aktivnostima u Rusiji i primaju novac, kao i imovinu od građana ili američkih organizacija”, stoji u zaključku.

Razlog za ovu odluku mogu biti provjere izvršnih vlasti i tužitelja u slučaju narušavanja interesa Ruske Federacije. U takvoj situaciji, vlasti će moći zaustaviti aktivnosti takvih struktura u roku od tri dana.

„Nacrt zakona razvijen je kako bi se razjasnio mehanizam za provedbu odredaba relevantnog saveznog zakona u vezi s postupkom suspenzije neprofitnih i nevladinih organizacija koje sudjeluju u političkim aktivnostima na teritoriju Ruske Federacije, a provode projekte, programe ili izvršavaju druge aktivnosti na štetu Rusije”, priopćio je ured za odnose s medijima ruskog Ministarstva pravde.

Prema zakonu usvojenom 2012. godine, političke nevladine udruge koje financiraju druge zemlje moraju se same registrirati u Ministarstvu pravosuđa kao strani agenti. Od 2014. je ministarstvu dopušteno uvrstiti određene organizacije i udruge u registar stranih agenata u kojem je trenutno više od 70 nevladinih organizacija. Samo pribavljanje sredstava iz inozemstva ne smatra se zločinom.

Nacrt zakona treba biti potvrđen u Državnoj dumi, ali to u pravilu traje vrlo kratko, posebno oko pitanja oko kojeg vlada konsenzus vladajuće frakcije i oporbe.

„Naravno da nam je važno da ne kliznemo u smjeru zaoštravanja, ali očito je da strane nevladine udruge, pogotovo one koje se danas bave političkim aktivnostima, koriste različite mehanizme. Moramo jasno razlikovati one koje su uključene u obrazovne aktivnosti od onih koje se upliću u unutarnje poslove Ruske Federacije “, objasnio je Adalbi Šhagošev, prvi zamjenik predsjednika Ujedinjene Rusije u Državnoj dumi.

Prema njegovim riječima, obzirom na strategije i taktike Sjedinjenih Država, postojeći mehanizmi za kontrolu nisu dovoljni.

Prvi zamjenik predsjednika Odbora za izgradnju države i zakonodavstvo Državne dume Mihail Emelijanov smatra da dokument treba podržati.

„Nevladine udruge su samo jedno od oruđa „meke sile“ pomoću kojeg se ruše politički sustavi zemalja koje im se ne sviđaju. Stoga nevladinim organizacijama koje dobivaju sredstva od Sjedinjenih Država treba posvetiti posebnu pozornost“, rekao je zastupnik.

Valentin Šurčanov, zamjenik predsjednika frakcije Komunističke partije, smatra da se taj zakon može podržati, jer je usmjeren na podržavanje interesa Rusije.

„Mislim da moramo zaštititi svoju zemlju. Program naše stranke govori sve o ovome. Još nisam pročitao prijedlog zakona, ali je ovo korak u pravom smjeru“, rekao je Šurčanov za list Izvestia.

Pozitivno su reagirali na inicijativu i poslanici Liberalno-demokratske stranke Rusije, poznatije o svom vođi Žirinovskom.

“Ako su aktivnosti bilo koje organizacije štetne za državu, bez obzira na podrijetlo novca, tada se s tom organizacijom mora postupati u skladu sa zakonom, ovisno o nastaloj šteti”, rekao je zamjenik čelnika frakcije LDPR i zamjenik predsjednika Odbora za vanjske poslove Državne dume Aleksej Čepa.

Prema njegovom mišljenju, da bi se obustavile aktivnosti, potrebni su tehnički alati koji će tužiteljstvu osigurati pravni mehanizam da to čini po zakonu.

Mjere koje su razvile ruske vlasti apsolutno su opravdane, smatra profesor s pravnog fakulteta Alaksandar Domrin. Prema njegovom mišljenju, Moskva bi trebala biti sposobna brzo suzbiti ilegalne aktivnosti raznih vanjskih snaga, prerušenih u nevladine organizacije.

„Nama je davno objavljen rat. Naravno, nitko neće bombardirati Rusiju, ali vodi se hibridni rat i mi na to moramo odgovoriti. Ova je mjera jedna od mogućnosti za adekvatan odgovor. Ako neku NVO financira druga država, to znači da ona slijedi vanjske interese. Ako dobijete novčanu potporu od našeg neprijatelja, to znači da ćete morati prekinuti aktivnost ako kršite zakon“, objasnio je politolog.

Sve balkanske zemlje također imaju svoje petokolonaške nevladine udruge koje spriječavanjem slobode govora tj. cenzurom i nametanjem interesnih pravnih propisa svakodnevno potkopavaju ustavni poredak suverenih država. Aktualne političke vlasti ne reagiraju, čak što više, ponekad nam se čini da ove opskurne udruge služe stranom faktoru u kontroli ponašanja političke vlasti koja svakodnevno izdaje svoje birače.

Pošteno bi bilo da domaće udruge financiraju svoje aktivnosti od članarine državljana države u kojoj su aktivne, a ne stranog faktora i domaće političke vlasti.

RT / Izvestia

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

33
Ostavite komentar

avatar
10000
 
17 Grupirani komentari
16 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
30 Komentatori
Boris BukulinMarkoFirst LastwalterLaki Topalović Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Adam
Gost
Adam

Da li se u Hrvatskoj moze javno vidjeti koja je nevladina organizacija kako i od koga financirana?

American Patriot
Gost
American Patriot

Naravno da ne, zašto zamarati narod?

cool
Gost
cool

🙂

tedi
Gost
tedi

Kako ne moze, pa vidis ih svaki dan na tv,zakljucak jednostavan,lakse je nabrojiti tko nije,na cijelom Balkanu

neko ime
Gost
neko ime

Ne. Ne postoji takav javni registar. Mislim da čak ni država to ne prati na sistemskom nivou. Možeš kopati po stranicama NVO-a, pa na njima eventualno vidjeti podatke koji oni objave…
Država ne prati ni vlastito financiranje tzv. civilnog sektora pa ako je vjerovati nekim medijima, sama država financira udruge ukupno s 1,5 mlrd kn godišnje…koliko od toga ide kojim organizacijama, vjerojatno ne zna ni sama država s obzirom da su modeli financiranja uglavnom posrednički: npr. nešto od centralne države izravno, nešto preko različitih ureda i agencija centralne države, pa putem programa lokalne države, itd…e sad, zašto je na tom području takav uvjetno rečeno nered, dalo bi se diskutirati ili odgovoriti putem stare maxime: “Cui bono”…

žrec
Gost
žrec

Što je najgore od svega dosta ti njih financira sama država kroz agencije i fondove za civilno društvo. Onda ti je Soroš, Heinrih Boll, Goethe institut, te nizozemske i skandinavske kraljevine. A moj komentar na temu je da će se država nakon što ovo prođe pozabavit s logičnom i sličnim stranicama, a možda i sa nama.

Ive
Gost
Ive

Onoga tko je odobrio da se na Buzinu formira SPIJUNSKI CENTAR sa preko 1000 uposlenih treba skupa sa svim njegovim nasljednicima javno objesiti.

Ringo10
Gost
Ringo10

Dobro su se sjetili

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Imaju oni dobar zakon od 2012. Oco je aneks

eks
Gost
eks

Svi u Evropi bi trebalo da blokiraju NVO koje finansira USA banda globalista. Medjutim, ima takvih i u Evropi, šta sa njima ? Isto. Tu su Englezi i Nemci prilično aktivni. Nisu globalisti samo u USA , iako su oni glavni .

Siniša
Gost
Siniša

Balkanski politi ari i jesu petokolonaši, kvislinzi koji vole reći da su liberali širokih shvatanja a u stvari i jesu pripadnici NVO koja prima novac od stranaca.

Alex
Gost
Alex

Živjela diktatura!

dalmata
Gost
dalmata

Šjot “Alex”,ako je ovakva,kakvu provodi Presjednik Putin,potpisujem

Ive
Gost
Ive

Benevolentni diktator kojemu su nacionalni interesi iznad osobnih interesa osbnih i pojedinacnih, kakvg smo imali uvijek je dobro dosa u svakoj drzavi. Ovo sto sada imamo se zove d e m o k a r a n c i j a ili j e b o k r a c i j a stoke sitnog zuba.

Mis
Gost
Mis

Rusi neka samo pokazu koji video o yugoslaviji sta im se dogodilo kad su ameri i britanci upotrebili svoju staru taktiku podjeli pa vladaj, sad su zemlje 3svijeta

walter
Gost
walter

Nije “Podjeli pa vladaj ” nego “Zavadi pa vladaj”.

cool
Gost
cool

Sve se meni čini da ćemo mi naseliti Rusiju, htjeli mi to ili ne ?!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Kako to funkcioniše u praksi, možete lepo vidjeti na primjeru Ukrajine i bivše Juge.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro

Čuj, sto cekaju balkanski politicari ?- Balkanski politicari svi odreda petokolonasi i strane sluge. Dobro ima iznimki..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Zapravo, ovo je samo pooštravanje starog zakona. NVO dakle može dobivati novac, ali ne smije raditi protiv interesa Rusije. Sad se sudu daju ovlasti da preventivno blokira rad i ocjeni što rade. Jer npr može raditi WWF itd iako je strani agent po starom zakonu. Sada, ako se petlja u ruske poslove, ne može

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dakle nikakva diktatura. Čitao sam ovaj od jutros Operacija Gladio, to je diktatura još kakva

žrec
Gost
žrec

A youtube je najavio da će brisati neke klipove o corona virusu koji se ne uklapaju u narativ. I još da će se zbog smanjenog ljudstva oslanjati na AI, pa ni žalbe neće možda biti brzo rješavane…dakle ide se punom parom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Mene su već svi blokirali FB i Twitter, a na YT nema postova ni o Jemenu, ni Idlibu ni koroni, nit išta.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Zapadne (Američke) nevladine organizacije su kao najgori virusi ili paraziti. Ušunjaju se u državu i preko podmitivanja pete kolone je izjedaju iznutra, sve dok država gospodarski, financijski i politički ne kolapsira do te mjere, da postane ovisna od američkih (FED) kredita.

basso
Gost
basso

Amerika ne dozvoljava NVO na svojoj teritoriji,zasto bi druge zemlje to dozvolile.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Bolje nek USrA prouče kako ih je Kina prehebala na svim područjima.

Bosanac
Gost
Bosanac

Najsmjesnije je sto 2000 godina (vjerovatno i duze), ljude uzimaju na istu foru…i uvijek pali

dalmata
Gost
dalmata

Šta prije,to bolje.Zabranit,dobro proćešljat svakog koga je plačala i plača USrA.Plus optužba(svima onima koji su uzimali Judine škude)poslat poresku,i ako nije plačen pozrez,na robiju.ništa novo,tako radu u USrA,primi mito,ali plati porez.Koliko Ruskih(u glavu tačan broj)NVO ima u USrA,toliko i u Rusiji.Reciprocitet po br.članova i isti program rada,koji USra sprovodi.Ovo samo da se javno izjasnu,tj.da odbiju(jer su oni,stvarno su dokazali)posebna vrsta licemjera.tek da malo potvrdu USrAne aršine.

Ive
Gost
Ive

U Hrvatskoj su USA petkolonasi ustoliceni na Markovom trgu i tamo su zasticeni kao bijeli medvijedi cak i vise.

Marko
Gost
Marko

Za amere to je istrazivanje u ekonomske i ratne svrhe,da se lako mogu uvuci u te zemlje da ruse zaokruze nato clanicama,a kasnije da je mogu eliminirati tako da nemaju nm konkurenciju sa istoka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik