Ruska pobjeda’ gora od smrti civilnih kasetnih bombi

70 komentara

Isporuke kasetne municije Ukrajini mogle bi dovesti do civilnih žrtava, priznao je u petak visoki zvaničnik Pentagona, navodeći da strahovi od ruskog uspjeha na bojnom polju nadmašuju ove zabrinutosti.

Obraćajući se novinarima, podsekretar odbrane za politiku Colin Kahl branio je odluku Bijele kuće da odobri još 800 miliona dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, koji uključuje kasetnu municiju – koja je zabranjena u više od 100 zemalja jer kada detonira, oslobađa mnogo malih bombe na širokom području, a neeksplodirani elementi predstavljaju ozbiljne rizike za civile godinama nakon završetka borbi.

Na pitanje da li je Pentagon uvjerio svoje saveznike da ova municija neće uzrokovati prekomjernu štetu civilima, Kahl je odgovorio: „Zabrinut sam zbog humanitarnih okolnosti kao i svi, ali najgora stvar za civile u Ukrajini je da Rusija dobije rat . I zato je važno da to ne čine.”

On je dodao da je Kijev obećao da neće koristiti kasetnu municiju u urbanim područjima naseljenim civilima i da će voditi evidenciju o tome gdje je oružje raspoređeno kako bi se olakšalo buduće napore u deminiranju. Zvaničnik je takođe predstavio isporuke kao meru zaustavljanja dok zapadni pristalice Kijeva ne mogu da povećaju proizvodnju konvencionalnih granata.

U intervjuu za CNN-a Fareed Zakaria, američki predsjednik Joe Biden opisao je odluku o isporuci kontroverznih granata Ukrajini kao “tešku”. On je rekao da je to dijelom motivisano činjenicom da i Kijev i Vašington osjećaju manjak obične municije, dodajući da je Ukrajini “trebala” kasetna municija kako bi spriječila Rusiju da zaustavi svoju tekuću kontraofanzivu.

Komentarišući tu najavu, Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD, nazvao je ovaj potez “gestom očaja”, dodajući da Zapad ne želi da prizna da ukrajinska kontraofanziva posustaje.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova je reagovala objavljivanjem snimka bivše sekretarice za štampu Bijele kuće Jen Psaki s kraja februara 2022., nekoliko dana nakon početka sukoba u Ukrajini, rekavši da se upotreba kasetne municije potencijalno može smatrati ratnim zločinom.

Kasetne BombePentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
9 mjeseci prije

Svi američki ratovi bili su ratni zločini.

Bond cigarete Bond
9 mjeseci prije

Sad će se početi javljati pojedini kako je upotreba istih zločin.
Zabrinuri za ukrajinske civile.
Licemjeri do neba.
A nije zločin da su rusi do sada posijali milijun mina protupješačkih i tenkovskih po UKRAJINSKIM poljima?
Nije zločin što su rusi započeli krvavi rat?
Za argumenraciju Nulandica, Majdan, Odesu, nacisti, Babdera i sl….. sikter.

Jimbo
9 mjeseci prije

Imperiji zla 🇨🇳🇺🇲🇷🇺🇬🇧🇮🇱

Jadranka
9 mjeseci prije

Mi smatramo Hit…, ali on je beba naspram SAD-u i NATO-u.

damjan
9 mjeseci prije

đubrad američka svuda se mješa….veči su zločinci nego nacisti…

Buničar
9 mjeseci prije

Naravno da ce ameri Ukrajini isporuciti kazetno streljivo, pa nece ga kasnije sakupljati amerikanci po Ukrajini. Budale su Ukrajinci koji ce takovo streljivo koristiti na teritoriju koji smatraju svojim. Mozda su u stvari svjesni da je mogucnost da povrate sav teritorij koji su zauzeli rusi vrlo mala pa ih “boli glava” za kasnije sakupljanje neaktiviranog kazetnog streljiva

Ivan
9 mjeseci prije

Bravo Rusi oderite bagru da crkne od jala..

noppo
9 mjeseci prije

to je jasno, ako Rusija pobjedi, sva američka i zapadna strategija proxy ratova če propasti. Znači da ne mogu da štite vazale pred neprijateljem. Slom če biti politički, a kasnije i ekonomski, ako i drugi “dobe muda” ta protjeraju amerikance.

Ivan
9 mjeseci prije

Supcino kasetne trebaju poceti padati tebi na glavu..

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Kijev obećao!? Vodit će evidenciju?
Obećanje ludom radovanje!

throne
9 mjeseci prije

Ovi su potpuni psihopati te ubojice bez i trunke ljudske covjecnosti. Kada govorim o savjesti ove izjave su gore od (gledaj cinizam sto radi povijest), od postupaka Hitlerovih i Hitlerovih ljudskih zvijeri u konc logorima (oni su tezili za sto brzom smrcu tisuce staraca, zrna i djece), a ovi salju kasetne bombe da bude sto vise osakaćenih nakon vojnih operacija. Potpuno pomracenje uma slicno kao i u tekstu s macronovim mentorom – ludjakom ili citajuci nove clanke gattesa, morao sam da se javim, nisam vise mogao da ne izdrzim, ovo je potpuna normalna reakcija kao jedna vrsta oblika psihoterapije maloga normalnog covijeka koji stvarno zivi u svijetu u kojem vladaju potpuni ludjaci i psihopati sto je i u potpunosti istina. Ovaj mali covijek je poput zrna pijeska na morskoj plazi, ali s ujedinjenjem vise takvih pojedinaca moze stvoriti tako veliki obrambeni pijescani nasip kao bedem i odbiti ovu prisutnu totalnu… Čitaj više »

Ivek
9 mjeseci prije

Poremećeni luđaci. Treba ih zatvorit u ludnicu.

Zoro
9 mjeseci prije

neće stati rat na Slavenskoj zemlji dok se ne udari po onima koji su ga zapalili i podstiču vatru, po anglosaksima, dok ne počmu gorit zapadne prjestolnice neće biti kraja, nadam se šta bržem prelasku na pravi obračun sa zlom, živit u ovakvom svijetu je neprihvatljivo, kada čujem šta govore domaći političari šta pišu mediji kada vidim ludilo materijalizma u mercedesima i ostalim blještavim limuzinama koje ne mogu funkcionirati bez interneta i skupih servisa, perverzne nakazne vile posijane širom obale, dicu koja bulje u mobitele ljude koji postaju bezdušni zombiji, želim rat veliki pravi koji če uništit svo to zlo nepovratno, neki će preživjeti pa neka grade ponovo, duh će im biti prosvjetljen a ništa drugo ne trebaju

Sparkling
9 mjeseci prije

Ovaj rat pod hitno treba pregovore i dogovore o završetku sukoba. Ovome nema kraja i ulozi se svakim daljnjim odugovlačenjem podižu.
Izuzetni su itekako svjesni da na vojnom planu ne mogu pobijediti Rusiju (ekonomski im je već propalo) i jastrebovi neće odustati ako ne budu zaista vojno poraženi. No međutim da jedni i drugi raspolažu oružjem sudnjeg dana, pat pozicija za sada je zagarantirana. Ali lokalna upotreba nekih taktičkih nuksa vrlo je lako moguća ako budu previše dobri u provokacijama.
U ovom sukobu su mali narodi nebitni i ništa se ne pita njih, A da bi stvar bila bolja, gura ih se u neki budući sukob za koji ni najmanje nisu krivi i ne tiče ih se.
Mislim da sam to već jednom rekao, da ovaj rat nije protiv Rusije nego protiv EU. Sve dosadašnje činjenice upućuju na to.
Lp

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Po zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine, Ukrajina ima 44 milijuna stanovnika, od kojih su 8 milijuna Rusi. U postocima – Ukrajinci 77,8%, Rusi 17,3%, Rusini 0,9%, a ostali manje. Zanimljivo je da je u siječnju 2020. godine (dvije godine prije početka rata u Ukrajini!) ukrajinska vlada iznijela službeni podatak da je Ukrajina od navedene 2001. godine kada je napravljen zadnji popis stanovništva u međuvremenu izgubila 11 milijuna stanovnika. Četvrtina stanovništva! Iz te analize ukrajinske vlade iz 2020. godine vidljivo je da je čak 6,3 milijuna Ukrajinaca i Ukrajinki napustilo domovinu do siječnja 2020. (najviše su odlazili u Poljsku i Rusiju) i da Ukrajina više nema kontrolu nad regijama Krim (koji je imao oko dva milijuna stanovnika 2014. godine kada se vratio Rusiji), a Donjeck i Lugansk oko 6 milijuna stanovnika. Na to se treba dodati i katastrofalan natalitet u Ukrajini (treći odostraga od pedesetak europskih država) – iza nje… Čitaj više »

Iva
9 mjeseci prije

Kakav je ovo naslov? … “smrti civilnih kasetnih bombi”.

Max
9 mjeseci prije

To im nije bitno.

Usrulja von der Schweinen
9 mjeseci prije

USA je rat protiv Rusije izgubila več pre nego što je počeo. Rusija sa 10% vojnih snaga melje kompletan NATO, koji se sve više pokazuje kao sprdačina.

Motorola
9 mjeseci prije

Zlato pobijenih 6 miliona slavenskih i njemačkih europsklih židova je na kraju drugog sv. rata završilo u američkim židovskim bankama, koje su financirale Hitlera i stvorile mu jaku vojsku.
Tao je sva istina, koja se može lako dokazati, samo kad bi mediji to smjeli.

Buničar
9 mjeseci prije

U vrijeme nasih “balkanskih” ratova jna je u pocetku u nekoliko navrata koristila Bellovo kazetno streljivo. To je osjetno vece i sofisticiranije kazetno streljivo od tzv “zvoncica”. Sjecam se slucaja kada je lik koji je svojim kamionom prevozio logistiku na liniju iz zahvalnosti od nekog kretena na liniji dobio bellovu kazetnu bombicu. Ocigledno je bilo da ni momak na linije a jos manje ovaj vozac nisu znali o cemu se zapravo radi. Dosavsi kuci vozac je “ratni plijen” smjestio u vitrinu u dnevnoj sobi. Kada je okupio drustvo na rostilju pozvao je suprugu da mu dobaci njegov “ratni plijen”: Zena je bombicu BACILA sa balkona prema njemu. On je naravno nije uhvatio i bombica se je prilikom pada na tlo aktivirala (piezo elekticni upaljac). Samo srecom nitko nije poginuo ali su gotovo svi prisutni dobili trajne “uspomene”. Tjelo bombice nacinjeno je od prefragmentirane celicne zice koja je navijena oko kumulativnog… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI