Ruske isporuke nafte Kini skočile su za 24% u 2023.

Ruska nafta
10 komentara

Rusija je prešla Saudijsku Arabiju 2023. i postala najveći izvoznik nafte u Kinu, pokazali su podaci kineske carine objavljeni u subotu.

Nešto više od 107 miliona metričkih tona ruske nafte isporučeno je u Kinu 2023. godine, što iznosi 2,14 miliona barela dnevno, što predstavlja povećanje od 24% u odnosu na prethodnu godinu. Rekordno visoke isporuke sirove nafte stigle su uprkos sankcijama vezanim za Ukrajinu koje je Zapad uveo na izvoz ruske nafte.

Saudijska Arabija je 2023. isporučila oko 86 miliona metričkih tona, dok je Irak, treći najveći dobavljač nafte Kini, isporučio 59 miliona tona. Samo u decembru ruski izvoz nafte u Kinu iznosio je 9,5 miliona tona, što je za 6,2% više od obima isporuka u novembru.

Moskva je počela diverzificirati svoje snabdijevanje energijom 2022. godine nakon što su EU, G7 i saveznici nametnuli embargo na rusku naftu iz mora, zajedno sa gornjom cijenom od 60 dolara po barelu na druge vrste sirove nafte u pokušaju da obuzda ruske energetske prihode. Slična ograničenja su naknadno uvedena i za izvoz naftnih derivata. Dogovorena gornja granica za dizel je 100 dolara po barelu i 45 dolara za snižene proizvode kao što je lož ulje.

Kao rezultat toga, ruski proizvođači nafte preusmjerili su isporuke istočnosibirske nafte u Aziju i nastavili transport nafte željeznicom.

Prošlog mjeseca, zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da je prodaja nafte u EU, nekada najvećem ruskom tržištu, pala za 90%. U međuvremenu, određeni broj zapadnih zvaničnika je primijetio da nafta iz Rusije i dalje ulazi na tržište EU preko posrednika po povišenoj cijeni.

kinaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
3 mjeseci prije

Kinezi su sa čuđenjem gledali šta SSSR čini od sebe i kako se samouništava.Oni su imali mudrosti i karaktera da ne unište svoju zemlju i zaslužuju respekt.Da,rusi im izvoze naftu,plin,vrlo jeftino,ali zavisni su od Kine,drži ih u šaci.Bilo je ono đubre u pravu,Rusija jeste benzinska pumpa sa atomskom bombom koja im je ostala od ćaće.

Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

tihobl
3 mjeseci prije

Crveno more pad prometa 40%, Panamski kanal pad 30%, Sjeverni morski put porast 1000%.
U ovaj porst nisu uracunati ruski brodovi koji ne placaju taksu za prolaz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI