Ruski gas bio je “blagoslov” za nemačku privredu

Gas - Rublja
46 komentara

Najveća ekonomija EU, Njemačka, ne bi trebala stavljati politiku sankcija Rusiji ispred energetske sigurnosti zemlje, upozorio je njemački poslanik i lider desničarske stranke AfD Anton Baron.

U intervjuu za Stuttgarter Zeitung u petak, Baron je rekao da se Njemačka, sprovođenjem kaznenih mjera protiv Rusije i odbijanjem njenih zaliha energije, dovodi u opasnost klizeći iz jedne energetske zavisnosti u drugu.

” Isključujemo nuklearne elektrane i elektrane na ugalj, sve više se oslanjajući na obnovljive izvore energije, iako nema skladišta “, naveo je on.

Uprkos tekućoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, kojoj se Njemačka protivi, zemlja bi trebala ponovo početi uvoziti ruski gas, insistirao je Baron.

„ Ruski gas je bio blagoslov za njemačku ekonomiju i naš prosperitet “, rekao je on, napominjući da je „besmislica reći da korišćenjem ruskog gasa finansiramo Putinov rat. ” Kako je većini stanovništva potreban plin za grijanje domova zimi, objasnio je, “ ne možemo to učiniti ovisnom o ratnim uslovima – to je čista potreba.”

Ranije ove sedmice, drugi njemački poslanik, Uwe Schulz, priznao je da sankcije nisu uspjele destabilizirati Rusiju, već su opustošile njemačku ekonomiju.

„ Sankcije protiv Rusije… vode Njemačku i njenu ekonomsku aktivnost ravno u deindustrijalizaciju “, naveo je političar. Pozvao je vladu da odmah ” ukine ekonomske sankcije Rusiji ” kako bi ” spriječila dalju ekonomsku štetu”. ”

Njemačka se oslanjala na Rusiju za 40% svojih potreba za gasom prije 2022. godine i bila je među najteže pogođenim padom ruskih energetskih zaliha među zemljama EU prošle godine. Isporuke su ili značajno smanjene ili potpuno zaustavljene nakon što je Brisel uveo više rundi sankcija Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini. Njemačka grupa operatera skladišta plina INES upozorila je ove sedmice da će zemlja biti u opasnosti od nestašice plina barem do zime 2026/2027.

Deindustralizacijanjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nebalkanac
8 mjeseci prije

Afd, otvoreno desnicarska pronaci stranka postaje uzor!!???
Morati će rusi ii njemacku I brĉko denacificirati 😀

M.r H.F
8 mjeseci prije

E sad vam je kasno odoste vi u ropotarnicu povijesti nema više Njemačka je sila, i vaš partner u EU Francuska gubi u Africi ubrzanim tempom ….od kolonijalista do obične kolonije USA !!! To je vama vaša Ursula skuhala🫵🫵🤣🤣🫵🫵

Darko
8 mjeseci prije

Jebat će cijela Njemačka onu korumpiranu krmaču i ukrajinsku kurvetinu Ursulu koja im je sve uništila dodvoravajući se Amerima. Najprije ih je potrovala s cjepivima a onda je uništila EU ekonomiju..

Objektivno
8 mjeseci prije

A e, bio je bio je

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Dva kvartala za redom pad BDP-a, Njemačka ušla u recesiju i polako dolazi iz guzice u glavu.
Uskoro će Rusima sa ‘tko nas, bre, zavadi?’ 😄

tihobl
8 mjeseci prije

Nece Njemacka ostati bez gasa, samo vise nikad nece dobijati jeftini gas.

tihobl
8 mjeseci prije

 Global Times: Лаж је да су лидери ЕУ сами одлучили да не дођу на форум Један појас, један пут

ИСТИНА ЈЕ ДА ИХ ПЕКИНГ НИЈ НИ ПОЗВАО, КАО НИ ДРУГЕ СА ЗАПАДА

EU bojkotuje skup na koji nije ni pozvana. Ovo je veca blamaza nego kad je Makron na G20 svakoga vukao za rukav i molio da mu sredi da mu se Putin javi na telefon.

Max
8 mjeseci prije

Da a sad ga neće biti.

Amater
8 mjeseci prije

Treba biti jako pametan pa pucati sam sebi u noge i ruke …

Dado
8 mjeseci prije

Biće gesagt ali po kojoj cijeni?

Ziv je Geza
8 mjeseci prije

Neka se griju na nametnutu fejk ljubav prema zelenskom, ukrajini i USA.

Jerbo fejk plin ne postoji, postoji samo americki ukapljeni koji je10 puta skuplji od ruskog.

Ivek
8 mjeseci prije

Štaćevalkanski gasterbajteri, kako će kupiti golfove, bmw-e, mercedese?

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“„Do februara 2022-ge Šolc je suspendovao proces sertifikacije gasovoda. „Severni tok 2″ bio je pun gasa namenjen Nemačkoj, ali je Šolc blokirao njegov dotok, očigledno po nalogu Bajdenove administracije.“

26. septembra prošle godine oba cevovoda su uništena podvodnim bombama, … „nedostatak ruskog gasa postao je glavni pokretač rasta cena energenata, što je dovelo do usporavanja nemačke privrede, četvrte po veličini u svetu“,
…ankete u Nemačkoj uvek pokazuju veliko nezadovoljstvo stanovništva zemlje ekonomskom krizom sa kojom se suočava

Ranije, sredinom jula, Stefan Keuter, poslanik Bundestaga iz stranke „Alternativa za Nemačku“ (AfD), optužio je nemačku vladu za nespremnost da istražuje bombaške napade „Severnog toka

On je napomenuo, da Generalno tužilaštvo i nemačke obaveštajne službe, kao i sama vlada, ne daju nikakve informacije o napretku i rezultatima istrage”

Мунгос
8 mjeseci prije

Знате, велика мана „обновљивих извора енергије“ јесте то што ти извори нису обновљиви.

Janko
8 mjeseci prije

Tako je to kada su ti geostrateški interesi Angloamerike ispred interesa tvoje zemlje i naroda.To važi i za druge zemlje Evrope.
Narod u Ukrajini plaća još pogubniju cijenu boreći se za američke interese.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI