Ruski mediji upozoravaju – Europa će skupo platiti sankcije…

EU i Rusija Sankcije
53 komentara

Ruska RIA Novosti objavila je fotografiju vozača koji stoje u redu na benzinskoj postaji u Zagrebu kako bi napunili gorivo prije nego što poskupi. Pritom su objavili vrlo otrežnjujući članak u kojem vjerojatno ima puno istine.

U vrlo bliskoj budućnosti, za europske građane koji su se jedva oporavili od divljajuće pandemije, cijene će naglo skočiti na sve. Litra benzina probit će granicu od dva eura jer nafta svakodnevno postavlja nove rekorde rasta.

Sljedeći na redu je vrlo realan nedostatak metala, uključujući legure paladija, koji su najvažniji za IT i gotovo svaku drugu industriju.

Žitarice će poskupjeti, a glavna žitarica je pšenica.

A poljoprivrednici možda nemaju dovoljno mineralnih gnojiva. To znači da su praktički zajamčeni niski prinosi usjeva, što će zauzvrat povući cijene na novu visinu.

Bez Louis Vuitton torbica se definitivno može živjeti, kao i bez novonastalih Adidas trenirki (obje tvrtke, kao i niz drugih, odlučile su napustiti rusko tržište kako bi nas kaznile), ali bez kruha, bez maslaca, bez svježeg povrća, voća, bez sveg tog obilja – na rubu hvalisanja – hrane, obilja, poznatog već desetljećima, europski stanovnik vjerojatno neće moći živjeti. Čak i ako će ga na oba uha uvjeriti da su “za pobjedu ideala slobode” potrebne i takve žrtve.

No, za sada, umjesto ozbiljnog razgovora o razlozima zaoštravanja aktualne rusko-ukrajinske krize, običnim ljudima u Europi nudi se “solidarnost i velikodušnost”, dok francuski poslovni kapetani, koji su prošli petak došli u Elizejsku palaču, pogurnuti su “da ne žure napustiti rusko tržište.” Nije se radilo o onima koji “prodaju ruževe i torbice”, nego o onima koji rade, primjerice, u energetskom sektoru.

“Totalova prisutnost u Rusiji trenutačno postavlja pitanja, uključujući i etička”, rekao je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire. Da, da, isti onaj koji je rekao da namjerava voditi “totalni ekonomski i financijski rat” protiv Rusije, kasnije dezavuirajući, međutim, taj rječnik.

Navečer istoga dana, tijekom sastanka s čelnikom Totala, pokazalo se da bi čak i nežurno povlačenje korporacije s ruskog energetskog tržišta dovelo do rupe u njezinim financijskim izvještajima u iznosu većem od šest milijardi eura godišnje.

A “Total”, ako se poslužite starim reklamnim sloganom, tek je početak. Jer pri odlasku iz Rusije, krov velikog francuskog poduzeća podsjećat će na mrežastu majicu, gdje je svaka rupa gubitak od jedne, dvije, tri i tako dalje milijarde.

Uostalom, samo je u mašti europskog tiska ruski potrošači goli, bosi i gladni, ali u stvarnosti je sve potpuno drugačije i Ruse se dugo smatralo dobrima, odnosno solventnima i velikodušnima.

A rusko tržište, koje se prkosno odbija i koje je odjednom postalo dobra forma, zapravo je prostrano, zanimljivo i privlačno, ma što političari tamo sada govorili.

Gotovo svi čelnici zemalja i vlada EU sami su sebe satjerali u kut – svaki dan trebaju povećavati stupanj psovki naše zemlje kako bi u očima društva opravdali cijenu koju će morati platiti svi u Europi platiti geopolitičke igre nekolicine. A što je veći ulog u ovoj igri, političarima će biti teže zadržati ovaj stupanj entuzijazma na konstantno visokoj razini neograničeno dugo vremena.

Sigurno će doći umor, a zatim i želja da se dokuči zašto je sve poskupjelo, gdje za četvrtinu, gdje za trećinu, a gdje dvaput. A što točno, kakva ideja je toliko draga svima u Europi da treba odmah i stalno plaćati.

Zapadna Europa je duge, jako duge godine prkosno odbijala razgovarati sa Sergejem Lavrovom. Danas ona i Ukrajina, koja se u to želi kooptirati, razgovaraju, preko posrednika ili izravno, sa Sergejem Šojguom. Ovaj razgovor više ne vodi rafiniranim formulacijama, a u takvom su dijalogu više cijene izravni odgovori i ništa manje izravna pitanja, kako su svi primijetili.

Izvještava se, ali bez preciziranja detalja, da će se pregovori između ruske i ukrajinske strane nastaviti. A prenosi se i da je Macron, najavljujući da želi biti reizabran, rekao da će se “vojne operacije Rusije u Ukrajini nastaviti još neko vrijeme”.

U razgovorima Moskve i Kijeva u bliskoj budućnosti Pariz će biti “treći kotač”, budući da će francuski predsjednik, koji je i kandidat za reizbor, vojnu specijalnu operaciju očito učiniti jednom od tema svoje kampanje.

Kriza je Macronu dodala, prema istraživanjima javnog mnijenja, oko šest postotnih bodova (od 24 % do 30+) koji su htjeli glasati za njega u prvom krugu.

Najvjerojatnije će sadašnji vlasnik Elizejske palače zadržati vodstvo u simpatijama birača.

No, hoće li sami birači zadržati želju da i dalje plaćaju račune u situaciji da ih nitko ništa ne pita, samo ih tjera da se rastanu od teško zarađenih eura, drugo je pitanje.

Svi žele biti solidarni i velikodušni – riječima. Kada je u pitanju posao, situacija se odmah mijenja.

Poznato je da pobjeda uvijek ima mnogo očeva, a samo je poraz uvijek siroče. Danas je teško predvidjeti kako će EU objasniti i neuspjeh sankcija Rusiji i nadolazeću štetu vlastitom gospodarstvu.

No, nema sumnje da će se to morati objasniti.

I to pravilo vrijedi za sadašnjeg predsjednika Francuske više nego za sve ostale.

IZVOR: ria.ru

eueuroparusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
057
2 godine prije

Jean paul gaultier če bit jeftiniji od kile kruha

2 godine prije

E, ovaj šut u glavu, naređen sa strane SAD skupo če koštati!
Raja još ni nezna, koliko skupo… A šta tek ona bagra u EU parlamentu.
Sa 10.000 eur+ mesečne plate. Na koju su navikli…

Tupko Glupko
2 godine prije

Ukrajina je upravo izglasala zabranu izvoza raži, ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja ove godine.

Ukrajina, četvrti najveći izvoznik hrane u svijetu, čini oko 20 posto uvoza pšenice u EU, što bi zbog zabrane izvoza moglo značiti brojne nestašice hrane na cijelom kontinentu.

Jako skupo ćemo platiti izvoz demokracije izuzetnih u Ukrajinu u zadnjih osam godina.

Tupko Glupko
2 godine prije

Rusi će morati živjeti bez sljedećega: Gucci, Louis Vuitton, Chanel, Cartier, Starbucks, Netflix, McDonalds, Coca Cola, Starbucks, KFC, Pepsi, Burger King, Facebook, Twitter, TikTok, Instagram..
Europljani će morati živjeti bez dovoljnih količina plina, nafte, ugljena, žitarica, umjetnog gnojiva, paladija, neona..

Pitanje je tko će lakše prebroditi sankcije?

Tupko Glupko
2 godine prije

Predsjednica Europske Komisije Usrulja von der Leyen je SAVRŠENI američki igrač i SAVRŠENI gospodarski ubojica Europske Unije. Nakon što je naručila 4,2 milijarde Covid cjepiva (skoro sve Pfizer), od koje je 1,8 milijardi naručila SMS prepiskama koja se ne smiju vidjeti, nakon što je Covid mjerama počela uništavati europsko gospodarstvo, nakon što je prisilama i ucjenama potrovala cjepivima svoje podanike (a tek je 880 milijuna cjepiva ubrizgano u 447 milijuna EU stanovnika, što je jedva 20% naručenih), sada je donijela odluku da sva europska skladišta plina do 1. listopada svake godine moraju biti 90% puna, te da već do kraja ove godine treba smanjiti uvoz ruskog plina za dvije trećine. Pogodite otkuda će dolaziti nekoliko puta skuplji LNG plin koji će puniti europska skladišta plina? Već tri mjeseca američki izvoznici LNG-a izvoze rekordne količine u EU, treći mjesec zaredom, po cijenama koje su još više porasle nakon ruske invazije na… Čitaj više »

Alen
2 godine prije

Šta će ona naša bauštelija ?! A taman se ponadali 😁..

Peter Tosh
2 godine prije

A to što rusija živi od izvoza u eu o tome nitko ne razmišlja…..🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫

tihobl
2 godine prije

Juce sam pisao kako ce nestasica neona uzrokovati lancanu reakciju jer ce mnogi proizvodi ostati nedovrseni zbog nedostatka dijelova.
Sa niklom i magnezijumom je ista stvar. Bice kriza za mnoge legure, zbog kojih mnogi dijelovi nece moci biti proizvedenii, a zbog njih stace industrija jer ce trake zaglaviti poludovrseni proizvodi.
Ali to nije sve – bice nestasica i plastike. Kukamo kako je previse plastike, kako zagadjuje prirodu, a kad zbog nestasice stane proizvodjnja jedne po jedne fabrike vidjecemo koliko smo ovisni o banalnom proizvodu kao sto je plastika.

NTK
2 godine prije

Europa će ponovno pokrenuti nuklearne elektrane, a Amerikanci se sada dogovaraju s Venezuelom i Iranom (Saudijci ne žele povećati proizvodnju jer im pad cijena nije u interesu). Najveći gubitnici su barbarska Rusija. Kinezi ću kupiti cijelu Rusiju i doci ce do podjela svijeta na civilizirani zapad i totalitarni istok.

Praetorian
2 godine prije

Neka nam odmah ugase sve, nego da placamo ovako supo. Nitko nigdje ne ide i sve staje. Civilizacija je ionako gotova

Max
2 godine prije

I hoće.

Hattori Hanzo
2 godine prije

Nijemci jos ne rezumiju kakvim su gov*ima sad dok stavljaju na prozore ukrajinsku zastavu u znak podrške a gorivo placaju 2,5-3 eura i dok im stanarine,racuni za grijanje i struju rastu do neba.Mozda ipak shvate kada kruh budu placali 10-20 eura.
Drzava poziva na solidarnost i borbu protiv zlih rusa dok sa svake litre goriva uzima jedan euro i sedam centi.

Dezurna budala
2 godine prije

U EU se lagano stvorila koruptivna hobotnica sa šefovima preko bare i sada izvlače novac ne razmišljajući kakvu europu ostavljaju djeci..nešto slično imamo u Hrvatskoj sa HDZ-om u glavnoj ulozi…kradi danas jer koga boli kurac za sutra..

Keki
2 godine prije

Evropa je hrtjela poniziti Rusiju, a sve što je uspjela jest da će tresnuti na koljena.

vinko ivankovic
2 godine prije

To nema vezwe sa sankcijam Rusiji oni ovim udaraju sankcije svojim zemljama koje zele jednostavno unistiti a da bi ih unistili moraju to uciniti ekonomski uz put i otkinuti koji euro.Kako objasniti da struja u gotovo svim zemljama je otisla 60% koja to ekonomija moze izdrzati.

Samuraj
2 godine prije

Rusija je samodostatna, imaju od hrane do energenata i oni to znaju. Ok osjetiti će sankcije, ali da će ih to zbaciti sa sedla, itekako neće. Bit će zanimljivo vidjeti kada mnogima postane dosta “prijateljskog” financijskog deranja kako će se sve više njih približavati “”jeftinoj” Rusiji. I da, neka rat stane, neka nedužni ne pate.

abc
2 godine prije

Nek fašistoidni zapadnjaci sad pojedu svoje telefone i ližu monitore…..
Ruse zaboli ona stvar….

Boba Lazarević
2 godine prije

Nadam se da će Evropljani shvatiti da su ih Ameri preveslali i ostavili na cjedilu. Ne samo Ukrajinu, nego cijelu Evropu. Dokaza ima i previše.

Jednog dana će Evropa shvatiti da Amerika nije prijatelj i da Rusija nije neprijatelj, ali vjerojatno će biti prekasno, bar za Zapadnu Evropu. Mi ćemo se s Rusima već nekako dogovoriti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI