Ruski odgovor Turskoj: „Urazumite se i poštujte dogovor iz Sočija“

Suhoj Su-34
63 komentara

U sirijskoj provinciji Idlib, posljednjoj izvan kontrole predsjednika Assada i području velikih napretka sirijske vojske u posljednjih nekoliko tjedana, situacija je vrlo napeta.

Kako bi zakomplicirala stvari na Terenu, Turska se izravno uključila u protunapad islamističkih terorističkih skupina zapadno od grada Saraqiba, strateškog položaja koji se vratio u ruke Damaska krajem siječnja. Nakon jučerašnjih borbi su poginula dva turska vojnika, a nekoliko ih je ranjeno. Broj mrtvih terorista nije naveden, ali je u zračnim udarima ruskih Su-24 ubijen priličan broj napadača, takoreći svi koji su bili u jednom tenku i šest oklopnih pješačkih vozila koji su se kretali prema Nairanu, gradu kojeg su teroristi i Turska demonstrativno htjeli ponovo okupirati.

Napetost je sada vrlo velika. Ali Ankara je optužila Assada, a ne Moskvu, koja je odmah objavila priopćenje da je rusko zrakoplovstvo na poziv vlade iz Damaska provelo zračne udare po terorističkim skupinama, opet izmiješanih s turskim vojnicima i koje su dobile novu tursku vojnu opremu.

Sve se dogodilo jučer kasno ujutro, kada su ruski i sirijski avioni poletjeli kako bi pomogli vojsci Damaska da zaustaviti ofenzivu koju su pokrenule islamističke skupine na području Nairaba . Ovo malo naselje predstavlja važno istureno mjesto duž autoceste M5, nekoliko kilometara istočno od Saraqiba. Na ovom su području proturske skupine posljednjih godina pustile jake korijene. Čak i u unutarnjim sukobima između 2016. i 2017. s islamističkim formacijama prisutnim u Idlibu, ovdje su, za razliku od drugih dijelova, milicije koje je financirala Ankara imale nadmoć, dok su u ostatku provincije napredovale grupe povezane s Hayat Tahrir Al-Shamom, bivšeg Al-Nusra Fronta ili sirijske Al-Qaide, da budemo precizniji. To je razlog zašto je proturskim ekstremistima bilo važno da pokušaju vratiti Mairab, a potom i Saraqib.

Ofenziva je nakon prijepodnevnog okupljanja i naredbe za pokret, a kako je ranije napisano, bila je potrebna intervencija sirijskog i ruskog zrakoplovstva da se napad  pokuša zaustaviti.

Tada je započelo bombardiranje islamističkih položaja, ali u jednom od tih racija, koji su se dogodili na području Sarmina, pogođena je i vojna oprema turske vojske. Vojnici iz Ankare očito su pružali otvorenu i izravnu potporu terorističkim milicijama, što je bila avantura Erdogana koja je pokosila najmanje dva turska vojnika. Naime, to je broj poginulih kojeg  je potvrdilo tursko ministarstvo obrane, ali koje tvrdi da su ubijeni i „napadu sirijskih zračnih snaga“.

Također, prema ministarstvu iz Ankare, turska vojska je reagirala topničkim bombardiranjem položaja sirijske vojske. Još se nije slegla ni prašina od eksplozija, a turski dužnosnici su govorili o „brojnim ubijenim vojnicima režima, njih čak 200“. Naravno, ove izjave treba uzeti s rezervom, jer podsjećaju na ranije „turske udare u kojima je pogođeno jedno 41, a drugi put 151 položaj sirijske vojske, uz mnoštvo ubijenih i ranjenih“.

Moskva: “Mi smo udarili”

No, odmah stiže druga verzija iz Rusije. Rusko ministarstvo obrane, kako je izvijestila agencija Interfax, reklo je da je on provelo zračne udare u kojima su ubijena dva turska vojnika. Konkretno, precizirano je da su ruski zrakoplovi intervenirali u obrani sirijske vojske, kao što su to uvijek činili od 2015. nadalje, kada su trupe Damaska trpjele neprijateljske protunapade.

Ovom prilikom su ruski zrakoplovi napali položaje islamističkih skupina koje su napadale sirijsku vojsku zapadno od Saraqiba. U toj intervenciji su, dakle, bila uključena i turska vojna vozila koja su pomagala teroristima u napadu na sirijske vladine snage. U priopćenju o akciji koja je dovela do smrti turskih vojnika, rusko je ministarstvo obrane neizravno naglasilo odgovornost turskog izbora da podrži svoje saveznike na otvorenom terenu.

„Situacija vrlo nalikuje epizodi od 3. veljače, kada je 5 turskih vojnika poginulo u provinciji Idlib. Tom prilikom su pucali Sirijci koji su otvorili vatru na ciljeve islamističkih skupina u sklopu akcije koja je tada dovela do oslobođenja Saraqiba“, priopćila je Moskva, a referirajući se na ovo što se dogodilo početkom veljače, ruski vojni odjel je naglasio da je greška turske vojske bila u tome što nije upozorila na nagle pokrete svojih trupa na terenu, koje su s takvim ponašanjem pretjerano izložene protivničkoj vatri.

U međuvremenu je islamistička protuofenziva u Nairabu odbačena, kako su priopćili izvori sirijske vojske. Međutim, napetost je i dalje vrlo visoka. Turska ne želi daljnje napredovanje sirijske vojske u pokrajini Idlib, dok Rusija čvrsto podržava Damask u operacijama kojima je cilj oslobođenje cijelog teritorija. Ovo su značajne razlike između Moskve i Ankare koje bi mogle dodatno pogoršati situaciju, ali nije Rusija ta koja mora donositi odluke, već Erdogan, koji mora napraviti važan izbor između podrške teroristima Al-Qaede i zdravog razuma, kao što smo pojasnili u analizi objavljenoj sinoć, kojoj se malo toga može dodati.

Spomenimo i da su informacije o zahtjevu Turske za raspoređivanjem sustava protuzračne obrane Patriot na sirijskoj granici neistinite, izvijestio je predstavnik ministarstva obrane Turske.

Vijest je jučer prva objavila američka agencija Bloomberg i proširila informaciju da je Ankara od Washingtona tražila da postavi sustave Patriot blizu granice sa Sirijom, “kako bi odvratila Rusiju od Idliba”.

Izvor je rekao da će, ako sustavi protuzračne obrane budu raspoređeni u provinciji Hatay, turske zračne snage moći izvesti operacije protiv sirijskih vladinih snaga.

Međutim, tursko ministarstvo obrane je izvijestilo o dva mrtva i pet ranjenih vojnika, ali i da Ankara namjerava postići dogovor s Moskvom o Idlibu, jer, prema Erdoganu, “do sada nije bilo zadovoljavajućih rezultata”.

U tom smislu je možda nabolje objaviti kratku snimku terorista prije napada na Nairab i onoga što je na bojnom polju ostalo od njih, ali te prizore ne preporučujemo za gledanje osjetljivim, a posebno mlađim osobama.

VIDEO: Skupina prije početka napada na Nairab

RATA ĆE BITI, ALI… Turski vođa mora birati između podrške teroristima i zdravog razuma

FOTOGALERIJA: Ostaci terorista koji su krenuli u napad na Nairab ( +21 !!!)

dogovoridlibrusijasirijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Franjo Tahi
4 godine prije

A sto ti nekom brojis Turcine, pa vi imate manje razuma cak I od nas Balkanaca, a komplex velicine vas pere jos I vise nego nas, ukoliko hitno ne dodjete k sebi nebu dobro, mislim jebe se meni za vas, samo velim.

Dopizdilomi
4 godine prije

Davaj, davaj……

Siniša
4 godine prije

Dođite bolan sebi dok još imate kome doći.

Tico
4 godine prije

Jebote te takav rat, ovo na videu!

Siniša
4 godine prije

Još malo bajki…
“Turska razgovara sa Rusijom o mogućnosti korišćenja vazdušnog prostora Sirije, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Po njegovim rečima, „pregovori se nastavljaju“ i poteškoće se mogu prevazići ako se Rusija ne bude mešala, javlja Si-En-En Turk.

Akar je uverio da Ankara želi da „uspostavi režim prekida vatre“ u Siriji.
On je naglasio da turski i ruski vojni stručnjaci održavaju „zdrav dijalog“.

Ministar je naglasio da Turska „nema problema sa Rusijom“, „meta turskih snaga je sirijski režim“.

Turska „ni u kojem slučaju ne želi da dozvoli nikakve sukobe sa Rusijom“.

Vojske dve zemlje mogu početi zajedničko patroliranje u zoni deeskalacije u sirijskoj provinciji Idlib, rekao je ministar.

Akbar je saopštio da će S-400 koji su kupljeni od Rusije početi da se koriste.”

varjag
4 godine prije

Sve ide kako treba!!!!!!!!

Siniša
4 godine prije

A pazite odgovor Poljaka… “Skoro dve trećine Poljaka oseća zahvalnost prema Crvenoj armiji za oslobođenje Poljske od nemačke okupacije, i smatraju da je Aušvic oslobodila sovjetska vojska, pokazuje istraživanje koje je sprovela francuska kompanija „Ifop“ u Poljskoj. Rezultati istraživanja su pokazali da je 65 odsto Poljaka zahvalno snagama Crvene armije za oslobađanje Poljske u februaru 1945. godine. Sa druge strane, 27 odsto ispitanika se izjasnilo negativno, dok tri odsto anketiranih nije moglo da odgovori na pitanje. U istraživanju je precizirano da je najveći procenat ispitanika koji su zahvalni Crvenoj armiji – stariji od 65 godina (77 odsto). Istovremeno, anketa je pokazala da, što je viši nivo obrazovanja Poljaka, to ispitanici ređe osećaju zahvalnost prema oslobodiocima Poljske (61 odsto ispitanika sa visokim obrazovanjem u poređenju sa 68 odsto sa srednjim obrazovanjem). Ko je oslobodio Aušvic? Na pitanje: „Ko je oslobodio Aušvic 27. januara 1945. godine“, većina ispitanika je odgovorila – snage… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

SA sada utvrđuje položaje…Kada se ukopaju na okolnim brdima,rat je gotov. Turci to znaju i pokušavaju protuudare dok se još može nešto učinit. Gdje im je interes pomagati teroriste,to nikome nije bistro. Umjesto da ih iskoriste da potisnu Kurde,pa i Amere na području koje je bogato naftom,samo gube vrhunske borce za tupavo tvrdoglavljenje.

Siniša
4 godine prije

Vadi Mirko jbt, šta te za krezubom spodobom.

Siniša
4 godine prije

Šta se dešava sa tobom u ovih par dana, komemtari su ti čak i pretjerano fenomemalni;još napišeš Isus velikim slovom i sa respektom.

Alen
4 godine prije

Kakav masakar , ovo je izgleda bila samoubilačka misija , ne sumnjam da će ih biti još , nakon što glavnina snaga koja iz nekih svojih razloga želi ići u takve misije bude eliminisana , ostatak ide na predaju ili gore na kurdsko ratište..
Turci su tu samo da gurnu iste u takve misije…

Siniša
4 godine prije

Tačno, glas Ruskog razuma a ne zapadnog bezumlja…dostojanstveno je stala pred Predsednika, razumno, staloženo i smireno postavila pitanje, njene riječi imaju težinu a ne kao prozapadne fukare koje nisu u stanju to uraditi već samo bukati, lomiti i paliti sve oko sebe. Ugledajte se proteroristički šizofreničari na ovu dostojanstvenu Rusku divu jer ona je mjerilo a ne vi krvožedni i nadrogirani šizofreničari. Sram te bilo te žene i ne brini za njeno zdravlje jer ovako se brda pomjeraju…smireno,tiho i ne misli da njene riječi nisu probole Putina.

Kažun
4 godine prije

Šteta za stradale masline.

politicki nekorektan
4 godine prije

—nisam ni slutio da masline mogu biti tako smtonosne !?….sto bi rekli ameri , zeleno protiv zelenih…

Mlata
4 godine prije

Jbt…ja kad to napišem, slično nešto “ubiju”me s minusima, pogrdno nazivaju bla bla. Evo tebi od Mlate četvrti plus

Riddick
4 godine prije

S obzirom koliko je tenkova, artiljerije, oklopnih vozila ušlo iz turske, mislim da se SAA dobro drži.
Napredivanje u dubinu teritorije u trenutnim uslovima bi bilo skupoceno za SAA.
Ovde će morati Rusi da prelome i da kažu idemo i na Turke, e onda kada imaju punu Rusku podršku SAA će moći da nastavi dalje jer, mislim da Erdogan neće povući vojsku,Kremlj će morati da ga uceni ili da na neki način sa što manje gubitaka efikasno eliminiše tursko prisustvo u Idlibu i ostatku Sirije kasnije jer su Turci jedina prava prepreka oslobadjanju Sirije.

eks
4 godine prije

Žalosno je to što ih podržava veliki broj ljudi islamske veroispovesti. Tako je u BiH , tako je u Novom Pazaru , tako je i na Kosovu , pa onda dolazi ono “Islamisti” . Inače, ja se sa tobom slažem u tome da ovi teroristi nikakve veze sa Islamom nemaju. Oni su korisni idioti zapada i Turske .

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Na zadnjim pregovorima u Moskvi turskoj delegaciji je ponuđeno:
• Zona uz granicu dubine 16 km koja bi bila pod njihovom kontrolom
• Turska treba evakuirati promatračke postaje sa području koje je oslobodila SAA
• Rusija bi postavila promatračku postaju na granici između Idliba i Afrina
• Međudržavni putevi bi bili otvoreni pod zajedničkim garancijama Turske i Rusije te bi njima patrolirale združene patrole

Turska delegacija odbacila je sve ove prijedloge. Drugim riječima nije više željela pričati s Lavrovom i odlučili su popričati s Gerasimovim.
Kako je taj razgovor jučer prošao , vidjeli smo. Mislim da im se nije svidio iako Valeri nije skinuo rukavice

eks
4 godine prije

Tom, provokatoru, pusti vodu za sobom .

istina boli
4 godine prije

Kroz selovod ispod sahta, plovi turcin braon jahta.

Ivo
4 godine prije

Neke od ovih snimki su iz prethodnih borbi oko Aleppa pred nekoliko dana, kad su štakori prvi put jurišali s turskim oklopnjacima. Nema prevelikih ozljeda na ovim nesretnicima, očito se koriste vakuumske bombe.
Rusi od jutros udaraju po Arihahu, prvom većem gradu na trasi M4, očito je koji je slijedeći cilj. Ako turci ne pristaju na zajedničke patrole, onda će cestu kontrolirati SAA. Što je uostalom i mnogo poštenije.

ботовање
4 godine prije

Лепо си изнад рекао,свака ти је мудра.

Tau
4 godine prije

Brave New Word,
Nazalost upravo tako , pogodi si u sridu, i to je uzrok svega, Civilizacija je dosla do svog vrha, sad slijedi pad.
Sva tehnologija i znanje koju smo vratili od prijasnjih civilizacija okrenuli smo konta samih sebe.
Kaze se da je povijest majka mudrosti…….pa di je ta mudros? a iste nam se stvari dogadaju …i opet …i opet………
Oholost , zloba, sebicnost i mrznja vraca se na svoj tron. Posljedice su vec tu.
U nama jos ima mali dio Abela …ako nam se posrici mozda ga i pronademo…

Đuka Fićuka
4 godine prije

Aj turcin naprcin, zalosna mu majka

Tau
4 godine prije

Turkish Minister of Defense Hulusi Akar: “The S-400 will undoubtedly be deployed.” “It seems that Turkey wants to protect its troops from the Russian Air Force and the Syrian Air Force using a Russian-made S-400 missile system,” the Syria Civil War Map resource reports. Earlier, experts have already reported that the supply of Russian S-400s to Turkey’s armament can pose very serious risks for Russian allies in the region and for Russia itself, and against the background of the aggravation of the military situation in Syria, According to them [experts] Turkey may indeed begin to use S-400 in order to hit aerial targets over the Arab Republic. On the other hand, analysts pay attention to the fact that if Ankara really decides to take such a step, very tough measures on the part of Russia will await it. “Turkey can shoot down targets over its territory – this does not… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Kako prenosi stranica topwar.ru Turci su demantirali da od NATO a traže Patriot.. A ovo im je pouka kako nije ništa ostalo od trorista tako ne bi ni od njih ostalo ništa. Erdogan je panici poslije puča osudio i smjenio mnoge sposobne časnike Turskom vvojskom nema tko ni zapovijedatii.. Da imaju moderno oružje to jest činjenica ali to je sve što imaju.

Deno
4 godine prije

Da ti nije Rusije sada bi imao par desetaka miljona izbjeglica u europi stavi sliku Putina na zid i svaki dan mu se klanjaj

Laki Topalović
4 godine prije

Ala ne pizdi, islamske i islamističke u lingvistici nije isto, islamsko je našto islamsko, a islamističko lažno joje se krije iza imena islama. Što sad još da pravi kobasicu od imena skupine, kako is napisao? TERORISTICKE grupe, koje su stvorili i finansiraju SAD, IZRAEL, V. BRITANIJA, FRANCUSKA I TURSKA, A gdje su Katar i Barbarija? I koliko to slova ima, svaki put kad se piše. Stvarno si dosadan, ali kako si zaboravio Rijad i Dohu, ne čudi me

Laki Topalović
4 godine prije

A tko to ima 150 eura u Petrogradu. Možda socijala, to da. Imaš na netu penzije i plaće u Petrogradu, dakle se+eš

Laki Topalović
4 godine prije

Ej Al Lažeera Balkan, smiri se…

nije bitno tko
4 godine prije

Imaš pravo. Večina tih kriminalaca, silovatelja i zločinaca, ne zna ni par reči iz kurana, niti ne zna izpovedati jedne molitve. Mnogi od njih pričaju čak u francuskom, švedskom, engleskom i njemačkom jeziku. Sve su to strani plačenici, koji se nazivaju “psi rata”. To je sve američko-izraelska proxy vojska plačenika i probisveta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI