fbpx

Ruski odgovor Turskoj: „Urazumite se i poštujte dogovor iz Sočija“

Suhoj Su-34

U sirijskoj provinciji Idlib, posljednjoj izvan kontrole predsjednika Assada i području velikih napretka sirijske vojske u posljednjih nekoliko tjedana, situacija je vrlo napeta.

Kako bi zakomplicirala stvari na Terenu, Turska se izravno uključila u protunapad islamističkih terorističkih skupina zapadno od grada Saraqiba, strateškog položaja koji se vratio u ruke Damaska krajem siječnja. Nakon jučerašnjih borbi su poginula dva turska vojnika, a nekoliko ih je ranjeno. Broj mrtvih terorista nije naveden, ali je u zračnim udarima ruskih Su-24 ubijen priličan broj napadača, takoreći svi koji su bili u jednom tenku i šest oklopnih pješačkih vozila koji su se kretali prema Nairanu, gradu kojeg su teroristi i Turska demonstrativno htjeli ponovo okupirati.

Napetost je sada vrlo velika. Ali Ankara je optužila Assada, a ne Moskvu, koja je odmah objavila priopćenje da je rusko zrakoplovstvo na poziv vlade iz Damaska provelo zračne udare po terorističkim skupinama, opet izmiješanih s turskim vojnicima i koje su dobile novu tursku vojnu opremu.

Sve se dogodilo jučer kasno ujutro, kada su ruski i sirijski avioni poletjeli kako bi pomogli vojsci Damaska da zaustaviti ofenzivu koju su pokrenule islamističke skupine na području Nairaba . Ovo malo naselje predstavlja važno istureno mjesto duž autoceste M5, nekoliko kilometara istočno od Saraqiba. Na ovom su području proturske skupine posljednjih godina pustile jake korijene. Čak i u unutarnjim sukobima između 2016. i 2017. s islamističkim formacijama prisutnim u Idlibu, ovdje su, za razliku od drugih dijelova, milicije koje je financirala Ankara imale nadmoć, dok su u ostatku provincije napredovale grupe povezane s Hayat Tahrir Al-Shamom, bivšeg Al-Nusra Fronta ili sirijske Al-Qaide, da budemo precizniji. To je razlog zašto je proturskim ekstremistima bilo važno da pokušaju vratiti Mairab, a potom i Saraqib.

Ofenziva je nakon prijepodnevnog okupljanja i naredbe za pokret, a kako je ranije napisano, bila je potrebna intervencija sirijskog i ruskog zrakoplovstva da se napad  pokuša zaustaviti.

Tada je započelo bombardiranje islamističkih položaja, ali u jednom od tih racija, koji su se dogodili na području Sarmina, pogođena je i vojna oprema turske vojske. Vojnici iz Ankare očito su pružali otvorenu i izravnu potporu terorističkim milicijama, što je bila avantura Erdogana koja je pokosila najmanje dva turska vojnika. Naime, to je broj poginulih kojeg  je potvrdilo tursko ministarstvo obrane, ali koje tvrdi da su ubijeni i „napadu sirijskih zračnih snaga“.

Također, prema ministarstvu iz Ankare, turska vojska je reagirala topničkim bombardiranjem položaja sirijske vojske. Još se nije slegla ni prašina od eksplozija, a turski dužnosnici su govorili o „brojnim ubijenim vojnicima režima, njih čak 200“. Naravno, ove izjave treba uzeti s rezervom, jer podsjećaju na ranije „turske udare u kojima je pogođeno jedno 41, a drugi put 151 položaj sirijske vojske, uz mnoštvo ubijenih i ranjenih“.

Moskva: “Mi smo udarili”

No, odmah stiže druga verzija iz Rusije. Rusko ministarstvo obrane, kako je izvijestila agencija Interfax, reklo je da je on provelo zračne udare u kojima su ubijena dva turska vojnika. Konkretno, precizirano je da su ruski zrakoplovi intervenirali u obrani sirijske vojske, kao što su to uvijek činili od 2015. nadalje, kada su trupe Damaska trpjele neprijateljske protunapade.

Ovom prilikom su ruski zrakoplovi napali položaje islamističkih skupina koje su napadale sirijsku vojsku zapadno od Saraqiba. U toj intervenciji su, dakle, bila uključena i turska vojna vozila koja su pomagala teroristima u napadu na sirijske vladine snage. U priopćenju o akciji koja je dovela do smrti turskih vojnika, rusko je ministarstvo obrane neizravno naglasilo odgovornost turskog izbora da podrži svoje saveznike na otvorenom terenu.

„Situacija vrlo nalikuje epizodi od 3. veljače, kada je 5 turskih vojnika poginulo u provinciji Idlib. Tom prilikom su pucali Sirijci koji su otvorili vatru na ciljeve islamističkih skupina u sklopu akcije koja je tada dovela do oslobođenja Saraqiba“, priopćila je Moskva, a referirajući se na ovo što se dogodilo početkom veljače, ruski vojni odjel je naglasio da je greška turske vojske bila u tome što nije upozorila na nagle pokrete svojih trupa na terenu, koje su s takvim ponašanjem pretjerano izložene protivničkoj vatri.

U međuvremenu je islamistička protuofenziva u Nairabu odbačena, kako su priopćili izvori sirijske vojske. Međutim, napetost je i dalje vrlo visoka. Turska ne želi daljnje napredovanje sirijske vojske u pokrajini Idlib, dok Rusija čvrsto podržava Damask u operacijama kojima je cilj oslobođenje cijelog teritorija. Ovo su značajne razlike između Moskve i Ankare koje bi mogle dodatno pogoršati situaciju, ali nije Rusija ta koja mora donositi odluke, već Erdogan, koji mora napraviti važan izbor između podrške teroristima Al-Qaede i zdravog razuma, kao što smo pojasnili u analizi objavljenoj sinoć, kojoj se malo toga može dodati.

Spomenimo i da su informacije o zahtjevu Turske za raspoređivanjem sustava protuzračne obrane Patriot na sirijskoj granici neistinite, izvijestio je predstavnik ministarstva obrane Turske.

Vijest je jučer prva objavila američka agencija Bloomberg i proširila informaciju da je Ankara od Washingtona tražila da postavi sustave Patriot blizu granice sa Sirijom, “kako bi odvratila Rusiju od Idliba”.

Izvor je rekao da će, ako sustavi protuzračne obrane budu raspoređeni u provinciji Hatay, turske zračne snage moći izvesti operacije protiv sirijskih vladinih snaga.

Međutim, tursko ministarstvo obrane je izvijestilo o dva mrtva i pet ranjenih vojnika, ali i da Ankara namjerava postići dogovor s Moskvom o Idlibu, jer, prema Erdoganu, “do sada nije bilo zadovoljavajućih rezultata”.

U tom smislu je možda nabolje objaviti kratku snimku terorista prije napada na Nairab i onoga što je na bojnom polju ostalo od njih, ali te prizore ne preporučujemo za gledanje osjetljivim, a posebno mlađim osobama.

VIDEO: Skupina prije početka napada na Nairab

RATA ĆE BITI, ALI… Turski vođa mora birati između podrške teroristima i zdravog razuma

FOTOGALERIJA: Ostaci terorista koji su krenuli u napad na Nairab ( +21 !!!)

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
64 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
1 godina prije

A sto ti nekom brojis Turcine, pa vi imate manje razuma cak I od nas Balkanaca, a komplex velicine vas pere jos I vise nego nas, ukoliko hitno ne dodjete k sebi nebu dobro, mislim jebe se meni za vas, samo velim.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Davaj, davaj……

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Dođite bolan sebi dok još imate kome doći.

Tico
Gost
Tico
1 godina prije

Jebote te takav rat, ovo na videu!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Tico

Zavisi ko se gde nalazi, sve mi se čini da je nekome na njegovu žalost rat nasilno prestao.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nekome rat nekome brat, vazda bilo.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Još malo bajki… “Turska razgovara sa Rusijom o mogućnosti korišćenja vazdušnog prostora Sirije, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar. Po njegovim rečima, „pregovori se nastavljaju“ i poteškoće se mogu prevazići ako se Rusija ne bude mešala, javlja Si-En-En Turk. Akar je uverio da Ankara želi da „uspostavi režim prekida vatre“ u Siriji. On je naglasio da turski i ruski vojni stručnjaci održavaju „zdrav dijalog“. Ministar je naglasio da Turska „nema problema sa Rusijom“, „meta turskih snaga je sirijski režim“. Turska „ni u kojem slučaju ne želi da dozvoli nikakve sukobe sa Rusijom“. Vojske dve zemlje mogu početi zajedničko patroliranje… Pročitaj više »

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Sve ide kako treba!!!!!!!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

A pazite odgovor Poljaka… “Skoro dve trećine Poljaka oseća zahvalnost prema Crvenoj armiji za oslobođenje Poljske od nemačke okupacije, i smatraju da je Aušvic oslobodila sovjetska vojska, pokazuje istraživanje koje je sprovela francuska kompanija „Ifop“ u Poljskoj. Rezultati istraživanja su pokazali da je 65 odsto Poljaka zahvalno snagama Crvene armije za oslobađanje Poljske u februaru 1945. godine. Sa druge strane, 27 odsto ispitanika se izjasnilo negativno, dok tri odsto anketiranih nije moglo da odgovori na pitanje. U istraživanju je precizirano da je najveći procenat ispitanika koji su zahvalni Crvenoj armiji – stariji od 65 godina (77 odsto). Istovremeno, anketa je… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Siniša

Koji su to moroni što kažu da je Aušvic oslobodila vojska Počjske .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kakve ovo veze ima s Turcima i Sirijom? Očito nemaš s kim razgovarati, pa je svaki prostor dobar?

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

SA sada utvrđuje položaje…Kada se ukopaju na okolnim brdima,rat je gotov. Turci to znaju i pokušavaju protuudare dok se još može nešto učinit. Gdje im je interes pomagati teroriste,to nikome nije bistro. Umjesto da ih iskoriste da potisnu Kurde,pa i Amere na području koje je bogato naftom,samo gube vrhunske borce za tupavo tvrdoglavljenje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Vadi Mirko jbt, šta te za krezubom spodobom.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sreća pa je krezub….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Šta se dešava sa tobom u ovih par dana, komemtari su ti čak i pretjerano fenomemalni;još napišeš Isus velikim slovom i sa respektom.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Kakav masakar , ovo je izgleda bila samoubilačka misija , ne sumnjam da će ih biti još , nakon što glavnina snaga koja iz nekih svojih razloga želi ići u takve misije bude eliminisana , ostatak ide na predaju ili gore na kurdsko ratište..
Turci su tu samo da gurnu iste u takve misije…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Tačno, glas Ruskog razuma a ne zapadnog bezumlja…dostojanstveno je stala pred Predsednika, razumno, staloženo i smireno postavila pitanje, njene riječi imaju težinu a ne kao prozapadne fukare koje nisu u stanju to uraditi već samo bukati, lomiti i paliti sve oko sebe. Ugledajte se proteroristički šizofreničari na ovu dostojanstvenu Rusku divu jer ona je mjerilo a ne vi krvožedni i nadrogirani šizofreničari. Sram te bilo te žene i ne brini za njeno zdravlje jer ovako se brda pomjeraju…smireno,tiho i ne misli da njene riječi nisu probole Putina.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ajde za dublin

Motown
Gost
Motown
1 godina prije
Reply to  Kaj ti

Dublin je prepun naših ljudi, već se puno njih i vraća doma osim onih koji su si i tamo poslove sredili preko veze !

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa
Prozapadne fukare ni ne mogu ni doci do svog predsjednika da mu kazu sto misle. Da li je ijedan Francuz uspio scepati Makrona? Ne mogu ni preko TV emisija jer javljanje uzivo vise ne postoji na zapadu, ako i postoji onda je sve izrezirano.

Kažun
Member
Kažun
1 godina prije

Šteta za stradale masline.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Kažun

Baš upada u oči koliko ima maslinika tamo

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

—nisam ni slutio da masline mogu biti tako smtonosne !?….sto bi rekli ameri , zeleno protiv zelenih…

Bajro
Gost
Bajro
1 godina prije

Molim LOGICNO da prestane upotrebljavati termin ISLAMISTICKE grupe, nego da koristi termin TERORISTICKE grupe, koje su stvorili i finansiraju SAD, IZRAEL, V. BRITANIJA, FRANCUSKA I TURSKA
Jer ove glavosjeće nemaju nikakve veze sa ISLAMOM

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Bajro

Žalosno je to što ih podržava veliki broj ljudi islamske veroispovesti. Tako je u BiH , tako je u Novom Pazaru , tako je i na Kosovu , pa onda dolazi ono “Islamisti” . Inače, ja se sa tobom slažem u tome da ovi teroristi nikakve veze sa Islamom nemaju. Oni su korisni idioti zapada i Turske .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eks

Zapravo dovoljno je čitati komentare na Al Jazeeri Bakan, smrad do smrada.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Bajro

Ala ne pizdi, islamske i islamističke u lingvistici nije isto, islamsko je našto islamsko, a islamističko lažno joje se krije iza imena islama. Što sad još da pravi kobasicu od imena skupine, kako is napisao? TERORISTICKE grupe, koje su stvorili i finansiraju SAD, IZRAEL, V. BRITANIJA, FRANCUSKA I TURSKA, A gdje su Katar i Barbarija? I koliko to slova ima, svaki put kad se piše. Stvarno si dosadan, ali kako si zaboravio Rijad i Dohu, ne čudi me

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Bajro

Imaš pravo. Večina tih kriminalaca, silovatelja i zločinaca, ne zna ni par reči iz kurana, niti ne zna izpovedati jedne molitve. Mnogi od njih pričaju čak u francuskom, švedskom, engleskom i njemačkom jeziku. Sve su to strani plačenici, koji se nazivaju “psi rata”. To je sve američko-izraelska proxy vojska plačenika i probisveta.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Svi su oni došli zaraditi puno para, silovati što više nejači i pljačkati imovinu Sirijaca. Siluju čak bebe, male dečkiče i stare babe…… Nisu to muslimani. To je najgora ološ ovog svjeta, koja radi za sioniste iz Washingtona.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Jbt…ja kad to napišem, slično nešto “ubiju”me s minusima, pogrdno nazivaju bla bla. Evo tebi od Mlate četvrti plus

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ma briga me za minuse al’ tako vidim gde živim, u kakvom okruženju! Neverovatno da ljudi ne kapiraju to što pišeš iako se mora priznati da su pravi majstori obmane pa otud i ne čudi što ih mase ne provaljuju. Pozdrav

akodviwcvwbcvuwdcbwcwecfwecfw
Gost
akodviwcvwbcvuwdcbwcwecfwecfw
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ma ne, to su “slučajno” oko njega sve pinokiji mudraci…………………..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Evo skupila se antiHazrska braća. Jel i Xi Jinping Hazar? Ili Šojgu, ili Lavrov, ili Greman Gref ili Aleksej Miller. Stvarno ste zatucani do bola.

deviaefvanewfvrniewrfwerfw
Gost
deviaefvanewfvrniewrfwerfw
1 godina prije

Program u njemu ne moža povjerovati u istinu već misli da je istina ono saznanje o Nosferatuu koje su mu programeri imputirali, program je jači od svjesti.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

S obzirom koliko je tenkova, artiljerije, oklopnih vozila ušlo iz turske, mislim da se SAA dobro drži.
Napredivanje u dubinu teritorije u trenutnim uslovima bi bilo skupoceno za SAA.
Ovde će morati Rusi da prelome i da kažu idemo i na Turke, e onda kada imaju punu Rusku podršku SAA će moći da nastavi dalje jer, mislim da Erdogan neće povući vojsku,Kremlj će morati da ga uceni ili da na neki način sa što manje gubitaka efikasno eliminiše tursko prisustvo u Idlibu i ostatku Sirije kasnije jer su Turci jedina prava prepreka oslobadjanju Sirije.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Riddick

Čemu komplikovati jednostavan posao , turci ih gurnu s jedne strane saa dočeka (ovako kao sad ) s druge strane.. Velika je mogućnost da turska ove napade ” koordinira ” s rusijom ..
Nema razloga da rusija i turska ratuju jer vidljivo je da su smetnja i jednim i drugim..
Glavninu razbiti , ostatak na kurdsko ratište..
Ono što moze biti zanimljivo je da turska recimo zatraži istu uslugu s kurdima od saa ..
Postoji i neočekivan prevrat , to je predaja glavnine snaga u idlibu , mada turci se trude da osiguraju da do toga ne dodje..

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Alen

To bi bilo idealno, ali Erdogan zeli da anektira delove sirije.
Konflikt je usao u poslednju fazu poslednji neprijatelj je Turska vojska u Siriji. HTS je precrtana nula, SDF su slabi i nemaju poverenja u SAD.
Ako Turke rese rat je gotov.
Okupirao je Afrin Jarabulus deo u severnu granicu, sad je poslao vojsku i u Idlib.
Preterao je i morace da mu se objasni na silu gde su granice Sirije, sve ide ka tome.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Riddick

Dobro a šta bi ti s 40 000 terorista ” na grbači ” od propalog plana ?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Alen

Libija, Afrin Jarabulus Sever Sirije neke ce SAA da pobije zarobi neki ce dobiti amnestiju neki ce da pobegnu pacovskim kanalima. Seti se ISIS, 100 000 vojnika u zenitu moci, kontrolisali su teritoriju od 282485 kvadratnih kilometara na kojoj je zivelo 10 miliona stanovnika, najjaca ter. grupa u Siriji i sada njihove zene i deca zive u izbeglickim kampovima po pustinjama i ima ih par hiljada vecina boraca je izginula, izvode napade udari i bezi, ni 1 selo ne kontrolisu u Siriji i Iraku, postali su podzemlje. A nekada su desetine cisterni nafte dnevno slali za Tursku. Paradirali su u… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Riddick

Pazi , ne mozes da rjesavas problem tako da napraviš problem ali na drugom mjestu.. U libiju ne moze. U afrin i jarabulus ne može . U EU ( mislim da ) ne može. U matične zemlje ne moze. U Tursku ne može. Mislim da ne moram da objašnjavam zašto ne moze u gore navedena mjesta.. Dakle kud i šta s njima , osim u borbu.. Druga stvar , rusija i turska nemaju niti jedan razlog da ratuju , prvo jer su isti zajednički problem a rusi su ti dovoljno uvidjavni da znaju kakav je to problem turcima.. Ovaj folklor… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Alen

Juce su ispaljene 2 rakete na ruski Su 24 i Turska vojska je artiljerijom i visecevnim lanserima gadjala pozicije SAA Rusko vazduhopovstvo je bombardovalo turske pozicije i ubili su nekoliko vojnika Rusija poziva na postovanje dogovora iz Socija a Turska na povlacenju SAA na pocetne pozicije. Situacija se zaostrava i ne blefiraju ni jedni ni drugi. Erdogan hoce deo Sirije to nije nista novo i nece tek tako da odustane, da je hteo da unisti HTS trebao je samo da prekine posiljke naoruzanja i SAA bi ih pregazila ocas posla, mogao je i sam da ih pregazi kao sto je… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Riddick

.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Riddick

Napisao sam ti gore , taj folklor je namjenjen turskom tržistu , ne tebi..
Smanji malo praćenje medija , jer kako si svjestan da se isti kontrolišu na zapadu nije li logično da se isti mogu konttolisti i na istoku pa tako dobijaš i informacije na osnovu kojih zaključuješ..
Naravno zaklučak će biti onakav kako ti se servira…Što i jest tako , vidljivo je..
Dakle , dublje , šire sagledaj situaciju , ima tu još tona materijala u opticaju..

Malo prizemniji potezi su u igri od toga kako ti dozivljavaš sve ovo..

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen Teoriju o duplom pasu Turska – Rusija si zanimljivo iznio ali se u ovom slučaju slažem s Riddickom. S obzirom na razvoj događanja ne liči mi na to. Slične impulsivne reakcije Edrogana su bile i nakon ruskog uništavanja naftnih konvoja. Po svemu sudeći nije očekivao ovako brz i devastirajući poraz HTS-a u Idlibu. Cassad je jučer objavio slike iz operacije Zora Idliba 2. Mrtvi se ne mogu prebrojati ( nisam imao živaca ni listati to do kraja) Izgubivši kontrolu na M5 izgubio je dobar dio svoje pregovaračke pozicije. Kao što Riddick dobro apostrofira da se je već išlo na… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Erdogan je sam kriv što je obećavao turcima da će da udju u EU a gurao je politiku islamizma i ekstremnog nacionalizma, hoće i da zaštiti Palestince a neguje dobre odnose sa izraelom hoće i da bude vodeća zemlja na Bliskom istoku hoće i u Libiji da očuva režim, istovremeno saradjuje i sa muslimanskim bratstvom i naravno da ništa ne funkcioniše zato što je politika rasejana bez jasno definisanog cilja i strategije impulsivna i neozbiljna.
Pri tom potpuno je ignorisao slona u sobi kurdski separatizam u turskoj i kurdsko pitanje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pa to ti je link u dnu, ali nije Cassad, već ANNA News, izvorno

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Laki

Hebi ga nisam vidio link.
Samo ovo nije samo iz napada na Nairiab već iz čitave Zore Idliba2.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

@Riddick Dobro si skrenuo pažnju na pokušaj rušenja SU-24. Upravo sam gledao snimku napada. Turci imaju ogromnu sreću da napad nije uspio. U jučerašnjem scenariju dok su otvoreno podržavali jihadiste, najedanput bi se otvorio pakao. 99,99 % sam siguran da su krasnopoli bili spremni i ciljevi već laserski obilježeni. Kao što rušenjem SU-24 na turskoj granici nisu zaustavili ruske napade nego ih samo pojačali , pa su oni Turkmeni na granici platili ceh tako da su jučer srušili SU-24 bila bi trenutna eskalacija Što su Turci mislili i što su time željeli postići nije mi jasno. Rusi sigurno ne bi… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Na zadnjim pregovorima u Moskvi turskoj delegaciji je ponuđeno: • Zona uz granicu dubine 16 km koja bi bila pod njihovom kontrolom • Turska treba evakuirati promatračke postaje sa području koje je oslobodila SAA • Rusija bi postavila promatračku postaju na granici između Idliba i Afrina • Međudržavni putevi bi bili otvoreni pod zajedničkim garancijama Turske i Rusije te bi njima patrolirale združene patrole Turska delegacija odbacila je sve ove prijedloge. Drugim riječima nije više željela pričati s Lavrovom i odlučili su popričati s Gerasimovim. Kako je taj razgovor jučer prošao , vidjeli smo. Mislim da im se nije svidio… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Turci su jučer pružali vatrenu podršku s samohodnim haubicama T-155 Firtina
Rusi su to prvo dokumentirali dronom i onda je uslijedio upozoravajući precizan napad .
Dovoljno blizu da se prenese poruka i dovoljno daleko da ih se ne uništi.
Slike avio napada postoje na netu

Izgleda da su poginuli turski vojnici bili tenkisti.

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Neka nitko ne plače za njima!

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Nakon što su razgovarali s Putinom Merkelica i Macaron su se čuli i sa Erdom.
Naravno Erdo je naglasio kako je nužno zaustaviti napade SAA kako bi se izbjegla humanitarna kriza u Idlibu.

Nije zgoreg primjetiti kako je EU prije dva dana uvela nove sankcije Siriji.
Naravno uvođenje ekonomskih sankciji razrušenoj zemlji će sigurno smanjiti izbjeglički val i ubrzati povratak izbjeglica kući . 😊

eks
Gost
eks
1 godina prije

Tom, provokatoru, pusti vodu za sobom .

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

Kroz selovod ispod sahta, plovi turcin braon jahta.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Neke od ovih snimki su iz prethodnih borbi oko Aleppa pred nekoliko dana, kad su štakori prvi put jurišali s turskim oklopnjacima. Nema prevelikih ozljeda na ovim nesretnicima, očito se koriste vakuumske bombe.
Rusi od jutros udaraju po Arihahu, prvom većem gradu na trasi M4, očito je koji je slijedeći cilj. Ako turci ne pristaju na zajedničke patrole, onda će cestu kontrolirati SAA. Što je uostalom i mnogo poštenije.

ботовање
Gost
ботовање
1 godina prije

Лепо си изнад рекао,свака ти је мудра.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije

Brave New Word,
Nazalost upravo tako , pogodi si u sridu, i to je uzrok svega, Civilizacija je dosla do svog vrha, sad slijedi pad.
Sva tehnologija i znanje koju smo vratili od prijasnjih civilizacija okrenuli smo konta samih sebe.
Kaze se da je povijest majka mudrosti…….pa di je ta mudros? a iste nam se stvari dogadaju …i opet …i opet………
Oholost , zloba, sebicnost i mrznja vraca se na svoj tron. Posljedice su vec tu.
U nama jos ima mali dio Abela …ako nam se posrici mozda ga i pronademo…

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
1 godina prije

Aj turcin naprcin, zalosna mu majka

Tau
Gost
Tau
1 godina prije

Turkish Minister of Defense Hulusi Akar: “The S-400 will undoubtedly be deployed.” “It seems that Turkey wants to protect its troops from the Russian Air Force and the Syrian Air Force using a Russian-made S-400 missile system,” the Syria Civil War Map resource reports. Earlier, experts have already reported that the supply of Russian S-400s to Turkey’s armament can pose very serious risks for Russian allies in the region and for Russia itself, and against the background of the aggravation of the military situation in Syria, According to them [experts] Turkey may indeed begin to use S-400 in order to… Pročitaj više »

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  Tau

Sretno im bilo ako misle koristiti S400 protiv RuAF-a. Sto oni misle da Rusi nemaju sistem da ga onesposobe?

Max
Member
Max
1 godina prije

Kako prenosi stranica topwar.ru Turci su demantirali da od NATO a traže Patriot.. A ovo im je pouka kako nije ništa ostalo od trorista tako ne bi ni od njih ostalo ništa. Erdogan je panici poslije puča osudio i smjenio mnoge sposobne časnike Turskom vvojskom nema tko ni zapovijedatii.. Da imaju moderno oružje to jest činjenica ali to je sve što imaju.

Deno
Gost
Deno
1 godina prije

Da ti nije Rusije sada bi imao par desetaka miljona izbjeglica u europi stavi sliku Putina na zid i svaki dan mu se klanjaj

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A tko to ima 150 eura u Petrogradu. Možda socijala, to da. Imaš na netu penzije i plaće u Petrogradu, dakle se+eš

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ej Al Lažeera Balkan, smiri se…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik