Ruski tajkun izgubio 230 milijuna dolara na suđenju u SAD-u

Presuda
10 komentara

Dmitrij Ribolovljev tužio je aukcijsku kuću Sotheby’s jer je navodno pomogla trgovcu umjetninama u prijevari

Njujorška porota donijela je presudu protiv ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva u visoko-profilnom sudskom postupku, kojeg je poduzetnik pokrenuo protiv aukcijske kuće Sotheby’s, koju je optužio za poticanje i pomaganje u prijevari. Ribolovljev je tvrdio da je Sotheby’s bio uključen u plan kojeg je navodno dirigirao švicarski trgovac umjetninama i savjetnik Yves Bouvier, kojeg je biznismen optužio za prebacivanje kupnje umjetnina po visokoj marži dok je razliku od prodaje stavio sebi u džep, unatoč njegovom uvjerenju da je Bouvier djelovao kao njegov agent i savjetnik. Ribolovljev tvrdi da je razne kupnje umjetnina preplatio za oko milijardu dolara.

Bitka ruskog milijardera s Bouvierom započela je još 2015., kada je prvi put optužio dilera da mu je nezakonito pretjerao. Ribolovljev je podnio brojne tužbe protiv Bouviera u raznim jurisdikcijama. U listopadu 2018. dvije tvrtke pod kontrolom Ribolovljevog nastavile su tužiti Sotheby’s, tvrdeći da je aukcijska kuća “materijalno pomogla” Bouvieru u prevari poslovnih ljudi.

Tužba je izvorno uključivala 16 nabava umjetnina od travnja 2011. do siječnja 2015. Sotheby’s je u ožujku prošle godine dobio odbacivanje većine tužbi na temelju toga što su žalbe podnesene prekasno ili su nedostajali dokazi.

Najnovije suđenje bilo je usredotočeno na četiri transakcije koje je Ribolovljev proveo s Bouvierom, kupnja filma Renea Magrittea „The Domain of Arnheim“ 2011. u iznosu od 43,5 milijuna dolara; kupnja ‘Wasserschlangen II’ Gustava Klimta 2012. godine vrijedna 183,8 milijuna dolara; 2013. kupnja “Tete”, glave božice, skulpture Amedea Modiglianija u vrijednosti od 67,6 milijuna dolara; i kupnju davno izgubljenog ‘Salvator Mundi’ Leonarda da Vincija od 127,5 milijuna dolara. Ribolovljev je tražio više od 232,5 milijuna dolara odštete od aukcijske kuće za ove poslove, prema izvješću Bloomberga. Međutim, njujorška porota u utorak je oslobodila Sotheby’s optužbi za sve tvrdnje. Nakon presude, odvjetnik Ribolovljeva Daniel Kornstein rekao je da novac nije prvi prioritet u tužbi.

“Ovim slučajem smo postigli naš cilj da rasvijetlimo nedostatak transparentnosti koji muči tržište umjetnina. Ta je tajnovitost otežavala dokazivanje složenog slučaja prijevare pomaganja i poticanja. Ova presuda samo naglašava potrebu za reformama, koje se moraju provesti izvan sudnice”, rekao je Kornstein u izjavi.

Ribolovljev, koji je svjedočio tijekom suđenja, samo je kratko komentirao presudu, rekavši jednostavno: “To je život”. Sotheby’s je, međutim, pozdravio odluku porote, rekavši da je “opravdala” aukcijsku kuću za bilo kakvo navodno nedolično ponašanje.

Prema ranijim medijskim izvješćima, Ribolovljev i Bouvier odlučili su se za izvansudsku nagodbu svoje zasebne pravne bitke prošle godine, ali detalji dogovora nisu objavljeni. Ribolovljev je prethodno bio vlasnik ruskog diva za proizvodnju gnojiva Uralkali, ali se odrekao većine svoje velike ruske imovine još 2017. i trenutačno uglavnom živi u Monaku

Dimitrij RiboljevrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crescent
3 mjeseci prije

Po rodjenu Rus, po residenciji zapadnjak

tihobl
3 mjeseci prije

Pas mi ga je zao. Jadnicak zavrnuli ga za milijardu koju je jedva stekao u znoju lica svog.

Ringo10.
3 mjeseci prije

Vidim u Rusiji se mnogo sekiraju Radi njega

Max
3 mjeseci prije

Bivši vlasnik AC Monaca

Motorola
3 mjeseci prije

Novodobni Amerikanac…

Trolinjo
3 mjeseci prije

Ah, znam kako mu je.

Rudar
3 mjeseci prije

Svatko tko se obogatio na tuđem radu i muci, ne zaslužuje drugo nego da ostane bez svega.

Gad
3 mjeseci prije

Hoćeš da jedeš, hoćeš da je*eš, a to košta, brate.

Motorola
3 mjeseci prije

Kako dobio, tako izgubio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI