Ruski zakonodavci ograničavaju upotrebu stranih riječi

Jezik
20 komentara

Ruski senatori podržali su nacrt zakona kojim se nalaže svim javnim i privatnim subjektima da koriste samo ruske riječi u svojoj službenoj komunikaciji. Zakon koji je u srijedu usvojio gornji dom parlamenta – Vijeće Federacije – navodi da su izuzetak samo riječi koje nemaju ruski ekvivalent.

“Kada se ruski jezik koristi kao državni jezik Ruske Federacije, nije dozvoljena svaka upotreba riječi i izraza koji nisu u skladu sa normama savremenog formalnog jezika”, kaže se u prijedlogu zakona i dodaje da se pravi izuzetak “ za strane riječi koje nemaju uobičajene ekvivalente u ruskom jeziku i uključene su u standardne liste rječnika.”

Vlada će sada morati da pregleda standardnu ​​listu rječnika ako predsjednik usvoji zakon. Prema zakonu, upotreba jezika se smatra „službenom“ ako se koristi u oblastima obrazovanja ili u državnim i opštinskim informacionim sistemima, kao i od strane privatnih subjekata u komunikaciji sa poslovnim partnerima ili klijentima.

Prema novinskoj agenciji Interfaks, autori zakona su tvrdili da će on pomoći povećanju ukupnog nivoa pismenosti među građanima, kao i pravilnoj upotrebi državnog jezika i osigurati da svi državni službenici dovoljno vladaju modernim formalnim ruskim jezikom.

Državna duma usvojila je zakon prošle sedmice. Predlog zakona je navodno osmišljen da „zaštiti“ jezik od prevelikog broja stranih reči.

U to vrijeme, šefica Odbora za kulturu Dume, Elena Yampolskaya, osudila je praksu reklamiranja postavljanja fraza na engleskom jeziku ispisanih „velikim slovima“ na oglase, dok je ruski ekvivalent jedva vidljiv.

Ona je insistirala na tome da se nakon donošenja zakona formulišu nova pravila za medije, oglašavanje i informisanje potrošača. Yampolskaya je također pozvala kolege poslanike da razmotre da kršenje normi o upotrebi državnog jezika bude administrativni prekršaj.

jezikrusijaStrane Riječi
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Da li ste primjetili koliko je engleskih riječi službeno zavladalo u njemačkom govornom području? Ako tako nastave od jezika će im ostati tragovi ili će ga ukinuti. U nemaloj mjeri i mi pratimo takve “trendove” koji su najbolji pokazatelj pokoravanja despotu.

Max
1 godina prije

Odlično bit će nemoguće da Rusi melju besmislice.

nessy
1 godina prije

Rusi uopce nisu kul. Umjesto da lajkaju engleski, oni pametuju. Trebas biti trendi, a ne old skul. Ok?

Rimtutituki
1 godina prije

Francuska ima taj zakon od 1970. Radio,TV,cinema ne smije vise od 30% . Treba pogledat francuski zakon,nista strasno. U italij ima accademia ( accademia della crusca) koja se samo tim bavi.

Grdi
1 godina prije

Bravo !! ………….. kad bi tako bilo i u hrvatskoj …….. ali to mozda u drugoj galaksiji ……..

crox
1 godina prije

ovo podsjeća na hrvatsku iz nedavnih vremena. kazne za korištenje nehrvatskih riječi …

милан
1 godina prije

Стрељао бих свакога ко то ради.

Vojni analitičar
1 godina prije

Pa to je nešto sasvim normalno i što bi svaka zemlja trebala učiniti. Čuvati svoj jezik i kulturu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI