Ruski zvaničnik povrijeđen u pokušaju atentata

Ruski diplomata u Centralnoj Africi
8 komentara

Visoki član ruske diplomatske misije u Centralnoafričkoj Republici (CAR) hospitalizovan je usljed eksplozije paketa bombe, potvrdila je moskovska ambasada u Bangiju ruskim medijima.

Zvaničnik, identificiran kao Dmitry Sytyy, navodno je primio prijetnje protiv sebe i svoje porodice zbog veza Rusije sa vladom CAR. Sytyy je na čelu lokalnog ogranka „Ruskog doma“, mreže kulturnih centara pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Vijest je prva objavila ruska oficirska organizacija, koja tvrdi da pruža vojnu obuku vladinim snagama u toj afričkoj državi. Rečeno je da je paket bombe eksplodirao u Sytyyjevim rukama, a on je prebačen u bolnicu nakon incidenta, koji je opisan kao teroristički napad.

Ambasada je saopštila da se incident dogodio u kući diplomate, ispred ruske diplomatske baze. Sytyyjevo stanje je opisano kao neopasno po život, iako je očigledno patio od potresa mozga.

Nacija godinama pati od turbulencija. Ruska ambasada savjetuje građanima da ne posjećuju zemlju, uključujući glavni grad, od 2020. Moskva je navodno pomogla vladi CAR-a da osigura usluge privatnih ruskih vojnih instruktora.

Sindikat oficira za međunarodnu sigurnost, koji je objavio vijest o Sytyyu, uključen je u obuku trupa CAR-a, prema njenom rukovodstvu.

Francuska, bivša kolonijalna sila koja je vladala regionom do 1960-ih, bila je veoma kritična prema rastućem uticaju Rusije u Africi. Prošlog mjeseca, francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je Moskvu za “grabežljive” ambicije u dijelovima kontinenta, na koje Pariz dugo gleda kao na područje od strateškog interesa.

U četvrtak je francusko ministarstvo odbrane izvijestilo o povlačenju preostalih 130 vojnika, koji su bili dio misije MISLOG u CAR-u. Njihov bivši kamp je u utorak zvanično predat lokalnim vlastima, saopštilo je ministarstvo.

atentatCARDiplomatarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Tihobl

Vidi ovo.
Je li moguće da… nisu Englezi? 😄

tihobl
1 godina prije

Prvo je dobio pismo iz Francuske da rusi moraju da napuste Afiku i ako ne napuste da ce uslijediti paket sa glavom njegovog sina. Kad je dobio paket pozurio je da ga otvori strahujuci da je u njemu glava.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ma .. Sity je coordinator Wagner za République centrafricaine, RCA .Wagner potisnuo Francuze iz PREBOGATE RCA , Direction générale de la Sécurité extérieure mu poslali BOOM , BOOM paket 😁 . Sad Monsieur Bernard Emie , drijesi gace — i pazi kud i kako vozis 😁 ….

Max
1 godina prije

Pričekajmo rezultate istrage.

Iz mase
1 godina prije

Prigožin je optužio Francuze da stoje iza napada i tvrdi da je Siti 11. studenoga primio paket iz Toga koji je sadržavao fotografiju njegova sina, koji živi u Francuskoj, popraćenu porukom u kojoj je pisalo da će dobiti glavu svog sina ako “Rusi ne odu s afričkog kontinenta”.

Prigožin je dodao da su Sitijeve posljednje riječi prije nego što je pao u nesvijest i odveden u bolnicu bile: “Vidio sam poruku: ‘Ovo je za vas od svih Francuza, Rusi će otići iz Afrike.'”

Nekoime
1 godina prije

Ukoliko se Rusi ne povuku iz Centralne Afrike, Macron će aktivirati svoju babuskaru nasred Crvenog trga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI