Rusko-američki vizni rat započeo je Vašington

Vizni rat
5 komentara

Rusija je više puta pozvala Vašington „da u potpunosti normalizuje odnose u pogledu konzularnih i viznih pitanja“.

Sjedinjene Države bile su te koje su započele “vizni rat” sa Rusijom i nametnule praksu lične razmjene viza, objavila je ruska ambasada u Vašingtonu na svojoj stranici na Fejsbuku, komentarišući izvještaje američkih medija o problemima sa kojima se američke diplomatske misije suočavaju u Rusiji.

“Željeli bismo još jednom da podsjetimo da je odgovornost za ovaj “zastoj” u potpunosti na američkoj strani. Upravo su Sjedinjene Države postale pokretač takozvanog” viznog rata “, namećući praksu lične razmjene viza, kada zaposleni u ruskim stranim misijama dobijaju dozvole za ulazak samo zajedno sa izdavanjem viza za američko osoblje“, saopštila je ambasada.

Ruska diplomatska misija saopštila je da je primila k znanju članak objavljen u elektronskoj verziji The Vashington Posta od petka, „u kojem, pozivajući se na izvore američkog Stejt departmenta, autori još jednom obmanjuju svoje čitaoce i nastoje da svale krivicu za probleme vezane za konzularna i vizna pitanja na rusku stranu“.

„Informacije sadržane u članku ne odgovaraju stvarnom stanju stvari“, rekla je ruska ambasada.

“Nije bilo odbijanja izdavanja viza diplomatama i drugim specijalistima zaposlenim u američkim misijama. Ovdje nemamo nikakve prednosti. Ponašamo se strogo na osnovu reciprociteta. Broj viza koje izdajemo američkim zvaničnicima odgovara broju viza koje su dobili ruski zaposleni u Sjedinjenim Državama“, rekle su ruske diplomate.

Prema saopštenju, Rusija je više puta pozvala Vašington „da u potpunosti normalizuje naše odnose u pogledu konzularnih i viznih pitanja“.
“Nema potrebe da svoj žig stavljate na pogrešnu stranu. Lopta je na američkoj strani”, rekla je ruska ambasada.

Prema članku, američka ambasada u Moskvi „nema dovoljno osoblja i prekomjerno je opterećena“, pa stoga više diplomate moraju da obavljaju osnovne zadatke poput lopatanja snijega i rukovanja dezinficijensima.

Osim toga, list je objavio da je odluka američke administracije da zatvori američki konzulat u dalekom istočnom ruskom gradu Vladivostoku i da obustavi rad konzulata u uralskom gradu Jekaterinburgu rezultat problema sa vizama i nije povezana sa politikom.

Bivši američki ambasador Majkl Mekfol kritikovao je politiku aktuelne administracije. „Ovo je samoozljeđivanje“, rekao je komentarišući zatvaranje konzulata. “Rusija nas ne izbacuje. Jednostrano odlučujemo da ne želimo da budemo tamo. To je ogromna greška. Nadam se da će je izabrani predsjednik SAD Joe Baiden poništiti.”.

rusijaSADvizni rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sedban
3 godine prije

Kad ce vec jednom rusko stanovnistvo shvatiti da im je Amerika objavila rat na svim mogucim sferama zivota?

Stara kuka
3 godine prije

Izuzetno važna vijest za sve nas. Čestitam redakciji na njenom objavljivanju.

Jozo
3 godine prije

Amerika ratuju sama sa sobom

Max
3 godine prije

SAD i jesu započele

Perun
3 godine prije

Psihopati… eto to su Ameri ….Pseudomajmuni (citaj SASKVOČI) ….PS. Najpametniji medju njima Donald ,,Duck” Trump… zvani ,,republikanska konkubina”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI