fbpx

S. Huntington i „Sukob civilizacija“ – Mazohistička distopija američkih neokonzervativaca

Kip slobode sad

Zapad je uzdrman povratkom „desničarskih identiteta“, velike euroazijske sile pokušavaju izvesti vlastiti civilizacijski model, svjedočimo beskonačnom islamističkom terorizmu i pojavi bijelog supremacizma. Je li Samuel Huntington sve predvidio ili su američki neokonzervativci odlično odradili svoj posao i realizirali planove od prije dvadesetak godina?

Bila je to 1996. godina, kada je politolog i mislilac Samuel Huntington objavio jedan od najvažnijih geopolitičkih eseja u posljednjih dvadeset godina, „Sukob civilizacija i novi svjetski poredak“. Huntington je vjerovao da od 2000. međunarodni krajolik neće biti monopoliziran sukobom ideologija, kao u prošlom stoljeću, već sukobom različitih kultura i civilizacija. Pad Zapada bi izazvao globalne napetosti, gurajući glavne sile “ostatka svijeta” da se suoče jedne s drugima u širenju svojih sfera utjecaja, izazivajući čak i sam Zapad.

Rusija će pokušati vratiti kontrolu, barem neizravno, nad teritorijima koje je držala u carskim i sovjetskim vremenima, Kina i Japan će ući u novu eru antagonizma oko hegemonije u istočnoj i južnoj Aziji, Indija će na kraju baciti krinku multikulturalnog i multireligioznog demokratskog carstva i okrenuti se progresivnoj hinduizaciji koju će izvoziti preko granica, islamski svijet će potresati unutrašnje borbe glavnih zemalja kandidata za ulogu “vođe civilizacije”, nearapsku Afriku bi nastavili razarati nacionalistička rivalstva, a Zapad bi se i dalje borio da ostane svjetski policajac, za izvoz vlastitih vrijednosti koje shvaća kao univerzalne, vodit će ratove i svrgavati režime, dajući život vrtlogu napetosti koji će se prije ili kasnije pretvoriti u rat između civilizacija

Mala futurologija? Tada su se predviđanjima knjige uveliko rugali, a Huntingtona su optužili da je opisao svijet kao bombu koja je postojala samo u glavama američkih neokonzervativaca. Ipak, nakon napada 11. rujna 2001. godine, Huntington i njegov rad su ponovno izašli iz zaborava. Politolog je opet postao najpopularniji gost na američkim televizijskim kanalima, a djelo se ponovo vratilo među najprodavanije knjige godine.

Godine prolaze i čini se da se mračni scenarij kojeg je opisao Huntington odvija u većem dijelu svijeta. Na Zapadu na sam spomen multikulturalizma sada svi ukazuju na njegove manjkavosti. Multikulturalizam je doveo do implozije etničkih enklava, epidemija kriminala, urbanih nemira koji povremeno eksplodiraju iz raznih razloga, od Sjedinjenih Država, do Francuske, dosegnuvši Švedsku, Veliku Britaniju i Njemačku. Suživot autohtonih naroda i stranaca, koji postaje sve teži i teži, gura obje strane da naglašavaju i bore se za svoj identitet.

Štoviše, upravo onako kako je predvidio Huntington, Sjedinjene Države i Europska unija sve su više udaljeni, a većina zapadnjaka, nezainteresirana za zaštitu svog identiteta, opsesivno slijedi model ksenofilije i kozmopolitizam nameće kao nedodirljivi modus vivendi.

Islamski svijet je podijeljen ratom zbog hegemonije oko ummeta. Saudijska Arabija i Iran su na čelu sukoba, ali Egipat, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Maroko iz referentnih blokova na svoj način djelomično provode autonomne programe. Bitka se navodno odvija za „polumjesec“, ali je krajnji cilj legitimitet u očima gotovo dvije milijarde vjernika koji se mole okrenuti prema zemlji poslanika Muhameda.

Zbog sve nelagodnosti zbog prošlog kolonijalizma i sadašnjeg imperijalizma sile Europe i Sjedinjene Države su meta raširenih antizapadnjačkih osjećaja, koji su, prema verziji Washingtona, pogodovali nastanku islamističkog terorizma, iako je isti pokosio puno više muslimanskih života nego zapadnjačkih.

Samuel P. Huntington

FOTO: Samuel P. Huntington

Turska zaslužuje zasebno poglavlje, čiji je proces prisilne zapadnjačke vlasti na neodređeno vrijeme prekinuo Recep Tayyip Erdogan, koji se vratio putu identiteta, koji se možda neće svidjeti Zapadu, ali koji nije umjetan jer doista pripada povijesti turske civilizacije.

Kina želi prestati pasivno služiti globalnom proizvodnom lancu i koristi snagu i bogatstvo stečeno u zadnjih trideset godina za stvaranje novog svjetskog poretka koji će odgovarati kineskim interesima. Japan, kako zbog svog povijesnog rivalstva s Pekingom, tako i zbog činjenice da je Washington držao prvo mjesto u istočnoj Aziji, postupno se oporavlja i promiče program nacionalizacije masa kako bi se suočio s promjenjivim scenarijem.

Nova indijska politička klasa ima za cilj marginalizirati islam i kršćanstvo, a zemlju potresa međuvjersko nasilje, dok se sukob s Pakistanom, za kojeg se vjerovalo da je pokopan, ponovo rasplamsao.

Rusija zapravo pokušava ponovno steći kontrolu, iako ne tako upadljivu, nad onim što je nekoć držao Sovjetski Savez, te u subsaharskoj Africi za vrijeme panafričkog crnog nacionalizma, za kojeg se mislilo da je nestao likvidacijom Thomasa Sankara i Patricea Lumumbe. Kada govorimo o Rusiji i sukobu civilizacija, ne možemo preskočiti sukob unutar pravoslavnog svijeta, kojeg podržava i promiče Carigradska patrijaršija, a protive mu se sve priznate kanonske crkve.

Sukob civilizacija jedan je od najkontroverznijih i najrazumijevanijih tekstova našeg vremena i glavni je razlog zašto i dalje optužuju pokojnog politologa apokaliptične distopije.

No, pitanje je koliko je to zaista bila „apokaliptična distopija“, a koliko „road map“ američkih neokonzervativaca i jastrebova, koji još od vremena Busha mlađeg drže sva ključna mjesta u američkoj upravi, bez obzira tko pobijedio na izborima.

Huntington je „vjerovao“ da će se sukobiti kulture, a ne zemlje. Prikladno je istražiti upravo zapadno pitanje. Na primjer, Belgija je istodobno kolijevka Europske unije i tvornica džihadista, gdje iz četvrti za bijelu buržoaziju, kozmopolitsku i poliglotsku sa stanovnicima u skupim odijelima i kravatama, ulazite u geta poput Molenbeeka, gdje propovijedaju radikalni imami, muškarci hodaju u tradicionalnim selafijskim „nošnjama“, a žene su sakrivene po burkama. U takvim četvrtima gospodarske etničke bande, a trgovine imaju natpise na arapskom.  Belgija živi dvije poluparalelne stvarnosti koje se sukobljavaju i isprepliću. Isto se događa u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama u kojima je u političko-kulturnom krajoliku desetljećima dominirala liberalna utopija.

Antifa SAD KKK rasizam protesti

FOTO: Antifa

Nedavna pojava „desničarskih populizama“ povezana je, geopolitički gledano, s unutarnjim borbama za vlast u zapadnom svijetu, ali to je isključivo posljedica popularne percepcije neuspjeha multikulturalnih i anti-identitetskih projekata.

Krivnja bijelog čovjeka je talog koji se topi, a ksenofilija i egzotičnost su doveli do eksplozivne kombinacije koju je predvidio Huntington i koja će, prema njegovim riječima, ubrzati pad Zapada shvaćenog kao jedinstvene civilizacije. To će Zapad učiniti ranjivim na hegemonijske napore “ostatka svijeta”.

Primjer toga su politički korektne gluposti koje se umnožavaju i postaju ekstremne. Prema zakonu hegemonijskih sustava, kada primat „prvog aktera“ izazove jedan ili više suparnika, „prvi akter“ može reagirati povećavanjem svoje agresije, ali će time samo ubrzati, svoj pad.

To se događa na Zapadu. Čini se da su unutarnja fragmentacija i sposobnost projiciranja sile prema vani ojačali međunarodno opredjeljenje da se suprotstave takvom scenariju. Otpor su povećali hladni i hibridni ratovi koje je osovina Washington-Bruxelles pokrenula na svim kontinentima, posebno protiv Kine i Rusije.

Nakon što je bila zaboravljena u Obamino doba, ista ratoborna retorika se ponovo pojavila u političkom jeziku, iako možda u manjoj mjeri od strane Trumpa, koliko od članova njegove uprave. Primjerice, ključne figure Trumpove administracije, od Johna Boltona do formalno smijenjenog Stevea Bannona, više puta su govorile o sukobu civilizacija, posebno kada su komentirali politike prema Iranu i Kini.

Huntington je upozorio Zapad, izvodeći primitivnu teoriju o neuplitanju u poslove cijelog svijeta koju su Sjedinjene Države i Europska unija trebali slijediti kako bi izbjegli hranjenje opasnih tenzija u svijetu sa silama koje su sada sposobne na otvorenu konfrontaciju. Poput Kine i Rusije, na primjer, ali i „regionalnog diva“ poput Irana. U dijelu koji nije toliko privukao pozornost čitatelja, Huntington je također objašnjavao što učiniti da Zapad povratili izgubljeni ponos, vezan za slavnu, ali ostatku svijeta vrlo odbojnu prošlost. Međutim, čini se da je pokrenut nepovratni proces u kojem će Zapad izgubiti primat za kojeg je bio uvjeren da će nakon raspada Sovjetskog Saveza trajati „tisuću godina“.

Naravno, ne treba gajiti iluzije da u pokušaju očuvanja hegemonije neće posegnuti za taktikama i strategijama slabljenja „suparničkih civilizacija“, što se vidi u rasplamsavanju sukoba između indijske i islamske civilizacije, antagonizama između azijskih zemalja i Kine, poticanju raskola u latinoameričkom i islamskom svijetu i raskola u pravoslavnom svijetu oko pitanja novih autokefalnih crkvi. No, to su problemi s kojima se moraju nositi zemlje „ostatka svijeta“, koje moraju prepoznati da sve podijele slabe njihovu globalnu ili regionalnu poziciju i služe isključivo očuvanju neodrživog statusa dojučerašnjih vladara svijeta, koji se ne žele pomiriti s modelom multipolarnog svijeta, nezaustavljivim trendom u nastajanju kojem trenutno svjedočimo.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
farree
Gost
farree
1 godina prije

Osnova sve politike je razlikovanje prijatelj/neprijatelj. Neprijeatelj je pri tome uvijek javni neprijatelj, onaj ko je drugaćiji strani.

Samuel Huntington je ovdje (svjesno ili nesvjesno) ponudio jednog univerzalnog neprijatelja. “Neprijatelj je sopstveno pitanje kao pojava”. Neprijatelja sa kojim je nemoguće sklopiti primirije (jer je on tako opak, zloćast i koji nas bezrazložno mrzi).

Iz ove definicije je izveden kasnije izveden rat protiv terorizma, kao jedan beskonaćni vjećni rat koji se vodi protiv onih drugaćijih. Na taj način se zapravo uvodi vječito vanredno stanje s jedne strane a sa druge strane opravdanje za pljačkanje, silovanje i ubijanjae (koje je neophodno za “demokratsko” opravdanje rata).

Čovjek nikada nije ubijao iz kurtuloroških razloga, nego su povodi uvijek bili zlostavljanje i pljačka. Huntington je zapravo rat uokviren u PR.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Meni je knjiga „Sukob civilizacija i novi svjetski poredak“ uvijek više ličila na plan, nego na predviđanje mogućeg, kao i Šahovska ploča Brzezinskog. Sada, kada se Zapad urušava, da, pokušava se rasplamsati sukob između i unutar svih ostalih civilizacija, kako bi ih se oslabilo. Ali vidi “nevolje”, uz sve nesuglasice, ostali puno lakše pronalaze zajednički jezik, čak i oko teških povijesnih nesuglasica, a svima je zajednički jednak osjećaj gadosti prema Zapadu, čak i kod onih koji se formalno pokoravaju, jer ne mogu drugačije.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

Bio sam prije mjesec dana u Beogradu i moram se s ovim sloziti, dosta sam pricao s taksistima koji kazu da ljudi tamo uopce vise ne vjeruju u huskanja prema Hrvatima, isto tako je i ovdje, ako izuzmemo par novinskih naslova.
Nakon skoro 30 godina skuzili smo da nas namjerno huskaju jedne na druge.

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije

DA svi esade saveznici sad zele zapravo da ih se ostavi na miru NO TO JE IZGLEDA SAD UTOPIJSKA MISAO ISTO KO STO SU PRIJE ZELJELI I PROSTO HRLILE U ZAGRLJAJ TE MOLILE DA IH SE PRIMI NPR U NAATO A POTOM U EVROPSKU ZAJEDNICU SADA U UNIJU SAD KAD SU VIDJELE KAKO FUNKCIONISE UNIJA DA JE TO SVE VISE BIROKRATIZOVANO I OGRANICAVAJUCE TJELO TOLIKO DA PROSTO NE DA SE RAZVIJAS KAKO TI ZELIS HOCES I MOZES VEC TE PROSTO UGURALO BEZ REDA I OSNOVA TAMO GDJE SE NIKAKO NISI TREBAO NACI TE DRZAVE SAD SIGURNO TRAZE NACIN KAKO DA SE IZBORE ZA VECA PRAVA VECU AUTONOMNOST PRI ODLUCIVANJU NO IZGLEDA DA SU SI UZELI MAHA PO KREDITIMA ZAJMOVIMA za raznorazne novotarije tkz investicije su izgleda uzimali za potrosnju a trebalo je za proizvodnju no sto ce oni proizvesti kaD IMA TE ROBE NA ZAPADU NA VAGONE U MAGACINIMA TRUNE ONDA BOLJE MI NJIMA DAVAJMO KREDITE NE BI LI ONI POKUPOVALI NASE DOBRO TOLIKO IM, SE TO OSLADILO DA SAD NE DAVAJU VISE KREDITE VEC SU KRENULE NA ZAUZIMANJA TERITORIJE U SMISLU ZGRADA BANAKA FABRIKA STambenih prostora zemlje vodniih bogatstava sumskog teritorija i zato ne treba da nas cude raznorazne kulturoloske besmislice s kojom nas hrane da bi u odredjenom vec momentumu zasijanog haosa krenuli jedni na druge ko npr 90tih a da bi se nastavilo dalje oni uporno hrane nase zlo u politickim a bogami i u kulturoloskim elitama smisljenim politikama kako da bude sto manje ljudi na ovim prostorima naravno vec su ispraznili sela od mladih E SAD JE DOSAO RED I NA GRADOVE STO MANJE LJUDI ZNACI i manje otpora a bogaMI I STO MANJE SAMILOSTI MISLJENJA SAM DA NAS TREBA CAK SVESTI NA MANJINE U SOPSTVENIM batustanima citajmo drzavicama bilo kojeg naconalnog indetiteta ne biraju naravno mnogo srbin hrvat makedonAC SLOVENAC CRNOGORAC ITD I ZATO DRAGI MOJI BIVSI DRZAVLJANI nekAD ZVANE JUGOSLAVIJE IMALI SMO SVE SAMO DA JE BILO VISE PAMETI I SRECE MOGLI SMO I MORALI ZARAD BUDUCIH GENERACIJA IPAK DRUGACIJE TEK SAD NESTO VIDIMO BOLJE A U BUDUCNOSTI CEMO JOS I BOLJE PRIZIVATI MODEL SAMOUPRAVLJACKIH IDEJA I PRAVACA NARAVNO CINI SE DA JE CITAV ZAPAD SAD PREUZEO TAJ MODEL UPRAVLJANJA MODULACIJA PLJACKE PO BABI I PO STRICEVIMA naravno dalekim N ARAVNO ZELECI ODMAK OD TE I TAKVE POLITIKE NEKI SAVEZNICI IMAJU PANICAN STRAH OD RUSKE RUKE NARAVNO SJECAMO I SJETIT CEMO SE DA SE PROSTO NAVIJALO KO CE VISE RUSA UBITI PO TIM SADA DRZAVAMA BIVSEG SOCIJALISTICKOG LAGERA DA BI SE TO KASNIJE IZGLEDA I NASTAVILO U BIVSEM ESSSRU nije jelcin onako bio pijan bio je pijan od muke sto je dozvolio raspad ajd sad da je dao baltickom republikama drzavama nezavisnost no kud svima ISHOD TAKVE POLITIKE VIDIMO U RUSKIM TAKOZVANIM ENKLAVAMA SAMOPROGLASENIM DRZAVICAMA KOJE JE SAMO MAJCICA PRIZNALA I MI HTJELI NARAVNO PRIZNATI ILI NE ISTI SLUCAJ JE ZADESIO I BIVSU JUGU SVI SU HTJELI STO VISE SRBA POSLOVENCITI POHRVATITI PROBOSANCITI PROMAKEDONCITI A U ZADNJE VREME VIDIMO I ZADNJI SE CAVAO ZABADA U KOSTI SRBA PROCRNOGORCITI I SAMO ZAHVALJUJUCI KUKAVICJOJ POLITICI SVIH SRPSKIH RUKOVODSTAVA OD POKOJNOG MILOSEVICA POKOJNOG DJINDJICA DA BI SE TO LUDILO EVO NASTAVILO DA NEMAMO VISE OD DVE SRPSKE PRIRODNE ENKLAVE U BOSNI I KOSOVU JEDINO SIPTARI NISU HTJELI SRBE JER ONI TAJ STRAH IZGLEDA NEMAJU POSTO SU DOLAZILI U ZADNJIH 70TAK GODINA S-PUSTALI SE S ONIH BRDa po albaniji u nizije pitome kosmetske zemlje koja ih je pozvala k sebi u vidu sad vidimo partijskog komiteta druga starog A
ONI SU TAJ PRIHVATILI POZIV I EVO OD MANJINE POSTALI VECINA A SVE Zahvaljujuci prirodnom prirastaju A OPET I IMAJU PLAN DA BUDU VELIKI KO DRZAVA I USPJET CE U TOM a imaju i zastitu koju su cekali u vidu Naato kisobranA a poznato je da sto naato brani to se ne raspada lako znajuci ko ih je stvorio a opet siptari su i srbi nisu oni nikakvi suniti vec to zele njihovi gospodari samo da nisu srbi EVO DAT CE IM DRZAVU SAMO DA NAPAKOSTE ONIMa cije poreklo nose u genima dnk srbimA ETO LOGICARI DRAGI VIDIM BRDO KOMENTARA NA OVU KNJIGU OD DOKUMENTARCA SAMO SE NADAM PRISTOJNO SMIRENIM ARGUMENTIMA I NISTA VISE NI MANJE LAKU NOC

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Pogodak u Bull-Eye gospodine,prvo je bio plan pa je onda po njemu napisana knjiga.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

I meni.
Bush je koristio izraz Krtstaski Rat, cime je izazvao sukob civilizacija.

shumadinac
Member
1 godina prije

“Čovjek nikada nije ubijao iz kurtuloroških razloga, nego su povodi uvijek bili zlostavljanje i pljačka.” – kaže kolega farree i sa tim se potpuno slažem samo bih malo drugačije definisao. Sukob civilizacija, sukob kultura, sve je to čista glupost. Naravno da će svaka od njih pokušavati da se nametne ali u osnovi tih kao i rasnih, nacionalnih, rodnih… stoji sukob interesa. Iako se interes prikazuje kao interes populacije on je u suštini interes male grupe dok populacija dobija mrvice i to privremeno.

Dakle, kako god okrenete, iz koje god tačke da gledate sukobi bi se lako i u velikoj meri pravično rešavali, vremenom bi se tenzije smanjivale i potpuno nestale, društvo bi ušlo u period konstantnog napretka kada bi o tome odlučivala populacija. Možda bi mere za postizanje toga bile po današnjim merilima surove (a koje su takve kod svih radikalnih promena u društvu ali su privremenog karaktera) ali bi se društvo oslobodilo parazita i počelo da funkcioniše na zdravim principima. Međutim, populacija nije u stanju da se oslobodi nametnutih joj sukoba koje joj nameće mala grupa kako bi ostvarivala svoje interese. I tako se ljudsko društvo nalazi u limbu, nalazi se u zatvoru čije je zidove samo izgradilo i koje po svaku cenu čuva. To je toliko jednostavan plan da je prosto savršen i jedini način da ne uspe je da se ljudsko društvo ujedini što je nemoguće osim kao posledica neke biblijske katastrofe.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Ima li pojedinac pravo slijediti vlastite interese? Ako ima, jesu li oni primarni, a svi drugi interesi (nacionalni, rasni, vjerski, bilo koji) tek sekundarni pomoću kojih ostvaruje svoje primarne interese? I to neovisno o tomu u kojoj grupaciji se nalazi?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik
Da li cilj opravdava sretstvo?
Ako je pojedinacni interes iznad drustvenog…

sjdfvnjasvnaidniawvnswdefwewe
Gost
sjdfvnjasvnaidniawvnswdefwewe
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kako reće onaj haxli varanski glasnogovornik ko i ovaj hangtitor: to će biti zator iz kojeg zatvorenici neće htjeti pobjeći. Pričekaj koju godinu kad proradi zatvor binarno-borgovskog koda, neće moći pobjeći ni da žele. Jedini slobodni ljudi bit će bušmani, amazonski indijanci, aboriđani i svi oni koji mogu živjeti sami bez “civilizacije” zatvora…………

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Sta ce biti sa Istocnom Evropom?
Kad se bolje razmislja skoro sve te zemlje su nastale na teritoriji bivseg Ruskog Carstva koju je okupirala Nemacka tokom WW I. kad se je Nemacka povukla zbog primirja je nestala praznina gde su se lokalne poglavice setile da prave drzave da bi oni eksploatisali stada. Pa su se rokali medusobno i sa komsijama koji su isto pravili svoje prcije kao stoka. Nemaju te drzave nista zajednicko sa srednjovekovnim entitetima na koje se pozivaju jer su srednjovekovne bila feudalna imanja nekih porodica, pa su prestale postojati, a nacionalizam je star samo nekih 150 godina. Nastale su posle WW I. To su nezrele drzave u pubertetu pa kad bude nove podele karata ce se ponovo rokati kao ludi. A i u ludnici postoji ludnica. Zove sa Balkan :/

Tursunov
Gost
Tursunov
1 godina prije

Za Gospodina Babica, “S. Huntington i „Sukob civilizacija“ – Mazohistička distopija američkih neokonzervativaca”,
to nije nista novo,
konstantno u istoriji je sukob civilizacija, s tim da je danas jos izdrazeniji, u a budunosti ce biti jos gori.
Mislim da se Evropi i Rusiji nepise dobro u buducnosti, prvestveno zbog lose politike sadasnjih lidera.

sjdfvnjasvnaidniawvnswdefwewe
Gost
sjdfvnjasvnaidniawvnswdefwewe
1 godina prije

Jedna te ista grupa usmjerava zemljane protiv njih samih a oni nikako de se riješe tog tutora koji ih hebe u zakmo milenijima.

petar777
Gost
petar777
1 godina prije

najbitnije nije rečeno ,hunti je član CFR -a ,kao i kisi, bžeži, fuki jama…itd ,a to je krovna organizacija za geostrategisko planiranje , -dakle piše o budućnosti kakvu on želi stvoriti

Max
Member
Max
1 godina prije

Huntington je glasonoša gospodara kaosa.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Naravno da je to što je Huntigton nadrobio u svojoj knjizi bio plan cionističke duboke države, koja vlada sa SAD-om. A ne neka mudra prognoza. Huntigton je bio član te elite, duboke države, nežidovski cionist, član Rockefellerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR). glavnog gnijezda duboke države. Prvi izvadci iz Huntigntonove knjige, objavaljeni su 1993. u “Foreign Affairs”- službenom časopisu CFR-a..
Kaos, je glavni princip iluminata-sotonista u dubokoj državi, svjetskoj globalističkoj eliti. Zna se ono njihovo masonsko načelo, stoljećima: “preko kaosa do reda”, na latinski “per chaos ad ordo” ili tako nekako, ne znam točno originalni latinski. Teorija kaosa je i princip židovskih i cionističkih neokonsa, po uzoru na učenje židovskog filozofa Lea Straussa.
Ne zaboravimo, izvorno značenje grčke riječi “diabolos”, od koje potječu i naša riječ đavao, i španjsoka diablo, i engleska devil, itd.., je doslovce prevedno “razbucivač”. Dakle, onaj koji sve razbuca, onaj koji stvar nered, kaos, pomutnju.
Dakle, posijati kaos, nered, svađu i tako vladati nacijama, državama, svijetom.
Taj iluminatski princip, stvarnaj kaosa, nereda, mutikašenja, itd. možemo prepoznati u svemu. Oni su doslovce “razbucali” Bliski istok, stvoroli potpuni kaos, uništeno je nekoliko sređenih država, koje možda nisu bile savršene, ali su bili sređene, imale su red i zakone. Razbucana je i Ukrajina. Globalnom mafijaškom ekonomijom šestokarkih bankara, pljačkom i dužničkim ropstvom, razbucane su neovisne nacionale ekonomije suverenih država EU i mnoge od njih su bačene u dugove. Nakon što su gospodari kaosa razbucali Bliski istok i Afriku, onda šalju migrante na Europu, da razbucaju i Europu, da bi tako nestale granice, da bi se tako srušio svaki red i poredak, da se sve razbuca i stvori kaos… To je to. Znam da pojedine kolege ovdje u forumu, koji su ateisti, i koji imaju nekakvu odbojnost prema organiziranim religijam i religijskim učenjima o đavlu, šejtanu, ne vjeruju u to, ali ja ih uvjeravam, da su svi oni iz globalističke elite, koji se predstavljaju kao humanistički lacisti i sekularisti, da su oni ustvari najveći i najfanatičniji vjernici, koji vjeruju u Sotonu, Lucifera, Šejtana.. Zato su oni tako hladni i potpuno bez emocija, zato Bushu, Clinton, Merkelici, Macronu i ostalim mega-zločincima uopće ne predstavlja ništa, kada pogine stotine tisuća ljudi, oni ni ne trepunu okom.

puki
Gost
puki
1 godina prije

“Islamski svijet je podijeljen ratom zbog hegemonije oko ummeta. Saudijska Arabija i Iran su na čelu sukoba, ali Egipat, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Maroko iz referentnih blokova na svoj način djelomično provode autonomne programe. Bitka se navodno odvija za „polumjesec“, ali je krajnji cilj legitimitet u očima gotovo dvije milijarde vjernika koji se mole okrenuti prema zemlji poslanika Muhameda.”
——————
Saudijska Arabija je de facto cionistička država, Izrael II. Egipat, UAE, Katar i Maroko su sve manje-više pod kontrolom cionista iz SAD-a i Izraela. Turska je preko Erdogana- koji je također na njihovoj strani, cionistički igrač. Taj cijeli njegov “otpor” SAD-u i Izraelu je jalov, kozmetika. Sve igrokaz i gluma.

“No, pitanje je koliko je to zaista bila „apokaliptična distopija“, a koliko „road map“ američkih neokonzervativaca i jastrebova, koji još od vremena Busha mlađeg drže sva ključna mjesta u američkoj upravi, bez obzira tko pobijedio na izborima.”
————–
Paul Craig Roberts, najpoznatiji kritičar SAD-a i globalizacije, bio je podministar u Reaganovoj vladi 80-ih godina. On kaže, da su cionistički neokonsi preuzeli kontrolu još od početka vladavine Busha starijega, dakle početkom 1989. I drže tu kontrolu sve do danas. Oni su izazvali sva sranja SAD-a u zadnjih 30 godina, počevši od 1. zaljeskog rat 1991.,, pa onda stvaranje Al Kaide 90-ih godina u Afganistanu, pa lažirani “teroristički napad” 11. 9. 2001., pa onda neprekidni ratovi, Afganistan, Irak, Libija, Sirija…. te također puč u Ukrajini je njihovo maslo. Roberts kaže da su to luđaci, koji bi upotrijebili i atomsko oružje.

Izvadak iz intervjua, koji je Paul Craig Roberts vodio sa neovisnim portalom The Saker, prije 4 godine:

“Po mojoj ocjeni, 11. 9. 2001. bio je djelo “neokonzervativaca”. Mnogi od njih su židovi, povezani sa Izraelom. Njihov cilj bio je napraviti “novi Pearl Harbour”, koji je za neokonzervativce, bio potreban, da bi pokrenuli svoje ratove za osvajanje Bliskog istoka. Ne znamo kada su to planirali, ali Silverstein je očigledno znao za taj plan i on je osigurao WTC prije 11.9. ”

(opaska: židovski milijarder Larry Silverstein, iznajmio je dva velika nebodera, “blizance” World Trade Centra u New Yorku, i osigurao ih “za slučaj neke nesreće” . To je bilo u srpnju 2001. dva mjeseca uoči “terorističkog napada” 11. 9. 2001. Nakon “terorističkog napada” i rušenja blizanaca, Silverstein je od osiguranja za “blizance” zaradio 1 milijardu i 200.000 dolara.)

puki
Gost
puki
1 godina prije

Inače ovom dobrom članku, samo jedna zamjerka. gdje je to bijeli supremacizam? “Bijeli supremacizam” je izmišljotina globalističke mafije iz duboke države,- da bi sijali kaos i da bi održavali svoju vlast. Ma kakav “bijeli supremacizam”. Pa u SAD-u bijelci europskog podrijetla će uskoro postati manjina. U Europi ionako sa slabim natalitetom i masovnom migracijiom nestaju. Ali i u SAD i u Europi oni već sada zapravo nemaju nikakvu moć. Navodne “ekstremističke” i “neonacisičke” i “rasističke” organizacije kao KKK u SAD-u ili “Blood & Honour” u Europi, su karnevalska društva, koja paradiraju pred kamerama. Zapravo sve male patuljaste organizacije, pune agenata CIA-e i ostalih obavještajnioh službi. Te organizacije i oni koji paradiraju , imaju zadatak držati stanovništvo u strahu. Isti takav zadatak na drugoj strani imaju sve te radikalne islamističke organizacije i one bradonje, vehabije i selefije koji paradiraju po Londonu, Stockholmu, Briselu, itd… I te organizacije su pune agenata, CIA-e, Mossada i sudijskih obavještajnih službi. Da se stanovništvo drži u strahu, tako da se nikada ne može formirati neki ozbiljniji masovni otpor.

puki
Gost
puki
1 godina prije

tko su takozvani “neokonzervativci” ?

Takozvani “neokonzervativci” ( ilia kako ih u SAD-u skraćeno nazivaju, neocons), su u stvari većinom ultracionistički židovi, koji kontroliraju američku vanjsku politiku tamo negdje od 1990. od vremena Busha starijega, pa do danas. Američki glavni mediji koriste ovaj izraz “neokonzervativci”, koji zbunjuje one neupućene. Ali to nisu nikakvi vrijednosni konzervativci, naprimjer, kći Dicka Cheneya, “neokonzervativca” (bivšeg dopredsjednika Bushu mlađem), je lezba i “oženila” je svoju djevojku, a na svadbi je bila i cijela obitelj Bush. Bushevi spadaju u takozvane “nežidovske cioniste” ili kako ih hrvatski stručnjak za masoneriju Mladen Lojkić naziva “kršćanski cionisti”.

Organizaciju PNAC–gnijezdo neoconsa, su osnovali utjecajni židovi-cionisti: William “Bill” Kristol i Robert Kagan. William Kristol je sin židova Irvinga Kristola, koji važi kao otac ideologije “neokonzervatizma”. W. Kristol je bio savjetnik izbornog stožera Johna McCaina na izborima 2008. Jastreb McCain bio je također takozvani nežidovski cionist. John Bolton i Mike Pompeo, dvojica koje su neokonsi sada uvalili Trumpu, da mu vode vanjsku politiku- su također nežidovski cionisti, Bolton je bio član PNAC-a.
Robert Kagan, je jedan od najutjecajnih aktivista, koji je bio savjetnik mnogih američkih državnika, uključujuči Johna McCaina i Mitta Romneya na izborima 2012. Bio je također i savjetnik Hillary Clinton dok je ona bila ministrica za vanjske poslove. Kagan je član je dvaju najvećih i najutjecajnijih Rockefelerovih think tankova, koji su političko krilo FED-ova lihvarske mafije: Vijeće za vanjske poslove (CFR) i Broookings Institution.
Kaganov otac Donald Kagan, židov rođen u bivšem SSSR-u (Litvi), je također bio suosnivač PNAC-a. Obitelj se prvotno prezivala Kaganovič, pa su nakon doseljenja u SAD, skratili prezime u Kagan.
Supruga Roberta Kagana je poznata Victoria Nuland (pravo prezime Nudelmann), također židovka, čija je obitelj podrijetlom iz bivšeg SSSR-a. Ona je bila pomoćnica u aneričkom ministarsvu vanjskih poslova i poznata je po tome, što je zajedno sa Sorosom i NED-om vukla konce u ukrajinskom puču, i što je ona postavila Arsenija Jacenjuka za premjera Ukrajine, koji je također židov, kao i novi sadašnji ukrajinski premjer Vladimir Groisman, kao i Petro Porošenko, kao i Vladimir Zelenskij.
2009., PNAC se premimenovao u Foreign Policy Initiative (FPI) , a osnivači su bili opet W. Kristol i R. Kagan, plus još dvojica židova: Eric S. Edelman i Dan Senor. Eric Edelman je bivši tajnik ministarstva obrane, a Dan Senor je također bio savjetnik Mita Romneya i Paula Ryana na izborima 2012. Utjecajnim židovima-neoconsima pripadaju između ostalih i Richard Perle i Rick Rubin (bivši ministar financija u Clintonovoj vladi). Obojica su sudjelovali na sastancima Bilderberga. I Chuck Schumer, vođa Demokrata u američkom kongresu, židov, ustvari također pripada cionistima koji na svaki način štite Izrael, iako glumi liberala.

Evo što o neokonzervaticima kaže neovisni njemački novinar Gerhard Wisniewski:
“neokonzervativci su sve drugo nego konzervativci, Oni crpe svoju ideologiju iz militantnog univerzalizma 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća i zastupaju radikalni oblik američkog progresivnog idealizma, koji teži ka stvaranju novog svjetskog poretka unilateralne američke hegemonije i preoblikovanja svijeta po američkom uzoru. Neokonzervativci povezuju dijelove reformskih ideja ljevice sa neograničenim vjerom u tržišnu privredu i neograničenu privatizaciju. Oni su ideološki nasljednici Woodrowa Wilsona, koji je sebe i SAD vidio pozvane da oblikuju svijet po američkoj viziji demokracije. Nekonzervativna ideologija održava dakle bizarnu povezanost ljevičarskih i potpuno neoliberalnih ideja, a ako se ide još dalje u dubinu , nekonzervativna ideologija ima i povezanost sa trockizmom…”
Pomenuti ideolog neokonzervativizma, Irving Kristol je u mladosti bio član lijevo radikalne organizacije “Young People’s Socialist League”. (Socijalistička liga mladih)

Taj pokret “neoconservativism” su stvorili američki židovi-cionisti i svi glavni stratezi tog pokreta bili su i ostali židovi.
U stvari, u pozadini cijele ideje “neokonzervatizma” stoji neoprikosnovena uloga Izraela, kojem se moraju potčiniti sve ostale arapske i muslimanske države na Bliskom istoku. Neoconsi u stvarnosti koriste državu SAD i napuhani američki patrotizam kao smokvin list za prikrivanje svojih stvarnih ciljeva. I tako u stvari drže cijelu državu SAD, kao svog taoca.
Glavni duhovni ideolog na koga se pozivaju “neokonzervativci” je američko-židovski filozof Leo Strauss (1899-1973)., koji je bio izumitelj takozvane teorije kaosa, Po toj teoriji, – da bi se ovladalo nekom državom i njenim resursima nije potrebno voditi rat protiv te države jer to je skupo i riskantno, već treba putem smicalica, prevrata i pučeva izazvati kaos u toj državi, i tako postići da ta država propadne i bude takozvana “failed state”. Dakle ako vlada kaos, ako ne funkcionira drzavni poredak, ako ne funkcionira vlada, ako ne funkcionira parlament, ako ne funkcioniraju vojska i policija, onda se ta država može lakše pljačkati i a njom vladati. Straussov učenik, također židov, Paul Wolfowitz, član lihvarske elite, bivši predsjednik Svjetske banke, važi kao glavni moderni strateg neoconsa. Wolfowitz je bio glavni strateg politike GW Busha na Bliskom istoku. Takozvana “Wolfowitzeva doktrina” kaže: SAD moraju unaprijed spriječiti mogući uspon svake države, koja bi mogla biti rival SAD-u. To se naravno najviše odnosi na Rusiju, te na Kinu.
Američki cionisti napravili su prešutno savezništvo sa korumpiranim sunitskim vladama Saudijske Arabije, , Katara, Ujedinjenih Emirata, i drugih…da bi slomili Siriju odnosni alevitsko-šijitsku vlast Asada, a nakon toga bi došao na red šijitski Iran, kao glavni protivnik i zajednički neprijatelj i cionista, i sunitskih režima S. Arabije, Turske, Katara i ostalih.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik