S. Huntington i „Sukob civilizacija“ – Mazohistička distopija američkih neokonzervativaca

Kip slobode sad
19 komentara

Zapad je uzdrman povratkom „desničarskih identiteta“, velike euroazijske sile pokušavaju izvesti vlastiti civilizacijski model, svjedočimo beskonačnom islamističkom terorizmu i pojavi bijelog supremacizma. Je li Samuel Huntington sve predvidio ili su američki neokonzervativci odlično odradili svoj posao i realizirali planove od prije dvadesetak godina?

Bila je to 1996. godina, kada je politolog i mislilac Samuel Huntington objavio jedan od najvažnijih geopolitičkih eseja u posljednjih dvadeset godina, „Sukob civilizacija i novi svjetski poredak“. Huntington je vjerovao da od 2000. međunarodni krajolik neće biti monopoliziran sukobom ideologija, kao u prošlom stoljeću, već sukobom različitih kultura i civilizacija. Pad Zapada bi izazvao globalne napetosti, gurajući glavne sile “ostatka svijeta” da se suoče jedne s drugima u širenju svojih sfera utjecaja, izazivajući čak i sam Zapad.

Rusija će pokušati vratiti kontrolu, barem neizravno, nad teritorijima koje je držala u carskim i sovjetskim vremenima, Kina i Japan će ući u novu eru antagonizma oko hegemonije u istočnoj i južnoj Aziji, Indija će na kraju baciti krinku multikulturalnog i multireligioznog demokratskog carstva i okrenuti se progresivnoj hinduizaciji koju će izvoziti preko granica, islamski svijet će potresati unutrašnje borbe glavnih zemalja kandidata za ulogu “vođe civilizacije”, nearapsku Afriku bi nastavili razarati nacionalistička rivalstva, a Zapad bi se i dalje borio da ostane svjetski policajac, za izvoz vlastitih vrijednosti koje shvaća kao univerzalne, vodit će ratove i svrgavati režime, dajući život vrtlogu napetosti koji će se prije ili kasnije pretvoriti u rat između civilizacija

Mala futurologija? Tada su se predviđanjima knjige uveliko rugali, a Huntingtona su optužili da je opisao svijet kao bombu koja je postojala samo u glavama američkih neokonzervativaca. Ipak, nakon napada 11. rujna 2001. godine, Huntington i njegov rad su ponovno izašli iz zaborava. Politolog je opet postao najpopularniji gost na američkim televizijskim kanalima, a djelo se ponovo vratilo među najprodavanije knjige godine.

Godine prolaze i čini se da se mračni scenarij kojeg je opisao Huntington odvija u većem dijelu svijeta. Na Zapadu na sam spomen multikulturalizma sada svi ukazuju na njegove manjkavosti. Multikulturalizam je doveo do implozije etničkih enklava, epidemija kriminala, urbanih nemira koji povremeno eksplodiraju iz raznih razloga, od Sjedinjenih Država, do Francuske, dosegnuvši Švedsku, Veliku Britaniju i Njemačku. Suživot autohtonih naroda i stranaca, koji postaje sve teži i teži, gura obje strane da naglašavaju i bore se za svoj identitet.

Štoviše, upravo onako kako je predvidio Huntington, Sjedinjene Države i Europska unija sve su više udaljeni, a većina zapadnjaka, nezainteresirana za zaštitu svog identiteta, opsesivno slijedi model ksenofilije i kozmopolitizam nameće kao nedodirljivi modus vivendi.

Islamski svijet je podijeljen ratom zbog hegemonije oko ummeta. Saudijska Arabija i Iran su na čelu sukoba, ali Egipat, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Maroko iz referentnih blokova na svoj način djelomično provode autonomne programe. Bitka se navodno odvija za „polumjesec“, ali je krajnji cilj legitimitet u očima gotovo dvije milijarde vjernika koji se mole okrenuti prema zemlji poslanika Muhameda.

Zbog sve nelagodnosti zbog prošlog kolonijalizma i sadašnjeg imperijalizma sile Europe i Sjedinjene Države su meta raširenih antizapadnjačkih osjećaja, koji su, prema verziji Washingtona, pogodovali nastanku islamističkog terorizma, iako je isti pokosio puno više muslimanskih života nego zapadnjačkih.

Samuel P. Huntington
FOTO: Samuel P. Huntington

Turska zaslužuje zasebno poglavlje, čiji je proces prisilne zapadnjačke vlasti na neodređeno vrijeme prekinuo Recep Tayyip Erdogan, koji se vratio putu identiteta, koji se možda neće svidjeti Zapadu, ali koji nije umjetan jer doista pripada povijesti turske civilizacije.

Kina želi prestati pasivno služiti globalnom proizvodnom lancu i koristi snagu i bogatstvo stečeno u zadnjih trideset godina za stvaranje novog svjetskog poretka koji će odgovarati kineskim interesima. Japan, kako zbog svog povijesnog rivalstva s Pekingom, tako i zbog činjenice da je Washington držao prvo mjesto u istočnoj Aziji, postupno se oporavlja i promiče program nacionalizacije masa kako bi se suočio s promjenjivim scenarijem.

Nova indijska politička klasa ima za cilj marginalizirati islam i kršćanstvo, a zemlju potresa međuvjersko nasilje, dok se sukob s Pakistanom, za kojeg se vjerovalo da je pokopan, ponovo rasplamsao.

Rusija zapravo pokušava ponovno steći kontrolu, iako ne tako upadljivu, nad onim što je nekoć držao Sovjetski Savez, te u subsaharskoj Africi za vrijeme panafričkog crnog nacionalizma, za kojeg se mislilo da je nestao likvidacijom Thomasa Sankara i Patricea Lumumbe. Kada govorimo o Rusiji i sukobu civilizacija, ne možemo preskočiti sukob unutar pravoslavnog svijeta, kojeg podržava i promiče Carigradska patrijaršija, a protive mu se sve priznate kanonske crkve.

Sukob civilizacija jedan je od najkontroverznijih i najrazumijevanijih tekstova našeg vremena i glavni je razlog zašto i dalje optužuju pokojnog politologa apokaliptične distopije.

No, pitanje je koliko je to zaista bila „apokaliptična distopija“, a koliko „road map“ američkih neokonzervativaca i jastrebova, koji još od vremena Busha mlađeg drže sva ključna mjesta u američkoj upravi, bez obzira tko pobijedio na izborima.

Huntington je „vjerovao“ da će se sukobiti kulture, a ne zemlje. Prikladno je istražiti upravo zapadno pitanje. Na primjer, Belgija je istodobno kolijevka Europske unije i tvornica džihadista, gdje iz četvrti za bijelu buržoaziju, kozmopolitsku i poliglotsku sa stanovnicima u skupim odijelima i kravatama, ulazite u geta poput Molenbeeka, gdje propovijedaju radikalni imami, muškarci hodaju u tradicionalnim selafijskim „nošnjama“, a žene su sakrivene po burkama. U takvim četvrtima gospodarske etničke bande, a trgovine imaju natpise na arapskom.  Belgija živi dvije poluparalelne stvarnosti koje se sukobljavaju i isprepliću. Isto se događa u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama u kojima je u političko-kulturnom krajoliku desetljećima dominirala liberalna utopija.

Antifa SAD KKK rasizam protesti
FOTO: Antifa

Nedavna pojava „desničarskih populizama“ povezana je, geopolitički gledano, s unutarnjim borbama za vlast u zapadnom svijetu, ali to je isključivo posljedica popularne percepcije neuspjeha multikulturalnih i anti-identitetskih projekata.

Krivnja bijelog čovjeka je talog koji se topi, a ksenofilija i egzotičnost su doveli do eksplozivne kombinacije koju je predvidio Huntington i koja će, prema njegovim riječima, ubrzati pad Zapada shvaćenog kao jedinstvene civilizacije. To će Zapad učiniti ranjivim na hegemonijske napore “ostatka svijeta”.

Primjer toga su politički korektne gluposti koje se umnožavaju i postaju ekstremne. Prema zakonu hegemonijskih sustava, kada primat „prvog aktera“ izazove jedan ili više suparnika, „prvi akter“ može reagirati povećavanjem svoje agresije, ali će time samo ubrzati, svoj pad.

To se događa na Zapadu. Čini se da su unutarnja fragmentacija i sposobnost projiciranja sile prema vani ojačali međunarodno opredjeljenje da se suprotstave takvom scenariju. Otpor su povećali hladni i hibridni ratovi koje je osovina Washington-Bruxelles pokrenula na svim kontinentima, posebno protiv Kine i Rusije.

Nakon što je bila zaboravljena u Obamino doba, ista ratoborna retorika se ponovo pojavila u političkom jeziku, iako možda u manjoj mjeri od strane Trumpa, koliko od članova njegove uprave. Primjerice, ključne figure Trumpove administracije, od Johna Boltona do formalno smijenjenog Stevea Bannona, više puta su govorile o sukobu civilizacija, posebno kada su komentirali politike prema Iranu i Kini.

Huntington je upozorio Zapad, izvodeći primitivnu teoriju o neuplitanju u poslove cijelog svijeta koju su Sjedinjene Države i Europska unija trebali slijediti kako bi izbjegli hranjenje opasnih tenzija u svijetu sa silama koje su sada sposobne na otvorenu konfrontaciju. Poput Kine i Rusije, na primjer, ali i „regionalnog diva“ poput Irana. U dijelu koji nije toliko privukao pozornost čitatelja, Huntington je također objašnjavao što učiniti da Zapad povratili izgubljeni ponos, vezan za slavnu, ali ostatku svijeta vrlo odbojnu prošlost. Međutim, čini se da je pokrenut nepovratni proces u kojem će Zapad izgubiti primat za kojeg je bio uvjeren da će nakon raspada Sovjetskog Saveza trajati „tisuću godina“.

Naravno, ne treba gajiti iluzije da u pokušaju očuvanja hegemonije neće posegnuti za taktikama i strategijama slabljenja „suparničkih civilizacija“, što se vidi u rasplamsavanju sukoba između indijske i islamske civilizacije, antagonizama između azijskih zemalja i Kine, poticanju raskola u latinoameričkom i islamskom svijetu i raskola u pravoslavnom svijetu oko pitanja novih autokefalnih crkvi. No, to su problemi s kojima se moraju nositi zemlje „ostatka svijeta“, koje moraju prepoznati da sve podijele slabe njihovu globalnu ili regionalnu poziciju i služe isključivo očuvanju neodrživog statusa dojučerašnjih vladara svijeta, koji se ne žele pomiriti s modelom multipolarnog svijeta, nezaustavljivim trendom u nastajanju kojem trenutno svjedočimo.

zapadna civilizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
farree
4 godine prije

Osnova sve politike je razlikovanje prijatelj/neprijatelj. Neprijeatelj je pri tome uvijek javni neprijatelj, onaj ko je drugaćiji strani.

Samuel Huntington je ovdje (svjesno ili nesvjesno) ponudio jednog univerzalnog neprijatelja. “Neprijatelj je sopstveno pitanje kao pojava”. Neprijatelja sa kojim je nemoguće sklopiti primirije (jer je on tako opak, zloćast i koji nas bezrazložno mrzi).

Iz ove definicije je izveden kasnije izveden rat protiv terorizma, kao jedan beskonaćni vjećni rat koji se vodi protiv onih drugaćijih. Na taj način se zapravo uvodi vječito vanredno stanje s jedne strane a sa druge strane opravdanje za pljačkanje, silovanje i ubijanjae (koje je neophodno za “demokratsko” opravdanje rata).

Čovjek nikada nije ubijao iz kurtuloroških razloga, nego su povodi uvijek bili zlostavljanje i pljačka. Huntington je zapravo rat uokviren u PR.

Laki Topalović
4 godine prije

Meni je knjiga „Sukob civilizacija i novi svjetski poredak“ uvijek više ličila na plan, nego na predviđanje mogućeg, kao i Šahovska ploča Brzezinskog. Sada, kada se Zapad urušava, da, pokušava se rasplamsati sukob između i unutar svih ostalih civilizacija, kako bi ih se oslabilo. Ali vidi “nevolje”, uz sve nesuglasice, ostali puno lakše pronalaze zajednički jezik, čak i oko teških povijesnih nesuglasica, a svima je zajednički jednak osjećaj gadosti prema Zapadu, čak i kod onih koji se formalno pokoravaju, jer ne mogu drugačije.

shumadinac
4 godine prije

“Čovjek nikada nije ubijao iz kurtuloroških razloga, nego su povodi uvijek bili zlostavljanje i pljačka.” – kaže kolega farree i sa tim se potpuno slažem samo bih malo drugačije definisao. Sukob civilizacija, sukob kultura, sve je to čista glupost. Naravno da će svaka od njih pokušavati da se nametne ali u osnovi tih kao i rasnih, nacionalnih, rodnih… stoji sukob interesa. Iako se interes prikazuje kao interes populacije on je u suštini interes male grupe dok populacija dobija mrvice i to privremeno. Dakle, kako god okrenete, iz koje god tačke da gledate sukobi bi se lako i u velikoj meri pravično rešavali, vremenom bi se tenzije smanjivale i potpuno nestale, društvo bi ušlo u period konstantnog napretka kada bi o tome odlučivala populacija. Možda bi mere za postizanje toga bile po današnjim merilima surove (a koje su takve kod svih radikalnih promena u društvu ali su privremenog karaktera) ali bi… Čitaj više »

Red Dog
4 godine prije

Sta ce biti sa Istocnom Evropom?
Kad se bolje razmislja skoro sve te zemlje su nastale na teritoriji bivseg Ruskog Carstva koju je okupirala Nemacka tokom WW I. kad se je Nemacka povukla zbog primirja je nestala praznina gde su se lokalne poglavice setile da prave drzave da bi oni eksploatisali stada. Pa su se rokali medusobno i sa komsijama koji su isto pravili svoje prcije kao stoka. Nemaju te drzave nista zajednicko sa srednjovekovnim entitetima na koje se pozivaju jer su srednjovekovne bila feudalna imanja nekih porodica, pa su prestale postojati, a nacionalizam je star samo nekih 150 godina. Nastale su posle WW I. To su nezrele drzave u pubertetu pa kad bude nove podele karata ce se ponovo rokati kao ludi. A i u ludnici postoji ludnica. Zove sa Balkan :/

Tursunov
4 godine prije

Za Gospodina Babica, “S. Huntington i „Sukob civilizacija“ – Mazohistička distopija američkih neokonzervativaca”,
to nije nista novo,
konstantno u istoriji je sukob civilizacija, s tim da je danas jos izdrazeniji, u a budunosti ce biti jos gori.
Mislim da se Evropi i Rusiji nepise dobro u buducnosti, prvestveno zbog lose politike sadasnjih lidera.

sjdfvnjasvnaidniawvnswdefwewe
4 godine prije

Jedna te ista grupa usmjerava zemljane protiv njih samih a oni nikako de se riješe tog tutora koji ih hebe u zakmo milenijima.

petar777
4 godine prije

najbitnije nije rečeno ,hunti je član CFR -a ,kao i kisi, bžeži, fuki jama…itd ,a to je krovna organizacija za geostrategisko planiranje , -dakle piše o budućnosti kakvu on želi stvoriti

Max
4 godine prije

Huntington je glasonoša gospodara kaosa.

puki
4 godine prije

Naravno da je to što je Huntigton nadrobio u svojoj knjizi bio plan cionističke duboke države, koja vlada sa SAD-om. A ne neka mudra prognoza. Huntigton je bio član te elite, duboke države, nežidovski cionist, član Rockefellerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR). glavnog gnijezda duboke države. Prvi izvadci iz Huntigntonove knjige, objavaljeni su 1993. u “Foreign Affairs”- službenom časopisu CFR-a.. Kaos, je glavni princip iluminata-sotonista u dubokoj državi, svjetskoj globalističkoj eliti. Zna se ono njihovo masonsko načelo, stoljećima: “preko kaosa do reda”, na latinski “per chaos ad ordo” ili tako nekako, ne znam točno originalni latinski. Teorija kaosa je i princip židovskih i cionističkih neokonsa, po uzoru na učenje židovskog filozofa Lea Straussa. Ne zaboravimo, izvorno značenje grčke riječi “diabolos”, od koje potječu i naša riječ đavao, i španjsoka diablo, i engleska devil, itd.., je doslovce prevedno “razbucivač”. Dakle, onaj koji sve razbuca, onaj koji stvar nered, kaos, pomutnju. Dakle,… Čitaj više »

puki
4 godine prije

“Islamski svijet je podijeljen ratom zbog hegemonije oko ummeta. Saudijska Arabija i Iran su na čelu sukoba, ali Egipat, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Maroko iz referentnih blokova na svoj način djelomično provode autonomne programe. Bitka se navodno odvija za „polumjesec“, ali je krajnji cilj legitimitet u očima gotovo dvije milijarde vjernika koji se mole okrenuti prema zemlji poslanika Muhameda.” —————— Saudijska Arabija je de facto cionistička država, Izrael II. Egipat, UAE, Katar i Maroko su sve manje-više pod kontrolom cionista iz SAD-a i Izraela. Turska je preko Erdogana- koji je također na njihovoj strani, cionistički igrač. Taj cijeli njegov “otpor” SAD-u i Izraelu je jalov, kozmetika. Sve igrokaz i gluma. “No, pitanje je koliko je to zaista bila „apokaliptična distopija“, a koliko „road map“ američkih neokonzervativaca i jastrebova, koji još od vremena Busha mlađeg drže sva ključna mjesta u američkoj upravi, bez obzira tko pobijedio na izborima.” ————–… Čitaj više »

puki
4 godine prije

Inače ovom dobrom članku, samo jedna zamjerka. gdje je to bijeli supremacizam? “Bijeli supremacizam” je izmišljotina globalističke mafije iz duboke države,- da bi sijali kaos i da bi održavali svoju vlast. Ma kakav “bijeli supremacizam”. Pa u SAD-u bijelci europskog podrijetla će uskoro postati manjina. U Europi ionako sa slabim natalitetom i masovnom migracijiom nestaju. Ali i u SAD i u Europi oni već sada zapravo nemaju nikakvu moć. Navodne “ekstremističke” i “neonacisičke” i “rasističke” organizacije kao KKK u SAD-u ili “Blood & Honour” u Europi, su karnevalska društva, koja paradiraju pred kamerama. Zapravo sve male patuljaste organizacije, pune agenata CIA-e i ostalih obavještajnioh službi. Te organizacije i oni koji paradiraju , imaju zadatak držati stanovništvo u strahu. Isti takav zadatak na drugoj strani imaju sve te radikalne islamističke organizacije i one bradonje, vehabije i selefije koji paradiraju po Londonu, Stockholmu, Briselu, itd… I te organizacije su pune agenata, CIA-e,… Čitaj više »

puki
4 godine prije

tko su takozvani “neokonzervativci” ? Takozvani “neokonzervativci” ( ilia kako ih u SAD-u skraćeno nazivaju, neocons), su u stvari većinom ultracionistički židovi, koji kontroliraju američku vanjsku politiku tamo negdje od 1990. od vremena Busha starijega, pa do danas. Američki glavni mediji koriste ovaj izraz “neokonzervativci”, koji zbunjuje one neupućene. Ali to nisu nikakvi vrijednosni konzervativci, naprimjer, kći Dicka Cheneya, “neokonzervativca” (bivšeg dopredsjednika Bushu mlađem), je lezba i “oženila” je svoju djevojku, a na svadbi je bila i cijela obitelj Bush. Bushevi spadaju u takozvane “nežidovske cioniste” ili kako ih hrvatski stručnjak za masoneriju Mladen Lojkić naziva “kršćanski cionisti”. Organizaciju PNAC–gnijezdo neoconsa, su osnovali utjecajni židovi-cionisti: William “Bill” Kristol i Robert Kagan. William Kristol je sin židova Irvinga Kristola, koji važi kao otac ideologije “neokonzervatizma”. W. Kristol je bio savjetnik izbornog stožera Johna McCaina na izborima 2008. Jastreb McCain bio je također takozvani nežidovski cionist. John Bolton i Mike Pompeo, dvojica… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI