Rusija je 2014. prestala lutati i više joj ne trebaju Zapad i ideje strane ruskom narodu

31 komentar

Pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Vladislav Surkov je u svojoj kolumni napisao kako je će se 14. godina ovog stoljeća pamtiti po velikom uspjehu, od kojih je najvažniji je da je Rusija konačno završila svoje epsko putovanje na Zapad i prestala ponavljati uzastopne i uzaludne pokušaje da postane dio zapadne civilizacije, da bude povezana s “dobrom obitelji” europskih naroda.

“Od 2014. nadalje će se na neodređeno vrijeme protezati nova era u kojoj ćemo sto, dvije ili tri stotine godina živjeti u geopolitičkoj usamljenosti”, rekao je Surkov u članku objavljenom u časopisu “Rusija u globalnim poslovima”.

“Pozapadnjačenje je lagano počelo s carem Lažnim Dmitrijem i bilo je određena težnja Petra Velikog. Pokušavalo se svakih četiri stotine godina”, kaže pomoćnik Vladimira Putina i podsjeća kako je Rusija u različitim vremenima pokušavala “postati” Nizozemska, Francuska, Amerika, čak i Portugal.

“Bez obzira koliko smo se pokušali približiti Zapadu, sve ideje koje su od tamo dolazile su uzrokovale nemire, ali je elita naše zemlje na njih gledala s velikim entuzijazmom, možda i previše”, piše Surkov.

“Autokrati su se vjenčavali za Njemice, a carsko plemstvo i birokracija su se aktivno povezivali sa strancima. No, Europljani su se u Rusiji brzo i potpuno rastopili, a da Rusi uopće nisu bili europeizirani”, kaže predsjednički pomoćnik.

Parada - Moskva
FOTO:Ilustracija, Parada Pobede, Moskva

Prema njegovim riječima, velike pobjede i velike žrtve ruske vojske su Rusiju dovele na mnoge zapadne teritorije, ali ne i među prijatelje.

“Zatim su se europske vrijednosti promijenile i došli su u modu Marx i Pariz. Neki stanovnici starog Simbirska i Janovke su željeli su biti u Parizu. Bili su u takvom strahu da će zaostati za Zapadom, koji je u to vrijeme bio opsjednut socijalizmom. Tako su se bojali da će svjetske revolucije, na čelu s europskim i američkim radnicima, zaobići njihove sudbine. I pokušali su. Kad se oluja smirila i klasna borba stvorila nevjerojatno težak SSSR, otkrilo se da se svjetska revolucija nije dogodila i da zapadni svijet nema radnika i seljaka. Upravo suprotno, Zapad je bio kapitalistički. Stoga je bilo potrebno iza željezne zavjese pažljivo sakriti rastuće simptome autističnog socijalizma “, navodi se u članku.

“Rusija je ponovno zatražila Zapad, kada joj je dosadilo biti odvojenom”, piše Surkov.

“Istovremeno, čini se da je nekome bila važna naša veličina. Ne uklapamo se u Europu, jer smo preveliki, zastrašujuće prostrani. Dakle, bilo je potrebno smanjiti naš teritorij, stanovništvo, gospodarstvo, vojsku, ambicije na razinu neke prosječne europske zemlje, a onda ćemo definitivno dobiti naše vlastito mjesto. Smanjeni. Ali čak i takva, smanjena i propala, Rusija se nije uklopila u tranziciju na Zapad”, navodi se u članku.

Surkov je siguran da se ono što se dogodilo u 2014. godini bilo neizbježno. Kada se vidjelo da se radi samo o vanjskoj sličnosti ruskih i europskih kulturnih obrazaca, nije se mogao stvoriti učinkovit cjelokupni sustav.

“Danas, kada je ova stara sumnja postala očiglednu činjenicu, počeli su padati prijedlozi, ali nas ne treba gurati na drugu stranu, Aziju i Istok. Nije nužno. Evo zašto. Zato što je Rusija već tamo”, kaže Surkov.

Moskva - Crveni trg
FOTO: Moskva – Crveni trg

“Moskva imperija koja je nastala iz složene političke i vojne suradnje s azijskom Zlatnom Hordom, zbog čega neki zajednicu često miješaju s tendencijom da se nametne jaram drugima. Istočni vektor razvoja je odabran i već testiran”, primjećuje ruski dužnosnik.

“Dakle, četiri stoljeća je Rusija išla na Istok i četiri stoljeća na Zapad, da ni na jednoj strani nema korijena. Oba puta su prošla. Sada će biti tražene ideologije trećeg puta, treći tip civilizacije, treći svijet, Treći Rim. A ipak, mi nismo treća civilizacija. Umjesto toga treba reći da smo dvojna. U sebi sadržimo istok i zapad. I Europu i Aziju istovremeno, ali  time nismo ni azijska, ne europska zemlja”, kaže pomoćnik ruskog predsjednika.

Kulturna i geopolitička povezanost Rusije Surkova podsjeća na “lutanje identiteta čovjeka rođenog u miješanom braku”.

“On je svima rođak i nigdje ne pripada. Sam je među strancima, stranac među svojima. Sve razumije, a njega ne razumije nitko. Polukrv, polurasa,… nešto čudno. Rusija je zapadno-istočna polumračna zemlja. Sa svojom mišićavom državnosti, hibridnim mentalitetom interkontinentalne teritorije s bipolarnom poviješću, kao što treba bi trebao biti mješanac, karizmatičan, talentiran, lijepa i usamljen”, piše Vladislav Surkov.

Što će biti ta usamljenost koja dolazi pred nas? Vegetiranje na rubu ili sretna usamljenost lidera koja je postala alfa nacija s kojom su ostali narodi i države opsjednuti i dati će joj put? To ovisi o nama”, piše Surkov, objašnjavajući kako geopolitička usamljenost o kojoj govori ne znači potpunu izolaciju.

“Rusija će, bez sumnje, trgovati, privlačiti ulaganja, razmjenjivati znanja, boriti se, jer je i rat također na neki način komunikacija, sudjelovati u suradnji, bit će dio organizacija u kojima će se natjecati i surađivati, buditi strah i mržnju, znatiželju, suosjećanje, divljenje. Samo bez lažnih ciljeva i samoodricanja”, zaključuje Vladislav Surkov.

zapadna civilizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

Istorija če pamtit da je američki predsednik Clinton jednim samim potezom, a to je napad na Jugoslaviju, srušio ceo zapadni imperij te izgubijo Rusiju i Kinu. Rusi su bili tada spremni podpisat bilokavi ugovor za ulazak u NATO a napad na Jugoslaviju je pokazao da bi to za njih bila fatalna greška. Neču nikad zaboravit kako je tadašnji ruski ministar, mislim da Černomirdin, sred leta okreno avijon kad su napali Jugoslaviju.

fenix
6 godine prije

Ovaj Vladislav Surkov je jako dobar politicar. Za one koje neznaju on je Cecen zapravo poluCecen majka mu je Ruskinja a otac Cecen inace o tome ne govori bas rado poznata je njegova prepirka sa Ramzanom Kadirovim kada ga je Kadirov nazvao najvecim Cecenom a Surkov mu je odgovorio da on nije Cecen vec Rus. Inace ozenio je Ruskinju i djeca mu imaju Ruska imena i prezimena Pravoslane su vjere. Jako je sposoban samo mu se moze zamjeriti sto u Ukrajinskoj krizi nije bio zesci prema zapadu i nacistima u Kijevu.

vladitur
6 godine prije

nek se drže turaka

Tupko Glupko
6 godine prije

Rusija je površinom najveća država svijeta, skoro je duplo veća od Europe, a ima pet puta manje stanovnika. I – htio to priznati Zapad ili ne – sa Putinom postaje politički svjetski lider, dok je Kina postala gospodarski lider. Rusija je to uspjela postići bez izravnog rata na svom teritoriju. Jeljcin je 1998.-e postavio kao šefa FSB-a tada još široj javnosti nepoznatog Putina, te forsirao njegov izbor kao svog nasljednika. Već sljedeće godine Duma izglasava Putina za premijera Rusije, a iste godine iznenadnom Jeljcinovom ostavkom 31.12.1999. Putin postaje ruski predsjednik. Nekoliko mjeseci kasnije, izabran je za predsjednika Rusije na parlamentarnim izborima u prvom krugu sa 53% glasova. Sve to govori da je Putin forsiran od strane ruskog think-tanka da izvuče zemlju iz ekonomskog/političkog gliba, što je isti i učinio. Naravno, sa pravim timom iza sebe – on je samo medijski najjače isturena figura. Obzirom da je skoro 20 godina na… Čitaj više »

Riddick
6 godine prije

Grci i Turci opet neki problemi …

Riddick
6 godine prije

The Mirage 2000-5 crashed approximately 9 miles northeast of #Skyros island returning to its base after a dog fight with turkish fighter jets thta violated #Greece´s airspace @BILD
BREAKING: Mirage fighter jet crashes near Skyros island in #Greece. Pilot missing, huge search and rescue operation underway

Balad
6 godine prije

“Rusija je 2014. prestala lutati i više joj ne trebaju Zapad i ideje strane ruskom narodu”

Svi imaju neke svoje “civilizacije”, a u osnovi postoji samo jedna – ljudska civilizacija, prepuna raznolikosti ali jedinstvena, poput policentričnog jezika sa svojim varijantama. Kad bi svaka od tih kvazicivilizacija zadržala samo elemente ljudskosti iz onih drugih, podjednakih kvazicivilizacija – ne bi se narodi izdvajali u vlastite torove kao ovce spremne za šišanje, već bi bili otvoreni prihvaćenju dobroga i odbacivanju lošega, potjecalo to sa istoka, zapada, juga ili sjevera, odnosno – Istoka, Zapada, Juga ili Sjevera.

Ovako, oni su se sposobni međusobno istrijebiti u ime neke navodne “vlastitosti”, a što bi čovjeku bilo bliže, vlastitije od ljudskosti koja ih čini različitima od zvijeri? 🙂 🙂 🙂

klinasto pismo
6 godine prije

napisao kako je će se 14. godina ………….. kako je će se….hebo te, koji je ovo jezik, sa ozrena kod soko banje

viktor
6 godine prije

”Lutanje identiteta covjeka rodenog u mjeshanom braku”-glupost. Covjek rodjen u ”mjeshanom braku”ima srca i ljubavi za 2 naroda.Rusija je ”lepak” koji svezuje 2 kontinenta Evropu i Aziju., Evroazija je jedan i ne deljiv svet.Rusija nije samo ime , Rusija je filozofija zivota, cela jedna civilizacija, drug mentalni sklop , srce planete, nasha mladja braca(Balkan, je prapostojbina).SLAVA RODU.

Ivo Lola
6 godine prije

Hvala na članku. Tek sad razumijem Rusiju jer, shvaćam, i ja sam pomalo Rusija. Ni ‘vamo ni tamo. Tako je najbolje.

Zvrk
6 godine prije

Inače ovaj Surkov je porijeklom Čečen ali to nije problem da bude veći Rus od brojnih Rusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI