SAD će Kijevu dati sustave “Javelin”, ali će biti u rukama američke vojske

Javelin
19 komentara

Američke vlasti su izrazile veliku zabrinutost da bi oružje koje se isporuči Kijevu moglo završiti u rukama “proruskih separatista”, kao što se već dogodilo u prošlosti, piše The Wall Street Journal. Stoga će protutenkovski sustavi “Javelin” biti smješteni daleko od prve linije i bit će pod nadzorom američke vojske, navodi američki list.

“SAD planiraju poduprijeti Ukrajinu u borbi protiv Rusije, čime će pogoršati odnose između Washingtona i Moskve. Ali najveća briga američkih vlasti je da američko oružje završi rukama neprijatelja, kao što se već mnogo puta događalo u prošlosti”, piše The Wall Street Journal.

WSJ podsjeća da je krajem prošle godine Bijela kuća odlučila opskrbiti Kijev smrtonosnim oružjem, “kako bi  se spriječila agresija proruskih separatista”. Ovaj korak je osmišljen kako se ne bi dopustilo da se sukob pretvori u opći rat i da se jača obrambena sposobnost ukrajinskih snaga u slučaju “pobunjeničkog napada”.

“Ali takva politika u sebi sadrži određene opasnosti, osobito ako oružje završi u rukama druge strane”, piše The Wall Street Journal.

Prema riječima američkih dužnosnika, Washington se pažljivo pripremio za ovu situaciju. Zato će protutenkovske sustave “Javelin” dobiti jedinice koje su daleko od prve linije. Naime, Washington se navodno nastoji osigurati da Ukrajinci ovo oružje neće koristiti za ofenzivu i da ga neće izgubiti tijekom bitke.

Sustavi “Javelin” će se koristiti u obuci i imat će ih američki vojnici koji su trenutno raspoređeni u zapadnoj Ukrajini.  Mogu se prenijeti u središnji dio zemlje, gdje će se redovito provjeravati i prebrojavati, navodi se u članku.

The Wall Street Journal naglašava kako ovo nije problem spekulativne naravi.  2014. godine su Sjedinjene Američke Države isporučile Ukrajini radarske sustave kratkog dometa. Najmanje jedan od tih radara je bio u blizini grada Debalceva, kako bi otkrio topničke pozicije lokalnih milicija.

Nakon toga su “separatističke snage ” porazile ukrajinsku vojsku, koja je pobjegla i tijekom povlačenja napustila dio sustava. Ruski mediji su “svečano” objavili slike komponenti američkog radara, piše The Wall Street Journal.

Ovaj problem se ne odnosi samo na Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države su vojnu pomoć pružile i Gruziji, tijekom sukoba 2008. godine. Američka oprema koja je bila u gruzijskim bazama je također bila zarobljena.

Ruski dužnosnik je izjavio kako je tijekom putovanja u Armeniju vidio da lokalne specijalne snage nose američke cipele, terenske jakne i noževe. Vojnici su mu rekli da su opremu kupili na jednom od tržišta u Tbilisiju.

Prošlog mjeseca je skupina istraživača koja prikuplja informacije o zonama sukoba objavila izvješće u kojem stoji kako je oružje koje su SAD i NATO isporučili sirijskim pobunjenicima koristio ISIL, podsjeća WSJ na općepoznatu činjenicu.

Možda se najpoznatiji slučaj dogodio ’90-ih, kada je CIA od afganistanskih mudžahedina morala otkupiti protuzračne prijenosne sustave “Stinger”, koje su im ranije isporučile američke obavještajne agencije za borbu protiv sovjetskih trupa. Američke vlasti su se bojale da bi se ti sustavi mogli koristiti protiv civilnog zrakoplovstva ili pasti u ruke talibana.

Ruski dužnosnik, kojeg je intervjuirao The Wall Street Journal, priznao je da Washington mudro djeluje oko pitanja isporuke “Javelina” Ukrajini. Dodao je da bi se protutenkovsko oružje moglo pronaći u drugoj zoni sukoba i koristiti protiv samih Sjedinjenih Američkih Država.

Sudeći po “niskoj” razini korupcije i prodaji oružja na crnom tržištu od strane ukrajinskih generala i vojnog vrha od osamostaljenja, zaista je sve moguće.

“Sigurno ih treba skrivati s prve linije. Zamislite što će se dogoditi ako se ovi sustavi izgube. Oni se neće koristiti u istom sukobu, nego mogu doći do američkih oklopnih vozila koja se nalaze tisućama milja daleko, što bi bila lekcija za SAD”, citirajući svoj izvor piše The Wall Street Journal.

donbasJavelinNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

“SAD planiraju poduprijeti Ukrajinu u borbi protiv Rusije”?!?
“Sustavi “Javelin” će se koristiti u obuci i imat će ih američki vojnici koji su trenutno raspoređeni u zapadnoj Ukrajini”?!?
“Ovaj problem se ne odnosi samo na Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države su vojnu pomoć pružile i Gruziji, tijekom sukoba 2008. godine. Američka oprema koja je bila u gruzijskim bazama je također bila zarobljena”?!?

Da, ovo nisu izjave zvaničnika, to “samo piše WSJ” – inače bi bilo isto kao objava rata! Šta kažu na ovo oni koji tvrde da je raketni štit namenjen ODBRANI OD IRANA (da ne pominjem Severnu Koreju – to je za imbecile).
Ali glavni deo mi je “Zato će protutenkovske sustave “Javelin” dobiti jedinice koje su daleko od prve linije”. Koga će gađati – tenkove Kijeva? :)))))))) (ali obzirom da njima rukuju Ameri sve je moguće) :))))))))))

apolo
6 godine prije

Kako sam ja razumio Ukrajina ce platiti sisteme Javalin a zauzvrat nece dobiti nista. Amerikanci ce zadrzati oruzje i uzeti pare. Prodaja magle.

basso
6 godine prije

Rusi bi kao odgovor na ovu provokaciju trebali isporuciti talibanima odbrambenoo oruzje.

Arnold
6 godine prije

Kako smo mi slaveni glupa skupina naroda…najlakse nas je zavadit medjusobno, igraju se masoni i ameri sa nama ko sa lutkicama…nedaj se majko Rusijo!!!

Lennon
6 godine prije

Ljepota života je u tome da čučis u blatu na minus 45 C vlažnih čarapa I igraš se rata. Zubi ti cvokoču od zime. Dok te netko s druge strane ne raznese u čevape. Postaneš crvena mrlja u snijegu.
Sretna nova godina

davor
6 godine prije

Znači američka vojska se već nalazi u Ukrajini?

Mirko i Slavko
6 godine prije

Odlično. Locirati gdje će to Ameri baratati s tim igračkama i mapirati ih za prvi udar Iskanderima kad Washington izda zapovijed za samoubilačku ofanzivu blesavim Ukrajincima.

Weteran
6 godine prije

Odličan sistem!
Košta 125 hiljada, a sama raketa 80 hiljada dolara.
Neće izaći iz sanduka, promenuće adresu korisnika?!
Nemaju generali i pukovnici Kijeva neke plate?
Moskva ima bolje orudje: Kornet!

antun comb
6 godine prije

“SAD planiraju poduprijeti Ukrajinu u borbi protiv Rusije”…..ahahaaaa, a pijani rusi masu repom i dalje cekaju u redu da im amerikanci kazu…

Good boy, Russian.

You may now have a biscuit.

bbbb
6 godine prije

Vidi se da oni koji vode ruse ne smiju tami raditi ono što ona uz pomoć kauboja radi njima, šarada akustika za naivne.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ovaj slučaj govori koliko je jalovo to američko-ukrajinsko savezništvo i koliko povjerenja ameri imaju u svoje saveznike. Kao ono kad je BND otkrio da je direktno Merkel i kompletnu njemačku vladu CIA prisluškivala godinama i godinama unazad pa joj se Obama morao ispričavati. Izgubit će oni sve relevantne saveznike kao što su izgubili Tursku, a ostati će im samo ovakve slučaj države kao Ukrajina i Kosovo.

Sir Oliver
6 godine prije

Glupi Ukrajinci će biti topovsko meso.

antun comb
6 godine prije

samo sam htio napisati koji sam komentar ostavio ispod ovog youtube videa…”US F-15 Eagles Intercept Russian Su-30 Flankers”…i evo ga moj komentar…..so, you piece of carpetbagger shit this is ok, but when Russians doing the same to you or some other of yours lapdogs than that is Russian aggression or aggressive, reckless and erratic Russian flying.

joka
6 godine prije

Javelini i američki instruktori su već u zapadnoj Ukrajini.

Moj_IQ170
6 godine prije

Americi treba rat da proda svoju ratnu opremu.., i kako nedavno NAPOKON shvatiše šokirani Šveđani kako njihovi ratni zrakoplovi USA proizvodnje šalju detaljne podatke o svemu svojoj matičnoj tvornici, odnosno USA administraciji, isto kao što su radili i USA raketni bacači koji u sebi imaju GPS davače, i koje je ISIS koristio u Siriji, a eto, Ameri su svo vrijeme krivo pogađali njihove položaje iako su sa GPS tačnošću uvijek znali gdje se ta gamad nalazi! I trajalo bi to njihovo zajedničko rovarenje po Siriji da se nisu pojavili Rusi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI