SAD će ‘zauvijek’ stajati uz Izrael

Biden i Netanyahu
55 komentara

Američki predsjednik Joe Biden obećao je stalnu podršku Izraelu, tokom svoje posjete u srijedu, nakon smrtonosnog napada na bolnicu u Gazi za koji mnoge muslimanske nacije okrivljuju zapadni Jerusalim.

Washington će zauvijek stajati na strani svog saveznika, obećao je Bajden, dok je odbacio tvrdnje o odgovornosti Izraela za napad u utorak u kojem su ubijene stotine, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

“Dolazim u Izrael s jednom porukom – niste sami”, rekao je nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. “Sve dok Sjedinjene Države stoje, a mi ćemo stajati zauvijek, nećemo vam dozvoliti da ikada budete sami”, dodao je američki predsjednik.

Biden je također nazvao napad 7. oktobra na Izrael koji je pokrenula militantna grupa Hamas sa sjedištem u Gazi najsmrtonosnijim za jevrejski narod od Holokausta, dodajući da Washington neće ostati besposlen suočen sa sličnom prijetnjom u budućnosti.

“To je na površinu iznijelo bolna sjećanja i ožiljke koje su ostavili milenijumi antisemitizma i genocida nad jevrejskim narodom”, rekao je američki predsjednik, dodajući da njegova nacija “neće stajati po strani i više ništa ne činiti. Ni danas, ni sutra, ni ikada.”

Ranije je Bajden također negirao da je Izrael odgovoran za napad u utorak na bolnicu u Gazi u kojem je ubijeno oko 500 ljudi. Umjesto toga, američki lider je okrivio palestinske militantne grupe. Na pitanje novinara šta ga je učinilo tako sigurnim u to, Bajden je odgovorio: “Podaci koje mi je pokazalo moje Ministarstvo odbrane”. Nije dao nikakve dalje detalje o navodnim dokazima.

Udar je izazvao pometnju širom svijeta. Mnoge muslimanske nacije, uključujući Saudijsku Arabiju, Bahrein, Egipat i Jordan, okrivile su izraelsku vojsku za bombardovanje zdravstvene ustanove. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je čovječanstvo da “preduzme akciju kako bi zaustavio izraelsku brutalnost bez presedana u Gazi” nakon napada na bolnicu za koji je rekao da je “lišena temeljnih ljudskih vrijednosti”.

Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o izraelsko-palestinskom sukobu zbog napada.

Izraelska vojska odlučno je negirala odgovornost za incident. Udar je rezultat neuspjele rakete koju je ispalila palestinska militantna grupa Islamski džihad koja je pala na objekat, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF) pozivajući se na obavještajne podatke.

Bloomberg je u utorak izvijestio da Bajden navodno planira predložiti račun o pomoći od 100 milijardi dolara koji bi uključivao finansiranje Izraela, Ukrajine, Tajvana i južne granice SAD-a s Meksikom. Zapadni Jerusalem je ranije tražio 10 milijardi dolara “hitne” pomoći od SAD-a, navodi New York Times.

BidenIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Erdoooo, izađi iz NATO-aaa 😁
Pokaži djelom da si uz Palestince, a ne samo riječima.

Otok Mali
6 mjeseci prije

Što je s invazijom na Gazu? Razvijate svaki dan drugu opciju.

Dax
6 mjeseci prije

Ako bude potrebno i do poslednjeg Ukrainca.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Izrael, Ukrajina i Tajvan su inače na američkom kontinentu i direktno vojno i eknomski ugrožavaju SAD 😄

Primat
6 mjeseci prije

nije ni vječnost, ..što je nekad bila.

Tadija
6 mjeseci prije

Ovaj iz Irana što samo godinama prijeti Izrael u more strmoglaviti izgleda samo ostaje na svojim prijetnjama, poduzeo nije nikad ništa.
Mogu Palestinci svi izginut dok im pomoć dođe.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Protiv ovog desnog na slici izraelski tužitelj je podigao optužnicu za mito, prijevaru i kršenje povjerenja još 2019. godine.
Nedugo nakon toga je osvojio vlast na izborima i dobio imunitet u izraelskom parlamentu.
Sami birali, sami pali.

Roccos
6 mjeseci prije

Čitam najnoviji Bidenov ‘biser’ gdje kaže da smo svi rođeni u Izraelu pa i on.Možda je to samo metafora,a možda i ne.Kako kažu neki komentatori da ta izjava i nije neobična s obzirom da je riječ o dvojniku bidnog Bidena i čovjek se samo izlanuo o točnom mjestu rođenja.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Izuzetni toliko vole odabrane da ih nisu htjeli primati kao izbjeglice u Drugom svjetskom ratu, isto kao i Britanci.
A sada im govore o vječnoj ljubavi 😁

Гавран
6 mjeseci prije

Kada neodabrana većina zemljana razmontira vlast odabranih u USA većna ljubav će prestati da gori.

Max
6 mjeseci prije

Neće to trajati vječno.

tihobl
6 mjeseci prije

Zauvjek?
Pa SAD nece postojati za 10 godina.

Dux
6 mjeseci prije

Najveći neprijatelj židova su oni sami sebi, njihova politika “žrtve uvjek i svuda”, i nemilosrdno “kontroliranje” financija u svijetu dovelo ih je do toga da ih više od pola svijeta mrzi.
Kao da i drugi narodi u svijetu nisu bili tragično pogođeni kroz povijest svog postojanja, a neki su doslovno istrjebljeni….., ali židovi su stvorili sliku o sebi kao jedinom narodu koji je patio ( bez sumnje i jesu), i to stavljaju u prvi plan, i na prvo mjesto da bi u svijetu imali ” monopol” na suosjećanje i bezpogovornu pomoć.

To M
6 mjeseci prije

Ima mnogo prijatelja Rusije koji su se pripali da ce ih Amerika s svojim vazalima baciti na koljena. Mislim da je sad svima jasno da nema nista od toga. Rusija ekonomski nece pasti, nece pasti ni vojno a ni iznutra im nece uspiti razbiti Rusiju. Dakle Rusija ce biti, zivijet ce i postojat ce i bit ce problem njenim neprijateljima a koga to briga jer psi laju a karavana prolazi. Jedna engleska poslovica kaze he cut his nose to spite his face i bas to je napravila EU sebi je otkinula nos da bi naskodila svom licu. Ovo sto je EU napravila utemeljila je takvu politiku da nitko poslije ovih politicara nece moci zakrpati odnose izmedju EU i Rusije, mozda za 100 godina. Rusija ce dalje biti, zivijeti i postojati a Europa ce stagnirati. Za vrijeme Jugoslavije i Sovjetskog Saveza ljudi nisu mogli kupiti traperice tako da mlade djevojke nisu… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Barem nećete dugo stajati 😁

Mamu im 'bem 'mericku-satanisticku
6 mjeseci prije

Naravno, uvijek je bilo diablo to diablo

FATIH
6 mjeseci prije

ZAJEDO ĆE TE I U PAKLU GORITI .
DA BUDEM JASAN NE MISLIM NA GRADJANE VEĆ NA NJIHOVE POLITIČKE ELITE I NJIHOVE BANKARE NA ČELU SA ROTŠILDIMA I KLIKOM IZ VOJNOINDUSTRIJSKOG SEKTORA.
AMIN!

Sardelino
6 mjeseci prije

Ako želi biti zaista na stranu naroda izraelskog, ne bi trebao inzistirati na opstanku izraelskog naroda na štetu palestinskog na tom malom komadiću polupustinjskog teritorija. Narod koji je odabran i koji ima Abrahamski ugovor sa Bogom zaslužuje bolje. Ovo što sad Izraelci imaju ili mogu imati u budućnosti nikako nije Kanan. Želju za posjedovanjem zemlje koja se po obećanju prostire od Nila do Eufrata, može on i njegov kompić Netany okačiti mačku o rep.

mmne
6 mjeseci prije

sleti matori dementni prdonja u pelenama stave ga pred mikrofon on sa kajla procita: “Hamas je bombardovao bolnicu ” !?! KRAJ

Goran
6 mjeseci prije

Fašisti se drže zajedno,al ima boga,on je jedini i svemoguć. Smrt fašizmu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI