SAD dijeli lekcije Izraelu o ratu u Gazi

Antony Blinken
6 komentara

Izraelu nedostaje “kredita” da nastavi borbu protiv Hamasa mjesecima i mora promijeniti svoju taktiku na jugu Gaze, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken na sastanku ratne vlade u četvrtak, prenosi izraelski Kanal 12.

Blinken je bio u Jerusalemu na sastancima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i kabinetom koji je nadgledao rat protiv palestinske militantne grupe. Neki od citata sa sastanka nekako su dospjeli na Channel 12, najpopularniju izraelsku komercijalnu TV stanicu, koja ih je emitovala u četvrtak navečer.

“Ne možete djelovati u južnoj Gazi na način na koji ste radili na sjeveru. Tamo ima dva miliona Palestinaca”, rekao je Blinken u jednom trenutku, prema prijevodu s hebrejskog koji je objavio Times of Israel.

“Morate evakuirati manje ljudi iz njihovih domova, biti precizniji u napadima, ne pogađati objekte UN-a i osigurati da postoji dovoljno zaštićenih područja”, dodao je američki diplomata. „A ako ne? Onda ne napadati tamo gdje ima civilnog stanovništva.”

Kada je ministar odbrane Yoav Gallant rekao da je cijelo izraelsko društvo ujedinjeno iza cilja demontaže Hamasa, “čak i ako su za to potrebni mjeseci”, Blinken je odgovorio: “Mislim da nemate kredita za to.”

Procureli citati također su otkrili da Izrael ne želi da palestinske vlasti ikada vladaju Gazom, jer ona “podržava, obrazuje i finansira teror”, kaže Netanyahu.

Blinken je rekao da SAD to razumiju, ali “druge države u regionu moraju znati šta planirate”, jer “najbolji način da se ubije ideja je da donesete bolju ideju”.

Washington je podržao ofanzivu Izraela na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra koji je rezultirao smrću oko 1.200 Izraelaca. Od tada, međutim, američka vlada se suočila s javnom reakcijom zbog smrti oko 16.000 Palestinaca u enklavi, od kojih su mnogi žene i djeca.

Prema saopćenju koje je izdao State Department, Blinken je “ponovo potvrdio podršku Sjedinjenih Država pravu Izraela da se zaštiti od terorističkog nasilja u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i pozvao Izrael da preduzme sve moguće mjere kako bi izbjegao civilnu štetu”.

Blinken je također pozvao na “neposredne korake za pozivanje ekstremista naseljenika na odgovornost za nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali” i rekao da SAD “ostaju privržene opipljivim koracima za unapređenje palestinske države koja živi u miru, slobodi i sigurnosti uz Izrael”, navodi State Portparol odjela Matthew Miller.

gazaIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Valter
5 mjeseci prije

Prijevod:
“Židovska krvoločnost i izuzetnost je iskazana pre-javno i pre-akutno. Unatoč tomu što držimo glavninu medija te sam State Department, postoji granica gdje normalizacija židovske krvoločnosti, subverzije i licemjerja više nije održiva.”

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

uploads.disquscdn.com/images/707d7f44d04f6471e398063cad05891b3953a51a5eeede2b205f649f90cd87a8.jpg

Max
5 mjeseci prije

Mrsko mi je priznati ali Blinken ima pravo, Ali mislim da je sve gluma.

Гавран
5 mjeseci prije

Prvi put posle 100 godina Izrael je izrazio nameru da koristi bojeve otrove. Naravno humane bojeve otrove, u skladu sa ljudskim pravom na brzu i bezbolnu smrt. Otrovi su verovatno biorazgradivi i nisu na bazi ugljenika.

Karma
5 mjeseci prije

Sotonski okot i muppet shou. Gnjoj planete

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI