SAD evakuišu osoblje ukrajinske ambasade iz zemlje

Antony Blinken - Evakuacija SAD gradjana iz Ukrajine
19 komentara

Washington je insistirao da preseljenje američkih diplomata u Poljsku „ni na koji način ne podriva“ njegovu podršku Kijevu.

SAD ponovo evakuišu svoje osoblje ukrajinske ambasade, ovog puta ih premještaju preko granice u Poljsku zbog zabrinutosti da će Rusija pokrenuti napad na Kijev.

„Danas State department ponovo preduzima mjere za bezbjednost i sigurnost građana SAD, uključujući naše osoblje“, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u saopštenju u ponedjeljak, kada je najavio da će američki zvaničnici koji su prošle sedmice prebačeni u Lavov provesti sljedeću noć u Poljskoj.

„Naše kolege koje su se nedavno preselile u Lavov prenoćit će u Poljskoj. Redovno će se vraćati da nastave svoj diplomatski rad u Ukrajini i pružaju hitne konzularne usluge“, izjavio je Blinken.

Pozivajući se na taj potez kao na „razumnu mjeru predostrožnosti“, Blinken je insistirao da Washington ne napušta vladu u Kijevu. „Činjenica da preduzimamo razumne mjere predostrožnosti zbog bezbjednosti osoblja američke vlade i građana SAD, kao što to redovno činimo širom svijeta, ni na koji način ne podriva našu podršku Ukrajini ili našu posvećenost Ukrajini“.

Najnoviji potez uslijedio je nedjelju dana nakon što je Washington premjestio operacije svoje ambasade iz Kijeva u Lavov, navodeći kao razlog navodno gomilanje ruskih snaga u blizini ukrajinskih granica.

Američki zvaničnici ranije ovog mjeseca pozvali su američke građane u Ukrajini da napuste zemlju, rekavši da će im biti dozvoljeno da prijeđu u Poljsku kopnenim putem bez prethodnog odobrenja Varšave.

Prošlonedjeljna evakuacija ambasade iz Kijeva je navodno uključivala uništavanje kompjuterskih sistema i komunikacione opreme u objektu zbog straha da bi oprema mogla pasti u ruke ruskih snaga. Lavov se nalazi u zapadnoj Ukrajini, dalje od Kijeva i granice zemlje sa Rusijom i Bjelorusijom.

Strahovi od rata su eskalirali u ponedjeljak, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će Moskva odmah priznati otcjepljene republike Donbasa, Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR), kao suverene nacije. DPR i LNR proglasile su nezavisnost od Kijeva 2014. godine, nakon što su nacionalisti koje podržavaju SAD zbacili izabranu vladu Ukrajine. Putin, koji je rekao da Kijev želi da „započne blickrig“ u Donbasu, takođe je naredio ruskoj vojsci da pošalje mirovne snage u novopriznate republike.

Antony BlinkenPoljskarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Priznanje samostojnosti Donbas regije je tek početak.
Ukrajinska marionetna vlast neče prestati sa ratnim dejstvima jer je podržana sa zapada.
Pored Krima sad gube Donbas…
Zato, u krajnoj verziji Rusija če morat zasjesti čitavu Ukrajinu. i zločinci to znaju.
Zato biježe…
Jedan najznačajnijih akcenta Putinovog govora je bio na okupaciji Ukrajine sa strane NATO.
A Zelenski je u Minhenu čak spomenuo nuklearno naoružanje…

dodo
2 godine prije

Dragi bože sačuvaj nas od ovakvih podrški.

nekoime
2 godine prije

Činjenica da smo utekli nikako ne znači kako smo i pobjegli !

Гавран
2 godine prije

Bilo prvo, sele se u Lavov. Sada trk u Poljsku.
Najsigurnije mesto za diplomate je NORAD bunker u Koloradu. Odatle mogu da lansiraju novi stil diplomatije – virtualnu.

tihobl
2 godine prije

Desava se ono sto sam najavio prije 6 godina – povucice se u pet ociju, napraviti anglosaksonsku tvrdjavu i uvesti strogu diktaturu. Za sobom ce ostaviti spaljenu zemlju prilikom povlacenja.

Svetozar u USA
2 godine prije

Evakuišiteeeee žene i decu, čebad na hrpa.

Weteran
2 godine prije

Juče Kabul, danas Kijev, sutra Kosovo, …….
Dogodine u Prizrenu!

Ja to onako
2 godine prije

A jbm opet bezanija,pa dokle,dokle?

tihobl
2 godine prije

Ameri porucuju Zelenskom da vladu i Radu prebaci u Lavov.

Max
2 godine prije

Uzakud im.

Bosanac
2 godine prije

Sve ove u odijelima i kravatama (i one u suknjama politicare) pokupit i stavit ih na liniju razdvajanja u Ukrajini (Donbas) pa nek tamo pričaju priče i jednoj i drugoj naoruzanoj skupini, pa da vidimo kako će proć.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI