SAD i Evropa pronašli su rješenje za kupovinu ruskog goriva

Potraznja za naftnim derivatima
29 komentara

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvode zabranu uvoza ruske nafte, dok je nastavljaju otkupljivati ​​zaobilaznim putem – Evropa preuzima “letonsku mješavinu”, a američki trgovci skrivaju porijeklo energenata, piše The Wall Street Journal.

Prema navodima publikacije, u američke savezne države New York i New Jersey, uprkos zabrani uvoza ruskih energenata, stigli su tankeri, vjerovatno s gorivom proizvedenim, između ostalog, od ruskih sirovina, prenose RIA Novosti.

U zemlju je ušao kroz Sueski kanal i Atlantik iz indijskih rafinerija, koje su postale glavni kupci ruskih ugljovodonika.

Evropa je takođe pronašla način da dobije rusko gorivo, zaobilazeći sopstvene sankcije. Prema Bloombergu, zemlje EU kupuju takozvanu letonsku mješavinu, koja se sastoji od manje od 50 % ruske nafte.

Indija je posebno dobila u ovoj situaciji: od februara je kupila više od 62,5 miliona barela nafte, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno, od početka proljeća isporuke goriva u Evropu su povećane za 30 %, a u SAD – za 43 %.

Kupujući naftu iz Rusije s 20 % popusta, Delhi dobro zarađuje na snabdijevanju Brisela i Washingtona.

Napominje se da Rusija u sadašnjoj situaciji također ništa ne gubi – nafta se mora prodati kako se proizvodnja ne bi smanjila. Osim toga, u pozadini rekordnog rasta cijena, izvozni prihodi Moskve porasli su jedan i po puta.

“Cijene su sada toliko visoke da možemo sebi priuštiti i popuste i “zaobići izvoz”. Osim toga, cijena će nastaviti rasti. Prije svega, zbog ozbiljne nestašice tankera. Gdje sada Zapad može kupiti naftu? Latinska Amerika, Afrika i Bliski istok. Ali odatle se ugljovodonici izvoze samo morem u tankerima. Sada su stope za najam brodova porasle za 50 posto – na rekordan nivo u proteklih deset godina”, citira RIA Novostima Leonida Hazanova, nezavisni industrijski stručnjak, kako kaže.

Prema nekim stručnjacima, indijske zalihe također mogu biti ugrožene jer Zapad uvodi sankcije na naftne derivate napravljene od ruskih sirovina. Ipak, biće prilično teško pronaći “ruski trag” u gorivu, smatra Hazanov.

“Dokumenti se mogu sastaviti tako da ništa nećete saznati. Najlakši način: punimo ruski EPSO u tankere, prilazimo brodu iz Indije, gdje već ima nafte s Bliskog istoka. Punimo je u određenom omjeru: Saudijska 70 posto, a naša 30. I ovu mješavinu šaljemo u Indiju. Pokušajte provjeriti”, objasnio je.

Ranije je radio Sputnjik objavio zašto Japan želi da nastavi da učestvuje u energetskim projektima Sahalin-1 i Sahalin-2.

euIzvozNaftarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Zar ste i sumnjali? Jedino svojim narodima prikrivaju 1000% veće profite dok ih osiromašuju, uništavaju umjetno stvorenim poskupljenjima. Ne zaboravite, prošlih desetljeća cijene barela nafte su znale biti i više od današnjih – a maloprodajne cijene goriva nisu bile niti približne današnjima.

1 godina prije

Vidi ovu licjemernost, laži, a 90% ljudima to pali. Pojma nemaju!

eks
1 godina prije

Zapadnjaci, naročito Englezi i Amerikanci, uvek su bili lažovi, prevaranti i muvadžije. Imali su koristi od toga, jer su drugiprelazili preko toga, umesto da su to otvoreno govorili i raskrinkavali tu bandu. Čak su i svoje saveznike izvarali , kao što je bio slučaj sa Francuzima, koje su “zavrnuli” za podmornice – sa Australijom .

1 godina prije

Sve više dolazi u ospredje izjava Saudskog političara, zašto Saudi sada podržavaju Rusiju.
Čitao jučer u srpskom mediju.
U 20 godina saradnje Sauda sa Rusijom, Rusija se je UVIJEK pridržavala međunarodnog prava, pogodbi i čak usmenih dogovora! Putin STOJI IZA SVOJE RIJEČI!
A amerikanci sve brišu, kad dođe napred njihov interes..

Sardelino
1 godina prije

Opet su našli način kako da sami sebe prevare.Dosljedno i uspješno. I dakako, ne zadnji put.

engleski pirat
1 godina prije

The Wall Street Journal just made up the story.
Ta prica je fake i teska izmisljotina.
Ruska nafta se preprodaje i dolazi na EU trziste ali ne taj nacin kao sto je opisano u ovom clanku.
U Americi je jedan galon sad 5 Dollara a jedan galon je oko 5 litara.
Amerika nema ni za sebe dovoljno energetika a kamoli za EU.
U EU imamo da slijepci i politicki karijeristi odlucuju o sudbini svih naroda u EU.
Nit smo jedan narod, niti imamo ekonomije na istom stupnju razvoja ali imamo idiotsku politiku koja poput ludjacke kosulje je nametnuta nama Hrvatima.

duki
1 godina prije

Nestašice ?
Malo morgen! To vam je isto kao i sa telekomunikacijama! Veza MORA da radi !Tako i benze ! Mora je biti !!A to što nas kao plaše !Too im služi kao paravan da nesmetanu dižu cijenu !
Ovce !u red!!

Sardelino
1 godina prije

Pomažući Ukrajini sankcionirajući Rusiju, europljani sve više razumiju da su sankcije batina sa dva kraja i da njihovim sprovođenjem odmažu sebi. A odmažući
sebi sve manje i manje mogu pomoći Ukrajini.Radi se o začaranom krugu apsurda koji se okreće sve brže i brže. Zbog djelovanja centripetalna sile netko će prvi izletiti iz kruga.

1 godina prije

nedostaje tankera?
naravno, kad se ruska nafta vozi u indiju a iranska u europu. greta, javi se.

putputujem
1 godina prije

bas mi je drago da Indija zaraduje na ex kolonizatorima

Oblak
1 godina prije

Cijela ova predstava je da Europa tesko popusi i postane totalno ovisna o Americi. Na kraju ce se Euro zamijenit dolarima (koji se sve manje traze) i eto rjesenja za visak dolara.

Max
1 godina prije

Svi profitiraju a narod strada.

Azbest
1 godina prije

Sve ćemo mi to platiti!
Hvala

Jomla
1 godina prije

“Sve će to narod pozlatiti” (Laza Lazarević)

dmz
1 godina prije

semantika treba pod hitno postati olimpijska disciplina…

Bosanac
1 godina prije

Eto kolko su nashi glupi ovdje, umjesto da naprave Free (oil) Shop s mjesavinom Iranske, Ruske i Libijske nafte , ugrade se 30 % i salju za zapad, oni idu po pamet u strane ambasade.

VENTILATOR
1 godina prije

SVE OVO GOVORI DA BI TREBALO REALIZIRATI NOVU NOBELOVU NAGRADU KOJA BI SE DODJELJIVALA ZEMLJI KOJA NAJBRŽE ISPILA GRANU NA KOJOJ SJEDI. MIŠLJENJA SAM DA BI TU UPALE PRVENSTVENO ZEMLJE EU, A SVE MI NEŠTO GOVORI DA BI PRVENSTVENO RH BILA OKRUNJENA TOM NAGRADOM S OBZIROM DA JE PRETHODNO VRLO UMNO UNIŠTILA SOLIDNO NASLIJEĐENU INDUSTRIJU. RAZNIM PRAZNIM OBEĆANJIMA NATJERALA MLADOST POLJOPRIVREDNE SLAVONIJE DA SLUŽE VANI BIVŠIM KOLONIZATORIMA ZA KAKVU TAKVU EGZISTENCIJU TE JE TIME KAO I U OSTALIM KRAJEVIMA RH DOVELA U PITANJE DEMOGRAVSKU SLIKU RH.A TO ŠTO VLASTI FAVORIZIRAJU TURIZAM TO IM GA DOĐE ZA NJIHOVU I NJIHOVIH UHLJEBA REPRODUKCIJU.

Lucija, prva
1 godina prije

Jest
Zato se u Njemačkoj država prvo odrekla dijela poreza u cijeni benzina.

Drugo, sada idu na oporezivanje ekstraprofita.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI