SAD i Kina ‘na ivici’ sukoba

49 komentara

SAD i Kina bi mogle skliznuti u otvorenu vojnu konfrontaciju ako nastave da sprovode svoju sadašnju politiku, upozorio je bivši američki državni sekretar Henry Kissinger u intervjuu objavljenom u četvrtak.

U razgovoru za Bloomberg, bivši državnik, za kojeg se smatra da je bio arhitekta kinesko-američkog detanta 1970-ih, upitan je da li misli da će Kina pokušati da povrati Tajvan u bliskoj budućnosti. Iako je Kisindžer prestao da daje konačan odgovor, on je upozorio da “na trenutnoj putanji odnosa, mislim da je verovatan neki vojni sukob”.

Tvrdio je da su kinesko-američki odnosi došli u “jedinstvenu situaciju” jer obje zemlje gledaju jedna na drugu s dubokim podozrenjem. “Najveća prijetnja Kini je Amerika, u njenoj percepciji, a isto vrijedi i ovdje [u SAD]”, rekao je Kissinger. “S druge strane, ratovi su postali ili nepobjedivi… ili se mogu dobiti samo po cijeni koja je nesrazmjerna”, dodao je bivši diplomata, upozoravajući da obje zemlje sada moraju odstupiti s “vrha provalije”.

Kisindžer je insistirao da se “trenutna putanja odnosa mora promeniti” i ukazao na znakove da obe strane traže deeskalaciju.

Međutim, on je ustvrdio da je diskutabilno hoće li SAD i Kina uspjeti smiriti tenzije. “Oni se još nisu upustili u dijaloge koje sam predložio. Ali mislim da se kreću ka tome”, rekao je.

Diplomata veteran je očigledno mislio na predstojeću posjetu američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Kini. Prema Washingtonu, dvije strane namjeravaju da “razgovaraju o važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije”, kao io brojnim bilateralnim pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

Značajno putovanje dolazi na niskoj tački u odnosima, s Tajvanom među pitanjima koja izazivaju najveće podjele. Kina smatra da je samoupravno ostrvo dio svoje suverene teritorije i ljuta je zbog kupovine američke vojne opreme od strane Tajpeja.

Visoki kineski zvaničnici su više puta izjavljivali da bi više voljeli mirno ujedinjenje s Tajvanom, ali nisu isključili upotrebu sile za postizanje ovog cilja.

kinaKissingerSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
10 mjeseci prije

Kako netko može smatrati Ameriku za prijetnju? Ono su divna zemlje predvođena miroljubivim Židovima i misle samo na opće ljudsko dobro.

nekoime
10 mjeseci prije

Ako želiš zaratiti s nekim, pošalješ Blinkena.

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Zanimljivo je dok je Kina šutila i šljakala im stvari za dolar dva bila je OK. Sada kada je napredovala u svemu sada predstavlja prijetnju.

Ivek
10 mjeseci prije

Nema nikakvog sukoba, oba dvije su tvroevine masona.
Komunizam i tzv kapitalizam.
Da ćuijem da se dvije zemlje koje nemaju sistem šoraju, ali to se n ebi nikad desilo.
Kad kaže USA i KIna znači oni koji igraju šah su namijenili da žrtvuju budale koje su pod njihovom palicom.

Marko
10 mjeseci prije

nek se zatvore ti veliki mudonje koji pokrecu to sve… puske u ruke i rokanje… a narod malo da gleda.. ali ne, kad su ljudi naivni i glupi ko K
Oni ce se pozatvarat u svoje podzemne bunkere (koji su vjv kao hoteli, ne s 5 nego 15 zvijezdica) i kasnije lagano primirje, tj posarat komad papira.. milijun ubijeni, a oni svi puni para

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Ovaj stogodišnjak je poblesavio – kako je sada Kina najveća prijetnja SAD?
Na drugom kraju zemaljske kugle, rješavaju se dolara, kupuju zlato, nema što ne proizvode, i to po puno povoljnijoj cijeni nego na Zapadu, energenti dolaze iz Rusije po povoljnim cijenama, zapadne sankcije Rusiji im dobro došle da se još više odvoje od svjetskog hegemona.
Da Kina može, izolirala bi se od izuzetnih.
Uostalom, kao i ogromna većina svijeta.
A da će Kinezi početi rat na Tajvanu, neće.
Samo trebaju čekati i nadati se da ove psihopate ne krenu prve.
Vrijeme radi za njih.

Metabaron
10 mjeseci prije

Ako su na ivici sukoba, nek’ predju na maricu pa im vise nece biti do sukoba …

10 mjeseci prije

Kina ne želi da napadne Tajvan jer zna gde to vodi
Tajvan ne želi da proglasi nezavisnost jer zna gde to vodi
ali tu je Amerika da reši problem nedostatka želje

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Američki cilj bi trebao biti demokratska Kina…
Michael Auslin, Stanford Unversity’s Hoover Institution

Kineski cilj bi trebao biti komunistička Amerika.
Baba, četiri razreda…

Max
10 mjeseci prije

Neupitno točno.

Moja malenkost
10 mjeseci prije

Već je vrijeme da Duboka država korumpiranih Amera (Smradera) dobije što zaslzžuje…….

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Jadni ameri stalno ih se provocira i prijeti. Rusi ih provociraju, Libijci, Iračani, Sirijci, Afganistanci, Vijetnamci, Iranci ……. sada Kinezi. Zašto ih nitko ne voli i svi ih provociraju puštanjem svojeg mora pod njihove brodove?

Ivan
10 mjeseci prije

Americke svinje treba zatuci jednom za uvijek i osloboditi svijet tog zla..

tihobl
10 mjeseci prije

Biti ili ne biti, pitanje je sad.
Ova hamletovska dilema muci Bajdena. Ako ne pokrene rat sa Kinom pobjedice Tramp koji ce odmah zaratovati sa kinezima. A ako pokrene mozda ce biti reizabran jer do sada ni jedan predsjednik nije pomjenjen usred rata.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Kaži Uncle Henry – ISTINU !!! A to NIJE Taiwan —– već — KINESKO ZBLIŽAVANJE SA RUSSIA !!!! BOLIII Uncle Henry — do neba 😁 ! Prdnulo vam u čabar , cijela koncepcija NWO , koju ste gradili od 1973 će a čim izgubite i rat u Ukraine — PROPADE VAM SAV ULOŽENI NOVAC TAM !!! PRVI PUTA OD STVARANJA USA 🤣 !! Povrh svega !!!! Poče će se pitat — ČEMU NATO ??? Ak nemre , zaštiti a bome — i zaraditi ( popljačkat ) a ako nema NATO — nema ni Dollar a ak nema ni Dollar — NEMA NIT AMERIKE ⚠️ . Razumijem ja da ti kao Židovin , nemreš reć istinu – genetika je to – no razumijem da niti nemate ” Plan B ” pa sad – budalite – ne znajuć više — kud udarate 😁 … Topi vam se Zlatno Tele taj Apis ,… Čitaj više »

Perun
10 mjeseci prije

Nakazni neokolonijalizam više ne postoji!….Višepolarni svjetski poredak se učvršćuje, rekao je Russki predjsednik Vladimir Putin , dodajući da je to neizbežan proces….a ja bih dodao da je to neminovan proces raspada neokolonijalnog zapada ….SFSN

Ivan
10 mjeseci prije

Sto Hitler nije potamanio sve te zidovske svinje? Vratite nam ga da dovrsi posao..

Usrulja von der Schweinen
10 mjeseci prije

Ova židovska pokvarena žebetina još nije crkla?

Schroder
10 mjeseci prije

Covjek je demon, reptil On je stvorio drugog demona Klausa Schwaba.Ima 100 godina i misli da ce zivjeti do vjeka Ako se ne pokaje GORIT CE U PAKLU VJEKE VJEKOVA AMEN

Antee
10 mjeseci prije

Američki režimi su sa svima na rubu rata…ili ratuju ili ih pljačkaju jer su ih porobili

jupiter
10 mjeseci prije

ovaj je grdji od bajdena….

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Kis maj es

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI