SAD izbjegavaju ograničenja upotrebe nuklearnog oružja

Nuklearni udar
15 komentara

Pentagon je u četvrtak u svom dugoočekivanom izvještaju o Strategiji nacionalne obrane (NDS) otkrio da s obzirom na rastuće sigurnosne prijetnje Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, Washington mora ostaviti otvorena vrata za takve opcije kao što su prvi nuklearni udar i upotreba nuklearnog oružja kako bi se spriječili nenuklearni napadi. Taj zaključak odobrila je Bijela kuća nakon što je Pentagon detaljno preispitao nuklearnu politiku „bez prve upotrebe“ i „jedinu svrhu“.

“Ti pristupi bi rezultirali neprihvatljivim nivoom rizika, u svjetlu niza nenuklearnih sposobnosti koje razvijaju i postavljaju konkurenti koji bi mogli nanijeti štetu na strateškom nivou Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima i partnerima”, navodi NDS. “Neki saveznici i partneri su posebno ranjivi na napade nenuklearnim sredstvima koji bi mogli proizvesti razorne posljedice.”

Biden je obećao dok se kandidirao za predsjednika 2020. da će raditi na sužavanju potencijalne upotrebe američkog nuklearnog oružja. “Jedini cilj američkog nuklearnog arsenala trebao bi biti odvraćanje – i ako je potrebno, osveta protiv – nuklearnog napada. Kao predsjednik, radit ću na tome da to uvjerenje provedem u praksi, uz konsultacije sa našim saveznicima i vojskom.”

Odluka da se umjesto toga odbace ograničenja upotrebe nuklearnog oružja dolazi usred rastućih tenzija s Rusijom i Kinom. Peking ulaže velika sredstva u proširenje i modernizaciju svojih nuklearnih kapaciteta, saopštio je Pentagon. “Do 2030-ih, Sjedinjene Države će se, po prvi put u svojoj povijesti, suočiti s dvije velike nuklearne sile kao strateškim konkurentima i potencijalnim protivnicima.”

Prema izvještaju NDS-a, Washington neće koristiti ili prijetiti upotrebom nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država koje su potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. “Za sve ostale države, ostaje uzak raspon nepredviđenih situacija u kojima američko nuklearno oružje može i dalje igrati ulogu u odvraćanju napada koji imaju strateški učinak protiv Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika i partnera.”

U izvještaju je Kina označena kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti broj jedan za SAD, uprkos rastućim tenzijama s Moskvom zbog sukoba u Ukrajini. Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je Kina “jedini konkurent tamo s namjerom da preoblikuje međunarodni poredak i, sve više, ima moć da to učini”.

SAD su i dalje jedina nacija koja je ikada upotrijebila nuklearno oružje protiv druge zemlje – atomske bombe bačene na Japan u augustu 1945.

Nuklearno oružjeSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

U svetu raste želja mnogih država da se oslobode američke čizme i neokolonijalnog ropstva pod američkim pljačkašima . Amerika to naziva pretnjom po bezbednost USA . Vladari USA- korporativna mafija su majstori u lažima, zamenama teze i manipulacijama . Imperija zla hoće da spreči oslobadjanje drugih država iz čeljusti USA zla i pri tom je spremna da uništi čovečanstvo radi očuvanja svog statusa robovlasnika – vladara planete.

Realno
1 godina prije

Nema ništa od toga. Mazanje glupana strahom i falše prijetnje. Znaju oni dobro ko god potegne prvi, stiže mu kiša istih pred vrata, a time i kraj svijeta kakvog smo poznavali.

Zmaj
1 godina prije

Smrt će jahati Zemljom ostavljajući za sobom trag patnje. 

Max
1 godina prije

Primjetio sam da mi Midas i Linker zadnjih dva tijedna nude linkove samo na srpske portale, Događa li se i vama isto?

Max
1 godina prije

Taj dokument je živi dokaz da SAD mašu nuklearnim oružjem a ne Rusija.

tihobl
1 godina prije

Rusi bi trebali prestati biti fini i prepisati od rijeci do rijeci taj americki dokument. Pa neka onda poljaci i slicni razmisle o svojoj retorici.

Anto
1 godina prije

Postoji ozbiljna opasnost da SAD. opet upotrijebe atomsku bombu za ubijanje civila.
Nije im prvi put.

goran
1 godina prije

kreteni bili kreteni ostači eto tko su ameri,zlo zla

Oli
1 godina prije

Svakome po jedna

Alp Arslan
1 godina prije

Američko protestantski kolonijazatori i nacisti pokušavaju održavati svoju dominaciju svijetom ali bliži im se kraj, možda čak prije nego padne britanija sa kraljem i lordovima to sotonsko leglo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI