SAD izriču nove sankcije za dva pojedinca i četiri entiteta u Iranu

Sanckije
8 komentara

Sjedinjene Države uvele su nove sankcije protiv dvije osobe i četiri entiteta u Iranu, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija u četvrtak.

Ciljana lista Ministarstva finansija uključuje iranske sudije Sejeda Mahmuda Sadatija i Mohammada Soltanija, kao i Ogranak 1 Revolucionarnog suda u Širazu, kao i zatvore Adel Abad, Orumiieh i Vakilabad.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, u posebnoj izjavi, tvrdio je da su sve imenovane osobe i entiteti okarakterisani kao odgovorni za gruba kršenja ljudskih prava, uključujući mučenje ili okrutno, nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, proizvoljna zadržavanja i odbijanje prava na slobodu.

„Ovi popisi i sankcije dolaze pošto su sudija Sadati i Ogranak 1 Revolucionarnog suda prijavljeni da su umješani u grozan slučaj Navida Afkarija, mladog sportiste kojeg su iranske vlasti zatvorile i brutalno pogubile 12. septembra 2020.“, rekao je Pompeo.

Pompeo je tvrdio da je Soltani osuđivao vjernike Bahaija zbog izražavanja njihove vjere.

U zatvoru u Valikabadu nalazi se američki državljanin Michael White, dodao je Pompeo.

Pompeo je optužio Soltanija da je zadržao trojicu Amerikanaca – Baquera i Siamaka Namazija i Morada Tahbaza, i rekao da će američka vlada nastaviti da radi na njihovom vraćanju kući.

Iranske vlasti optužile su 27-godišnjeg iranskog rvača Navida Afkarija za ubistvo zaštitara tokom protesta u Iranu 2018. godine.

 

Američke sankcije Iranuiran
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
3 godine prije

Nema od toga nista, to ti kazem kao kucni prijatelj veoma zanimljivog covjeka iz Teherana.

nekoime
3 godine prije

Hoće li USA osnovati Ministarstvo za praćenje provedbe sankcija?

Kora
3 godine prije

Klerofašisti u Iranu? Koju ste Vi školu išli, “metalokobasičarsku”?

xda
3 godine prije

Americka imperijalizam je odavno kaznio cijeli iranski narod.
Ova drzava stenje pod americkim terorom vec preko 30 godina.

xda
3 godine prije

Jesi odgojen na BBC propagandi.

Neko ime
3 godine prije

Drugim rijecima, Iran brutalno ugrozava ljudsko pravo na ubojstvo, zloupotrebljavajuci vlastite zakone…carstvu pomalo nedostaje ideja za maštovite sankcije, a bome i sredstava za ucinkovitu provedbu istih…pretvaraju se lagano u ove balkanske entitete gdje sankcije vrijede i primjenjuju se samo na kmetovima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI