SAD nagoveštavaju sporazum o priznanju krivice sa Assangeom

Julian Assange
7 komentara

Caroline Kennedy, ambasadorica Sjedinjenih Država u Australiji, naznačila je da bi američko Ministarstvo pravde moglo razmotriti traženje sporazuma o priznanju krivice s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom koji bi mogao smanjiti optužbe protiv njega i omogućiti povratak u domovinu.

Assange, 52, suočava se s potencijalnom doživotnom kaznom zatvora u američkom zatvoru zbog optužbi za špijunažu povezane s objavljivanjem na njegovoj platformi WikiLeaks vrlo osjetljivih obavještajnih informacija američke vojske koje mu je dala bivša analitičarka Chelsea Manning.

No, govoreći za Sydney Morning Herald u komentarima objavljenim u nedjelju, Kennedy je rekao da bi moglo doći do diplomatskog lijeka za dugotrajnu sagu o Assangeu, rekavši za novine: “Apsolutno bi moglo doći do rješenja” .

Na pitanje da li bi Sjedinjene Države mogle dogovoriti sporazum o priznanju krivice koji uključuje Assangea, Kennedy je rekao da je to “do Ministarstva pravde”.

Iako nema službenih komentara o ovom pitanju od strane relevantnih američkih vlasti, teoretski bi se mogao tražiti sporazum o priznanju krivice, koji bi doveo do toga da australski rođeni Assange pristane da se izjasni krivim po nižim optužbama u zamjenu za to što mu je dozvoljeno da se vrati kući da služi bilo koji preostali zatvor vrijeme.

Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. dok se bori protiv izručenja Sjedinjenim Državama. Prethodno je Assangeu od 2012. godine dala politički azil ambasada Ekvadora u Londonu, prije nego što je uhapšen sedam godina kasnije.

“Caroline Kennedy ne bi govorila ove stvari da ne žele izlaz”, rekao je Assangeov brat Gabriel Shipton za Sydney Morning Herald. “Amerikanci žele ovo izvan svog tanjira.”

Prema ekspertu za međunarodno pravo Donaldu Rothwellu, uvjeti bilo kakvog sporazuma o priznanju krivice Assangea vjerovatno bi zahtijevali od njega da prvo otputuje u Sjedinjene Države kako bi formalno priznao krivicu u sudskom postupku.

“Sve što znamo o Julianu Assangeu sugeriše da bi ovo bila značajna tačka zapreka za njega”, rekao je Rotvel za novine. “Nije moguće sklopiti sporazum o priznanju krivice izvan relevantne jurisdikcije osim u najizuzetnijim okolnostima.”

Međutim, za uspješan sporazum o krivici će vjerovatno biti potrebno odobrenje američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji je prošlog mjeseca rekao da su Assangeovi postupci “ rizikovali vrlo ozbiljnu štetu našoj nacionalnoj sigurnosti, u korist naših protivnika, i doveli imenovane ljudske izvore u ozbiljan rizik fizičke povrede, ozbiljan rizik od pritvora.”

AssangeSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Nemre Im se vjerovat !

BlueZg
8 mjeseci prije

Nije to nikakva bivša analitičarka nego bivši analitičar i wannabe žena. Niti će ikad rodit djecu, niti ima pms, niti će ikad proći menopauzu. Dakle, to nije žena. Biti ženom ne znači nosit štikle i mahat taškom. Biti ženom je puno više od toga. Promjenit spol se ne može, možeš se samo sterilizirat. Ili srat uokolo.

Ducky
8 mjeseci prije

Pored Snowdena bi bio siguran.

Dragoon
8 mjeseci prije

Ukucaj TARGETED INDIVIDUAL i otkrićeš da ne trebaju nikakve žice da bi čitali misli na daljinu.Tako je već 40tak godina.Ljudi širom sveta snimaju lične klipove o tome.Imaju glavobolje ,nesanice,torture itd.Možeš naći i fb grupe u Japanu, Njemačkoj,Australiji sa tim imenom.Pozdrav

Max
8 mjeseci prije

Muče ga jer je objavio istinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI