SAD najavile najveće vojne vježbe nakon Hladnog rata

M1A1 Abrams

Američke kopnene snage su najavile najveću vježbu održanu u Evropi u poslednjih 25 godina. Radi se o najvećoj američkoj vježbi od kraja Hladnog rata.

Vježba nosi naziv „DEFENDER-Europe 20“ povećaće stratešku spremnost i interoperabilnost vežbajući sposobnost američke vojske da brzo premešta velike borbene grupe vojnika i opreme iz SAD-a u Evropu i zajedno sa saveznicima i partnerima brzo odgovori na potencijalne krize.

Zajednička, multinacionalna vježba obuke koju predvodi američka vojska zakazana je za proleće 2020. i podržava ciljeve koje je definisao NATO kako bi  podigao borbenu spremnost unutar saveza i odvratio potencijalne protivnike.

„DEFENDER-Europe 20 je odlična prilika da se pokaže sposobnost američke vojske da brzo projektuje svoju snagu širom sveta, radeći zajedno sa našim saveznicima i partnerima u više spornih domena“, rekao je general-potpukovnik Charles Flinn, zamenik američke vojske i Šef štaba G-3/5/7.

Očekuje se da će učestvovati oko 37.000 američkih, savezničkih i partnerskih vojnika, a otprilike 20.000 vojnika će biti prebačeno iz Sjedinjenih Država.

Publikacija Defense News je izvestila u ponedeljak da će vježba testirati sposobnost vojske da isporuči trupe  iz luka u Sjedinjenim Državama do luka u Evropi, a odatle u operativna područja širom Evrope od Nemačke do Poljske do baltičkih država i drugih zemalja istočne Evrope, nordijskih zemalja, pa čak i Gruzije.

Nakon ovakvog raspoređivanja snaga nije teško pretpostaviti ko je zamišljeni protivnik.

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
neko ime
Gost
neko ime

Testiranje interoperabilnosti operativnih sposobnosti upravljanja krizom u formatu ojačane prednje prisutnosti interdisciplinarnih snaga u cilju sinergijskog djelovanja protiv hibridnih ugroza i prijetnji te podizanja situacijske svijesti pri vježbama komplementarnih procedura u vezi izazova u podrucju sigurnosti na ministarskoj i strucnoj razini…
…jednostavno receno

Sparkling
Gost
Sparkling

E jesu (ružno za reči) maloumni ovi izuzetni. Pa koliko još puta se mora ponoviti i nanovo napisati što Vam je Vlado poručio. “Više se neče voditi rat na teritoriju Rusije i bilo koja raketa ispaljena na Ruski teritorij dobit će adekvatan odgovor kao i zapovjedni centri, ma gdje god se oni nalazili”. I opet ovi čačkaju mečku. A valjda čete je jednom iščačkati, pa budemo videli koliko koga di svrbi.
LP

CPGS
Gost
CPGS

Bas si “sparkling.” Otkad su zemlje NATO-a “teritorij Rusije”?

Ivo
Gost
Ivo

Pa i nisu. To ovdje samo ti tvrdiš.

Sparkling
Gost
Sparkling

@CPGS
Apsolutno je nepotrebno dalje komentirati Vaš odgovor. Vi govorite sami o Vama.

Riddick
Gost
Riddick

Sve ove vežbe NATO gde je za cilj odvraćanje Rusije su u vojnom smislu apsurdne , vežbanje prebacivanja 20 000 vojnika iz SAD u zapadnu Evropu pa posle na granice Rusije, tu se meni se čini radi o stvaranju atmosfere straha i tenzije da bi se očuvao sadašnji ekonomsko politički poredak još koju godinu jer ako počnu da se stvaraju ekonomske i političke veze sa Rusijom i Kinom , doći će i do odbacivanja dolara iz transakcija i do geopolitičkog zaokreta na ovom strateški važnom kontinentu …

Trubadur
Gost
Trubadur

Nemaju te vežbe veze sa Rusijom, nego sa Evropom…. To, je, ko da netko kaže, da Ramstein postoji zbog Rusa a ne zbog Njemaca…

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Zakasnili ste zlotvori…Kina,Rusija,S Koreja,Iran,Indija….itd. neki od ovih su vas prešišali a ima ih još koji se vas ne boje…

Mishko
Gost
Mishko

Kud bas sad u jesen kad je hladno i vlazno.

samo tako
Gost
samo tako

Produženje turističke sezone

samo tako
Gost
samo tako

Od nordijskih zamalja do Gruzije, najljupkije europske zemlje 😆😆 silna če se sila sliti

emi
Gost
emi

Bez brige, to oni samo vežbaju…za film.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

Prije ce u cemerici izbiti gradjanski rat ….pa ce se cemerikanci o svom jadu zabaviti…Sve ono sto su srbima,vijetnamcima,koreancima,sirijcima,iracanima i bezbroj drugima zloradili…stici ce ih kletva tih narida.A srbsku kletvu k cemerici napisao je 90-ih cuveni slikar Milic od Macve ,,kletva americi,,
Samo polako….

ewgvwegrqewrgwergewrgwergew
Gost
ewgvwegrqewrgwergewrgwergew

Ne ide to tako već kad onaj koji je čemeriku stvorio odlući da je uništi to i napravi.

virus
Gost
virus

Budaletine sisaju porezni novac budaletina.Krug je zatvoren. Igre retarda.

nessy
Gost
nessy

Bas su im realne ove vjezbe. U slucaju konflikta, kad oni odluce prebaciti 20.000 vojnika, Rusi ce samo brojiti njihove teretne brodove i avione i nece ih dirati iz samoga strahopostovanja prema toj sili. U ratnoj situaciji, mislim da bi mozda 10% ljudi i tehnike stigli na odrediste.

Nik
Gost
Nik

Znaci zadnji intervju sa min obrane rusije di je naveo da se vrsilo prebacivanje njihovih snaga od 50 do 120 000 i kakve su sve probleme imali na pocetku…sicamo se svi koliko puti je to napravljeno dok sve nije bilo u redu .ovih 20 000 vojnika razlicitih nacija tribaju bar 5 6 puti to ponovit da bi sve glatko to islo sto znaci nista od toga..nevezano radi koga to rade…

Max
Gost
Max

Ne znam kako nas misle braniti a prave planove o ograničenom nuklearnom ratu?

ewgvwegrqewrgwergewrgwergew
Gost
ewgvwegrqewrgwergewrgwergew

Ma neće biti rata, vele naivni…………

Pax Romana
Gost
Pax Romana

Kome ide na cast pogresno pisanje imena? Primjecujem da se isto dogadja s prenosenjem i intepretacijama vijesti kao i pisanjem stranih imena – potpuno pogresno.
Uvijek je bilo i ostalo: Flynn, inace irsko prezime. Za dokaz slobedno provjerite:

https://www.dvidshub.net/image/5671336/us-army-lt-gen-charles-flynn

CPGS
Gost
CPGS

A ti pade na padezi.

CPGS
Gost
CPGS

Hmmm… Da vidimo… Je li zamisljeni protivnik isti onaj koji zamislja nekog protivnika u svojoj vjezbi “Zapad 2017”, u kojoj je po vlastitim izvjescima bilo vise nego duplo vojnika?

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Vjerovatno posto je samo jedan okupator u evropi. Plus vjerni podaniki sotoni naravno, europske kujice.

Ivo
Gost
Ivo

Ako misliš na onoga koji izvodi vježbe unutar svojih granica, u pravu si. Baš taj.

CPGS
Gost
CPGS

A Bjelorusija je unutar ruskih granica? Nije jos…

A Rusija je unutar kineskih granica? Nije jos…

Ivo
Gost
Ivo

Vježbe Zapad 2017 nemaju veze s Kinom, toliko bi trebalo da znaš. Za Bjelorusiju si u pravu, i oni su sudjelovali u Zapadu. No, znamo dobro tko dolazi koga provocirati, zato ne filozofiraj.

CPGS
Gost
CPGS

Vjezbe Istok imaju. Kaj, ne citas Logicno?

Ti “znas” ono sto ti je ceif “znati” i od tog te ni sam bog ne moze razuvjeriti, pa ja sigurno necu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik