SAD ne mogu Ukrajini dati garancije

portparol Pentagona John Kirby
13 komentara

Ukrajinska vlada ne može očekivati ​​dodatna sredstva od SAD-a dok ne bude odobrena u Kongresu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby na brifingu za novinare u Bijeloj kući u četvrtak.

U srijedu, Senat nije uspio unaprijediti račun o potrošnji od 111 milijardi dolara koji bi dodijelio više od 60 milijardi dolara pomoći Kijevu, čak i nakon što je predsjednik Joe Biden ustvrdio da bi to narušilo američko vodstvo i prestiž.

“Nismo u poziciji da damo to obećanje Ukrajini, s obzirom na to gdje su stvari trenutno”, rekao je Kirby, odgovarajući na novinara koji je pitao može li Bijela kuća ponuditi ikakva uvjeravanja da Kijevu stižu dodatna sredstva.

Američki Kongres odobrio je pomoć Kijevu u vrijednosti od preko 120 milijardi dolara od eskalacije sukoba s Rusijom u februaru 2022. To uključuje gotovinske isplate za održavanje ukrajinske vlade, kao i više od 44 milijarde dolara vrijednog oružja, municije i opreme za Kijev vojske iz Pentagonovih zaliha.

Biden je sredinom oktobra tražio preko 60 milijardi dolara dodatnih sredstava, dok su se republikanci u Predstavničkom domu borili da izaberu novog predsjednika. Bijela kuća je odlučila da taj zahtjev spoji s pomoći Izraelu, Tajvanu i američko-meksičkoj granici. Međutim, čini se da je to bila greška, jer su republikanci insistirali da se pozabave činjenicom da je preko šest miliona ljudi ilegalno prešlo u SAD otkako je Biden preuzeo dužnost 2021.

Demokrate su republikanske stavove nazvali “tvrdo desnim” i “ekstremnim”, dok je Biden u srijedu iznio strastvenu molbu da “ne klekne Ukrajini”  usred sukoba koji je u toku. Biden je čak upozorio da bi se američke trupe mogle boriti protiv ruskih trupa na teritoriji NATO-a u slučaju da Kijev kapitulira, što je izazvalo snažan ukor Kremlja.

Osim stranačkih svađa među zakonodavcima oko raspodjele sredstava, Ministarstvo odbrane je tvrdilo da mu ponestaje oružja za prolazak.

„Najveći problem sa kojim se susrećemo je što nemamo dovoljno novca da popunimo sopstvene zalihe, što znači da nemamo dovoljno da nastavimo da snabdevamo Ukrajinu onim što joj je potrebno“, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekao je novinarima u četvrtak. „Zato što se naše oružje, naše sposobnosti, naši sistemi povlače sa naših polica i otpremaju u Ukrajinu, a ako ne možemo da zatrpamo, to će takođe uticati na našu spremnost.”

Ranije ove sedmice, Washington Post je izvijestio o neuspjehu ukrajinske ljetne kontraofanzive, otkrivajući da je Kijev odbacio plan koji su ratno igrali američki i britanski generali nakon što je samo nekoliko dana borbi u junu zbrisao veći dio opreme koju je isporučio Zapad.

John KirbySADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Вече је пало на Москву, а у Кремљу је још увек трајао састанак Владимира Путина и Ебрахима Раисија. Разговор председника Русије и Ирана 1:1 трајао је више од пет сати.

E ovo je vec zanimljivo. Ni sa Sijem ne traje toliko sastanak.

tihobl
4 mjeseci prije

Шеф Пентагона Остин запретио је конгресменима да ће послати њихове стричеве, рођаке и синове у борбу против Руса ако не подрже Украјину.

Posalji prvo Hantera majmune jedan.

tihobl
4 mjeseci prije

Тајмс је приказао „тајну украјинску базу“ на Дњепру

НАТО снаге Украјине показале су западним гостима базу са новим поморским дроновима Магура В5. Модификација носи две камере са инфрацрвеном оптиком, сателитски пријемник и моћан мотор који убрзава дрон до 45 наутичких миља на сат. Као оружје, Магура на носу носи бомбу од 250 кг.

U skladistu su desetine bespilotnih camaca. Rusi su vidjeli snimak i sad se ocekuje raketiranje.

tihobl
4 mjeseci prije

На јужном крилу Артјомовска, током серије напада, војници 4. бригаде, заједно са специјалцима Ахмат, заузели су непријатељске положаје на брду котa 215,7.

Ukropi su na to brdo jurisali dva mjeseca, a rusi povratili za dva dana.

tihobl
4 mjeseci prije

Генерал белгијске војске: Бацаћемо каменице када крене рат

“Ако данас избије рат, због несташице муниције ћемо после само неколико сати морати да бацамо камење”, навео је бивши генерал-потпуковник белгијске војске Марк Тајс, наводећи да би Белгија свој војни буџет морала да повећа за најмање 33 пута како би се борила бар месец дана.

Najbolje bi bilo da posalju i to malo municije sto im je ostalo, a onda u sledecoj turi da Zelenskom posalju kamenje.

tihobl
4 mjeseci prije

Први озбиљан ракетни напад руских Ваздушно-космичких снага у последњих неколико недеља.

Јутрос је коришћен велики број „Калибара”. Јаке експлозије у Павлограду. Ноћас су Искандери деловали у Харкову и региону.

И већ по обичају, „Герани“ су радили по инфраструктури и аеродромима (нешто је гласно грмело ноћас у области аеродрома Миргород).

Калибри су долетели и у Кијев.

tihobl
4 mjeseci prije

Русија успешно заобилази санкције – регистровано око 2 хиљаде страних компоненти које се користе за комплетирање крстарећих ракета, беспилотних летелица, система за ПеБ

 Национална агенција за борбу против корупције: од јуна 2023.године више од 80% стране електронике у руским пројектилима произведено је у Сједињеним Државама. Друга држава после Сједињених Држава по уделу електронике је Швајцарска (8%). Јапан и Немачка чине по 3,5%.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјински канали за праћење пишу да ракете непознатог типа погађају мете како у предграђима престонице у области Ирпења и Бориспоља, тако и унутар административних граница Кијева. Претпоставља се да су пројектили дошли у престоницу Украјине из области Харков и Черкази.

Постоји упозорење о поновном ракетирању.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ulozili 120 milijardi dolara u Ukrajinu, a rezultata nema.
Podcijenili Ruse, precijenili Ukrajince.
Shvatili da je daljnje financiranje Ukrajine uzaludno bacanje novaca.

Tako to ide kada su ti izuzetni saveznici – ako ne mogu isisati više iz tebe nego što ti daju, ili će te okupirati ili smijeniti vlast, ili korumpirati vlast da radi za njih.

Prvi puta da su ozbiljnije dobili po repu.

Josip
4 mjeseci prije

Zelenski sad si najebo..

Max
4 mjeseci prije

Odbacuju ih ode slava ukrajine u tri materine,

nessy
4 mjeseci prije

Cestitam kolegi @tihobl, od 11 komentara, 8 je njegovih.

A ti ameri su stvarno kvarni. Zeleni kaze da su mu rekli da samo kaze koliko kesa i koliko oruzja. I sada, kad je poginulo bezbroj mladica, zemlja razorena, oni spekuliraju. Pa znaju li oni koliko politicara, kao gladni ptici, cekaju svoj miljuncic. Imaju puno pravo da ih tuze za dusevne boli i neostvarene snove. nbA Zeleni je vec imao spremne kupce za oruzje koje je trebalo biti donirano. Ali, ti sugavi ameri traze da objasni gdje je otislo 120 miljardi. Nevidjen bezobrazluk. Jednu takvu moralnu velicinu pozivati na odgovornost. Sramota.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI